X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
חשיבות היסטורית [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
הנמלים כמנוע צמיחה כלכלי
האפשרות להרחבת הסכמי אברהם עם ערב הסעודית ומדינות ערביות ומוסלמיות נוספות באסיה יהפכו את מדינת ישראל ל"גשר יבשתי (!) בין המזרח הרחוק והמזרח התיכון לבין שווקי אירופה
נמלי הים היו במשך מאות בשנים מנוע צמיחה כלכלי מרכזי ונקודת מוצא אסטרטגית לאימפריות הגדולות, החל ממצרים, יוון ורומי בעת העתיקה וכלה בספרד, פורטוגל, הולנד ובריטניה בעת החדשה. גם בימינו אנו, על-אף ולמרות התפתחות התעבורה האווירית, לנמלים קיימת חשיבות משנה בהעברת סחורות ומוצרים והם מהווים מרכיב חשוב ביותר בכלכלה של מדינות רבות, קל וחומר אלה הממוקמות בלב נתיבי שייט אסטרטגיים.
עוד בימי המנדט, הבינו הבריטים את חשיבותה האסטרטגית של ארץ ישראל, ובשנות ה-30 של המאה הקודמת הקימו את נמל חיפה שהיה מקושר ברכבת לסוריה בואכה עירק והפך להיות תוך פרק זמן קצר נדבך כלכלי מרכזי בהעברת סחורות מהמזרח התיכון לאירופה. גם לאחר קום המדינה המשיך נמל חיפה להיות נדבך חשוב ובהמשך, במחצית שנות ה-60, נוסף לו נמל עמוק מים נוסף באשדוד ושניהם, כמו גם נמל אילת שבים סוף, הפכו למרכיב חשוב בכלכלת המדינה הצעירה. אולם, וזה אולם גדול, הערך המוסף של הנמלים הינו כאין וכאפס לעומת הפוטנציאל העתידי שלהם.
אנו נמצאים כיום בצומת היסטורית: מחד-גיסא החסימה בפועל של תעלת סואץ, שנועדה לקצר את דרך מעבר הסחורות סביב אפריקה, זאת כתוצאה מהמצור שהטילו החות'ים על ים סוף, ומאידך-גיסא האפשרות להרחבת הסכמי אברהם עם ערב הסעודית ומדינות ערביות ומוסלמיות נוספות באסיה. כל אלה יהפכו את מדינת ישראל ל"גשר יבשתי (!) בין המזרח הרחוק והמזרח התיכון לבין שווקי אירופה ויחזקו עוד יותר את מיקומה הגאו פוליטי אסטרטגי של מדינת ישראל.
תהיה לכך, לטעמי, השפעה מרחיקת לכת לא רק על התנועה בנמלים עצמם, אלא גם על כל המרחב שסביבם, הן מבחינת פיתוח רבבות מקומות תעסוקה, כולל בתחומים הטכנולוגים, הן תשתיות והן חיזוק הפוטנציאל התיירותי למדינת ישראל. לשם כך שומה על מקבלי ההחלטות אצלנו להיערך כבר עכשיו. לדוגמה, פיתוח רכבת מהירה שתקשר את אילת עם נמלי הים התיכון. ואפרופו אילת, אין שום סיבה שבעולם שלא לממש את התוכנית עתיקת הימים לפנות את הנמל ממיקומו הנוכחי, החולש על שטח חוף יקר מפז ולכרות את מה שקרוי "נמל התעלה, נמל גדול שהגישה אליו תהיה דרך תעלה שתחבר אותו לים סוף.
לטעמי, ובמקביל לרכבת אילת-אשדוד, יש גם לבדוק אפשרות חיבור למסילת הברזל החיג'זית המקשרת כיום את ערב הסעודית עם ירדן וסוריה ובכך להפוך את ישראל למעצמה כלכלית מובילה במזרח התיכון ובכלל. לאורך כביש חוצה ישראל, בכלל, יש להמשיך ולפתח מרכזים לוגיסטיים (מרלוגים) שישמשו לנקודת מוצא לאכסון ושינוע מטענים, כפי שמקובל כיום באירופה וביתר ארצות המערב. בד-בבד כדאי יהיה גם למתוח מסילת ברזל לאורך הכביש וכן קטעי מסילה שיקשו בינו לבין נמלי חיפה ואשדוד.
אין לי גם ספק שמגמה זו תשפיע רבות גם על הגשמת היעד של פיזור אוכלוסייה מהמרכז לפריפריה, זאת משום שמקומות התעסוקה הרבים שיתפתחו יניעו באופן טבעי מאות אלפי ישראלים אליהם, מגמה שתהיה לה משמעות גם דמוגרפית, גם כלכלית, גם חברתית וגם לאומית מרחיקת לכת. ולסיום, בוודאי תקשו: האם כל זה הינו חלום בלתי אפשרי? ובכן, לטעמי ממש לא בהכרח. בחשיבה ותכנון נכון, כולל ניצול ההזדמנות ההיסטורית שנקרתה לנו בימים אלה, אפשר גם אפשר להפוך את החלום הזה למציאות.
תאריך:  22/12/2025   |   עודכן:  22/12/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ניסן יואלי
בדומה לשליחים (Apostles) הנוצרים הראשונים, חב"ד רואה בנרצחים בסידני "חיילים" שמסירות נפשם היא ההוכחה לצדקת הדרך    המוות אינו קץ השליחות אלא המנוע שלה
אלי אלון
"אספנו במספנה צינורות מתכות וגרוטאות מכל הבא ליד שמצאנו ויצרנו מהן חנוכייה לתפארת שהתנוססה על גשר הפיקוד של דקר."    ב-26.12.1967 הודלק בחנוכייה זו על גשר הפיקוד בצוללת נר ראשון של חנוכה
ארי בוסל
בעוד השופטים אוטמים אוזניהם ועוצמים עיניהם ומתעלמים מהשקרים הבוטים, נסיונות הטיוח והקבורה, בעולם הבינו את גודל השעה
אופיר שפיגל
אתם באמת חושבים שאיתמר בן-גביר מאמין בתנינים ככלי ביטחוני במאה ה-21? הוא יודע בדיוק מה הוא עושה: הוא זורק לחלל האוויר עצם מבריקה, רועשת וצורחנית, והתקשורת - כמו רפלקס מותנה - קופצת עליה בכל הכוח
עידו דמבין
לפי סקר NBC טרי, רק 50% מהרפובליקנים מגדירים עצמם כעת ׳MAGA׳ והיתר ׳רפובליקנים מסורתיים - ירידה של עשרות אחוזים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il