X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
שינוי דרמטי [צילום: ג'מאל עוואד/פלאש 90]
דרושה אמנציפציה של ערביי ישראל
המפלגות הפוליטיות היהודיות בישראל כשלו המפלגות הערביות ומנהיגיהם כשלו יותר - למעט מנסור עבאס, מנהיג משכמו ומעלה שלא ראינו כדוגמתו בישראל במאה ה-21

ערבי ישראל מהווים כ-20% מכלל האוכלוסייה בישראל וזה מיעוט גדול מאוד בעידן הנוכחי. אבל מבחינת סיקור בחדשות דומני שבאחרונה הוא מקבל נתח גדול יותר של סיקור מאשר חלקו באוכלוסייה. זה מתחיל ב"עולם התחתון" של הרג ורצח במגזר הערבי ובו אני כולל גם רצח בשל "שמירה על כבוד המשפחה", ובעולם העליון של הפוליטיקה שבה חבר כנסת בודד, או חברת כנסת בודדת לא רק עלולים לגרום לפרוק הממשלה אלא להביא לשינוי דרמטי בחיי אזרחיה תוך ערעור יסודות החברה.
לאמור שני חלקי התמונה הם תשלילים ועלולה להיות להם השפעה מרחיקה לכת על האיזון העדין והשברירי ביחסי הקהילה היהודית והקהילה הערבית בישראל. בהקשר זה הוועידה שמקיים עיתון הארץ בנושא "שותפות פוליטית יהודית-ערבית" היא דבר מבורך אבל גם במקרה זה מדובר באיזה "זרקור" זמני, מעין "ספוט" של אולפן אך ספק אם תהיה לו תהודה מתמשכת בשטח.
עלי לציין כי זהו פוסט של אזרח ישראלי, שלמצער, כל היכרותו האינטימית עם האזרח הערבי מוגבלת למפגש תקופתי עם הרוקחים הערביים הנהדרים במרפאה שלי ופה ושם איזה מפגש אקראי עם ערבי שממנו אני לומד משהו, אבל זה דבר ייחודי. אני מגדיר את עצמי כאדם ליברלי אשר בשבילו מה שנקרא "כבוד האדם וחירותו" הם מעבר לחוק בנושא הזה. אלה, קרוב לוודאי, תורשה גנטית, אך לא פחות - נסיבתית, נטועים עמוק בנשמתי. עם זאת אני פטריוט ישראלי שהשמירה על ביטחונה וקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית הם בעבורי הנחת יסוד.
אשר להיבט הדמוקרטי, הרי בזירה הפוליטית קשה לקרוא היום לרוב המפלגות דמוקרטיות. שכן כפי שציינתי בפוסט אחר, בשיטת הבחירות הקיימת אשר לכאורה הרוב שולט בה, אך בפועל השלטון היא בידי מפלגות, ולעתים בידי בודדים סוררים. מה גם שבחלקן של המפלגות - ההנהגה לא נבחרה בצורה המקובלת אלא על-ידי ראשיה או מייסדיה. אך ההבדל הוא בחלוקה של העוגה הלאומית. האם ערביי ישראל זוכים לחלקם הראוי גם כאזרחים וגם לפי גודלם כקהילה. וחשוב לא פחות מה הם עושים כדי לקבל את החלק המגיע להם.
האפליה ותיקונים בתחומים מסיימים
ועדת החקירה הממלכתית לבירור התנגשויות בין כוחות הביטחון לבין אזרחים ישראלים ערביים באוקטובר 2000, בראשות השופט תאודור אור, קבעה, בין היתר, כי אזרחי המדינה הערביים חיים במציאות שבהם הם מופלים לרעה כערבים. המסקנות מסתמכות על תיעוד ומחקרים מקצועיים שאושרו בפסקי דין, בהחלטות ממשלה ובדוחות מבקר המדינה. המסקנות התקבלו ב-2004 ואף שמבחינה חומרית רבים מן העיוותים תוקנו, היחס למיעוט הערבי, חברתית, תרבותית ופוליטית לא השתנה. יש בחברה הישראלית שרואים בו את אויבי המדינה. מאידך ראוי לציין כי הוועדה קבעה ש"מושג האזרחות, במובנו המהותי, אינו מתיישב עם הצגת המדינה כאויב".
מאז עברו שני עשורים אשר במהלכם חלה התפתחות ברמת החיים של ערביי ישראל לא רק במסגרת של החברה כולה אלא ייחודית. התחום שבו חלה התקדמות רבה הוא תחום החינוך הגבוה. בתחום ההשכלה. לפני נתוני הלמ"ס החל בשנת 2010 ובמשך קרוב לעשור הציבור הערבי צמצם את פערי ההשכלה הגבוהה בגידול של יותר מ-60% במספר הסטודנטים הערבים לתואר ראשון באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. הגידול בתארים הגבוהים - מוסמך ודוקטורט - היה אטי יותר. עם זאת לתואר ראשון חל זינוק במספר הנשים הערביות שהיה כמעט כפול ממספר הגברים.
ניתן לומר כי אומנם לא הגענו עדיין להשוואה בין תלמידי האקדמיה היהודיים והערביים, ועוד פחות מזה בשיעור המרצים הערביים במוסדות להשכלה גבוהה, אך ההתקדמות היא משמעותית מאוד. מה שאין ככה במציאות הפוליטית.
הערבים וממשלת השינוי
