X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
[צילום: יורי קוצ'טקוב, AP]
פוטין לוחם את מלחמתו של סטלין
האובססיה המדינית של סטלין הייתה להפוך את ארצו למעצמה ששום כוח אחר לא יוכל להכניע הוא תמיד אמר למקורביו כי "לנין השאיר לנו נחלה גדולה אך אנו הפכנו אותה לעפר ואפר" פוטין, כמו סטלין, שבוי בחשש המסורתי, בעל המאפיינים הפרנואידים מפני האיום האמריקני על ביטחונה של רוסיה
הכשרת הקרקע
בשלב הראשון להשתלטותו על מדינות מזרח אירופה נמנע סטלין, בדרך כלל, מגישה אגרסיבית להשלטת הקומוניזם. גישתו הייתה לאפשר דמוקרטיה רב-מפלגתית אך בה בעת להציב פוליטיקאים קומוניסטים נאמנים בעמדות מפתח על-מנת שיכשירו את הקרקע בבוא היום להשתלטות קומוניסטית ולהקמת משטרים טוטליטריים.

בראייה הסובייטית, ובעיקר זו שעוצבה על-ידי סטלין על-רקע הקונספציה של "סוציאליזם בארץ אחת", העולם המקיף אותה הוא עוין לרוסיה; אשר על כן האינטרס העליון שלה הוא להבטיח את הישרדותה ואת עוצמתה. האובססיה המדינית של סטלין הייתה להפוך את ארצו למעצמה ששום כוח אחר לא יוכל להכניע. הוא תמיד אמר למקורביו כי "לנין השאיר לנו נחלה גדולה אך אנו הפכנו אותה לעפר ואפר".
הישגי מלחמת העולם השנייה היוו עבור סטלין הזדמנות פז להעצים את כוחה של ארצו ולהבטיח לה גבולות בנות הגנה. זאת תכנן סטלין לעשות באמצעות השגת בניית צבא חזק והשתלטות על טריטוריות רחבות הגובלות ברוסיה. הייתה לו קונספציה לפיה השתלטות על שטחים נרחבים היא ערובה לביטחון. סטלין היה בטראומה מ"סינדרום ברברוסה" ולכן רצה להבטיח לארצו את גבולות 1941, הווה אומר שהמדינות הבלטיות, אוקראינה המערבית, בלרוס, בסרביה ובוקובינה הצפונית תהיינה תחת שלטונו. בנוסף לכך הוא רצה מעטפת של מדינות ידידותיות, כמו גם להבטיח את אגף הקוטב הצפוני באמצעות הקמת בסיסים באיי ספיצברגן בורנהולם ואיי הדב.
במזרח הרחוק רצה סטלין להשיב את השליטה הרוסית בדרום איי סחלין, ואת השליטה במסילות הברזל והנמלים במנצ'וריה, כמו גם את האיים הקוריליים שהייתה להם חשיבות צבאית. בדרום שאף סטלין ליצור מובלעת בצפון אירן, ולהבטיח לעצמו מוצא לים התיכון על-ידי בסיסים במצרי הבוספורוס והדרדנלים. הוא גם רצה חלק בשלטון נאמנות על מושבות איטליה לשעבר. שאיפות אלו תאמו את השאיפות הצאריסטיות המסורתיות, אך כאן ועתה נכנס גם אלמנט הנפט.
מבחינת סטלין ביצור שליטתו האידיאולוגית והצבאית במזרח אירופה לא היה מהלך לא מוסרי; אדרבה, כל מה שתרם לביצור כוחה של ארצו היה מוסרי, ובעיקר לאחר שארצו סבלה כה רבות במלחמה. מולוטוב תמיד ציטט את סטלין כמי שהלין על כך שרוסיה הצארית תמיד "נצחה במלחמה אך לא ידעה ליהנות מפירותיה. הרוסים הם עם לוחם אדיר אך אינם יודעים כיצד לעשות שלום; הם מרומים ואינם מקבלים שכר ניצחונם". סטלין לא שכח את בוגדנותו של היטלר. הוא חשש שגם המערב יתנהל נגדו במרמה. הוא היה נחוש ברצונו להגשים את שאיפותיו האסטרטגיות, בין בהסכמת המערב ובין שלא בהסכמתו.
