X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
אורי פרוינדליך על רקע עבודותיו מים המלח [צילום: יגאל יששכרוב]
איפה הם היום?
הנצחה לים המלח
אורי פרוינדליך הוא "איש רעב" התשוקה הבלתי נדלית שלו, דוחפת אותו לטרוף את עצם ים המלח ללא תוספת מלח בביתו הפרטי בכרמל שבחיפה הקים מוזאון הנצחה לנפלאות ים המלח
עם בת זוגו רותי שמרת [צילום: אלי גרוס]

בדירת גג פסטורלית ברחוב נתיב אופקים בחיפה, עם נוף פתוח לים הכחול, מתגוררים האמן אורי פרוינדליך ובת זוגו רותי שמרת. אך מלפני כשנה, הדירה לא הייתה רק בית, אלא גם מוזאון קטן, המוקדש כולו לקסם הייחודי של ים המלח. על מדפים וקירות נחים פסלים מעץ, מלח ומתכת, כולם מספרים סיפור של מפגש בין הטבע הפראי של המדבר לבין עבודת יד עדינה ורגישה.
חומרי הגלם מגיעים ישירות מחופי ים המלח הגוסס: גושי מלח, גבישים נוצצים ושורשי עצים פראיים שנפלטו מהיערות הירדנים. פרוינדליך, במגע של אמן, הופך אותם ליצירות אומנות מורכבות. אחת מהן, "הבריחה מגן עדן", מציגה את אדם וחוה כשהם מורכבים מציור על בד ג'ינס ועצים דמויי נחשים, שנאספו כולם מחופי הים הייחודי.
המסע אל הים המלח: בולען, הבטחה וחברות לא צפויה
בולענים בים המלח [צילום: אורי פרוינדליך]
החוויה המפחידה הותירה אותו מכוסה בבוץ ומלא תובנות
▪  ▪  ▪
"פעם בחודש אני נוסע לים המלח ופוגש חבר בדואי ממדבר יהודה, מוחמד שמו", מספר פרוינדליך בעיניים נוצצות. "יחד איתו אני מטייל לאורך החופים, ואנחנו אוספים עצים, שורשים וגבישי מלח מיוחדים."
שיתוף הפעולה הזה החל בעקבות אירוע טראומטי שהתרחש לפני כשנתיים, כשאורי עוד נהג לטייל לבדו. בחוף הנטוש של קיבוץ עין גדי, הוא נזכר, "פתאום החלקתי לתוך בולען, שקעתי בבוץ עד למותניי, עם המצלמה שלי שהושבתה. נשכבתי על דופן הבולען ולאט-לאט, בכוחות עצמי, הצלחתי לצאת החוצה".
החוויה המפחידה הותירה אותו מכוסה בבוץ ומלא תובנות. כשחזר לצימר, רותי קיבלה אותו בדאגה, ושניהם בירכו את ברכת הגומל. "הבטחתי לה שלעולם לא אטייל שם לבד שוב", הוא אומר בחיוך מתוק. מאז, הוא מתאם את סיוריו עם מוחמד, והשניים, על רכב 4+4 מגיעים למקומות נידחים שאין אליהם גישה בקלות. לפעמים הם הולכים מרחק הליכה של 10-5 ק"מ ברגל.
על המרפסת הביתית שלו בחיפה, ממתינים לייבוש גזעי עצים ושורשים שנאספו במסע האחרון, כשהם מחכים לתורם להפוך ליצירות אומנות נוספות.
קבלן הבניין שהפך לאומן רב תכליתי
ייבוש גזעי עץ ברפסת ביתו [צילום: יגאל יששכרוב]
אורי מקדיש חלק ניכר מזמנו לחקר ותיעוד השינויים הדרמטיים המתחוללים בים המלח
▪  ▪  ▪
בגיל שמונים, כשהוא ניצב באמצע שנת 2025, אורי פרוינדליך מביט לאחור על שמונים שנות חיים שהיו רצופות תהפוכות, הפתעות ומשמעות עמוקה. הוא אף כתב ספר ביוגרפי הפורש את סיפור חייו המרתק.
במשך ארבעה עשורים ושנתיים, הטביע אורי את חותמו כקבלן בניין מצליח, שם נצרבה מחויבותו לשלמות ואיכות. אך לפני שלוש עשרה שנים, עם פרישתו מעולם הנדל"ן הסואן, פתח אורי דלת לפרק חדש ומרתק בחייו - עולם האומנות הרב-תכליתית.
כעת, הוא פורש את כישרונותיו המגוונים על פני קשת רחבה של ביטויים יצירתיים: ממגע מכחול עדין על הבד, דרך עדשת המצלמה הקולטת רגעים נדירים, ועד לאומנות העיצוב והכתיבה המעוררת השראה. ייחודו כאומן טמון בשילוב בין פסליו, ציוריו וצילומיו לבין פניני שירה, היוצרים יחד חוויה רגשית ועמוקה.