בשנת 2018 פרסם מכון ון ליר אוסף מאמרי מחקר בכול הנוגע להיבטים פוליטיים בעריכת עזיז חידד. בין היתר מצא המחבר כי לאורך השנים פיתחו הערבים בישראל מאפיינים חברתיים ופוליטיים ייחודיים. ייחודיות זו התעצבה לאחר מלחמת 1967 והלכה והתחדדה עם הזמן, והיא כרוכה בהבנה שהפתרון הלאומי של הבעיה הפלשתינית אינו כולל את הערבים אזרחי ישראל. צוין כי בעשורים האחרונים ניכרת העמקה של התודעה הלאומית בקרב הפלשתינים אזרחי ישראל — המושתתת על השייכות הפלשתינית, על רעיון הילידּות ועל התרבות והדת האיסלאמית, לצד נטייה גוברת והולכת לאזרחות פרגמאטית.
המאמרים והמחקרים באסופה זאת לא צפו תרחיש שבו מפלגה ערבית מוסלמית כמו רע"ם תהיה שותפה מלאה בממשלת ישראל. זאת הייתה מעין שבירת פרדיגמה. מה שקרה הוא שהתנועה האיסלאמית חברה לממשלה חלופית וזאת בהנהגת אדם, אשר ראוי, בכול מקרה, שיתייחסו אליו כאל הוגה. כאל מי ששבר סטיגמות וחומה בצורה בכול הנוגע ליחסי היהודים כלפי האזרחים הערביים.
אלא שבמציאות של הפוליטיקה הישראלית, וליתר דיוק בממשלה בראשות נפתלי בנט, שבהרכב כמעט בלתי אפשרי שרדה שנה, התגובה היא פרדוקסלית. שכן, אם חבר כנסת מטעם הסיעה הזאת, כמו מאזן גנאים, מצביע נגד החוק "הארכת תקנות שעת חרום" לגבי המתנחלים ביהודה ושומרון, פרשן פוליטי מבריק כמו רביב דרוקר קורא למנסור עבאס להתעשת. שכן זאת לא פעם ראשונה שיש "מורד" בסיעת רע"ם. אלא, במקום לראות בכך את דרך הייסורים שסיעה כזאת, ועוד מוסלמית במהותה, עוברת תהליך מאוד קשה בפנים וגם בחברה הערבית, ובמקום להדביק את אות קין על מצחה של האופוזיציה הלאומית משיחית, שאמורה לייצג נאמנה את יושבי ההתנחלויות, מדביקים את אות הקלון על מצחו של עבאס. "אם רעם לא תתעשת ותשנה כיוון, עבאס ייהפך לגיבור טראגי. גם שילם מחיר פוליטי כבד על החלטתו להיכנס לקואליציה וגם במו ידיו ממתג את הדרך החדשה שלו כאחת שאסור למנהיג תאב חיים להתקרב אליה", מסכם דרוקר את המאמר.
הגיונית זה נכון. אבל הגיון הוא הדבר האחרון בכול פוליטיקה ובפרט בפוליטיקה הישראלית. בנסיבות הקיימות הבעיה היא לא עבאס. הבעיה היא העם, גם היהודי וגם הערבי. שכן משום מה, עברו בקלות יחסית על הסוגיה של ההצבעה של שאר המפלגות הערביות באופוזיציה (חד"ש תע"ל בל"ד). אם ההצבעה נגד חוק הארכת התקנות, חוק שנוגד את מצפונם, מובנת, הרי במקרים אחרים הצביעו יחד עם שונאי ושנואי נפשם, כמו הח"כים איתמר בן-גביר ובצלאל סמוטריץ'. שלא לדבר שממשלה זאת רק בשנה אחת היטיבה עם האוכלוסייה הערבית יותר ממה שממשלת נתניהו עשתה במשך עשור. אות קין על מצחה של "הרשימה הערבית המשותפת".
הכשלים בחברה העברית
מספר חברי הכנסת הערביים בכנסת ה-24 הוא 11. מהם 7 במפלות חד"ש, תע"ל, בל"ד- הרשימה המשותפת, ולרע"ם יש 4 ח"כים. בכנסת ה-23 הרשימה המאוחדת הערבית הגיע ל-15 מנדטים. זה לא נבע רק ממיעוט המצביעים, יחסית, של האזרחים הערביים בבחירות, אלא להערכתי מחוסר נחת בציבור הערבי מנציגיו בכנסת. מי שבעצם הוכיח תזה זאת הוא ראש רע"ם, מנצור עבאס. אני רואה באדם כמו מנסור עבאס לא רק מנהיג ערבי משכמו ומעלה אלא מנהיג בדרג לאומי. לא מצאתי במפלגות הפוליטיות היהודיות מישהו שמשתווה לו בחזון פורץ דרך, באומץ לב ובהשראה.
די היה לשמוע אותו בהופעה שלו ב"אוניברסיטת רייכמן" לאחר רצח הפעילה החברתית, ג'והרה חניפס, בתו של פרג' חניפס - אחת הדמויות הבולטות בשפרעם. הוא הטיח דברים בוטים כלפי החברה הערבית והנהגתה אשר לעתים רחוקות פוליטיקאי יהודי היה מהין לעשות. הוא האשים את המנהיגים הערביים בחוסר אחריות לגבי הנעשה בחברה הערבית. "לא מדברים בצורה ברורה מאוד על נטילת אחריות כי בחברה הערבית הכל תלוי במדינה. היא תעשה, היא תתקדם בלי שמנהיג ערבי יעמוד קודם כל מול קהל ערבי וייקח אחריות: הצלחתנו בדברים, נכשלנו בדברים אחרים".
מנסור עבאס [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]

