מוקדם יותר היום, בדרכו לכינוס "ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה" (SCO) בסמרקנד, אוזבקיסטן, נחת הנשיא הסיני ג׳ינפינג שי בקזחסטן, ונועד עם הנשיא הקזחי טוקאייב. החלטתו לעצור באסטנה (כבר לא נור-סולטן בעקבות החלטת הנשיא הקזחי להשיב את השם אסטנה) מעניינת מאוד בצל המשבר בין אסטנה למוסקבה.
הנשיא הסיני עשה כבוד גדול לקזחים, שכן ביקורו שם הוא הראשון מחוץ לסין מאז שהחלה מגיפת הקורונה, ובאסטנה מעריכים זאת מאוד. ביקורו האחרון שם היה ב-2017. אך מעבר לכבוד, לביקור יהיו גם תוצאות מעשיות בדמות חתימה על מספר הסכמים דו-צדדיים לחיזוק היחסים בין המדינות, בתקופה מאוד מעניינת.
בהיבט האזורי, מעמדה של רוסיה נשחק מאוד בשל המלחמה באוקראינה, ויחסיה עם אסטנה הדרדרו לכדי משבר רציני, שכן האחרונה מתנגדת למלחמה והביעה באופן ברור את עמדתה, בשלל צורות. סין, לעומת זאת, הגבירה בשנים האחרונות באופן דרמטי את מעורבותה במתרחש במרכז אסיה, כולל בקזחסטן, והשפעתה גוברת.
הנשיא טוקאייב האזין בקשב רב לדברי הנשיא פוטין ובכירים רוסים אחרים שהעלו בפומבי ספקות באשר להיותה מדינה ריבונית, והחל בסדרת מהלכים שמטרתה חיזוק היחסים עם שחקנים שונים כדי לצמצם את ההשפעה הרוסית, תוך החלשת מחנהו של הנשיא לשעבר נזרבייב בבית פנימה. צעד סמלי חשוב בהיבט הזה הוא כמובן ביטול שמה של הבירה מנור-סולטן, כך היא נקראה מאז 2019 ע"ש הנשיא נזרבייב, בעודו בחיים, והשבת השם אסטנה. בכל הקשור לסין, טוקאייב מקבל בברכה את השפעתה הגוברת. השנה מציינות המדינות 30 שנים לכינון היחסים הדיפלומטים, ולפני הביקור פרסם הנשיא הסיני מאמר בו שיבח את היחסים.
הוא תיאר את יחסי המדינות כ"שכנות טובות, חברים אמיתיים ושותפים אמינים. משכנות טובה וידידות לשותפות אסטרטגית, ועד לשותפות אסטרטגית נצחית, יחסינו הדו צדדיים עושים פריצת דרך היסטורית". באופן מעניין ציין הנשיא הסיני את תמיכתן ההדדית ב"ריבונות המדינה, ביטחונה ושלמותה הטריטוריאלית".
ההתרחשויות האיזוריות בשנה האחרונה משמעה שקרנה של סין במרכז אסיה עולה,והשפעתה גוברת. חולשתה הצבאית של רוסיה בעקבות הסתבכותה באוקראינה גורמת לכך שהשפעת סין באזור גוברת גם בתחומים שנחשבו בלעדיים כמעט רק לרוסיה - למשל בהיבט הביטחוני אזורי. סין כבר לא רק מתמקדת בהשקעות עתק כלכליות.
לרוסיה עדיין תפקיד חשוב והשפעה איזורית כמובן, וזו לא יכולה להיעלם באחת, אך בנסיבות הנוכחיות השפעתה של סין הולכת וגדלה, בהכרח על חשבונה של מוסקבה. ובאשר לכינוס ה 22 של "ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה" (SCO) בסמרקנד - שורת מנהיגים חשובים כבר שם, כולל הנשיא פוטין, ר"מ הודו מודי, הנשיא הסיני שיצטרף כאמור מקזחסטן ביחד עם הנשיא טוקאייב, ר"מ פקיסטן שאריף ומנהיגי מדינות מרכז אסיה האחרות. צפויות כמה פגישות מעניינות, כולל בין הנשיא פוטין לנשיא שי, בין ר"מ הודו לנשיא פוטין ובין ר"מ הודו לנשיא הסיני.