X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
השבוע האחרון מדגים עד כמה המזרח התיכון הפך להיות מקום מורכב מאין כמותו, ובמיוחד אלו דילמות וסכנות ניצבות בפני הרמטכ"ל החדש. זה מתחיל ברמת הגולן ונמשך עמוק לתוך עירק, וכמובן שגם אירן בוחשת בקדירה
▪  ▪  ▪
מורכב מאין כמותו [צילום: פלאש 90]
גולן חם
בשבוע האחרון התרחב היקף הלחימה של צבא סוריה בסיוע אירן באזור רמת הגולן. ארגון חיזבאללה שותף גם הוא בקרבות, ועוזר לצבא הסורי לבלום את המורדים במספר מוקדים. הצלחת צבא סוריה וחיזבאללה להשתלט על האזור היא דבר בעייתי מאוד מבחינת ישראל. גורמים במערכת הביטחון כבר מזהירים ואומרים שהתבוססות חיזבאללה באזור מהווה קו אדום מבחינת ישראל. התבוססות חיזבאללה תחייב את צה"ל לערוך שינויים אסטרטגיים בתוכניות הפעולה, דבר שיביא להשלכות חמורות.
השתלטות חיזבאללה על הרמה הסורית תרחיב את גבול לבנון ותחבר אותו לגבול סוריה, דבר שיהפוך את כל גבול הצפון לחזית אחת במלחמה עתידית בין חיזבאללה לישראל. השאלה היא איך צה"ל יכול להגיב. תקיפה אווירית נגד כוחות צבא סוריה וחיזבאללה באזור היא שונה מתקיפות קודמות שמיוחסות לישראל. תקיפה נגד כוח של צבא סוריה או חיזבאללה תהווה התערבות משמעותית של ישראל במלחמת האזרחים בסוריה. עם זאת, נראה שהפתרון לבעיה יבוא דווקא מחיזבאללה. הארגון צריך לדעת שכל פעולה שלו נגד ישראל, תביא לתגובת-נגד חריפה ומשמעותית ולכן לא כדאי לו להתגרות בישראל.
איומים ממוחזרים
מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, אמר השבוע, כי החשבון מול ישראל לא נסגר לאחר חיסולם של עימאד מורנייה ובנו ג'יהאד. עוד ציין נסראללה, כי כל מה שדאעש עושה משרת את האינטרסים של ישראל, וציטט את משה יעלון שאמר, כי דאעש לא מהווה איום על ישראל, בניגוד לאיום שלהם על שאר מדינות העולם.
דבר ראשון, נראה שהכוונה הייתה שדאעש לא מהווה איום על ישראל, לאור עשרות שנות ניסיון של ישראל עם ארגוני טרור. יש לזכור: דאעש הוא ארגון הרבה פחות חזק ממה שנדמה. התדמית של הארגון נוצרה לאור האכזריות שלו וחוסר היכולת של כוחות הביטחון בעירק. דבר שני, התקופה האחרונה יצרה שינוי מוזר מבחינת האינטרסים במזרח התיכון. דאעש משרת בעקיפין את האינטרסים של ישראל, כאשר הוא תוקף את חיזבאללה. האיום של דאעש אפילו הביא להסכמה בין אירן לארה"ב שיש להגן על עירק מהארגון, ואף למנוע ממנו להשתלט על שטחים נרחבים בסוריה.
עם זאת, צריך לחשוב מה יהיה לאחר מכן. דאעש בסוף יובס, זוהי רק שאלה של זמן. השאלה היא מה בדיוק יישאר מעירק ומסוריה, עוד כמה זמן הן יהיו מדינות בפני עצמן ולא עוד חלקים מאירן. דבר כזה הוא איום הרבה יותר גדול ומשמעותי לא רק על ישראל, אלא על העולם.
הכוח העולה
המשך הלחימה נגד דאעש בעירק מצביע על כמה דברים. הראשון: הצבא העירקי נכשל בהגנה על המדינה, דבר שמהווה למעשה כישלון של ארה"ב שניסתה לאמן את הצבא הזה. השני: המיליציות השיעיות הן כעת אחד הגורמים החזקים במערכה. מיליציות שיעיות, חלקן בתמיכה ישירה של אירן, מהוות את כוח הלחימה העיקרי והחזק נגד דאעש במדינה.
דבר זה גם פותח את הדלת להשתלטות אירנית על עירק משתי בחינות. הראשונה: ראש ממשלת עירק, חיידר אל-עבאדי, נעשה תלוי יותר ויותר בכוחן של המיליציות. השנייה נוגעת להתפשטות המיליציות למקומות אחרים במדינה. עד לאחרונה, המיליציות פעלו במחוז דיאלה שבמזרח עירק על גבול אירן. לפני כשבועיים פנתה ממשלת מחוז אנבר, המחוז הסוני הגדול ביותר בעירק, לגורמים שיעים בבקשה שיגיעו למחוז ויילחמו נגד דאעש. זהו אירוע משמעותי ביותר לאור האיבה העמוקה בין הסונים לשיעים, במיוחד בעירק. המיליציות הולכות וזורעות הרס ופחד בקרב האזרחים הסונים, והבסת דאעש תביא בסופו של דבר לפתיחה מחודשת של מלחמת אזרחים עדתית במדינה, דבר שיכול להביא להקמת ארגון טרור סוני קיצוני עוד יותר מדאעש.
