X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
איך מודדים הצלחה [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
ויראליות היא לא אסטרטגיה
דווקא בגלל שהפיתוי כל כך חזק, חשוב לומר את האמת בלי לקלקל את המסיבה: ויראליות היא לא אסטרטגיה, היא אירוע, ואירוע בלי המשך הוא זיקוק יפה, מרשים, קצר, ונעלם
אופיר שפיגל מייסד ומנהל "אופיר שפיגל תקשורת"
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
יש משפט שחוזר אליי כמעט בכל שיחת אסטרטגיה בשנים האחרונות: "אנחנו צריכים משהו ויראלי". הוא נאמר כמו בקשה לגשם, או כמו פתרון קסם. כאילו אם רק נצליח לגרום לסרטון אחד להתפוצץ, כל השאר יסתדר מעצמו: המותג יתחזק, המכירות יזנקו, הארגון יקבל אהדה, והטלפונים לא יפסיקו לצלצל. אני מבין את הפיתוי. בעולם שבו תשומת לב היא מטבע, סרטון שמתפוצץ נראה כמו מכונת כסף.
אבל דווקא בגלל שהפיתוי כל כך חזק, חשוב לומר את האמת בלי לקלקל את המסיבה: ויראליות היא לא אסטרטגיה. היא אירוע. ואירוע בלי המשך הוא זיקוק. יפה, מרשים, קצר, ונעלם. ויראליות היא גם כמו טיל: היא עולה גבוה, מהר, מסחררת את כולם לרגע, ואז מתרסקת באותה מהירות בדיוק על קרקע המציאות והשגרה.
הבעיה היא לא שהוויראליות "לא שווה". הבעיה היא מה שאנחנו מצפים ממנה. רבים מתבלבלים בין תשומת לב לבין אמון, בין ציפיות לבין נאמנות, בין הייפ לבין תוצאה. זה בלבול נוח, כי הוא מאפשר למדוד הצלחה במספרים מיידיים ולהרגיש שמתקדמים. אבל מי שעובד בתקשורת לאורך זמן יודע: המספרים נעלמים מהר יותר מהמסך שעליו הם הופיעו. מה שנשאר, אם בכלל, הוא מה שבניתם מתחת לפני השטח.
רגע אחרי שהתוכן תופס, קורה הדבר הכי חשוב, ובדרך כלל גם הכי מוזנח: קהל גדול מגיע לבדוק מי אתם. הוא לא מגיע כדי לפרגן. הוא מגיע מתוך סקרנות רגעית, והסקרנות הזאת קצרה. יש לכם שניות בודדות להוכיח שיש כאן משהו מעבר לרגע. אם מי שנכנס לפגוש אתכם רואה פרופיל לא ברור, שפה לא אחידה, מסר מתחלף, לינק שלא עובד, או פשוט היעדר הצעה, הוא ימשיך הלאה. לא כי הוא ציני, אלא כי כך בנויה המציאות: היא לא מחכה לכם.
אני פוגש את זה אצל מותגים בכל הגדלים, אמון הוא מטבע קשוח. בעולמות של דוברות, רשויות וקהילות, למדתי שהדבר האחרון שמחזיק הוא "רגע". מה שמחזיק הוא עקביות, קו מסרים, והיכולת להוביל אנשים בתוך רעש. התובנה הזאת לא שייכת רק לחירום. היא רלוונטית לכל מי שרוצה השפעה, לא רק תשומת לב. כדי להפוך ויראליות ממאורע לנכס צריך, לפני הכול, מטרה. לא "שכולם ידברו עלינו", אלא יעד ברור: מה אנחנו רוצים שיקרה אחרי שהציבור ראה.
האם אנחנו רוצים לידים? האם אנחנו רוצים הרשמות? האם אנחנו רוצים לקדם שירות? האם אנחנו רוצים לשנות תפיסה? האם אנחנו רוצים לייצר אמון מחודש? בלי הגדרה כזו, אתם מפיקים רעש יקר. אתם מרוויחים דופמין ומפספסים תוצאה. אחרי המטרה מגיעה התשתית, החלק הכי פחות נוצץ והכי קריטי. תשתית היא היכולת שלכם לקלוט את הקהל שמגיע ולהוביל אותו צעד אחד קדימה. זה לא חייב להיות מורכב. להפך: זה חייב להיות פשוט. מקום אחד ברור ללחוץ עליו. משפט אחד שמסביר מי אתם. הצעה אחת שמכבדת את מי שנכנס. רצף תוכן שמראה שזה לא "פוקס" של פוסט, אלא סיפור.