רוני בר-ששת, חברו לאגודת הציירים והפסלים בחיפה, שגם אורי נמנה על אגודה זו, מתאר אותו במילים מלאות הערכה: "כאומן, ניחן אורי ביכולת יצירתית מקורית ובעלת זווית אישית וייחודית, המעוררת התפעלות אמיתית. כל צילום שלו הוא תוצר של עין חדה, לב פועם ונשמה רגישה. אני זוכר במיוחד את טיולנו להר סדום, שם הבחין אורי, בין קפלי הסלע המחוספסים, בציפור קטנה ונדירה. עין אחת שלו הייתה נעוצה בעינית המצלמה, בעוד רגל אחת מונחת על סף תהום..."
כיום, אורי מקדיש חלק ניכר מזמנו לחקר ותיעוד השינויים הדרמטיים המתחוללים בים המלח. יחד עם בת זוגו, רותי שמרת, הוא פוקד את האזור הקסום והכואב הזה בקביעות, פעם או פעמיים בחודש, למשך ארבעה ימים בכל פעם.
במהלך הריחופים ברחפן ה"בקאי", של חברו רני סלע מקיבוץ גלגל הוא מצליח לתעד את סודותיו הנסתרים של ים המלח, לאורכו ולרוחבו, ואף מלווה לשם קבוצות מטיילים.
מדוע נוצרים הבולענים
הלגונה האדומ בשלוש השנים אחרונות שנשאר ממנה בקושי שליש [צילום: אורי פרוינדליך]
השטחים המיובשים שהשתרעו ממצדה ועד עין בוקק, היו תפאורה להתחלת תהליך קריסה
▪  ▪  ▪
אורי מסביר מדוע ים המלח מתייבש - "פעם, לפני שפרויקטים הנדסיים שינו את נוף האזור, התקיים בטבע איזון מושלם. נהר הירדן הדרומי, שפעם זרם במלוא הדרו אל ים המלח, נשא מיליארד מ"ק של מים מתוקים מדי שנה, כמות זהה לכמות המים שהתאדתה בחום וביובש העז. במשך אלפי שנים, זה מנע את התייבשותו של הים.
אבל האדם שינה את כללי המשחק. עם הקמתם של המוביל הארצי בישראל, תעלת עבדאללה בירדן וסכר גדול על נהר הירמוך, זרימת המים מהירדן אל ים המלח הופסקה כמעט לחלוטין. כתוצאה מכך, מפלס הים החל לרדת בקצב ממוצע של מטר ועשרים סנטימטרים בשנה. הים נסוג, וחשף שטחים נרחבים שהיו בעבר מתחת למים.
השטחים המיובשים הללו, שהשתרעו ממצדה ועד עין בוקק, היו תפאורה להתחלת תהליך קריסה. בשנת 1982, התגלה הבולען הראשון, ומאז נפערו אלפים נוספים לאורך החופים, והפכו שטחים עצומים לשטחים מסוכנים. אזורי תיירות שהיו פעם שוקקים, כמו עין גדי ומצפה שלם, נהרסו ונסגרו.
למה זה קורה
החללים הללו מתחילים לגדול ולעלות כלפי מעלה, בדומה לבועת אוויר שעולה בבקבוק מים
▪  ▪  ▪
התופעה מתחילה עמוק מתחת לפני הקרקע. מתחת לשכבת האדמה היבשה, בעומק של חמישה מטרים ויותר, קיימות שכבות עבות של מלח מוצק. כאשר מים מתוקים, בעיקר משיטפונות או מעיינות סמוכים, מחלחלים דרך הקרקע היבשה, הם מגיעים לשכבות המלח. למים המתוקים יש כוח המסה רב, והם ממיסים את שכבות המלח ויוצרים חללים גדולים ונסתרים מתחת לאדמה.
החללים הללו מתחילים לגדול ולעלות כלפי מעלה, בדומה לבועת אוויר שעולה בבקבוק מים. בשלב מסוים, הקרקע העליונה לא מצליחה עוד לשאת את משקלה העצמי, והיא קורסת בפתאומיות. כך נוצר הבולען - פצע עמוק בנוף שהיה פעם פנינה של טבע".
תורם את יצירותיו לטובת הכלל
הזכייה במקום ראשון בתערוכה בדרום קוראה [צילום: יגאל יששכרוב]
שיא הקריירה הבינלאומית שלו הגיע בתחרות הצילום "החיים כאומנות", שנערכה באוגוסט 2023 במוזאון לאמנות בקוריאה הדרומית
▪  ▪  ▪
אורי, אמן נדיב ופורה, מנצל את כישרונו לטובת הכלל ותורם ממיטב יצירותיו לגופים ציבוריים רבים. בין היתר, הוא מעניק מיצירותיו לבתי חולים, כדוגמת רמב"ם ובני ציון, וכן לספרייה החדשה בקיבוץ קליה ולקיבוץ בית הערבה. תרומה מיוחדת במינה העניק אורי לתחנת משטרת אדומים, האחראית על אזור ים המלח כולו.
