X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
אינטרס של שני הצדדים [צילום: בן קרטיס, AP]
הגישה הנכונה להסכם גרעין בין ארה"ב לאירן היא "יותר תמורת יותר"
כך סבור פיליפ גורדון, שהיה היועץ לביטחון לאומי של קאמלה האריס, במאמר בניו-יורק טיימס ההצעה: ארה"ב תסיר חלק ניכר מן העיצומים, כולל על ייצוא הנפט, תמורת מגבלות משמעותיות על הגרעין
בשנת 2018 הוציא דונלד טראמפ את ארה"ב מהסכם הגרעין עם אירן, בטענה שזו הייתה "העסקה הכי גרועה אי-פעם". בשנים שחלפו הרחיבה אירן את תוכניתה הגרעינית, הוסיפה אלפי צנטריפוגות מתקדמות, כולל כאלו הקבורות עמוק במעבה האדמה, והעשירה אורניום בכמות המאפשרת לייצר נשק גרעיני בתוך כמה שבועות. על-פי אותו הסכם, רוב המגבלות על פעולות אלו אמורות היו להישאר בתוקף עד 2031, ולהרחיק את אירן לחודשים רבים ואפילו לשנה מפצצה – מזכיר פיליפ גורדון, שהיה היועץ לביטחון לאומי של קאמלה האריס, במאמר בניו-יורק טיימס.
כעת רוצה טראמפ עסקה חדשה, בתקווה שהיא תכלול "חיסול מוחלט" של תוכנית ההעשרה. אבל שליחיו ניצבים בפני אותם מכשולים שהובילו את ברק אובמה להסכים לעסקה המקורית: כיצד לשכנע את אירן לוותר מבלי להפעיל כוח צבאי אם תסרב. ההסכם מ-2015 כלל הקלה בעיצומים תמורת מגבלות על ההעשרה ופיקוח הדוק, ואילו ארה"ב התפשרה על המשך ההעשרה ועל תאריך תפוגה לחלק מן הסעיפים. אותו הסכם גם לא עסק בשלוחיה של אירן, אך אובמה השיג את מטרתו העיקרית: בלימת תוכנית הגרעין בלא שימוש בכוח, טוען גורדון.
אין ספק שכיום אירן חלשה מכפי שהייתה אי-פעם מאז ההפיכה ב-1979, אך מנהיגיה מתעקשים בתחומי הגרעין והטילים הבליסטיים, ואומרים שיסכימו לעסקה חדשה רק אם תכלול ערובות מוצקות נגד נסיגה אמריקנית ממנה. ייתכן שהם מבלפים, אבל אם לא – טראמפ יצטרך להחליט האם לקבל הסכם דומה מאוד לזה שנטש, או להסתכן במהלומה צבאית שתוצאותיה כלל אינן ברורות.
ייתכן שיש מוצא, סבור גורדון. במקום לעדכן את הסכם 2015 ב"אותו הדבר תמורת אותו הדבר", יכול טראמפ להציע לאירן "יותר תמורת יותר": יותר הקלה בעיצומים תמורת הקלות משמעותיות וארוכות יותר בתוכנית הגרעין. ארה"ב תספק לאירן הקלות כלכליות להן היא זקוקה נואשות, כולל הסרת העיצומים על מכירת נפט, תמורת הסכם ארוך ואולי אף בלתי מוגבל בתחום הגרעין ופעולות אחרות שלה המזעזעות את המזרח התיכון.
ארה"ב תצטרך להשלים עם המציאות של העשרת אורניום באירן, אך עליה להתעקש על מגבלות הדוקות יותר על צנטריפוגות מתקדמות, היקפו ורמתו של מלאי האורניום המועשר וההעשרה התת-קרקעית וזאת לצד פיקוח מקיף. אם ההקלות יהיו נרחבות די הצורך, ההסכם עשוי לכלול מגבלות על תוכנית הטילים ועל סיוע של אירן לחות'ים ואף לרוסיה.