כמה ממתכנני המדיניות הסובייטית כגון ליטבינוב, מאיסקי וגרומיקו האמינו בשלב מסוים, בניגוד לסטלין ומולוטוב, כי אינטרסים אסטרטגיים אלו של ארצם אינם נוגדים את אלו של אמריקה ובריטניה. הייתה זו אמונה אופטימית המבוססת על כך שלנוכח האימפריאליזם האכזרי של הנאצים והיפנים מעצמות המערב לא יתנגדו לרוסיה חזקה. כמו-כן הייתה לרוסים איזו תדמית על אמריקה בדלנית שאין לה עניין רב בנעשה באירופה וכי אחר המלחמה יוסגו כוחותיה משם. על-פי מאיסקי אירופה שלאחר המלחמה תאופיין במעצמה יבשתית אחת-היא רוסיה, ומעצמה ימית אחת-היא בריטניה (היטלר פינטז כך על גרמניה ובריטניה).
יתרה מכך: על-פי האידיאולוגיה הקומוניסטית צפויים עימותים בין המדינות הקפיטליסטיות בינן לבין עצמן, וכך יהיו התגוששויות פוליטיות בין אמריקה לבריטניה, ומכל מקום שתי מעצמות אלו ידאגו להמשך החלשת גרמניה ויפן מה שימנע מדיניות בלימה כלפי רוסיה. המתכננים הרוסיים צפו יצירת גושי השפעה עולמיים שיאפשרו לרוסיה לשלוט באירופה ואילו אמריקה ובריטניה תהיינה בעלות השפעה במקומות אחרים בעולם.
סטלין ומולוטוב לא החזיקו בהשקפה זו. הם ראו במעצמות המערב הקפיטליסטיות גורמים חתרניים המונעים אך ורק על-ידי אנוכיות קפיטליסטית. מעצמות המערב תמיד ירצו לחתור תחת רוסיה, סברו סטלין ומולוטוב, ובעיקר כאשר יהיו נתונים במצב כלכלי רע. על רוסיה להיערך תמיד כנגד חתרנות המערב. זו הייתה אסטרטגיית השרידות שאפיינה את מדיניותו של סטלין, וזו האובססיה הגיאופוליטית הרוחשת במוחו של פוטין. אבל אסטרטגיה זו גם אלצה את סטלין לא לנתק כליל את הקשרים עם המערב ולהשאיר אופציות של שיתוף פעולה. דיפלומטים סובייטים הצטוו להשתתף בדיונים שייסדו את שיטת המערכת הפיננסית הבינלאומית "ברטון וודס" ואת ארגון האו"ם.
במשך כל תקופת מלחמת העולם השנייה נמנע סטלין מלעורר את חמת בעלי בריתו. הוא לא התריס נגד ההשתלטות האמריקנית-בריטית על איטליה, בשנים 1944 - 1945, הוא ריסן את הקומוניסטים הצרפתים והאיטלקים שהתכוונו להשתלט על השלטון בארצותיהם, הוא סירב לתמוך בקומוניסטים היוונים אשר מרדו בממשלה היוונית שנתמכה על-ידי הבריטים וכן סירב לתמוך בקומוניסטים הסינים במאבקם בממשלה הלאומנית.
בשלב הראשון להשתלטותו על מדינות מזרח אירופה נמנע סטלין, בדרך כלל, מגישה אגרסיבית להשלטת הקומוניזם. גישתו הייתה לאפשר דמוקרטיה רב-מפלגתית אך בה בעת להציב פוליטיקאים קומוניסטים נאמנים בעמדות מפתח על-מנת שיכשירו את הקרקע בבוא היום להשתלטות קומוניסטית ולהקמת משטרים טוטליטריים.
מצב של היעדר עימות עם המערב היה גם יכול לאפשר לרוסיה להתאושש כלכלית, כמו גם לפורר את האחדות בין בעלות הברית המערביות ולגרום לריב ביניהן, כפי שסטלין האמין שזה המצב שייווצר בין מדינות קפיטליסטיות. גם פוטין קיווה לתקוע טריז בתוך האיחוד האירופי, בעיקר בין גרמניה לחברות האיחוד האחרות, מה שיקל עליו להכניע את אוקראינה. מכל מקום בשלב ראשוני זה של המלחמה הקרה סטלין הכיר בכוחו הצבאי העדיף של המערב ועל כן לא ראה כל טעם להיכנס בעימות עמו.

