במהדורה של ערוץ 14 פרסמנו: ב-7 באוקטובר 2023, היום שבו פרצה המלחמה, כ-70% מאלופי פורום מטכ"ל לא היו בוגרי בית הספר למלחמה של צה"ל (פו"ם) - בניגוד גמור לנהלים שקבע הצבא עצמו, המחייבים כל סגן אלוף לסיים את ההכשרה האינטנסיבית של בית הספר.
בין הקצינים הללו כמה מהאחראים הראשיים למחדל, בהם: הרמטכ"ל היוצא
הרצי הלוי, אלוף פיקוד הדרום הפורש
ירון פינקלמן, וראש אגף המבצעים המתפטר עודד בסיוק. הרמטכ"ל הנכנס
אייל זמיר הוא בוגר בית הספר למלחמה, ולמען ההגינות - גם ראש אמ"ן לשעבר אהרן חליווה.
שוחחתי עם כמה קצינים במילואים. חלקם סבורים שמדובר במחדל קשה שהשפיע ישירות על המוכנות של הצבא בשבעה באוקטובר. בפו"ם, הם אומרים לי, לא עוסקים רק בתיאוריה, אלא ביסודות המעשיים של ניהול הלחימה וניהול קרב הגנה - כל מה שלא היה קיים ביום הטבח.
קצינים אחרים, לעומת זאת, סבורים שלצבא יש בעיות דחופות וקשות יותר, אולם הנקודה העיקרית, לדעתי, היא שמדובר בסימפטום של מחלה רחבה ועמוקה בהרבה שפשתה בצבא בעשורים האחרונים: הפיחות במעמדו של מקצוע הלחימה והזלזול בו.
כך קיבלנו קצינים בכירים שהעדיפו להתעסק במדינאות ובפילוסופיה, במקום לשפר את כישוריהם כמצביאים; כך הגענו למצב שהרמטכ"ל היוצא הרצי הלוי מונה לתפקיד, למרות שמעולם לא פיקד על אוגדה מתמרנת; הרמטכ"ל שלפניו,
אביב כוכבי, כתב בספר שעמד לפרסם כי "מלחמות אינן קיימות עוד"; וכך קיבלנו מטכ"ל שקצינים רבים בו מכירים את מראה הקפטריה של אוניברסיטת הרווארד יותר מאשר את מראהו של טנק מבפנים.
לרמטכ"ל החדש אייל זמיר יש משימות מבצעיות דחופות, אך גם משימה חשובה לא פחות בטווח הארוך: לאחר שיכבוש את עזה וישמיד את חמאס, זמיר יהיה חייב להתפנות לרפא את הצבא ולצקת לתוכו תרבות ארגונית חדשה-ישנה - ובעיקר בריאה.