מהי תוכנית טלוויזיה? תוכנית טלוויזיה היא מוצר. ואיך מקדמים את מכירת המוצר? (גם) באמצעות פרסום. וככל שהפרסום רב ויעיל יותר (מה שמתבטא במדדי הרייטינג), כן גדל הפוטנציאל של מכירת שעות פרסום רבות יותר ובמחירים גבוהים יותר.
מהו מקור ההכנסה של תוכניות הריאליטי? הפרסום, וככל שהצפייה בתוכניות אלה רבה יותר כן הפרסום יעיל יותר ומכניס יותר כסף לרשת. בקיצור, כל עיסוק של הרשתות בתוכניות ריאליטי מחוץ לשעות השידור של התוכניות פרופר, נועד להבנתי להגביר את הצפייה בתוכניות עצמן ולכן מדובר מן הסתם בשידורי פרסומת.
ואולי מדובר בשידורים חדשותיים? או אולי בשידורים בעלי עניין לציבור? לשאלה זו יש נייר לקמוס מאוד פשוט, והוא מידת העיסוק של הרשתות המתחרות באותן תוכניות, בייחוד במקרים שרשת X ממלאת את המסך בשידורים המקדמים תוכניות של רשת X ורשת Y ממלאת את המסך בתוכניות המקדמת תוכניות של רשת Y.
רשתות הטלוויזיה שלנו כפופות לחוק, החוק אוסר עליהן לעסוק בפרסומת מחוץ למסגרות המצומצמות המוגדרות בחוק, ועיסוק של שעות רבות ב"אח הגדול" או ב"הישרדות" מחוץ לשעות השידור של תוכניות אלה עצמן, אינו שונה לדעתי משעבוד המסך למקרר של LG או רכב של FIAT.