X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
התיקון לפקודת מס הכנסה, המאפשר לכפות על חברות לחלק כדיבידנד את רווחיהן הצבורים, עלול לגרום לתוצאות אבסורדיות מבחינה עסקית ומשפטית
▪  ▪  ▪
חייבים לחלק [צילום: פלאש 90]

חוק ההסדרים לשנים 2018-2017 ביקש להעניק להעניק לרשות המיסים את הכלים להתמודד עם תכנוני מס המהווים ניצול לרעה של שיטת המיסוי הדו-שלבי החלה על חברות. על-מנת למנוע מבעלי שליטה לדחות את חלוקת הרווחים שצברו החברות שבשליטתם ועל-ידי כך לגרום לדחיית מס לא רצויה, נתן המחוקק לרשות המיסים, במסגרת תיקון סעיף 77 לפקודה, את הסמכות לכפות על חברות לחלק דיבידנדים מרווחיהן הצבורים, בהתקיים תנאי הסעיף.
שעה שמנהל רשות המיסים מוצא, כי חברה לא חילקה דיבידנד בשיעור של 50% לפחות מ"רווחיה בשנת מס פלונית", יש לו סמכות להורות לפקיד השומה לנהוג בחלק של עד 50% מרווחיה לאותה שנה כאילו חולקו ("הדיבידנד הכפוי") ולחייבם במס המוטל על דיבידנד. סמכות זו ניתן להפעיל רק על חברת מעטים (הנשלטת על-ידי חמישה בני אדם לכל היותר), והיא כפופה למספר תנאים, כגון קיום רווח מצטבר העולה על 5 מיליון שקל, האפשרות לחלק את הרווחים בלי להזיק לקיומם או לפיתוחם של עסקי החברה והתייעצות עם ועדה ציבורית.
"רווחיה בשנת מס פלונית" מוגדרים כרווחים הנצברים לתום שנת המס הפלונית בניכוי הרווחים הנצברים לתום שנת המס שקדמה לה ובתוספת דיבידנד שחולק בשנת המס הפלונית, קרי: הרווחים שנוצרו או שקיבלה באותה השנה. מכאן עולה, כי בבחינת התקיימות התנאי העוסק בחלוקת 50% מרווחי החברה, יש לבדוק האם חולקו דיבידנדים בשיעור של 50% לפחות מרווחי כל שנה בפני עצמה.
הרציונל העומד בבסיס הוראה זו הוא ברור, והטעמים שהביאו לחקיקתו מובנים גם הם. המחוקק ביקש למנוע מצבים בהם חברות הנשלטות בידי מספר מצומצם של בעלי מניות צוברות את רווחיהן ולא מחלקות דיבידנדים, ובכך נמנעות מלשלם את מלוא המס על אותם רווחים. אולם, התוצאה פחות ברורה ואיננה חד-חד-ערכית כפי הנדרש, באופן בו במקרים מסוימים אנו עלולים להיכנס בד' אמותיו של סעיף זה, למרות שעל-פי כוונת המחוקק ותכלית החקיקה - אין אלה המקרים אותם הוא ביקש למגר.
ייתכן מצב בו בשנה מסוימת נוצרו לחברה רווחים, ואת כולם (100%) חילקה באותה השנה כדיבידנד. בשנה העוקבת חילקה החברה 25% מרווחיה כדיבידנד. כלומר, באופן מצטבר, חילקה החברה 62.5% מרווחיה כדיבידנד - חלוקה העולה על 50% מרווחיה הצבורים. אולם, מכיוון שתנאי ה-50% נמדד ביחס לרווחי כל שנה בפני עצמה, הרי שאילו "שנת המס הפלונית" שיבחן המנהל תהיה השנה העוקבת (ובהנחה שיתר תנאי הסעיף מתמלאים) - הוא ימצא שהיא איננה עומדת בתנאי החלוקה (שהרי בשנה זו חולקו "רק" 25% מרווחיה באותה השנה). מכאן קצרה הדרך לכפות עליה להשלים את חלוקת הדיבידנד לשיעור של 50% מרווחי השנה העוקבת. התוצאה במקרה זה חוטאת לכל היגיון כלכלי ועסקי, ולמטרת החוק ותכליתו.
זאת ועוד: בבחינת הוראות התחילה והתחולה של הסעיף, חוסר ההיגיון בולט עוד יותר ואף פוגע בעקרונות יסוד בסיסיים של שיטת המס כמו הצדק, סופיות השומה ועקרון ההסתמכות. לכאורה נראה, כי אין כל פסול במועד שנקבע לתחילתו של הסעיף - 1.1.2017, שבוע לאחר פרסומו ברשומות. דא עקא, המחוקק קבע תחולה רטרואקטיבית לסמכות שהוענקה למנהל אף ביחס לרווחים שנצברו עד ליום התחילה - קרי לפני 1.1.2017. כך נוצרים מצבים אבסורדיים, במסגרתם יכול מנהל רשות המיסים לכפות כיום חלוקה של דיבידנד בגין רווחים שנוצרו לפני שנים רבות, בטענה שלא התמלא תנאי ה-50%.
