המאמץ שמבצעים עתה שופטי בית המשפט העליון כדי לאפשר השתתפותה של חיות בדיון בעתירות הנ"ל, הינו מוזר ביותר. במיוחד נוכח מצבה המיוחד - חיות מצויה ב
ניגוד עניינים האוסר עליה לדון בעתירות, בשל זאת שכבר הביעה עמדתה הנחרצת ביום 12.01.2023 בכנס העמותה למשפט ציבורי נגד הגבלת חוק הסבירות. התרענו על-כך, ומראש, יומיים לאחר נאומה: "
המניעות העצמית שיצרה הנשיאה חיות" (14.01.23).
חיות טענה כי החוק שאותו יזם שר המשפטים
יריב לוין, בתמיכת ראש הממשלה
בנימין נתניהו, הינו "חלק ממתקפה שלוחת רסן על מערכת המשפט וחלק מתוכנית לריסוק מערכת המשפט". נאומה החריג הוביל, בין היתר, להתעצמות ההפגנות נגד הממשלה.
1) סעיף 6 לכללי אתיקה לשופטים, תשס"ז-2007 קובע, בפרק "אי-משוא פנים", מחייב שופט לשפוט ב"דעה נקיה":
- שופט ינהג בבעלי הדין בשוויון, לא יישא פני דל ולא יהדר פני גדול, לא יסביר פניו לאחד וירע פניו לאחר, ישפוט בדעה נקיה ולא יגלה דעה קדומה או משוא פנים.
2) סעיף 7, "הליכותיו של שופט", מחייב שופט להימנע מכל מעשה העלול לפגוע בדימויה של מערכת השיפוט:
-
(א) אלה יאפיינו שופט בתכונותיו ובאורחותיו: יושר לב, טוהר מידות ומסירות לתפקיד. שופט יימנע ממעשים שאינם הולמים מעמדו של שופט או העלולים לפגוע בדימויה של מערכת השיפוט.
(ב) שופט יהיה מופת לכיבוד החוק בכל אשר יעשה.
3) בסעיף 12, "ניהול משפט", מחייב המחוקק חזות אובייקטיבית וניטרליות:
-
(א) שופט ינהל את הדיון שלפניו באופן מקצועי וענייני, תוך שהוא מקפיד לנהוג שוויון בבעלי הדין ובעורכי הדין המופיעים לפניו ונמנע מכל אמירה או מעשה שיש בהם כדי לפגום בחזותו האובייקטיבית והמקצועית.
(ב) שומה על שופט לשמור על חזות ניטרלית במהלך הדיון ולהימנע מליצור בהתנהגותו או בדבריו יסוד לחשש ממשי למשוא פנים.
4) סעיף 15, "מניעה משבת בדין"", מחייב שופט להימנע מיצירת חשש למשוא פנים:
-
שופט לא ישב בדין אם מצא, מיוזמתו או לבקשת בעל דין, כי קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט.
הנשיאה חיות לא השכילה, מיוזמתה, לפסול עצמה. למרות המצב המשפטי המחייב פסלות. כלי התקשורת נמנעים מלבקרה על-כך - במיוחד כלי התקשורת "המתודלקים" מצד גורמים המממנים את המחאה.