כשפנה אליו מפקד התחנה, סגן-ניצב יפתח אורי, והציע לשלם לו עבור יצירותיו, כשהוא מציין שיש בידו תקציב מיוחד לרכישת אומנות, השיב לו אורי בהומור ובנדיבות: "את התקציב הזה תנצל כדי לקנות לשוטרים שלך ארטיקים". במקום לקבל תשלום, הוא תרם למשטרת מעלה אדומים עשרים תמונות מרהיבות של נופי ים המלח. התמונות העניקו חיים וצבע לקירות התחנה החשופים והפכו אותה לחלל צבעוני ומלא עניין.
כשרונו של אורי אינו נחבא אל הכלים. הוא השתתף בתערוכות רבות, בארץ ובעולם, ואף זכה להציג בחודש שעבר תערוכת יחיד של יצירותיו מים המלח בבית אבא חושי בחיפה.
שיא הקריירה הבינלאומית שלו הגיע בתחרות הצילום "החיים כאומנות", שנערכה באוגוסט 2023 במוזאון לאמנות בקוריאה הדרומית. בתחרות, בה התמודדו אמנים מ-54 מדינות, הגיש אורי יצירה ייחודית המבוססת על ארבעת היסודות העתיקים - אוויר, אש, מים ואדמה. יצירתו יוצאת הדופן זיכתה אותו במקום הראשון בתחרות, והוענקו לו גביע זהב ותעודת הוקרה. במשך חודשיים הוצגה יצירתו בגאווה במוזאון לאמנות בקוריאה הדרומית.
בנוסף זכה אורי במדליית זהב בתחרות ביפן בה השתתפו 10,200 צלמים מכל העולם מתוכם 390 מישראל ואורי זכה במקום הראשון על צילום שנקרא "הומלסים בניו-יורק".
אופקים חדשים במדבר: מסעו של אורי פרוינדליך
מקום ראשון בתערוכת הצילום בדרום קוראה [צילום: אורי פרוינדליך]
"אני מתכוון לצפות ולתעד במצלמה שלי את המראות הייחודיים של ים המלח"
▪  ▪  ▪
"התוכניות שלי לעתיד עמוסות באבק מדברי וצבעי שמיים", אומר אורי פרוינדליך בחיוך. "אמשיך לצעוד בשבילים המוכרים והנסתרים של מדבר יהודה וים המלח. אני מתכנן לרדת ב'מעלה האיסיים' כדי להגיע אל נחל ערוגות, ולסיים את היום במימיו המלוחים של ים המלח.
בנוסף, אני רוצה להגיע למצפה נחל דוד, למצפה חצצון ולמעלה יאיר. בכל הנקודות הללו, אני מתכוון לצפות ולתעד במצלמה שלי את המראות הייחודיים של ים המלח, הן בזריחה והן בשקיעה. עבורי, זו הדרך הכי טובה לסיים יום או להתחיל אחד.
תאריך:  20/08/2025   |   עודכן:  20/08/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הנצחה לים המלח
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כעין עולם הבא
משה חזן יש מיש  |  20/08/25 15:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח הלוי
ראש אמ"ן אלוף (מיל.) אהרון חליוה: "אני מסכם את הביקור [באוגדת עזה באוגוסט 2022] ואני אומר להם: "התפקיד מספר אחד של האוגדה הוא איום הפשיטה; הם כולם התכוננו לתרחיש של שתי פשיטות, שלוש פשיטות, ארבע פשיטות [לארבעה ישובים]; התצפיתניות חשובות מאוד, הן העיניים שלכם פה, תשקיעו באסטרטגיה"
עומר מואב
לא משנה אם הממשלה פשוט מגדילה גירעון, ואז נשלם את זה בעתיד בתוספת ריבית דריבית, או שהממשלה תעלה מיסים בהווה
יהונתן דחוח הלוי
ראש אמ"ן לשעבר אלוף (מיל.) אהרון חליוה מאשר שלא דרש מעקב אחר "חומת יריחו", תוכנית המתקפה של חמאס, שהוצגה לו במאי 2022: "התרשלתי, באגף המודיעין הרבה דברים נופלים ולא עוברים בין מערכות המידע, יש לנו כשל בזה, אנחנו צבא לא לומד, דברים נופלים, דברים הולכים לאיבוד, אנחנו גרועים בלמידה"
יואב קיש
כשמפגינים אלו מגיעים עם קללות לביתי אני משמיע מוזיקה ארץ ישראלית וחוסך ממשפחתי לשמוע את הקללות    שלשום, ללא ידיעתי, נכחה בהפגנה אם שכולה
יהונתן דחוח הלוי
ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל.) אהרון חליוה טוען, כי במסמך המודיעין שהפיץ השב"כ ב-03:30 לפנות בוקר 7 באוקטובר 2023 נכתב, כי לאחר ניתוח משמעות ההפעלה החריגה של כרטיסי הסים הישראלים, השב"כ העריך ש"ההבנות [בין ישראל לחמאס] נשמרות", כלומר חמאס לא יבצע פעולה צבאית התקפית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il