X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בזכות הווטו שנתנה לשופטי העליון לא היה בהכרח משום חיזוק כוחם בוועדה למינוי שופטים ושלילתה לא בהכרח הפחיתה מכוחם
▪  ▪  ▪
בית המשפט העליון [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

הקטטה האחרונה ביחס להצעת החוק שנועדה להציב מחדש דרישה לרוב רגיל גם במינוי שופטי בית המשפט העליון מזכירה לי נשכחות. עד 2008 נדרש רוב רגיל בוועדה למינוי שופטים [אני יודע שהיא נקראת הוועדה לבחירת שופטים, אבל מדובר במינוי לא בבחירה!] מצב דברים זה התקיים במשך כ-55 שנים ובכל אותה התקופה השיטה נחשבה כמופת דמוקרטי ואין פרץ ואין צווחה.
זכור לי כי כשהיציע גדעון סער את התיקון לחוק מחו נמרצות דווקא נציגי "השמאל בוועדה" בראשות עורך הדין יורי גיא רון. הטעם לכך היה פשוט. נציגי הלשכה ונציג האופוזיציה בכנסת שיתפו פעולה דרך קבע עם שופטי בית המשפט העליון בוועדה וכך תמיד יכלו שופטי העליון [המונים שלושה חברים בוועדה] לגייס רב רגיל של חמישה, או שישה חברים על-מנת לבחור את מי שחפצו בו. בוודאי יכלו שופטי העליון ברוב רגיל, אשר תמיד הצליחו לגייס בוועדה, לחסום כל מועמד שאינו קביל עליהם.
גם שופטי העליון לא התלהבו במיוחד בשעתו מהצעתו של גדעון סער. הצעה זו אפשרה למיעוט בוועדה לחסום כל מועמד לעליון שאינו נראה להם ובכך הוחלש כוח נציגי בית המשפט העליון בוועדה. בעצם הוועדה הטילה סייג על זכות הווטו שממילא היה להם. לא רק לכם תהיה זכות וטו נאמר בפועל לשופטי העליון גם לנו תהיה ולא תוכלו לבחור שופט לעליון אם שלושה נציגים מתוך תשעה מתנגדים.
בקיצור בזכות הווטו שנתנה לשופטי העליון לא היה בהכרח משום חיזוק כוחם בוועדה למינוי שופטים ושלילתה לא בהכרח הפחיתה מכוחם. הרבה מאוד תלוי בהרכב חברי הוועדה האחרים. הטענה שחזרה לשיטה שנהגה שנים כה רבות מהווה התנקשות בדמוקרטיה היא טענת הבל דמגוגית.
דילים וקנוניות
אקדח לא הוצב על השולחן כטענתה התמוהה של נשיאת בית המשפט העליון והאיום בנתק מוטב שייענה בתשובה שעדיין הכנסת היא הגוף המחוקק ואיומים מצד הרשות השופטת המכוונים להתערב בהליכי חקיקה אינם ראויים ואינם מקובלים ואינם מפחידים. ברור שיש לשמוע את דעת השופטים בנוגע לחקיקה זו ויש לאפשר להם לטעון ולשכנע אך לא להציג איומים.
עלי להודות ששנים רבות אני מקווה שיאומץ העיקרון ששופטים מכהנים לא יהיו חברי הוועדה לבחירת שופטים ויש לבחור לתפקיד שופטים בדימוס לאחר תקופת צינון מתאימה. קיימת מידה רבה של תככנות פוליטית בהליכי הבחירה, הרבה מאוד בחישות ושמועות על דילים וקנוניות ואף שמועות על מעורבות שופטי בית המשפט העליון בעסקות תמוהות למינוי שופטים. הליכי המינוי, שמטבעם הם פוליטיים, גורעים מאוד מכבודו של בית המשפט העליון ואיני יכול להבין מדוע לא ימונו לוועדה שופטים שכבר אינם חלק מהמערכת.
הרפורמה האמתית במעמדו של בית המשפט העליון תתרחש כאשר תפקידו יתמקד בטיפול בערעורים אזרחיים מנהליים ופליליים ואילו הסמכויות השמורות לבית המשפט הגבוה לצדק בתחום החוקתי והמנהלי יועברו לבית משפט חוקתי שיוקם בנפרד.
רפורמה נחוצה נוספת היא בחקיקה שהעניקה לנשיא בית המשפט העליון מעמד של נשיא הרשות השופטת. מדובר בסמכויות שהצטברו במשך שנים ללא תכנון מוקדם ומחשבה ואשר העניקו לנושא בתפקיד עצמה מופרזת. לשם הגשמת רפורמה כזו לא ניתן להסתפק באלתור חקיקתי ויש צורך בעבודת הכנה מקיפה.

תאריך:  03/11/2016   |   עודכן:  03/11/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
וטו על בלעדיות זכות הווטו
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
שיטה כביכול למען עצמאות הונאה1
דרדר  |  3/11/16 19:57
2
שיטה כביכול למען עצמאות הונאה2
דרדר  |  3/11/16 20:03
3
שיטה כביכול למען עצמאות הונאה3
דרדר  |  3/11/16 20:10
4
שיטה כביכול למען עצמאות הונאה4
דרדר  |  3/11/16 20:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לידר
בשולי הכותרות: מי אמר שישראל ענייה?    'כאן' ולא עכשיו    תלמידים יודעי כל? - תשאלו את פרופ' גוגל    נפלאות הסטטיסטיקה והקטל בדרכים    ולקינוח רשות מזגזגת
ד"ר שלמה פרלה
ברית האינטרמאריום אמורה לקום מתוך התשתית הקיימת כבר של שיתוף פעולה בין צ'כיה, הונגריה, סלובקיה ופולין, במסגרת הידועה בשם "מדינות וישגראד", על שם העיירה ההונגרית שבה הוקמה מסגרת זו ב-1991, על-מנת לתאם ביניהן עמדות לקראת הצטרפותן לאיחוד האירופי
איתמר לוין
נשיאת בית המשפט העליון מתעלמת מיסוד-היסודות של הפרדת הרשויות: הרשות המחוקקת היא הקובעת את החוקים, בעוד הרשות השופטת יכולה רק לבחון אותם בדיעבד
איתן קלינסקי
ההסתה, הטרנספר, ההתרועעות עם עבריינים מעיבים על יום הזיכרון לרחבעם זאבי. מי שסבור, שאין לקבל עדויות נשים בתחקיר "עובדה" של אילנה דיין, כי המת אינו יכול לומר את דברו, אינו יכול להתכחש לדברים הגלויים, כמו: הידידות הגלויה עם עולם הפשע
עמוס גלבוע
סיפור "כוח צביקה", הוא אירוע אמת, בו טנק בודד עיכב חטיבה משוריינת סורית    הסיפור הפך ל"מיתוס" עם הרבה צבע על-מנת שיציב ערכים לחינוך לוחמים    זה לא "מיתוס" שהוא אגדה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il