ישראל איננה מן המדינות הממהרות להגיב בפעולת תגמול דיפלומטית על מחוות מעליבות הננקטות כלפיה מצידן של מדינות שלא נאבקות על מקום במושב האמצעי בשורה הקדמית של הזירה. אם איננו נאלצים להפעיל כוח צבאי, כי אז עלינו להתגונן באמצעות מאבק מדיני, או לפעול בשתי החזיתות. איננו יודעים אם שר החוץ החדש גדעון סער אימץ את הצעד של נקיטת פעולת תגמול, כלומר קביעת ענישה על נסיון השפלה מדיני נגד ישראל.
במקום אחר, הבעתי שביעות רצון אישית מן ההחלטה לנעול את השגרירות שלנו בדבלין. בימים האלה אפשר להיווכח כי אפילו ישראל מסוגלת להעניש את המבקשים להשפילה. לא נחטא בתחושת יהירות כאילו ענישה דיפלומטית תהפוך כאן לשיגרה. בל נגזים. אבל אלה הימים בהם ישראל טיפסה מעלה, בדרגה אחת לפחות בתמונת הדימוי של נקיטת צעדי תגמול. אין שופט, או שוטר, שיוכל להצדיק - או לשלול - נקיטת צעד נגד הגורם המשפיע, המעליב. ואירלנד, אכן ראויה לסטירת-לחי מדינית, כלומר נעילת השגרירות בדבלין.
מי שעוקב אחר יחסי ישראל-אירלנד יוכל לאושש נכוחה את גישתה העוינת, את השנאה המתבטאת במדיניות האירית כלפי ישראל. לעומת זאת, מתהלכת לה הסברה כי השר סער נקט צעד של נעילת השגרירות גם מטעם אישי, של הטבעת חותמו הפוליטי, בעיתוי ראוי מבחינתו: תחילת הקריירה החדשה האישית. לו יהי כך. הרי כל חיי המעשה, או לפחות הרוב, נגוע בפוליטיקה.
זאת ועוד: קיימת עוד מדינה הראויה לסטירת לחי מדינית, מצלצלת, על העלבת ישראל ומנהיגיה, מעשה כמעט בשיגרה. זוהי טורקיה בהנהגת ארדואן. הוא נעדר מן הכיתה בעת שנלמדו בה הליכות של שלב א' בקורס על נימוסים המקובלים אפילו ביחסים הבינלאומיים. ואצלנו? גם כן נוהגת השיגרה. כי "אמרנו לכם", מעירים בסיפוק פוליטיקאים מן האופוזיציה. "אמרנו לכם", הם חוזרים ומשננים ומצדיקים בחדווה את התכנים השקריים המוטחים בישראל. חוגים אלה, אין ספק, גם יביעו סיפוק רב אם אכן בית הדין הפלילי, הבינלאומי, בהאג ירשיע את ישראל באשמת ביצוע 'ג'נוסייד' בעם הפלשתיני. כך ברוח התביעה נגד ישראל, שהוגשה לבית הדין בהאג. ואירלנד שותפה לכתב התביעה שהגישה דרום אפריקה.
ובעוד עוסקים אנו בפרשיה זו, הרי אי-שם בתודעה, דומה כי מסתתרת לה תחושת אהדה לעם האירי. כי כמו ישראל, גם אירלנד נאבקה למען עצמאותה מן הכובש הבריטי. האירים הם גם יצרני תרבות הנפוצה גם מחוץ לגבולות המדינה. יש לקוות כי אי-שם בעתיד, עדיף קרוב, יתחולל שינוי במדיניות האירית כלפי ישראל, כמו-כן גם תדרוש אירלנד, כמו מדינות אחרות, את יציאתם לחופשי של חטופות וחטופנו השבויים בידי חמאס. לסיכום, לא נוכל להתעלם מן התקדים של נעילת השגרירות בדבלין. מדינות המתנגדות למדיניות ישראל, עלולות לנקוט Cצעד "הישראלי": סגירת שגרירויות ישראל בערי הבירה של מדינות עוינות, שיחקו את התקדים הישראלי כלפי אירלנד.