רוב הארגונים מתמקדים בהמראה ושוכחים את הנחיתה. ואז כשההמראה מגיעה, הם מגלים שאין שדה תעופה לנחות בו - וזה לא נעים. ואז יש את המרכיב השלישי: זמן. חלון המומנטום קצר. 24 עד 48 שעות שבהן עדיין מדברים עליכם, עדיין מחפשים אתכם, עדיין מוכנים להישאר עוד רגע. זה הזמן להוציא המשך שמעמיק את הסיפור, לא סתם "עוד פוסט". זה הזמן להפנות למקום הנכון. זה הזמן להפוך עניין לקשר. מי שמחכה שבוע "לסדר דברים" מגלה שהטיל כבר התרסק, והקהל כבר עבר לנושא הבא.
יש גם אמת שלא מדברים עליה מספיק: לא כל ויראליות היא ברכה. לפעמים היא מביאה קהל לא נכון. לפעמים היא משאירה עליכם תווית שלא רציתם. לפעמים היא דוחפת אתכם למסלול תוכן שמייצר ציפיות אבל שוחק אמינות. בעולם שבו אלגוריתמים מתגמלים קיצון, קל להישאב למרדף אחר עוד סיבוב של תשומת לב. אבל מי שמנהל מותג, ציבורי או עסקי, צריך לשאול את עצמו לא רק "כמה ראו", אלא "איזה מחיר שילמנו על זה, ומה זה יעשה לנו בעוד חודש".
בשורה התחתונה, ויראליות יכולה לפתוח דלתות שלא נפתחות בדרך אחרת. היא יכולה לתת חשיפה שמותג עובד שנים כדי לקבל. אבל היא גם יכולה להיסגר מהר יותר מכל דבר אחר. אם מתייחסים אליה כמו אל תוכנית עבודה, היא תתאכזב אתכם. אם מתייחסים אליה כמו אל חלון הזדמנות בתוך אסטרטגיה, היא יכולה להפוך למקפצה. לפני שאתם מבקשים מהאלגוריתם להאיר עליכם לרגע, תשאלו שאלה אחת פשוטה: אם מחר בבוקר יהיו לנו חמישה מיליון צפיות, האם אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו רוצים שיקרה אחר כך, והאם אנחנו מוכנים לזה. כי ההבדל בין רגע גדול להשפעה אמיתית הוא לא מזל. הוא הכנה.
Author
מייסד ומנהל "אופיר שפיגל תקשורת" | דוא"ל
מייסד "אופיר שפיגל תקשורת" (נוסד 2007). משמש כדובר ומלווה תקשורתי של רשויות מקומיות וארגונים כלכליים, ומנהל מערכי דוברות. שימש כחבר מליאת המועצה המקומית קרית טבעון, דובר ועוזר פרלמנטרי בכנסת ולצד ניהול משרדו מרצה בפורומים שונים בנושאי תקשורת והסברה.
תאריך:  11/02/2026   |   עודכן:  11/02/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח הלוי
אפריל 2022 - תא"ל עמית סער, ראש חטיבת המחקר באמ"ן, בהתייחסו לשאלה אם צריך לחסל את יחיא סינוואר: "אני שם פחות דגש על סיכול של אדם אחד בהתמודדות עם מערכת. האם במערכה הבאה הוא צריך להיות יעד? בוודאי; הכלי של עריפה קיים, אבל הוא לא פתרון פלא לשום דבר"
מאיר חוטקובסקי
נתונים שהוצגו בכינוס מציירים תמונה קשה של פגיעה בחיי אדם    "5,500 אנשים מתים מדי שנה כתוצאה מזיהום אוויר במדינת ישראל"
עמנואל בן-סבו
כל כך ברור, בדיוק כמו שהיה ברור במודיעין הגלוי ביותר, מה הן חלומות החמאס, החיזבאללה, אירן, הרשות הפלשתינית, סוריה, תימן, עירק, ושאר מדינות הדיקטטורה
יהונתן דחוח הלוי
שישה ימים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - נציג אגף המודיעין: "אחרי שבוע מאתגר ברצועת עזה, בסך-הכל משבר מנוהל של סינוואר שמתחילתו היה ברור שהמניע שלו הוא מניע אזרחי-כלכלי ושיש רצון רב לא להגיע להסלמה; זה סינוואר קלאסי"    הערכה דומה הציג תא"ל עמית סער ראש חטיבת המחקר גם לאורך 2022
דליה הקר-אוריון
ישנם ציורים שהם סטטיים וישנם כאלה שהם יותר דינמיים כשלעיני המתבונן נפרשת התרחשות פעילה    מופע אינטרדיסטפלי פותח אופקים,מעשיר, מרגש ומעורר את המחשבה והחושים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il