X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
לומר. הפוך על הפוך [צילום: מט רורק/AP]
ישראל מסייעת לאמריקה
אם יוחלט על סיוע של ארבעה מיליארד דולר לעשור, זה אומר שישראל תגדיל את הרכש שלה בארצות הברית בהיקף של ארבעה מיליארד דולר כל שנה וסך השותפות תציג שמונה מיליארד דולר
קובי ברדה מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וגאואסטרטגיה, חממה לחקר דתות, אוניברסיטת חיפה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
קראתי את דבריה של לורה לומר ולמרות שהיא מנסה להגיע בסוג של "הפוך על הפוך", אני לא מסכים, ויש לי גם הצעה לדרך שאני חושב שהיא צריכה להראות הברית בין העמים בהקשר של MOU (שהוא ההסכם הצבאי לתמיכה בישראל בהיקף של 3.8 מיליארד דולר לשנה לעשור מאז 2018 שיסתיים ב-2028). הרעיון שלי מתרכז בכך שממשלת ישראל תעשה מצ'ינג וכל דולר שיכנס להסכם הבא יביא דולר ישראלי להשקעה בארצות הברית.
לצורך העניין, אם יוחלט על סיוע של ארבעה מיליארד דולר לעשור, זה אומר שישראל תגדיל את הרכש שלה בארצות הברית בהיקף של ארבעה מיליארד דולר כל שנה וסך השותפות תציג שמונה מיליארד דולר לקרן שתאפשר רכישה של מוצרים אמריקנים ושירותים אמריקנים בלבד.
איך עושים את זה? בכך שמאפשרים לחברות אמריקניות להקים פרויקטים בישראל, בכך שמשרד הביטחון מבצע רכישות גם של ציוד אזרחי ולא רק ציוד צבאי באמריקה, ורכש ממדינות אחרות שהוא מבצע - החל מעט כתיבה ועד משאית - יתבצע אקסקלוסיבית מול האמריקנים.
בתרחיש כזה, הנשיא דונלד טראמפ יוכל להגיע ולהסביר שהוא הצליח להגדיל את ההשקעה במשק האמריקני בהיקף של 40 מיליארד דולר והוא ייצר ככה עוד מקומות עבודה לאמריקנים. מפרט שכזה, איננו עוד זרימה חד-צדדית של כסף ממדינה למדינה, אלא שותפות עסקית המכניסה כסף לתעשיה האמריקנית. הוא נשען על כל שאר המשמעויות, שעליהן מדברת לורה לומר שישראל בעצם מחזירה לאמריקנים.
בעיניי, הבשורה הקשה היא, שככל שאני יודע, ההערכות לאירוע הזה מצד ישראל, בטח באלמנטים של הבייס הרפובליקני, כמעט ואיננה קיימת, ודיונים משמעותיים לגבי איך תוקפים את העניין הזה ברמה של יחסי הציבור, לטעמי, אינם מדוברים מספיק ככל שהם בכלל מתקיימים, לא בצד הישראלי וגם לא בצד האמריקני.
כולנו יכולים להסכים, שהמתווה הקיים, שהחל כבר בשנת 1952 כסיוע אזרחי במהלך השנים והתפתח למה שהוא היום, איננו מודל בר קיימא, ואם לא לסבב הזה אז די בוודאות לסבב הבא. השאלה היא, איך משמרים את כל מערכת היחסים הייחודית שנבנית סביב אותו אלמנט של סיוע ביטחוני? ההינתקות מסיוע החוץ, בניגוד למה שטוענת פה לורה, איננה מסתיימת בזה. זה לא שביום שאחרי סיום הסיוע ישראל תוכל לעשות ככל העולה על רוחה מבלי בקרה אמריקנית. זו באמת אולי מחשבה המשקפת רצון אבל לא יכולת אמיתית.
ישראל נשענת דיפלומטית על ארצות הברית, וזה שהיא לא תקבל את הכסף מארצות הברית, לא אומר שאמריקה לא יכולה למשל לאיים עלינו באי הטלת וטו במועצת הביטחון או בהקשרים אחרים כמו למשל ביטול העליונות הטכנולוגית הישראלית. לומר, מפרשת את הנסיבות על בסיס העולם שבו היא חיה, קרי הסיעה של מאגה, אבל זה לבדו, איננו חזות של כל הפוליטיקה האמריקנית ולכן נדרשת חשיבה יצירתית ומשמעותית לגבי האופן שבו ניתן לממש את ממשל טראמפ כך שיהיה מי שחתום על ההסכם הבא, שיח עם הציבוריות האמריקנית, והוכחה שטראמפ הצליח להוציא כסף ישראלי מהכיס להשקעה באמריקה.
תחשבו על טראמפ חותם על חוזה ומבשר לאמריקנים שהוא דאג להביא 40 מיליארד דולר מישראל להשקעה במפעלים באמריקה. זה מתכתב אחד לאחד לא רק עם מה שטראמפ רוצה אלא עם מה שהבייס רוצה. כמובן שזה צריך להיות מלווה באיזה שהוא סוג של קמפיין שמספר לציבור האמריקני איך ישראל מוכנה להשקיע בתוצרת האמריקנית תחת חוקי סוכנים זרים אבל שמאפשרים בבירור לשתף את הציבור, בדרך בה ישראל מסייעת לאמריקה ברמה המיידית ואיך מדובר בשותפות ולא במערכת יחסים א-סימטרית.
פורסם בדף ה-X של קובי ברדה
Author
מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וגאואסטרטגיה, חממה לחקר דתות, אוניברסיטת חיפה | דוא"ל
תאריך:  11/11/2025   |   עודכן:  11/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר נפתלי ברזניאק
סבלנות היא שם המשחק    עכשיו, כשמרבית החטופים נמצאים בישראל, בזכות התמדה יוצאת דופן של אוכלוסייה שפויה, שידעה לצאת לרחובות ולא ויתרה גם ברגעי ייאוש, יש להמשיך ולפעול
יגאל יששכרוב
קריאת ספרים בעידן המודרני: בין דפדוף לנגיעה במסך    המעבר מספרים מודפסים לספרים דיגיטליים ומוקלטים שינה את הדרך שבה אנחנו צורכים תוכן
הראל קליינר
עיריית ירושלים צריכה להתייחס לסטודנטים שלה בכבוד, במיוחד אם היא מעוניינת שהם ישארו, יגורו ויעבדו בה, ולא יברחו אחרי שלוש שנים
יהונתן דחוח הלוי
יממה לאחר תחילת מתקפת שבעה באוקטובר - גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פתח: "הכינו את חגורות [הנפץ] ואת מטעני הנפץ, אירבו להם [ליהודים] בדרכים, חיסמו את הכבישים, הציתו צמיגים [כמחסומים של אש], ושחזרו את תהילת פעולות ההתאבדות למען אללה באוטובוסים, בבתי המלון ובמקומות הומי אדם"
עמנואל בן-סבו
יהודים ויהודיות פושטים צווארם לשחיטה מודעת, מגישים את לחיים לשונאי עמם, דתם, אמונתם, חיבקו, נישקו, עטפו באהבה, רקדו והצביעו לאנטישמי מבקש נפשם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il