השיקולים שהדריכו את המתינות במדיניות המערב החלו להשתנות עם מותו של רוזוולט ותחילת נשיאותו של טרומן. הנשיא החדש הראה כבר בהתחלת נשיאותו פנים זועפות כלפי רוסיה, ומיד עם תחילת כהונתו התעמת עם מולוטוב בעניין סוגיית קבלת פולין וארגנטינה לחברות באו"ם. טרומן גם הפסיק מיד את הסדר "החכר והשאל" עם רוסיה, צעד שהתפרש אצל הרוסים כלחץ פוליטי. סטלין עצמו התבטא בפני הופקינס, שליחו של טרומן כי זהו "צעד ברוטלי".
סטלין הבין כי השינוי במדיניות ארצות הברית היה בגלל שהיא אינה זקוקה יותר לרוסיה כבעלת ברית לאחר תבוסת גרמניה. עם זאת טרומן גם הוא הראה שאין הוא רוצה לקרוע את החבל לגמרי: הוא הסכים להעניק לרוסיה חלק במשטר הנאמנות במושבות איטליה לשעבר (לפחות בשלב זה של המלחמה הקרה), הוא גם נענה לבקשת הרוסים בעניין פיצויים מגרמניה.
עם גבור התיאבון הרוסי, נעשו בריטניה וארצות הברית יותר נוקשות ביחסן למוסקבה. בוועידת פוטסדם דחו מעצמות המערב את דרישות רוסיה לבינאום חבל הרוהר, לסכומי הפיצויים מגרמניה, להקמת בסיסים במצרים, ולהשתתפות במשטר הנאמנות באגן הים התיכון. הרוסים מצדם לא הפסידו לגמרי: הם הצליחו בכל הקשור לתביעותיהם לגבי גבולות פולין, הם קיבלו אור ירוק להמשיך בהכנות לעריכת הסכמי שלום עם גרורותיה של גרמניה הנאצית, וכן מנעו כוונות של המערב לשלוח משקיפים לבחירות שעמדו להיערך ברומניה, בולגריה והונגריה.

שינוי ביחס
עם גבור התיאבון הרוסי, נעשו בריטניה וארצות הברית יותר נוקשות ביחסן למוסקבה. בוועידת פוטסדם דחו מעצמות המערב את דרישות רוסיה לבינאום חבל הרוהר, לסכומי הפיצויים מגרמניה, להקמת בסיסים במצרים, ולהשתתפות במשטר הנאמנות באגן הים התיכון.

בקיץ 1946 ניסחו סטלין ועוזריו סדר עדיפות לאומי שאמור היה לכוון את מדיניות החוץ של ברית המועצות בשנים הבאות. הוחל בתהליך של בניית צבא ופיתוח יכולת גרעינית כמו גם פיתוח טילים ואמצעי הגנה נגד טילים. זאת הייתה משימה לא קלה מבחינה כלכלית שכן האמריקנים מנעו ממנו לקבל את כל הפיצויים שהוא דרש מגרמניה, והם גם התחמקו מבקשתו לסיוע כלכלי. גם בקשת רוסיה להצטרף למסגרת ברטון וודס נדחתה בשל סירובה לפתוח את כלכלתה לגורמי חוץ.
זה רק הגביר את הרושם של רוסיה שהיריבה העיקרית שלה היא ארצות הברית. לא סתם יריבה אלא כאחת שמעודדת את היריבות המסורתיות של רוסיה (אירן, טורקיה), כמי שמקימה בסיסים צבאיים סמוך לפריפריה הרוסית וכמי שמאיימת עליה בנשק גרעיני. כך גם מפרש פוטין את מגמת ההתפשטות של נאט"ו מזרחה, ואת ההיתכנות (רופפת, לדעתי) של הצטרפות אוקראינה לאיחוד האירופי.
מגמת מעצמות המערב לאחד את אזורי הכיבוש שלהן בגרמניה ולהביא להקמת מדינה גרמנית עצמאית בעלת כוח כלכלי תוך כדי הפסקת תהליך הדה-נאציפיקציה הבהילה את הרוסים. תהליך כזה המגובה על-ידי ארצות הברית-הכלכלה הגדולה ביותר בעולם-היווה עבורם איום ממשי. משרד החוץ הרוסי שניתח את המציאות המתפתחת הגיע למסקנה כי "מעצמות המערב הופכות את גרמניה למבצר שלהן תוך שהן מצרפות אותה לגוש המדיני והצבאי שהן מקימות ואשר מכוון כנגד ברית הרפובליקות הסובייטיות והדמוקרטיות העממיות".
מיזוג אזורי הכיבוש האמריקנים והבריטיים בגרמניה המובסת נתפסו על-ידי ההנהגה הרוסית כאמצעי לחתור תחת ההשפעה הרוסית במרכז אירופה, כמו גם כניסיון להחיות את כוחה של גרמניה דווקא על-פי המודל הריאקציוני הפשיסטי. פוטין מהדהד את חשד סטליניסטי זה בהכריזו על כוונותיו ל"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה.