השמדה עצמית
דאעש מתחיל להשמיד את עצמו. ארגון הטרור הזה גדל יותר מדי ומהר מדי, ונראה, כי פעולותיו מתחילות להרוס אותו. הארגון שולט בשטחים רבים, אבל הוא לא הגיע להישגים משמעותיים בתקופה האחרונה. בסוף השבוע שעבר תקף הארגון בסיס צבאי במחוז אנבר, אך נהדף אחרי זמן מה. הייתה זו המתקפה הגדולה ביותר של דאעש בחודשים האחרונים. ככל שהזמן עובר, כוחות הביטחון בעירק מתחילים להשתקם ולפעול נקודתית נגד דאעש. הסרטונים הברוטליים של הארגון רק מלמדים על ניסיון למשוך תשומת לב, שבסופו של דבר פועלת לרעתו.
ההשמדה העצמית הזאת הייתה מתגברת עד מאוד אם הקואליציה הבינלאומית הייתה פועלת בצורה אופטימלית ואפקטיבית נגד הארגון. בעיר קובאני שבסוריה, שהפכה לסמל בהתמודדות נגד דאעש, בוצעו למעלה מ-700 התקפות אוויריות נגד הארגון מתוך למעלה מ-900 התקפות אוויריות שבוצעו בסוריה בכלל. זה מראה שההתקפות מועילות, אבל לא בצורה מאוד משמעותית. התשובה היחידה נגד דאעש היא התשובה שאיש לא רוצה לשמוע: כוח תקיפה קרקעי חזק, מאומן ומצויד בנשק מתקדם. הבעיה היא שרק כוח מערבי יוכל להתמודד ביעילות כזאת נגד דאעש, דבר שאיש לא רוצה לעשות.
מכת מצרים
מצרים היא אחת המדינות היחידות שפעלו לאחרונה בלי מעצורים נגד דאעש. לאחר פרסום סרטון ההוצאה להורג של נוצרים קופטים בלוב, דיווחה מצרים על הפצצת יעדים של ארגון טרור המקורב לדאעש בלוב. התגובה הזאת של מצרים צריכה להיות לקח לעולם בכלל ולישראל בפרט: להראות שכאשר ארגון טרור פוגע באזרחי המדינה, לא משנה איפה, התגובה צריכה להיות חזקה ומיידית, להראות לארגוני הטרור ששום פגיעה לא תעבור בשתיקה ולהראות לאזרחי המדינה שהממשלה שלהם שומרת עליהם. מבחינת ישראל, אם נאמר בעבר כי דאעש לא שונה מארגוני טרור אחרים באיזור, אז גם התגובה של ישראל צריכה להיות חזקה ומיידית כדי להראות לאותם ארגונים שלא תסבול שום פגיעה בה.
תאריך:  19/02/2015   |   עודכן:  19/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קבלת פנים לאיזנקוט
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
עדיין לא מאוחר
אהרון שחר  |  19/02/15 11:39
2
אייזןקולט- עשה לנו את היום ל"ת
סניל  |  20/02/15 15:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמה בעירק
אריאל י. לוין
הטרור חובק את המזרח התיכון: יידוי האבנים ביהודה ושומרון הולך וגובר, חיזבאללה שולח זרועות גם לעירק, ואירן מבטיחה שתמשיך לסייע למחבלים ברחבי האיזור
אריאל י. לוין
בעוד אצלנו עדיין נשמעים הדים של "צוק איתן", בסוריה ובעירק ממשיכים הארגונים המוסלמיים הקיצוניים לצבור תנופה    טורקיה מסרבת ליטול חלק במאבק נגד דאעש, והמערב לא יכול לעשות דבר נגדה
אריאל י. לוין
אם האלימות הפלשתינית תגלוש מירושלים ליהודה ושומרון, די יהיה בניצוץ אחד כדי להבעיר את האינתיפאדה השלישית    בינתיים בעירק גוברת הסכנה שהמלחמה בדאעש תהפוך למלחמת אזרחים בין-עדתית
אריאל י. לוין
המאבק שמבטיח ברק אובמה לנהל נגד דאעש, הוא כנראה ההזדמנות האחרונה שלו להראות שהיה ראוי לתואר המפקד העליון של צבא ארה"ב. כישלון בו יעלה ביוקר רב לארה"ב, ולא רק לה
איתמר לוין
13 שנים לאחר פיגועי 9/11 הכריז למעשה ברק אובמה, שארה"ב לא תילחם ברצינות בטרור    את דאעש אי-אפשר לנצח מן האוויר, אין כוחות קרקעיים רציניים שיילחמו בו, וכל מה שרוצה אובמה הוא להשיג קצת אוויר לנשימה בזירה הפוליטית
כך מאורגן דאעש   /   אריאל י. לוין
עלות מבצעים בעירק - 7.5 מיליון דולר ליום   /   אביתר בן-צדף
ארה"ב נערכת למתן סיוע בעירק   /   הדר פרבר
שחור בעיניים   /   איתמר לוין, אריאל י. לוין
דאעש בראש   /   אריאל י. לוין
מה חדאעש?   /   איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il