X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
מפתחים אדישות [צילום: רחל אלרועי/פלאש 90]
כשכאב הופך לשגרה
חברה חיה זקוקה לאנשים שעדיין מסוגלים להזדעזע באמת, שלא מתרגלים למבט כבוי של מי שמחכה, שלא עוברים לסדר היום מול צעירים שנושאים על גבם משקל כבד מדי
יש משהו מסוכן יותר מפחד, דווקא מפני שהוא שקט, מצטבר ובלתי נראה כמעט עד בלתי אפשרי לזיהוי בזמן אמת. קוראים לו התרגלות. זוהי יכולת אנושית מופלאה שמאפשרת לנו לשרוד גם בתוך מציאות חריגה, אך באותה נשימה היא שוחקת לאט וביסודיות את היכולת להרגיש באמת.
כאשר אירועים שבעבר היו עוצרים מדינה שלמה הופכים לרצף עידכונים שמלווים את הקפה של הבוקר, כשהמתנה מתמשכת נעשית חלק מלוח השנה הלא רשמי, וכששמות, ימים וגורלות אנושיים מתחילים להיספר כמעט כמו נתונים, הנפש עושה את מה שהיא יודעת, היא מצמצמת מגע. לא מתוך אדישות, לא מתוך רוע, אלא מתוך עומס. כי יש גבול לכמה פחד, חרדה ותקווה אפשר לשאת לאורך זמן מבלי להיסדק.
הפסיכולוגיה מתארת זאת היטב: עייפות רגשית במצב חירום מתמשך. מצב שבו האדם ממשיך לתפקד, לקבל החלטות, להביע דעה, להתווכח בלהט, אך עומק הרגש הולך ונאטם בשכבות דקות של הגנה, שכבות שאינן נראות כלפי חוץ אך מורגשות היטב בפנים.
ומה שמגן על הפרט מתחיל לפגוע בחברה. חברה חיה זקוקה לאנשים שעדיין מסוגלים להזדעזע באמת, שלא מתרגלים למבט כבוי של מי שמחכה, שלא עוברים לסדר היום מול צעירים שנושאים על גבם משקל כבד מדי, ושלא מקבלים כטבעי מציאות שבה ההבטחות גדולות והזמן נמתח ללא סוף.
כאן מתחיל הבלבול המסוכן. עייפות רגשית נתפסת כחוסן, ניתוק כ"בגרות", וציניות כראייה מפוכחת של המציאות. המספרים מחליפים פנים, הסיסמאות מחליפות מחשבה, והצעקה מחליפה אחריות שקטה ועמוקה. אנחנו ממשיכים להתווכח על כיוונים, מהלכים ועקרונות גדולים, אך שואלים פחות ופחות. מה המחיר האנושי של כל יום נוסף? ומה קורה לחברה שמתרגלת לכך שכאב, אובדן והמתנה הם רק הרקע שבתוכו הכל מתנהל?
הסכנה הגדולה איננה המחלוקת, מחלוקת היא סימן לחיים, אלא הרגע שבו הכאב עצמו נעשה שנוי במחלוקת. כשהיכולת להזדעזע נתפסת כהגזמה, והרגש נדרש שוב ושוב "להירגע" כדי לא להפריע לתפקוד. אפשר להצדיק כמעט כל מחיר, להמשיך כמעט בלי לעצור, ולהתחיל לאט-לאט לוותר על מה שהופך חברה לאנושית באמת.
האתגר האמיתי שלנו אינו רק לשרוד את האירועים, אלא לשרוד אותם מבלי לאבד את היכולת לכאוב עליהם. לאחרונה, בביקור אצל חברים צעירים מאיתנו בגרמניה, שמענו על תופעה דומה, דור שלם שנולד אחרי מלחמת העולם השנייה, תפקד, בנה והתקדם, אך הפנים שלו עטפו שכבות של ריחוק רגשי שעברו בירושה. חברה שלמדה לחיות היטב, אך בזהירות מלהרגיש עד הסוף. לא כבחירה מודעת, אלא כתוצאה.
ומהדהד מזה מסר ברור, מה שמתחיל כהגנה הכרחית ברגעי קיצון עלול, עם השנים, להפוך לאופי לאומי. ביום שבו נתרגל לכאב, נמשיך אולי לתפקד, אבל נחדל מלהיות, מדינה במשפחת העמים שנרצה להשתייך אליה.
Author
אחות בכירה, סופרת, משוררת, פזמונאית ופעילה חברתית.
תאריך:  22/12/2025   |   עודכן:  22/12/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כשכאב הופך לשגרה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הכל תלוי בנו
שרית  |  22/12/25 11:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמנואל בן-סבו
דווקא הם, החלוצים ושליחי ההתיישבות, זוכים לקיתונות של בוז וארס מזוקק, בעיקר מאדוני הארץ, החרדים "מהשתלטות" ו"מהשתלטות עוינת"
איתן קלינסקי
לערכים המתועבים של מדינת חמאס מקרבת אותנו מדיניותו של בנימין נתניהו, שממשלתו מובילה בשנת 2025 חוק, המלווה בהסברים המצורפים למסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שניתן להמית אויב בהפעלת כיתת יורים בירי מטווח קצר לעבר הנידון
דליה הקר אוריון
התערוכה באוצרותה של עמנואלה קאלו, חחת הכותר "לילה טוב אימא", מתיחסת בעיקר לשנותיה האחרונות של אמו של האומן יוסי מרק    נמשך לאומנות קלאסית מילדותו וסיפר שכבר בגיל ארבע וחמש אהב להסתכל ולהעתיק יצירות של אומני רנסנס
יעקב אחימאיר
התלבטותו של מנוי ותיק בהארץ    ביקורת על סגנון מאמרי הדעה והקו המערכתי    בין חופש ביטוי לליבוי עימותים
זאב גרינברג
בשנה החולפת, שוק הדירות קפא והמחירים החלו להצטנן    ערים כמו תל אביב חוו ירידות מחירים ניכרות ואיבוד תנופה בשוק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il