זדורוב - טרגדיה אישית ומשפטית
רצח תאיר ראדה ז"ל - רעידת אדמה משפטית, או שבר באמון במערכות החוק המשטרה הפרקליטות ובית המשפט. המשטרה חיפשה מתחת לפנס ומצאה מטרה נוחה. בחור פשוט, לא חכם במיוחד, עולה חדש, לא דובר בשפה העברית, חלש אופי ודעה, קל להשפעה - נכס לחוקרים מחפשי סגירת תיק במהירות ואולי קבלת אות הצטינות. המשטרה והפרקליטות שננעלו על זדורוב כמטרה נוחה הובילו קונספציה מוטעית והגנו עליה בחירוף גם כשהצביעו להם על חורים שחורים בתביעה ובראיות עובדתיות פורנזיות והגיוניות.
בכל הזירה, שהייתה מלאה בדם, בטביעות נעליים, אצבעות, בגדים, לא הצביעו על זדורוב. סכין הרצח, שלפי דוקטור קוגל הפתולוג לא הייתה סכין יפנית של זדורוב אלא דומה יותר לסכין קומנדו משוננת - לא שכנעה גם את בית המשפט שנגרר וננעל על הנאשם הקיים. חזקת החפות והספק הסביר נעלמו כליל ממשפט זה. מדובב שדחף בכוח מילים לפיו, שחזור מבויים והזנחה רשלנית בלתי נסלחת של בדיקת ראיות נוספות וכיווני חקירה הביאו לאחד ממשפטי העשור המעוותים של המערכת המשפטית...
ועתה לגילוי נאות - מיד עם ההרשעה במחוזי כתבתי באתרי האינטרנט שיש לזכות את זדורוב מחמת הספק. מאז פרסמתי עוד 5-4 מאמרים שיש לזכותו והיום לאור ההתפתחות האחרונה אני יותר מבטוח שאת העוול הגדול הזה ניתן לתקן בזיכוי שחרור ופיצוי. אני שמח וגאה שעורך דין ירום הלוי שהשקיע בתיק את נפשו, מרצו והידע המשפטי תוך גילוי עקשנות בלתי נלאית היה מתמחה שלי משך שנה, ומשהו ממשנתי, גישתי, והידע בא לידי ביטוי במהלכים ובטיעונים של הלוי במקרה הספציפי והמיוחד הזה.
נקווה שהפרקליטות ובית המשפט יגלו אורך רוח, מקצועיות ונאמנות לאמת ולצדק ולא להגנה מיותרת על המערכת ויצילו את כבודם במהלכים מכובדים, כדי שהכתם לא יעמיק ולא יעיק על מערכת אכיפת החוק ושלטון החוק. כאשר פרקליט המדינה מצהיר בפומבי כי הסרט - צל של אמת שעניינו תיק הרצח ובו ביקורת על החקירה ואי בדיקת כיווני חקירה נוספים הוא סכנה לדמוקרטיה, כן קראתם נכון סכנה לדמוקרטיה, הרי שמדובר באמירה מסוכנת שמגוננת על מחדלים על פחדים על כשלים בעשיה ובחשיבה.
ומעל כל אלה אי-הבנת המושג דמוקרטיה כהלכתו ומהותו. הפרקליטות מייצגת את הציבור. היא אינה קבלן הרשעות, היא מחויבת על-פי החוק והמהות לחפש את האמת, את הצדק ואם אפשר להרשיע את מי שצריך ולזכות את מי שראוי. כמו-כן כדאי להבהיר ולהסביר כי שמעתי טיעונים והסברים של משפנים ושופטים בדימוס שצידדו בהרשעה ובסיכום ההרשעה בעליון ברוב דעות בהסתמך על ההודאות השחזור והשיחות עם המדובב שניהל זדורוב.
ובכן, הודאות השחזור, והמדובב שהוכנס ותודרך על-ידי המשטרה והכניס מילים לפיו כל אלה, הן ראיות פגומות שגרמו לעיוות דין מתמשך. בית המשפט בשתי הערכאות כשל לדעתי בכך שלא היה ער לתקלות, לכשלים, ולחורים השחורים לאורך כל החקירות, לפערים בין העובדות לבין הממצאים ולא נתן דגש על עקרון הספק הסביר וחזקת החפות שנרמסה. כאשר גורם בכיר בפרקליטות מצהיר שהשערה שנבדקה היא ראייה שולית בתיק, וכשמתברר שראיות חיוניות הושמדו לפני שפסק הדין הפך לחלוט זאת תקלה שדורשת חקירה מקיפה אוביקטיבית בחקירה וההתנהלות בתיק הזה. משפט חוזר בנסיבות אלה הוא פתרון מתבקש ובהקדם האפשרי.
הנקודה העיקרית הקובעת
אילה חסון ערוץ 10 - פנל נרחב שדן בפרשת זדורוב ולא נוגע בנקודה העיקרית ובעקרון הבסיסי של המשפט הפלילי. ובכן, הגיע העת להסביר כי הבסיס של המשפט הפלילי בנוי על העקרונות הבאים: חזקת החפות, הספק הסביר והדרישה שהתביעה צריכה להוכיח את אשמתו של הנאשם מעבר לכל ספק סביר. הצליחה הסניגוריה לטעת ספק, מצאה סדק או אי-התאמה בראיות או בעדויות, חייב בית המשפט לזכות.
לפיכך מציאת שערה על גופת הנרצחת ושאיננה של זדורוב ביחד עם ראיות נוספות מובילה לזיכוי מחמת הספק. כלומר, אם השערה מתאימה לא.ח או לא.ק או לעוד 40 או 50 אלף איש אך לא לזדורוב פועלת לטובתו ומגבירה את הספק הסביר. יתרה מכך מי מכל אלה שמתאימים היה בקצרין או בזירת הרצח, במקרה שלנו אח. יש לו אליבי אק. אין לה. לכן אם מאמינים לאק, שלא היא הרוצחת, זה מזכה אותה ובמקביל מזכה את זדורוב. מסתבר שרוב הדנים בלהט במשפט הזה לא בקיאים במשפט הפלילי המעשי ומקשקשים דברים חסרי הגיון וידע בפוזה של פרשנים. התוצאה של הראיה החדשה היא לא שערה בכוס מים אלא שערה על גופת הנרצחת המזכה את זדורוב.