X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
חיסון לקדחת במימון USAID, ניגריה [צילום: סאנדיי אלמבה, AP]
יש מקום לקצץ בסיוע החוץ - אבל לא בדרך בה טראמפ עושה זאת
חלק ניכר מהסיוע של המדינות העשירות למדיניות העניות אינו משיג את יעדיו, מנתח אקונומיסט. הדרך הנכונה היא להתמקד בתוכניות המצליחות ולהקפיד על שימוש מיטבי; טראמפ חותך על בסיס אידיאולוגי
"זהו ארגון פשע", אמר אילון מאסק. "הוא מנוהל בידי חבורה של מטורפים קיצוניים", הוסיף דונלד טראמפ. כהקדמה לסגירת סוכנות הסיוע העיקרית של ארה"ב, USAID. השניים עברו למונחים אבסורדיים, והובילו להנחה שגם הטיעונים כאלה. אבל הם לא – אומר אקונומיסט. הדרך בה ארה"ב מקצצת בסיוע היא כאוטית, אך חלק ממגמה עולמית.
טראמפ חתך את המימון, תוך התעלמות מהתנגדויות משפטיות. הניסיון להותיר פעילות תוכניות מצילות חיים נכשל. מניעת טיפול לאיידס, שחפת ומחלות אחרות תוביל למותם של עניים רבים, וזה כבר קורה. תורמים מערביים אחרים פחות ברוטליים, אבל גם הם מקצצים. קייר סטארמר חותך את הסיוע ב-40% כדי להגדיל את תקציב הביטחון. גם גרמניה מקמצת. עידן של סיוע מוקטן מתחיל והוא מחייב בחירות כואבות. אבל הוא גם מהווה הזדמנות לחשוב מחדש על היעילות של המערכת הזקוקה מזה זמן לטלטול.
במשך למעלה מ-60 שנה העניקו מדינות עשירות כסף לעניות, בתקווה לשפר את החיים בהן ולקדם את האינטרסים של עצמן. בשנת 2023 הן הוציאו למעלה מ-250 מיליארד דולר (לא כולל סיוע לפליטים בשטחיהן). אבל התוצאות מעורבות במקרה הטוב. ההצלחות הגדולות ביותר היו בסיוע ההומניטרי, כמו לקורבנות שטפונות ורעב. חיסונים ומרפאות הורידו את תמותת הילדים באפריקה ב-75%; התמותה מאיידס ירדה ב-50%.
אולם, מדובר ברבע בלבד מכלל הסיוע ובשליש מזה שהוענק לאפריקה שמדרום לסהרה. רוב היתרה מופנית לבניית תשתיות וסיוע כלכלי, כגון סובסידיות לתעשיה ושכר מורים. אם המטרה היא להאיץ את הצמיחה – זה לא קורה. ההכנסה לנפש באפריקה גבוהה רק במקצת מאשר לפני שלושה עשורים; תפוקת התעשיה דומה לזו שבשנות ה-1970. הכלכלנים מתקשים למצוא קשר בין סיוע להאצת הצמיחה.
בעיה אחת היא שהסיוע לפיתוח נוטה להיות סטטי. הנסיונות לסייע למובילים בתחום נכשלים. בעיה נוספת היא היחסים המושחתים בין הסיוע לבין האליטה המקומית, הקובעת את התנאים לצמיחה. בכמה מקומות שימש הסיוע לשירותים בסיסיים, והממשלה יכלה לבזבז כסף על מותרות. גם הטענה שהסיוע מהווה "כוח רך" אינו משכנע. במדינות רבות, חלק ניכר מהפעילות הכלכלית מיועד לעמוד בדרישות התורמים. במקביל, מחיר הסיוע עולה כאשר הגרעון התקציבי והחוב הלאומי גדולים מדי. המדינות העשירות אולי מרגישות חובה מוסרית לסייע לעניות, אך ביטחון תושביהן יצטרך לבוא קודם.
לדעת אקונומיסט, יש להפסיק לממן תוכניות שאינן פועלות ולהתמקד באלו שעשויות להצליח, כגון בבריאות – וגם שם יש להקפיד על השימוש הטוב ביותר. העיתון מציע שלושה עקרונות. האחד: לפעול באיזורים בהם הממשלות יכולות לשתף פעולה במידה רבה, למשל כאשר ניתן להגיע בביטחון לאיזורי אסון או עימות. השני: לפעול כאשר ברשותן מידע שהציבור מתקשה לעכל, כגון בשינויי האקלים ומגיפה חדשה. השלישי: לממן תוכניות שהשפעתן נרחבת, כגון מניעת מגיפה עולמית.
