"קול הגליל", הייתה תחנת שידור חשאית של הפלמ"ח שפעלה מאילת השחר (בו התמקם מטה הגדוד השלישי) ושידרה חצי שעה ביום ומפעיליה היו דנה כוגן ו
גיל אלדמע. הם קלטו את ההודעות המוצפנות של "ההגנה", פענחו, ערכו ופתחו את השידור בנגינת האקורדיון של גיל. פתחו ב"שיר הפלמ"ח" וסיימו ב"שיר הפרטיזנים".
החצי שעה הוקדשה ברובה לדרישות שלום מהמרכז לפלמ"חניקים בצפון. התחנה השמיעה מעל גבי תקליטים ישנים את
שושנה דמארי ואת "יש לי כינרת" מאת שמשון בר-נוי. התחנה נעזבה בראשית יוני 1948.
שירה וספרות - דור בני העלייה השנייה והשלישית יצר את מה שמכונה באמנות "דור הפלמ"ח". המשוררים והסופרים נטלו חלק במלחמה ויצרו תוך תודעה סוציאליסטית תרבות ישראלית חדשה. ע' הלל הרבה לכתוב על הקשר בין ההתיישבות והלחימה לבין יצירת השירה, הספרות והמחזאות. ראוי להזכיר שכותבי הפלמ"ח יצרו את "ספרות הצוותא" וכדוגמה מביא רגב את הספר "חברים מספרים על ג'ימי" הכתוב בשפת הדיבור של שנות הארבעים ללא יומרה ספרותית.
ספרו של שמיר "הוא הלך בשדות" פורסם תחילה ב-1947 אך נגנז ושוב פורסם שנה לאחר מכן, לאור הצלחת "הקאמרי" בהעלאת המחזה. זהו ספר המזוהה ביותר עם הפלמ"ח ובוודאי היה שונה מספריו ומחזותיו של יגאל מוסינזון שאינו מוזכר כלל בסקירה. מסתבר שלא רק החיילים אלא גם מפקדים עסקו בציור, רישום ואיור. דני מס היה אחד מהם ורגב מביא את רשימת איוריו מבית הספר בירושלים ומשדות הקרב עד שנהרג בקרב על גוש-עציון.
בשולי הספר ואולי אף כסיכומו דן רגב בביטוי המעורר מחלוקת גם היום - "רוח הפלמ"ח". הוא נסמך על שירו של אלתרמן שכתב: "אחת מיצירות האומה היפות ביותר בחייה" (ראו בטור השביעי).
רחל סבוראי מעין-חרוד אמרה שעיקר כוחו וייחודו של הפלמ"ח הייתה רוח ההתנדבות שאפיינה אותו לאורך 7 השנים.
חיים חפר נתן לרוח זו צורה שירית: "וכך היו לי חברים חרשים/כאשר ביקשו מתנדב אחד באו עשרה/ כי לא שמעו היטב/ וכאשר אמרו להם לשוב/ נשארו ליד אוהל המטה כמו אוריה" (ראו גורי, בספר "המשוגע").
רגב מדגיש כי הפלמ"ח אומנם לא היה "בן יחיד" של ארגון "ההגנה" אך בהחלט המוחץ ביותר, המגובש ביותר והמלוכד ביותר. הוא לא נזקק לתרבות צבאית ולכן "קציני התרבות" הפכו למדריכים האידאולוגיים של החיילים ממש בדומה לתנועות הנער. ראוי לציין כי ב-1 בנובמבר 1947 מנה הפלמ"ח כולל המילואים שלו - 3,100 חברות וחברים. הוא עלה על מסגרות החי"ש והחי"ם. בימי ההפוגה הראשונה מנה הפלמ"ח כ-5,600 חברות וחברים. בצה"ל נמנו באותו יום - 31 אלף חיילים.
מילה אחרונה - יואב רגב, איש הפלמ"ח אינו עוסק בביקורת צבאית, ניהולית או אחרת. הוא מציג בגאווה את חיי התרבות והרוח הישראלים היחודיים שנוצרו בשבע שנות הפלמ"ח ואשר שימשו כמסד "דור המדינה" שהמשיך את דרכם ואף ידע גם ליצור בשלהי העשור הראשון אלמנטים תרבותיים נגדיים לרוח הפלמ"ח.