הסדר כזה עולה בקנה אחד עם האינטרסים של אירן. לאחר שנים של ניהול כושל וצניחה במחיר הנפט, כלכלתה נמצאת במצב נורא: מיתון כבד, אינפלציה של 30%, אבטלה של 10% ושפל חסר תקדים של הריאל מול הדולר. הציבור האירני, אשר בחר את מסעוד פזשכיאן לנשיא שהבטיח להציל את הכלכלה, שווע להקלות וקרוב לוודאי שיתמוך בכל הסכם גרעין שיבטיח אותן. יהיה זה ניצחון גם לטראמפ, שיוכל לטעון שהשיג הסכם טוב יותר מאשר אובמה, עם יותר מגבלות על אירן ויותר רווחים כלכליים לארה"ב, סבור גורדון.
אירן יודעת כיצד ללכוד את תשומת ליבו של טראמפ. שר החוץ שלה, עבאס עקרצ'י, הגדיר אותה כ"הזדמנות בטריליון דולר" וציין שהזמנות מחברות כמו בואינג ייצרו משרות בארה"ב. הסרה מוחלטת של העיצומים אינה חכמה כל עוד האייתולות שולטים באירן, אבל טראמפ יוכל לקבוע אלו עסקים אמריקנים יורשו לפעול בה. אין ספק שיש חסרונות בהקלה בעיצומים כאשר מדובר במדינה הפועלת נגד ארה"ב ובעלות בריתה, אבל היא עושה זאת ממילא גם כעת. מעולם לא היו אפשרויות טובות להתמודד עם הגרעין האירני, מסיים גורדון; גישה "יותר תמורת יותר" היא הדבר הנכון לעשותו.
המאמר המלא
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  14/05/2025   |   עודכן:  14/05/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הגישה הנכונה להסכם גרעין בין ארה"ב לאירן היא "יותר תמורת יותר"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
יורם אטינגר
חוגים בדלנים הקרובים מאוד לאוזן הנשיא טראמפ, האחראים למספר מינויים של הנשיא לתפקידי מפתח בפנטגון, טוענים שאירן אינה מאיימת על ארה"ב, אלא על מספר מדינות ערביות וישראל, המנסה לגרור את ארה"ב לפעולה צבאית מזיקה
עידן יוסף
אירן דוחה את הדרישות של שליח טראמפ לקראת סבב שיחות חדש במסקט: "לא נפסיק את העשרת האורניום"    עראקצ'י מאשים את נתניהו בהשפעה על וושינגטון    דיווח: אירן שולחת לרוסיה משגרי טילים    גלנט מזהיר: "הזמן לפעול - עכשיו"
יואב יצחק
היועץ הבכיר לנשיא טראמפ מחדד את הדרישות לקראת סבב השיחות הרביעי שיתקיים ביום ראשון (11.05.25): פירוק מלא של מתקני ההעשרה    אין צורך בצנטריפוגות להפעלת תוכנית אזרחית    התנאים שמציג ויטקוף תואמים את דרישת ראש הממשלה נתניהו: פירוק מוחלט של היכולת הגרעינית, בהתאם למודל לוב    "אירן תוכל להצטרף לליגת האומות - אם תחדל להיות פרובוקטורית"
עידן יוסף
תמונות לווין חדשות חושפות: אתר גרעין חדש ועמוק התגלה סמוך לנתנז - לפי מומחים, בלתי חדיר לפצצות אמריקניות    אירן מכחישה כוונות צבאיות, אך תמונות לווין חדשות מראות גם תגבור כוחות משמעותי של ארה"ב בבסיס דייגו גרסיה, עם מפציצים חמקנים, B-52 ומטוסי תדלוק
שלמה פילבר
טראמפ מייצר "מרחב הכחשה" גם פנימי וגם בינלאומי, שטוען כי ישראל עצמאית לנהל את מלחמותיה, ולהגן על עצמה וארה"ב לא מנהלת את המלחמות שלנו במקומינו    הוא כן ייתן תמיכה במקרה שנותקף, גם אם זה יהיה אחרי שנתקוף באירן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il