למרבה הצער, זו אינה גישתו של טראמפ. הקיצוץ שלו אינו חלק מתוכנית זהירה, אלא שליפות אנטי-ליברליות. סגירת USAID פוגעת בתוכניות טובות כמו גם בבזבזניות. כמה מיועציו מדברים על הסיוע ככלי להשגת תמורה פוליטית – מה שלא יניב את מירב התועלת לנזקקים. גם התקפתו על הסחר החופשי תפגע בהם. כל אלו מחלישים את המדינות העניות. תורמים לא-מערביים כמו סין ואיחוד האמירויות צפויים למלא את החלל; הם מתעניינים בתשתיות ותועלת פוליטיות יותר מאשר בעשיית הטוב. התוצאה תהיה פגיעה במימון הציבורי של המקבלות – והנפגעים העיקריים יהיו העניים.
העידן הישן לא יחזור, מדגיש אקונומיסט. המדינות והאליטות במדינות העניות חייבות לנצל את הרגע כדי לחזק את שירות המדינה, לשפר את המשילות ולקדם רפורמות המאיצות את הצמיחה. לטוב ולרע, עליהן לשלוט בגורלן.
המאמר המלא
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  11/03/2025   |   עודכן:  11/03/2025
+מועמד אנטי-ישראלי לתפקיד בכיר: טראמפ שוקל למנות את דניאל דייויס 22:05 11/03/25  |  עידן יוסף
ממשל טראמפ שוקל למנות את דניאל דייויס לתפקיד סגן ראש המודיעין הלאומי, האחראי על תדרוכי הנשיא. דייויס ידוע בעמדותיו האנטי-ישראליות החריפות, והמינוי מקודם על ידי סרג'יו גור מהאגף הבדלני הרפובליקני. בממשל מתנהל מאבק פנימי בניסיון למנוע את המינוי, אך נראה כי הוא קרוב לאישור סופי (חדשות 14).
+טראמפ - אבי העולם הרב קוטבי גרעיני 14:00 11/03/25  |  מרדכי איש שלום   |   לרשימה המלאה
לעניות דעתי מדובר בתפישה שונה של טראמפ את האינטרסים הלאומיים של ארה"ב המבוססת על כוח כסף וכבוד, שבה מעורבבים גם אינטרסים אישיים. דוקטרינת מונרו של בדלנות איננה דבר חדש במדיניות החוץ האמריקנית, אלא שטראמפ וחבורתו הקרובה פיתחו לה וריאנט שלא לאמר מוטציה בעייתית מאוד
[צילום: דמיטרי לובצקי, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יש מקום לקצץ בסיוע החוץ - אבל לא בדרך בה טראמפ עושה זאת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
איתמרוש היקר.
כבש 44  |  16/03/25 09:54
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ממשל טראמפ 2.0
מרדכי איש שלום
לעניות דעתי מדובר בתפישה שונה של טראמפ את האינטרסים הלאומיים של ארה"ב המבוססת על כוח כסף וכבוד, שבה מעורבבים גם אינטרסים אישיים. דוקטרינת מונרו של בדלנות איננה דבר חדש במדיניות החוץ האמריקנית, אלא שטראמפ וחבורתו הקרובה פיתחו לה וריאנט שלא לאמר מוטציה בעייתית מאוד
איתמר לוין
החששות מובעים בדוחות הרבעוניים ובשיחות עם משקיעים, ובולטים במיוחד בענפי הבריאות, הנדל"ן, הביטחון והטכנולוגיה - מדווח וושינגטון פוסט    הדעות אינן אחידות, כולל בתוך הענפים עצמם
איתמר לוין
ה"ניו מדיה" תומכת טראמפ זוכה ליחס מועדף בבית הלבן שלו, שאיננו מהסס לכנותו "מלך"    וושינגטון פוסט: המטרה היא להחליש את מתנגדיו של הנשיא ולמוטט בלמים נוספים העלולים להגביל את כוחו
מירב ארד
הוסיף: "יש עבודה מול הממשל לאתר המדינות והערכות להקמת מנהלת הגירה גדולה במשרד הביטחון"    "התקציב לא יעמוד כמכשול לאירוע הזה. זה לא עוד אירוע זה פוטניצל לשינוי היסטורי"
אורי מילשטיין
שיחת עומק ארבעה-עשר עם יורם אטינגר, המתמחה ביחסי ישראל-ארה"ב, על מדיניות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכל התחומים: שערי הגהינום לחמאס, עסקות חטופים; אוקראינה וזלנסקי; נאט"ו ומערב אירופה; האו"ם, פוטין ואירן; צוות אילון מאסק ועוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il