תוכנית מרשל לשיקום אירופה היוותה עבור הרוסים נושא להתעניינות מוגברת, והם בחנו היתכנות הפקת תועלת ממנה בדרך כלשהי. דיפלומטים סובייטים שהיו במגע בעניין זה עם האמריקנים הצטוו לעמוד על כך שתוכנית מרשל לא תתבצע על בסיס אינטגרטיבי, כלומר על בסיס של שיתוף פעולה בין המדינות המסתייעות בתוכנית זו, באשר הם חששו שביצוע התוכנית על בסיס כזה יאפשר לאמריקנים שליטה מוחלטת בתהליכים הכלכליים של מדינות אירופה. החשש של הסובייטים היה כפול: א. שמדינות מזרח אירופה לא תכללנה בתוך תחום ההגמוניה הכלכלית של המערב. ב. שגרמניה לא תיפול בתחום ההשפעה המערבי.
לא היה זה חשש שווא: עד מהרה התברר שצרפת ובריטניה הציעו כי התוכנית תתבצע על בסיס אינטגרטיבי, כלומר על בסיס מתווה כלל-אירופי תוך ניצול משאבי הטבע בגרמניה. מולוטוב הביע דעתו בפני סטלין שמעצמות המערב מתכוונות באמצעות התוכנית לחדור אל תוך הכלכלה של מדינות אירופה ולכוון את אפיקי המסחר על-פי האינטרסים שלהן. הסובייטים הכירו היטב בעובדה כי בתנאים של שוק חופשי אין לכלכלה שלהם כל סיכוי מול הכלכלה המערבית וכי החדירה הכלכלית של אמריקה לאירופה תעניק לה גם יתרונות פוליטיים. מבחינה זו תוכנית מרשל נתפסה כסוס טרויאני שבאמצעותו ישימו האמריקנים לאל את השאיפה האסטרטגית של רוסיה לבסס את השפעתה על מזרח ומרכז אירופה. אין פלא כי כישלונו של מולוטוב להשפיע על מאפייני תוכנית מרשל הביאה את סטלין לדחות תוכנית זו כמו גם לאסור על גרורותיו לקבלה.
מבחינה אופרטיבית התגובה של סטלין הייתה הקמת הקומאינפורם בספטמבר 1947 (בתחילה היה מרכז הקומינפורם בבלגרד, ולאחר הקרע של טיטו עם סטלין עבר לבוקרשט. פורק ב-1956 על-פי החלטת המפלגה הקומוניסטית הסובייטית) ככלי שיאפשר לו להילחם בכוונות האמריקניות כפי שהוא הבינן. המערכת הדו-קוטבית, כלומר קיומו של עולם של שתי מחנות אידיאולוגיים הצדיקה עתה הטלת משמעת אידיאולוגית נוקשה על המדינות הגרורות של ברית המועצות. הקרמלין נתן אור ירוק למפלגות הקומוניסטיות בהונגריה, בולגריה ורומניה לדכא באכזריות את כל הגורמים הפוליטיים המתנגדים לקומוניזם. המגמה הייתה עכשיו להחיל סובייטיזציה מלאה, על כל המשתמע מכך, על גרורותיה של בריה"מ.
גיבושו הפוליטי של הגוש המזרחי על-ידי סטלין חייב גם צעדים של גיבוש כלכלי וכך נוצר הקומקון בסוף 1948 (באופן פורמלי היה זה בינואר 1949) Council for Mutual Economic Assistance מוסקבה התכוונה על-ידי יצירת הקומקון לנצל את כלכלת גרורותיה מצד אחד על-ידי יצירת תלות של כלכלתן במוסקבה, ולגרום לצמצום קשריהן הכלכליים עם המערב, מצד שני.
גם פוטין רואה במגמת שלטונות אוקראינה להשתלב בכלכלה האירופית פגיעה חמורה בניסיונות שלו לביסוס איחוד כלכלי של רפובליקות ברית המועצות לשעבר, מעין אלטרנטיבה לאיחוד האירופי. אכן כבר לפני שנים הטיל פוטין חרם על מוצרי מזון מליטא ומולדביה כעונש על מגמת השתלבותן בכלכלה האירופית.
הרוסים עמדו חסרי אונים גם לנוכח הקמת ברית ההגנה הצפון אטלנטית - נאט"ו. דיפלומטים סובייטים עקבו בערנות אחרי התפתחות השיחות בוושינגטון שהביאו להקמת הברית. הם חששו במיוחד מכוונת האמריקנים לצרף את איטליה, פורטוגל ואת אחת ממדינות סקנדינביה לברית. לא נותר לרוסים אלא להביע מחאה ולעודד הפגנות של גורמים שונים בארצות המערב שהתנגדו להקמת הברית.
הקמת נאט"ו דרבנה את סטלין לתאם כוח צבאי באירופה עם המדינות הגרורות. בינואר 1951 הוא נפגש עם ראשי המדינות הגרורות ועם שרי ההגנה שלהם לדון בבניית מערכות הגנה צבאית. הוקמה ועדה צבאית בין המדינות לתאום חיזוק המערך הצבאי של מדינות הגוש, כשהדגש היה על מדיניות הגנתית ולא התקפית. סטלין רצה להיות בטוח מפני "כל תוקפנות מן המערב". ב-1953 שנת מותו של סטלין, כבר היה תקציב ההגנה הסובייטי כפול מזה שבשנת 1948.

