בית המשפט העליון בשבתו כבית דין גבוה לצדק של מעלה
בג"ץ 0000/20
לפני כבוד השופט א. שרף
כבוד השופטת א. חיות
כבוד השופט מ. מזוז
העותר: אפולו
נגד
המשיב: מ. גבריאל בשם שדי
עתירה למתן צו ביניים
פסק הדין
ליבת העתירה שמונחת לפתחו של בית המשפט היא הטענה שהאל שדי, הידוע גם בשם "אלוהים", מהווה מונופול אסור שמנצל את כוחו לרעה. על-פי טענות העותר דרישותיו של שדי מצאן מרעיתו אינן חוקתיות ודגל שחור של חוסר לגיטימיות מתנוסס מעליהן.
להלן תמצית טענות העותר:
1. עד לא מזמן התקיימה בעולמנו סביבה פלורליסטית שעודדה נוכחות של מספר אלים במקביל. כל אחד מהאלים היה מופקד על תחום מסוים ומערכת היחסים ביניהם התאפיינה בכבוד הדדי ותחרות בריאה. בני האדם בחרו להם אלים באופן חופשי בלי חשש מפגיעה. מצב זה הסתיים עם כניסתו של שדי לשוק.
2. שדי שינה את כללי המשחק והשתלט בכוחניות על שוק האלוהות, תפס נתח ניכר ממנו וסילק בכוח את מתחריו. גישה כוחנית זו מוצאת ביטוי בעשרת הדברות שלו בהן מצוין במפורש לֹא יִהְיֶה לְךָ אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי.
3. שדי לא הסתפק בדרישה לבלעדיות אלא איים על אלו שיעזו לפנות למתחרים בעונשים כבדים, שמגיעים כדי פגיעה בנפש.
4. שדי השתמש בכלים פסולים כדי לסלק את מתחריו. לדוגמה באמצעות ההנחיה לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל, וְכָל-תְּמוּנָה מנע מהם לפרסם את עצמם ודיכא כל רוח של יצירתיות בריאה.
5. העותר מבקש סעד מבית המשפט להחזיר עטרה ליושנה ולאפשר תחרות כמקדמת דנא. חשוב לציין שלמרות פניות חוזרות בית המשפט התקשה לקבל את תגובת הנאשם. הנאשם לא ענה לכול פניותינו הרבות ולא טרח להשיב לבית המשפט הנכבד. במקום זאת שלח לנו שדי תגובה באמצעות מלאך בשם גבריאל, להלן בא-כוח הנאשם. לפניכם תקציר תשובתו של גבריאל:
1. לבית המשפט אין שום סמכות לדון בעניינו של שדי שכן בית המשפט כפוף לשדי ולא להפך.
2. שדי יצר במו ידיו את העולם, לרבות בני האדם, ולכן מוצדק שהוא ינהל אותו. לשון אחרת, שדי נהנה מזכות יוצרים ואפוטרופסות טבעית על בני האדם כמו הורה על ילדיו.
2. שדי זכה באהדת רוב הציבור כדין והמתחרים לא סולקו מהשוק אלא נדחקו משום שלא עמדו בתחרות.
3. שדי אינו מונופול, ישנם לפחות שני מתחרים בשוק האמונה העולמי, הנצרות והאיסלאם, ששדי אינו מתאם איתם מהלכים ולפרקים אפילו נאבק בהם.
4. הציבור רשאי בכול עת לשנות את דעתו ואת אמונתו כפוף למתחייב בחוזה.
כבוד השופט א. שרף: בטרם נצלול לטענות עצמן, יש ליתן את הדעת על הטענה המקדמית של בא-כוח הנאשם, לפיה לבית המשפט אין סמכות לדון בעתירה. מר גבריאל לא סיפק כל נימוקים לדרישה חריגה זו. בית המשפט שלנו כבר דן לא פעם בעניינים ברומו של עולם וכבר נכתב על-ידי קודמינו ש"כול העולם משפט" ונושא האמונה הדתית אינו יוצא מכלל זה. לפיכך בית המשפט דוחה טענה זו על הסף. זאת ועוד, בית המשפט רואה בחומרה איומים אנונימיים ששמען הגיע לדלתות משכנו ולא יירתע מהם. יתרה מזאת, הימנעותו של שדי מלהופיע בפנינו, לשטוח את משנתו ולספק לנו תשובות ישירות מעוררת מחשבות כפירה בקרב שופטי בית המשפט. בית המשפט מכיר בתרומתו של שדי לבריאת העולם ובזכות היוצרים שנובעת ממנה אלא שזכות היוצרים הזו אינה נצחית, יש לה תחולה מוגבלת ותוקפה פג זה מכבר.
בית המשפט מסתייג מההיגד של בא הכוח כאילו שדי זכה באהדת כלל הציבור כדין וביושר. בית המשפט שמע סיפורים מסמרי שיער על הבטחות מרחיקות לכת מצד אחד ואיומים בענישה חריגה מצד שני. סך העדויות מצטרפות לתמונה של לחץ חריג ולא הוגן על קהל הלקוחות במטרה שילכו אחרי שדי ויתרחקו ממתחריו. יתרה מזאת נודע לבית המשפט ששדי לא רק ניהל קמפיין שיווק
אגרסיבי אלא נלחם ופגע פיסית במתחריו. גם פרטי החוזה שבין שדי ללקוחות מרים גבה אצל כבוד השופטים. בשורות הקטנות ובין השורות ישנם סעיפים רבים שפוגעים בזכויות היסוד של הלקוחות. בית המשפט התרשם שבעבר שדי ניהל מערכת יחסים הוגנת עם הציבור. אלא שמאז שסילק את מתחריו שדי מתייחס אליהם כאל קהל לקוחות שבוי. לראייה, מזה תקופה ארוכה שרות הלקוחות שלו אינו זמין ואין לציבור אפשרות לפנות אליו לקבלת שירות.
לעומת זאת הופעתו של אפולו עשתה רושם חיובי ואמין על השופטים. השירות שמציע אפולו הוא זמין, נגיש והרבה יותר ידידותי ללקוחות. מר אפולו נוהג כבוד בלקוחותיו, אינו מאיים עליהם ומבטיח אפשרות גם לאלים אחרים להשתלב במרחב ולספק שירות דומה. להבדיל משדי מר אפולו מתחייב לא להשתלט על כלל השוק. אנחנו מקבלים את הסברו שיש לו עניין בתחומים מוגבלים כגון אנרגיה, רפואה ומוזיקה והוא יאפשר לאלים אחרים להשתלב במרחב האמוני בתחומם.
לפיכך בית המשפט מקבל את העתירה ומורה לשדי בתוך שנה מהיום לאפשר לאפולו ולמתחרים נוספים להצטרף לשוק. בית המשפט מצפה משדי לשפר את הקשר עם הלקוחות כפי שנהג בעבר.
ניתן ביום 24/12/2020 ט' בטבת התשפ"א