במוסגר אם הוא יסכים לחבור למפלגה יהודית בבחירות הבאות ניתן להמר שהוא יקבל לא רק קולות ערביים, אלא קולות יהודים לא מעטים.
הוא דוגמה חיה לאנטיתזה של הטלת האחריות על אחרים, לכשלים של הקהילה שלו. אם צריך היה דוגמה לפעילות בניגוד לאינטרס של הציבור הערבי מצאנו דוגמה בידיעה שהופיע ב"ד'מרקר" (9.6.2022). כשהציג משרד התחבורה את קו האוטובוס החדש בטמרה פרצו ראשי הרשויות בצחוק: "אפילו רכב פרטי לא יכול להיכנס לעיר אז מי צריך אוטובוס". אבל הסיבה שמכוניות לא יכולת להיכנס לעיר היא לא שאין בה כביש סלול, אלא מכיוון שהכבישים פקוקים ברכבים פרטיים. זאת בשעה שמשרד התחבורה מתכוון להשקיע מיליארד שקלים בפיתוח כבישים בעיקר תחבורה הציבורית. אז מי אומר שאין חלם בקהילה הערבית.
תנועת אמנציפציה ערבית
דומני שלא הייתה ממשלה כממשלת בנט-לפיד שעשתה למען המגזר הערבי בתקופה קצרה כל כך. ולכן העמדה שנקטה האופוזיציה של הרשימה המשותפת הערבית באי אלה הצעות לא היה בכך עניין של כפיית טובה אלא סכלות פוליטית שתפעל כבומרנג נגד הציבור הערבי בבחירות הבאות. יתרה מזאת, תהיה לכך השפעה גם מצד אזרחים רבים שוחרי טובתו בקרב האזרחים היהודיים. המפלגות הערביות, למעט רע"ם, תקועות במציאות אנכרוניסטית. הם הפכו לחמולה פוליטית מקצועית, שדבוקה לכסאות. טוב תעשה הקהילה הערבית בבחירות הבאות אם תעשה "פריש מיש". גם המפלגות היהודיות עשו זאת, מהם ביתר הצלחה ומהם בפחות. אבל היתרון שיש לציבור הערבי הוא המכנה המשותף האידיאי הרחב והוא שוויון זכויות מלא - בפועל. עם זאת כמי שנמנו פעם עם מיעוט בפזורה, היהודים הכירו בעובדה שזכויות גם אם הם צרובות בלוח החוקים שמתפרסם ב"רשומות", לא מוגשות על מגש של כסף. יש להיאבק כדי לקבל אותם. זאת גם הסיבה שהיהודים הצטיינו מכיוון שהם חתרו לפצות את עצמם על היותם מיעוט.
מומלץ שיעשו שיעור בכול הנוגע לתנועת האמנציפציה היהודית. אילו היינו שם, בגלות, מיעוט של 20% וזכינו באמנציפציה, אפשר ופינסקר לא היה נדרש ל"אוטואמנציפציה", ומן הסתם לא היה הרצל שיכתוב את "אלטנוילאנד" ומי יודע אם הייתה קמה מדינה יהודית. השואה לעצמה בלי היישובים היהודיים לא היה בה כדי להקים מדינה. מן הסתם זה היה גורם לקליטת פליטי השואה בעולם וזהו. ערביי ישראל מהווים כחמישית מכלל אוכלוסיית המדינה ועליהם להילחם על קבלת חלקם בעוגה הלאומית בכול מובן שהוא. אשר לאחיהם הפלשתינים, שמצויים באורח מתמיד על סדר היום של ערביי ישראל - לאלה יש זכות לטריטוריה שאני ושכמוני מכירים בכורח ייסודה - למענם ולמעננו. זאת אם יכירו בכך כי השכנה שלהם, זאת המדינה היהודית היחידה בעולם ושמנוי וגמור אתה לשמור עליה שכזאת, ואם שטחי יהודה ושומרון, לאחר קבלת העצמאות לא יהפכו לחמסטאן.
אבל לטווח המידי המשימה והאתגר של הצמרת הערבית הם להעמיד את הקהילה הערבית על רגליה - כלכלית, חינוכית, חברתית ותרבותית. הגיע הזמן.