פגיעה חמורה
פוטין רואה במגמת שלטונות אוקראינה להשתלב בכלכלה האירופית פגיעה חמורה בניסיונות שלו לביסוס איחוד כלכלי של רפובליקות ברית המועצות לשעבר, מעין אלטרנטיבה לאיחוד האירופי.

התפתחויות אלה הביאו את סטלין לרביזיה נוספת בעמדתו האסטרטגית: אם עד עתה הוא קיווה שתיווצר מערכת עולמית רב-קוטבית שתאפשר לו הזדמנות לשסות את המעצמות הקפיטליסטיות האחת כנגד רעותה, הרי עתה התברר לו כי האמריקנים יוצרים קואליציה מערבית מה שיוצר מערכת עולמית דו-קוטבית.
בתוך ברית המועצות עצמה החריף סטלין את צעדי הדיכוי והמריץ את מרוץ החימוש. התעמולה האנטי-מערבית התעצמה והפכה ממש לציד מכשפות כאשר אזרחים מואשמים בקוסמופוליטיות ובחוסר נאמנות לאידיאולוגיה הקומוניסטית, ובעיקר לגרסתה הסובייטית. תעמולה אטי מערבית זו והאשמות כנגד המערב היו חלק בתהליך מניפולציה של השלטונות על-מנת להבטיח את נאמנותו ללא תנאי של העם הרוסי למשטר. אבל מעל ומעבר למניפולציה היו בקרמלין חששות כנים מפני כוונות האמריקנים.
הם חששו שארצות הברית מתכננת לשתול גיס חמישי בתוך ברית המועצות, בעזרת אימיגרנטים רוסיים כמו גם בעזרת סוכנים נאציים לשעבר (או לא לשעבר). בכך לא היה קשה לשכנע את העם הרוסי שהיה ער לעובדת הקמתם של בסיסים אמריקנים באירופה. מדיניות הבלימה ותוכנית מרשל השתלבו עתה בראייה הסובייטית לכדי יצירת תדמית של אמריקה אגרסיבית שמסכנת את קיומה של ברית המועצות, וסטלין היה נחוש להפר את עצת האמריקנים.

