X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
אנטונין סקליה [צילום: קווין וולף/AP]
להקשיב לשכל הישר
"גם חברי הרשות המחוקקת והמבצעת, בדיוק כמו השופטים, נשבעים אמונים לחוקה האמריקנית, ואיש לא אמר שלשופטים דווקא יש איזו עדיפות עקרונית בהבנתה וביישומה של החוקה"
יעקב בן-שמש מרצה למשפט חוקתי קריה האקדמית אונו
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
בדיוק סיימתי להאזין להרצאה ארוכה של שופט בית המשפט העליון האמריקני המנוח, אנטונין סקליה, שניתנה זמן קצר לפני מותו. אני תמיד נהנה להקשיב לו, לדעתי הוא דובר כריזמטי ומשעשע.
למען הדיוק, ההרצאה לא הייתה כל כך ארוכה, אבל לאחריה היה חלק ארוך של שאלות ותשובות, והיה שווה להאזין לכל זה ולו בשביל השאלה האחרונה שסקליה נשאל על-ידי מישהו מהקהל. והשאלה הייתה זו: האם אתה לא מודאג מהאפשרות שהרשויות האחרות לא יצייתו לפסיקות של בית המשפט העליון?
וכך ענה סקליה: ראשית, גם חברי הרשות המחוקקת והמבצעת, בדיוק כמו השופטים, נשבעים אמונים לחוקה האמריקנית, ואיש לא אמר שלשופטים דווקא יש איזו עדיפות עקרונית בהבנתה וביישומה של החוקה.
למעשה, אומר סקליה, איש לא אמור לציית "לשופטים", ואין שום עיקרון קדוש כזה. כולם אמורים לציית לחוקה, ובאופן עקרוני כל רשות זכאית לדעתה בשאלה מה החוקה אומרת.
עם זאת, הוא מוסיף - למען הסדר הטוב, ובזמני שגרה, נהוג לציית לפרשנות של החוקה שנקבעת על-ידי שופטי בית המשפט העליון. גם לנוהג הזה היו חריגים בזמנים לא רגילים (והוא מציין את הדוגמה של לינקולן שצפצף על העליון האמריקני בזמן מלחמת האזרחים) - ומכל מקום, כל הנוהג הזה מבוסס על כך שהשופטים נוהגים כשופטים, ומייחסים כבוד לחוקה וללשון שלה. ככל שהשופטים רואים את עצמם חופשיים לפרש את החוקה לפי ראות עיניהם, אומר סקליה, הרי שהולכת ונשמטת הקרקע מתחת לטענה שצריך לציית להם.
דברים פשוטים שהיו נכונים בארצות הברית של 2015, בדיוק כפי שהם נכונים אצלנו עשר שנים לאחר מכן. והנה הזדמנות לכל ברברני ה"האם ראש השב"כ יציית לבג"ץ???" להקשיב קצת לשכל ישר וטוב.
פורסם בדף ה-X של יעקב בן-שמש
Author
מרצה למשפט חוקתי | קריה האקדמית אונו | דוא"ל
בעל תואר Ph.D., בפילוסופיה פוליטית, אוניברסיטת North Carolina, צ'אפל היל, ארה"ב. מרצה בכיר למשפט ציבורי. מרצה למשפט חוקתי ומנהלי בקריה האקדמית אונו. מופיע באופן תדיר כפרשן משפטי בערוצי הטלוויזיה והרדיו. פרסם מאמרים בארץ ובחו"ל בתחומי המשפט הציבורי והפילוסופיה הפוליטית.
תאריך:  24/08/2025   |   עודכן:  26/08/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להקשיב לשכל הישר
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מדהים ל"ת
ה.א  |  29/08/25 21:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח הלוי
7 באוקטובר 2023, בשעה 8:17 בבוקר, אל"ם (מיל.) גלעד פלד, טייס שהיה פעיל במחאה, כותב: "באירוע כל כך נרחב שהגיע בהתקפת פתע מהצד השני [חמאס] אין לי דילמה - אני הולך להגן על הבית    מה זה יעשה לחקיקה ולמחאה? לא יודע, בעיניי פחות חשוב כרגע, ונדע להתמודד בהמשך    בהצלחה לכל אחד בבחירה שלו"
עומר מואב
אני לא מאשים את האספסוף המוסת שׂטוף השנאה    אני מאשים את נתניהו ואת חבורת החלאות סביבו, שמנצלים את החומר האנושי הירוד הזה לשרידותם הפוליטית, ותומכים בהפיכת החטופים ומשפחותיהם לאויבי "העם"
יהונתן דחוח הלוי
עדות אשת הרמטכ"ל, ומידע נוסף, סייעו לשחזר את יומנו של הרצי הלוי, ממנו נמחקו פרטים מ-6 באוקטובר 2023 בצהריים ועד לבוקר למחרת    מנתונים אלה עולה, כי הרמטכ"ל לא עודכן בסימנים המעידים שהתקבלו ב-5 באוקטובר, ניהל שיחה ראשונה עם ראש השב"כ מייד בתחילת מתקפת חמאס, ורק לאחריה יצא בדרכו לקריה
עמיחי שיקלי
על ישראל להכריז על מספר שמורות טבע להפסקת ההשתלטות הפראית והפגיעה בטבע    על ישראל להחיל ריבונות מלאה בכל שטחי C
יהונתן דחוח הלוי
חודשיים וחצי לפני מתקפת שבעה באוקטובר - כרמלה מנשה: "ראשי מערכת הביטחון מתעדים בכתב את הערכותיהם ואזהרותיהם; צופים אפשרות בה ייאלצו לספק הסברים לוועדת חקירה; יש להם טראומת יום הכיפורים; תהיה בעיה עם מוכנות הצבא, יקרו אירועים שהצבא אולי, אני מקווה שלא, בשלב הזה אין פגיעה בכשירות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il