תאריך:  15/06/2022   |   עודכן:  15/06/2022
+שישה מבוקשים נעצרו הלילה באיו"ש
08:44 15/06/22  |  עידן יוסף

"שובר גלים": כוחות צה"ל, שב"כ ומג"ב עצרו הלילה ברחבי יהודה ושומרון 6 מבוקשים החשודים בפעילות טרור - והם הועברו להמשך חקירה.

+הריסת בית המחבל מדיזנגוף תידחה לאחר ביקור ביידן
08:26 15/06/22  |  עידן יוסף

‏צה"ל דחה את הריסת בית המחבל שרצח שלושה אנשים בפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב - עד לאחר ביקור ביידן בארץ, צה"ל: פועלים לפי הנחיות הדרג המדיני. (גלי צה"ל).

+מהיום: מכסת הפועלים הפלשתינים מיו"ש תגדל ב-20 אלף
08:14 15/06/22  |  עידן יוסף

מהיום מכסת הפועלים הפלשתינים מיו"ש תגדל ב-20 אלף. גורם ביטחוני: ככל שיכנסו יותר פלשתינים עם אישורים כך יקטן הסיכוי לפיגועים (ידיעות אחרונות).

+הפתיון והנצחון
08:13 15/06/22  |  ציפי לידר   |   לרשימה המלאה

הפתיון: זהירות! מלכודת מוות! ספיר נחום לא לבד  ▪  הניצחון: מדליית כסף ליין הלל ביש"ע, שניצח את הבד"סים למיניהם  ▪  ולקינוח פסוקו

פרס יוקרתי [צילום: האתר הרשמי]
+לינץ' אחד יותר מדי
07:10 15/06/22  |  עמנואל בן-סבו   |   לרשימה המלאה

התמונות הנוראיות מצפון בירת ישראל, משכונת הגבעה הצרפתית, מספרות את סיפור שחיקת ההרתעה הישראלית  ▪  תמונות בהן נראית חבורת מחבלים מבצעת לינץ' בשלושה שוטרים

שכונת עיסאוויה [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+בשבוע הספר אני חוזר ליורם קניוק
07:10 15/06/22  |  איתן קלינסקי   |   לרשימה המלאה