תאריך:  16/03/2022   |   עודכן:  16/03/2022
+ביידן: פוטין הוא פושע מלחמה
22:45 16/03/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

הנשיא האמריקני השיב בחיוב לשאלה האם נשיא רוסיה נחשב בעיניו כפושע מלחמה  ▪  הקרמלין הגיב: אמירה בלתי מקובלת ובלתי נסלחת

ביידן. דיבר מתוך הלב [צילום: מתוך הטלוויזיה]
+האוליגרכים יתקשו לעקוף את העיצומים דרך הקריפטו
22:24 16/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

המלחמה באוקראינה מאיצה את הגברת הפיקוח על המטבעות הווירטואליים, שממילא לא סיפקו את ההגנה שמקובל לייחס להם – מדווח אקונומיסט  ▪  דווקא ממשלת אוקראינה מצאה שימוש מועיל למטבעות הקריפטו

שימוש מוגבל בקריפטו [צילום: קים צ'ונג, AP]
+האם פוטין בחר לחבוט באולגרכים?
21:06 16/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

בנאום תקיף במיוחד האשים נשיא רוסיה את "אלה שיש להם וילה במיאמי או בריביירה הצרפתית, אלה שלא מסוגלים בלי ה"פואה גרה", הצדפות והחופש המגדרי" ודיבר על "ניקוי טבעי והכרחי של האומה" כדי "לירוק כמו זבובים מתוך הפה" את כל נציגי "הגיס החמישי" ובוגדים" שאינם מגבים את קו הקרמלין

פוטין. מאשים את המערב הקולקטיבי [צילום: AP]
+לא לדבר עם פוטין ופושעי מלחמה
20:50 16/03/22  |  יעקב קורי   |   לרשימה המלאה

עם פושעי מלחמה לא מדברים, לא מקבלים אותם בכבוד בישראל ב-1977 ונותנים להם לנאום בכנסת, לא מציעים להם סולמות לרדת מהעץ של אובדן סיני והפסד בכל המלחמות, לא נותנים להם פרס על תוקפנותם, על פשעי המלחמה שלהם

לא מדברים עם אויבים? [צילום: פלאש 90]
+הרוסים הפציצו את התיאטרון במריופול על יושביו
20:26 16/03/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

עיריית מריופול הודיעה כי התיאטרון העירוני, ששימש מקלט למאות אזרחים שביקשו למצוא מחסה מפני ההפצצות הרוסיות, הופצץ באופן מכוון על-ידי צבא רוסיה  ▪  לא ברור מספר הנפגעים בתקרית

בניין התיאטרון ההרוס, היום במריופול [צילום: מתוך הטלגרם של עיריית מריופול]
+ביידן: 800 מיליון דולר סיוע לאוקראינה
19:24 16/03/22  |  עידן יוסף

נשיא ארה"ב ביידן הכריז על סיוע בסך 800 מיליון דולר לאוקראינה. הסיוע כולל מל"טים מתקדמים ומערכות הגנה אוויריות. "נמשיך בלחץ על רוסיה יחד עם חברינו. יחד עם בעלי בריתנו נעשה כל שאפשר כדי להפסיק את המלחמה הזו. אמריקה מתייצבת לצידם של כוחות החופש - כך היה וכך יהיה. יגן האל על האוקראינים הצעירים שמגינים על מדינתם".

+דיווח: התקדמות במו"מ לסיום המלחמה
17:02 16/03/22  |  עידן יוסף

דיווח בארה"ב: התקדמות משמעותית בשיחות השלום בין רוסיה לאוקראינה, הוחלפו טיוטות בין הצדדים. על-פי הדיווח, אוקראינה תוותר על הצטרפות לנאט״ו.

+זלנסקי בנאום-זום לקונגרס: זיכרו את פרל הרבור
15:33 16/03/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

נשיא אוקראינה נאם באמצעות זום בפני חברי הקונגרס האמריקני - והתקבל בתשואות  ▪  הוא הציג תמונות קשות מהמלחמה למחוקקים  ▪  "על ארה"ב להטיל עיצומים על כל הפוליטקאים הרוסים. על חברי ה'דומה', עד אחרון הפקידים הקשורים לטרור"

זלנסקי. תשואות מחברי הקונגרס [צילום: מן הטלוויזיה]
+נשקלת העברת מל"טים קטלניים לאוקראינה
15:05 16/03/22  |  עידן יוסף

הממשל האמריקני שוקל העברת מל"טים קטלניים וטילים מונחים מתקדמים לאוקראינה (BBC).

+סופית: זלנסקי ינאם לכנסת בזום
14:32 16/03/22  |  

סופית: נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ינאם בפני חברי הכנסת באמצעות שיחת וידאו ביום א׳ הקרוב בשעה 18:00. יושב-ראש הכנסת ח״כ מיקי לוי, לאחר פגישתו עם שגריר רוסיה: ״לכבוד יהיה לי ולכנסת לארח את הנשיא זלנסקי לנאום בפני חברי הכנסת, בשעה קשה זו בה ניצב העם האוקראיני״.