לדוגמה: חברה שהוקמה בשנות ה-80, רווחית כל שנותיה ומחלקת דיבידנדים מעת לעת. בבחינת נתוניה המצטברים ל-31.12.2011 נמצא, כי חילקה 70% מכלל רווחיה הצבורים. לכאורה, אין כל מקום ליישום הוראות הסעיף. אולם לאור התחולה הרטרואקטיבית, ולאור העובדה שבחינת התקיימות תנאי ה-50% הוא ביחס לדיבידנדים שחולקו מרווחי כל שנה, יכול פקיד השומה לטעון שלא חולקו 50% מרווחיה שנוצרו בשנה פלונית. גם אם החברה תתאמץ מאוד להוכיח אחרת, אפסיים סיכוייה לעשות זאת לאחר שנים כה רבות.
אף אם תבקש החברה "לצבוע" את הרווחים מהם חולקו הדיבידנדים (בהנחה שלא צוין בפרוטוקול החלוקה מאלו רווחים חולקו), מתעוררות שאלות נוספות כמו האם הדיבידנדים מחולקים FIFO (הרווחים שנוצרו בשנות המס המוקדמות מחולקים תחילה) או LIFO (הרווחים שנוצרו בשנות המס המאוחרות מחולקים תחילה). בהקשר זה ראוי להזכיר את הערת בית המשפט העליון (ע"א 181/14), לפיה בהעדר הוראה מפורשת אחרת בפקודת מס הכנסה, ואם אין עדיפות מהותית-תכליתית לאחת מהשיטות - יש מקום לפנות לכלל המחדל החוקתי ולאמץ את השיטה המיטיבה יותר עם הנישום.
אמנם, ישנם מספר פתרונות יצירתיים להתמודד עם קשיים אלו, אולם מוטב שרשות המיסים תפרסם הנחיות ליישום הוראה זו, לרבות ההקלות הנדרשות כדי שהתוצאה לא תחטא לכוונת המחוקק.

המאמר התפרסם במקור בגליון דצמבר 2017 של "רואה החשבון" - בטאון לשכת רואי חשבון.
הכותבת היא ממשרד עורכי הדין שקל.
תאריך:  26/12/2017   |   עודכן:  26/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפי לאופרט
מומלצת חזרה דחופה לשימוש בשכל ישר במינון בסיסי מצד מנהיגינו, שופטינו, מפקדינו ולא מעטים בתוכנו, לטובת כולנו
אברהם פכטר
אומנות הסקרים ואומנות פרשנות הסקרים התפתחה בארץ לאמנות בפני עצמה. במקביל - יש מומחים לעיוות סקרים ופרשנותם לפי האג'נדה הפוליטית שלהם. המומחה לסקרים פוליטיים היה בזמנו שמעון פרס ז"ל, שזכה ברוב הסקרים שבוצעו והפסיד ברוב הבחירות בפועל שבוצעו. ולהזכיר לציבור שהלכנו לישון עם פרס כראש ממשלה בבחירות ב-96 והתעוררנו עם נתניהו בבוקר, כך פועלים הסקרים
אליקים העצני
אם ירושלים כל כך מיוחדת שלא מגיע למי שמחזיק בה שתהיה שלו כמו שלונדון היא אנגלית או ברלין גרמנית - מדוע שתקתם בכל אלפי השנים ששלטו בה עמים אחרים? מדוע כיבוש טורכי או ירדני היה כשר בעיניכם ורק עם שלטון יהודי אינכם יכולים להשלים?
יוני בן-מנחם
בשבוע האחרון היו כמה דיווחים בתקשורת הערבית כי ארה"ב וישראל פועלות להחליף את מחמוד עבאס בגלל התנגדותו להכרזת הנשיא טראמפ בעניין ירושלים ול"עסקת המאה". החלפתו של מחמוד עבאס בעת הזו עלולה ליצור כאוס ביטחוני בשטחי הגדה שעלול לפגוע באינטרסים של ישראל ועדיף להמתין שהוא יפרוש באופן טבעי מתפקידו
ציפי לידר
בשולי הכותרות: נא להכיר מתכוֹן מנצח    הפנים האמיתיות של השמאל    מה הקשר בין רבי מאיר שפירא לשלמה ארצי?    וּלקינוח שיעור בהתפכחות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il