אין חוק שיכול למנוע מאדם או מציבור להביע את כאבו  ▪  אנחנו, ששבנו למולדתנו לבנות את ביתנו הלאומי השלישי, חייבים להיות קשובים למאוויים ולביטויי כאב של העם הפלשתיני החי כאן

יורם קניוק [צילום: פלאש 90]

מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
 
תגיותמי ומי בפרשה
 אביר קארה / Abir  kara אהוד יערי / Ehud Yaari אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai איילת שקד / Ayelet Shaked איסמעיל הנייה אלון שוסטר / Schuster Alon אלי אבידר / Eli Avidar אלעזר שטרן / Elazar Shtern בני גנץ / Benny  Gantz גדעון לוי / Gideon Levi גדעון משה סער / Gideon  Sa'ar זאב אלקין / Ze'ev Elkin חאלד משעל חאלד משעל / Khaled  Mashal חמד עמאר / Hamad Amar יאיר גולן / Yair Golan יאיר לפיד / Yair  Lapid יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov יועז הנדל / Yoaz  Hendel יחיאל משה טרופר / Yehiel  Tropper יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy מאיר כהן / Meir  Cohen מוחמד דף מוסא אבו-מרזוק / Musa  Abu Marzook מירב כהן / Meirav  Cohen מרב מיכאלי / Merav  Michaeli מתן כהנא / Matan  Kahana נחמן שי ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz נפתלי בנט / Naftali  Bennett עודד גרנות עידן רול / Roll Idan עיסאווי פריג' / Issawi Frej עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete צבי יחזקאלי קארין אלהרר / Karin  Elharar ראמי חמדאללה / Rami  Hamdallah תמר זנדברג / Tamar Zandberg
 
מושגים
 בג"צ ג'נין ג'נין בג"צ ההינתקות בג"צ קלפי המיקוח ברוך גולדשטיין הג'יהאד האיסלאמי חמאס עמי פופר פשעי מלחמה
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
דרושה אמנציפציה של ערביי ישראל
תגובות  [ 0 ]מוצגות  [ 0 ] כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספותישראלי-פלשתיני
ציפי לידר
הפתיון: זהירות! מלכודת מוות! ספיר נחום לא לבד    הניצחון: מדליית כסף ליין הלל ביש"ע, שניצח את הבד"סים למיניהם    ולקינוח פסוקו
עמנואל בן-סבו
התמונות הנוראיות מצפון בירת ישראל, משכונת הגבעה הצרפתית, מספרות את סיפור שחיקת ההרתעה הישראלית    תמונות בהן נראית חבורת מחבלים מבצעת לינץ' בשלושה שוטרים
איתן קלינסקי
אין חוק שיכול למנוע מאדם או מציבור להביע את כאבו    אנחנו, ששבנו למולדתנו לבנות את ביתנו הלאומי השלישי, חייבים להיות קשובים למאוויים ולביטויי כאב של העם הפלשתיני החי כאן
יוני בן-מנחם
העיר חברון מתקוממת נגד שלטונו של יו"ר הרש"פ אבו-מאזן על-רקע מצבה הכלכלי הקשה ויוקר המחיה. ברש"פ טוענים כי ארגוני חמאס, חזב אל-תחריר והחזית העממית מתסיסים את העיר, הלכי הרוח בעיר אינם נגד ישראל אלא נגד אבו-מאזן וראש הממשלה מוחמד א-שתייה
יוסי אוחיון
הדרך היחידה לבלום את ההתפתחות המסוכנת הזו הינה ראשית הבנה והכרת המציאות בה אנו שרויים, הנכונות לפעול בנחישות ובאומץ לשינוי המציאות
רשימות נוספות
נורבגיה תחייב סימון מוצרים מהתנחלויות  /  איציק וולף
בן-ברק: נרגעתי לאחר שהבנתי שלא נוגעים בכספי הקיזוז  /  עידן יוסף
הכנסת התכנסה לדון בתקנות חירום ביו"ש  /  איציק וולף
על הזיה ופטריית רעל  /  עמנואל בן-סבו
מתחכמים על חשבוננו  /  אהרן פאפו
חרושת שמועות על מותו של אבו-מאזן  /  יוני בן-מנחם
ראשייומניםבלוגריםערוציםסקופיםקישוריםעוד...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il