+אתרי חדשות ישראלים ברוסית נחסמו ברוסיה
14:08 16/03/22  |  עידן יוסף

ערוץ 9 ואתר וסטי נחסמו לגלישה ברוסיה. הסיבה לכך היא ציון הביטוי ״מלחמה״ במקום "מבצע" לתיאור המתרחש באוקראינה (חדשות 12).

+עמית סגל מבייש את ארון הספרים היהודי [ב']
13:19 16/03/22  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

מקלט בישראל מבקשים פליטים, שנסו מבית המטבחים ביבשת אפריקה, שם מבותרים בני אדם ופליטים שנסו מאוקראינה, כשמלתעותיו של פוטין נוגסים בם

סגל. שכפ"ץ מוסרי [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+פוטין יפסיד לאט ובגדול - וזה ממש מעורר חלחלה
12:59 16/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

טום פרידמן מסביר בניו-יורק טיימס, כי פוטין לבטח יפסיד באוקראינה - וקרוב לוודאי שהוא לא יצמצם את הפסדיו, אלא יגרור את המלחמה לפשעי מלחמה שלא נראו מאז היטלר ואולי אפילו עד לשימוש בנשק גרעיני

אלכסנדר השני ופוטין. עוד שינוי רדיקלי? [צילום: AP]
+הקרמלין: "פירוז אוקראינה כמו אוסטריה יכול להיראות כפשרה"
12:34 16/03/22  |  מירב ארד

הקרמלין: "שוודיה ואוסטריה יכולות להיות מודל לנייטרליות של אוקראינה. פירוז אוקראינה כמו אוסטריה עם צבא משלה - יכול להיראות כפשרה"

לברוב [צילום: פאבל גולובקין/AP]
+מאיר בן שבת וגדי איזנקוט דנים במלחמה באוקראינה
12:20 16/03/22  |  אודי דקל   |   לרשימה המלאה

קבינט INSS מיוחד על המלחמה באוקראינה עם גדי איזנקוט, מאיר בן שבת ואודי דקל  ▪  זוויות ניתוח אחרות מאלו הנשמעות בתקשורת על המלחמה באוקראינה. הזדמנות להקשיב לאלו שישבו עם פוטין והתדיינו מולו כדי להבין טוב יותר מיהו פוטין

[צילום: מתוך יוטיוב]
+רגולציה וערנות להגנת תשתיות לאומיות
12:15 16/03/22  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה

נפילת אתרי הממשלה השוע לא גרמה נזק חמור, אבל זה לא אומר שזה יהיה המצב גם בעתיד  ▪  על המדינה להסדיר כללים להגנת סייבר, אבל השאלה היא אם יש מי שישמע את הקריאה ויפעל בהתאם

עוד מתקפת סייבר על ישראל, שמדגישה את הצורך בהידוק ההגנה והפיקוח [צילום: ג'ון אלסוויק/AP]
+האירניה מתפקעת מצחוק
11:37 16/03/22  |  עמנואל בן-סבו   |   לרשימה המלאה

החתימה על צו ההשמדה של מדינת ישראל, יצא מזמן מהתחנה  ▪  הנחישות של ההנהגה האירנית לצד הסבלנות ודיפלומטיית החיוכים הכניעו בלי כדור אחד את העולם הנאור

לחשב מסלול מחדש [צילום: ואהיד סלמי/AP]
+הרפתקאות פוטין באוקראינה
11:18 16/03/22  |  יוסף אליעז   |   לרשימה המלאה

אין ספק שפוטין הוא אדם חכם, פיקח, ערמומי ואכזר, הגם שדומני כי לא חשב בצעירותו כי בהצטרפו לק.ג.ב. יעפיל לצמרת השלטון

[צילום: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File]
+מלחמת רוסיה-אוקראינה: שואבת לתוכה התערבות זרה
11:01 16/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

למלחמה יש פוטנציאל מסוכן להפוך למשהו גדול ומסוכן הרבה יותר. היא שואבת לתוכה התערבות זרה מאסיבית, גם אם לא באמצעות חיילים על הקרקע, ועשויה לזרז תרחיש של עימות ישיר בין הרוסיה לנאט"ו/ארה"ב. אחת השאלות הגדולות הן כיצד יגיב הנשיא פוטין אם וכאשר ירגיש שהוא ממש עם גבו אל הקיר

