X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
נרנדרה מודי. סדר חדש [צילום: לשכת ראש ממשלת הודו/AP]
מהודו עד כוש
היעד הישראלי ברור: לשלב את הודו במערך אזורי רחב יותר כשמחברים את ההון והתשתיות של המפרץ, הייצור והגודל ההודי, והחדשנות הישראלית, מתקבל משולש כוח אזורי
קובי ברדה מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וגאואסטרטגיה, חממה לחקר דתות, אוניברסיטת חיפה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
הביקור השבוע של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בישראל, הוא הרבה יותר מטקס דיפלומטי. זו פגישה בין שתי מעצמות אזוריות שמנסות לעצב סדר חדש, מהאוקיינוס ההודי ועד אפריקה. הברית ישראל-הודו הופכת לעוגן אסטרטגי עבור שתיהן. או כמו שחברי יונתן אדירי אומר מהודו עד כוש.
היעד הישראלי ברור: לשלב את הודו במערך אזורי רחב יותר. לא רק יחסים דו-צדדיים, אלא ציר הודו–מפרץ–ישראל-אירופה, שמבוסס על טכנולוגיה, תשתיות, אנרגיה וביטחון. רק אתמול כתבתי טור ל-ynet על הפיכת ישראל לנקודת חיבור בין הודו לאירופה.
הפגישה לפני כחודש "בהפתעה" של מוחמד בן זאיד בניו-דלהי, שנמשכה שעתיים בשיא המשבר עם סעודיה, נוצרה ונועדה לחיזוק השותפות ההודית-אמירתית ושליחת איתות למרחב. כשמחברים את ההון והתשתיות של המפרץ, הייצור והגודל ההודי, והחדשנות הישראלית, מתקבל משולש כוח אזורי.
הביקור של מודי באתיופיה וההכרה הישראלית בסומלילנד מסמנים עומק גיאו-אסטרטגי נוסף: קרן אפריקה כשער ימי קריטי בין האוקיינוס ההודי לים סוף. החזון: רצף שותפויות מהודו ועד כוש דרך ישראל בשותפות אזורית חדשה.
בשבוע שעבר הודו עצרה מכליות "רפאים" הקשורות לנפט אירני ורוסי. זה מהלך מאוד מפתיע כי לאורך השנים הודו נמנעה מהזדהות עם המערב ונהנתה מאוד מהנפט המוזל.
זה לא צעד טכני, אלא פגיעה ישירה בכלכלה שמזינה את המאמץ הצבאי של מוסקבה ואת ההתפשטות האירנית על חשבון סין.
גם בממד הביטחוני המספרים מדברים: עסקות נשק בהיקפים של מיליארדי דולרים מעמיקות את התלות ההדדית. ישראל היא שותפה ביטחונית מרכזית של הודו, והודו היא שוק אסטרטגי עבור ישראל, כאשר הודו "פתוחה" בחזיתות הפקיסטנית והסינית, לישראל יש מה לתרום לצבא ההודי.
והשכבה החשובה ביותר: IMEC. אותו מסדרון שאמור לחבר את אסיה ואירופה דרך ישראל.
המסדרון המתוכנן, הודו–מזרח התיכון–אירופה, כולל תשתיות רכבת, אנרגיה וכבלי דאטה כמו Blue-Raman. זו גיאופוליטיקה של תשתיות, סחורות ורוחב פס. השאלה בפתחו של הביקור המאוד חשוב הזה איננה (רק) פרוטוקולית. היא רעיונית: האם ישראל והודו מובילות יחד מעבר לתשתית אזורית משמעותית וחשובה שבמרכזה כניסה לעידן של עולם של בריתות תשתית, מסדרונות סחר וכבלי דאטה? מהודו ועד כוש, העוצמה של ישראל, הציר שנבנה כאן ייצא רצף כוח חדש.
Author
מומחה להיסטוריה פוליטית אמריקאית וגאואסטרטגיה, חממה לחקר דתות, אוניברסיטת חיפה | דוא"ל
תאריך:  23/02/2026   |   עודכן:  23/02/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהונתן דחוח הלוי
תא"ל (במיל.) דרור שלום, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן: "מסמכי השלל של סינוואר מעידים כי חמאס לא החזיק בתוכנית מבצעית סדורה עד לאחר מבצע שומר החומות; בתקופת כהונתו של שלום [מרס 2016 - אוקטובר 2020] חטיבת המחקר הציגה תרחיש מחמיר של מתקפת פתע של חמאס ואף גובש מודל התרעה להתקפה כזו"
עמנואל בן-סבו
מותו הטראגי של הנער יוסל'ה אייזנטל לא הוביל לקריאה לחשבון נפש, למעגלי שיח, למפגשי אחדות, לקבלה לעתיד, לתזכורת כי אחים אנחנו גם אם דעותינו שונות
יהונתן דחוח הלוי
שלושה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - נגדת ס’ מיחידה 8200: "תוכנית 'חומת יריחו' אינה תוכנית על הנייר; [היא כוללת] מכת אש תמ"ס [תלול מסלול] עצימה, יצירת פרצות במכשול, חצייה רכובה על גבי ג'יפים, הסתערות אלימה על היעד, לקיחת בני ערובה, מעבר להתקפה"
ציפורה בראבי
הספרות היוונית העתיקה נתפסת לעתים כספרות כבידה ומחוץ לתחום קריאתם של רבים    זאת ההזדמנות מצויינת לקרוא ולהכיר קומדיה יוונית של אחד היוצרים החשובים של העת העתיקה ביוון
הרצל חקק
הספד למשוררת אדלינה קליין היום בבית המספד 'קהילת ירושלים' בהר המנוחות בירושלים    אדלינה קליין השאירה אחריה מורשת של מילים, של מעשים, של לב גדול. היא לימדה אותנו שהספרות אינה רק כתיבה - היא אחריות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il