ב-14 בספטמבר תתקיים הגרלה של 7,600 דירות במסגרת תוכנית "דירה בהנחה", הפועלת ב-20 ערים ויישובים. כ-200 אלף זכאים צפויים להתמודד, כך שהסיכוי לזכייה עומד על כ-3.5% בלבד. ההשלכה הישירה ברורה: רבבות שלא יזכו ינהרו לשוק החופשי - מה שעלול להביא לעלייה נוספת, חסרת תקדים, במחירי הדיור.
מחצית מהדירות מיועדות לאנשי מילואים ששירתו מאז תחילת המלחמה לפחות 60 יום - מתוכן מחצית ללוחמים. כלומר, כ-1,900 דירות בלבד. הסיכוי שרוב הדירות אכן יגיעו לידיהם - נמוך ביותר.
במהלך הימים האחרונים ערכתי מדגם מייצג של 588 בתי אב מפורום "דירה בהנחה" (המונה מעל 17 אלף משפחות). מתוצאותיו עולה כי כמחצית מהנשאלים ציינו ארבעה יישובים בלבד כמועדפים: רעננה, באר יעקב, נתניה ויבנה - כולם במרכז, כולם בסמוך לתחבורה ראשית, כולם יקרים מהממוצע.
במונחי הנחות: ברעננה יעמדו ההטבות על כמיליון שקלים לדירת 3-5 חדרים; בנתניה בין 600 אלף ל-1.1 מיליון; ביבנה בין 700 ל-850 אלף; ובבאר יעקב בין 450 ל-500 אלף שקלים. אלא שגם לאחר ההנחות - המחירים נותרו גבוהים בהרבה מהממוצע הארצי (כ-2.1 מיליון שקלים): ברעננה מעל 3 מיליון, בבאר יעקב כ-2.5 מיליון וביבנה כ-2.3 מיליון שקלים.
משמעות הדבר היא שזכייה בדירת 5 חדרים ברעננה תחייב משכנתה חודשית ממוצעת של כ-13 אלף שקלים. בבאר יעקב מדובר בכ-10,000 שקלים וביבנה כ-9,500 שקלים. השאלה הרטורית מתבקשת: האם הזוכים באמת יהיו חסרי דיור שידם אינה משגת, או דווקא בני עשירון עליון שיקבלו "קופה נאה" על חשבון המדינה?
אמנם נכון שבערים זולות יותר דירות 3 חדרים עשויות להגיע לאוכלוסיות עממיות, אך הנתונים והמדגם שבוצעו ממחישים כי מרבית הזכאים מתכוונים להסתער על ערי הביקוש, ושם ההנחות אינן משנות את התמונה - הזוכים יישארו מיעוט קטן מול רוב עצום שיחפש פתרונות בשוק החופשי.
כך או אחרת, כשיבואו לחשב את מדדי הדיור של הרבעון האחרון של 2025 - התוצאה כבר ידועה מראש: מחירים ימשיכו לטפס, ומבצעי ההנחות לא ייתנו מענה אמיתי.