: מסוק משטרתי טס מעל דגלי מדינות החברות בנאט"ו במהלך פגישת שרי ההגנה של נאט"ו בבריסל [צילום: אוליבייה מאתיס/AP]
+‏אוקראינה דחתה את מודל הניטרליות 'האוסטרי'
10:44 16/03/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

לברוב: "שיחות השלום אינן קלות, אך יש תקווה מסוימת לפשרה"  ▪  זלנסקי דרש ערבויות ביטחוניות  ▪  משרד ההגנה האוקראיני: 13,800 חיילים רוסים נהרגו מאז תחילת הפלישה  ▪  103 ילדים נהרגו מאז תחילת הפלישה הרוסית

הנשיא זלנסקי. "עמדות רוסיה נשמעות מציאותיות יותר" [צילום: מתוך הטלוויזיה]
+המגשר האידיאלי בין רוסיה לאוקראינה
08:49 16/03/22  |  יעקב קורי   |   לרשימה המלאה

על-פי הגיון הקרמלין היטלר היה נאצי? היה! הוא היה נגד רוסיה? היה! אז לכן כל מי שנגד רוסיה הוא נאצי!

פוטין. פשיסט [צילום: ספוטניק/באמצעות הקרמלין]
+יהדות אוקראינה וישראל
08:13 16/03/22  |  איתן לסרי   |   לרשימה המלאה

בין תרומתה האדירה לקליטת אזרחיה במשבר  ▪  יש ביכולתנו להשפיע מעט ולסייע לקבלתם ולקליטתם של חברינו שהפכו ביום אחד לפליטים שנעקרו מביתם בכוח ומחפשים פינה בטוחה ושקטה לעצמם מתוך התופת ממנה ברחו

מעמד ייחודי [צילום: אנדראה אלכסנדרו/AP]
+המלחמה באוקראינה מסבכת גם את תמונת האינפלציה
06:43 16/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

המחירים ברחבי העולם היו בעלייה בשל היציאה מהקורונה והבעיות בשרשרת האספקה, והזינוק במחירי הנפט בשל המלחמה רק מוסיף לבעיה  ▪  אקונומיסט תוהה מה יעשו כעת הבנקים המרכזיים, ובראשם ה"פד" כבר הערב

תחנת דלק סגורה בלונדון, 1979 [צילום: ג'ון גלנוויל, AP]
+אלמונית למופת בדיקטטורה הרוסית
06:42 16/03/22  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה

דבר אחד ברור: בבוא היום היא תהיה למופת בארצה  ▪  ייתלו בה כדי לטעון שלא כל רוסיה תמכה בצעדיו הרצחניים של פוטין כלפי העם באוקראינה

מחיר גבוה [צילום: יוטיוב]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יעקב קורי
על-פי הגיון הקרמלין היטלר היה נאצי? היה! הוא היה נגד רוסיה? היה! אז לכן כל מי שנגד רוסיה הוא נאצי!
איתן לסרי
בין תרומתה האדירה לקליטת אזרחיה במשבר    יש ביכולתנו להשפיע מעט ולסייע לקבלתם ולקליטתם של חברינו שהפכו ביום אחד לפליטים שנעקרו מביתם בכוח ומחפשים פינה בטוחה ושקטה לעצמם מתוך התופת ממנה ברחו
איתמר לוין
המחירים ברחבי העולם היו בעלייה בשל היציאה מהקורונה והבעיות בשרשרת האספקה, והזינוק במחירי הנפט בשל המלחמה רק מוסיף לבעיה    אקונומיסט תוהה מה יעשו כעת הבנקים המרכזיים, ובראשם ה"פד" כבר הערב
דן מרגלית
דבר אחד ברור: בבוא היום היא תהיה למופת בארצה    ייתלו בה כדי לטעון שלא כל רוסיה תמכה בצעדיו הרצחניים של פוטין כלפי העם באוקראינה
עידן יוסף
נשיא רוסיה טוען שאוקראינה אינה מגלה מחויבות רצינית למציאת פתרונות    השליח האוקראיני: המו"מ קשה ואכזרי, אבל בהחלט יש מקום לפשרה    גורמים בירושלים: רוסיה ויתרה על דרישות, גם האוקראינים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il