לאור התקדמותה של אירן בתוכניתה הגרעינית ובניין הכוח הקונבנציונלי שלה, ועל-רקע המשך הסיוע שהיא מעניקה לשלוחיה במזרח התיכון, החליטה ממשלת ישראל להנחית עליה מתקפת מנע מפתיעה.
מהדיווחים השונים עולה, כי המאמץ הישראלי מכוון כרגע לפגיעה אנושה באתרי ההעשרה בנתנז ופורדו, כולל חיסול מדעני גרעין מובילים; לערעור מערך הפיקוד והשליטה של צבא אירן ומשמרות המהפכה כדי להקשות על אירן להוציא את תגובת הנגד; לפגיעה בסמלי המהפכה בדגש על מטה וראשי משמרות המהפכה; והמשך פגיעה במערכי ההגנה האווירית של אירן כדי לאפשר את המשך התקיפות באין מפריע.
הכדור נמצא כרגע בידיים האירניות ונראה, כי לצד התגובה העצימה שהיא מכוונת להוציא לפועל לעבר ישראל, טהרן צפויה להכריז עליה מלחמה. במקביל סימן השאלה הגדול נוגע לאפשרות שאירן תתקוף בסיסים אמריקנים במפרץ למרות הניסיון המובהק של וושינגטון להתנער מהתקיפה הישראלית. זוהי דילמה קשה להנהגה האירנית.
חשוב לציין: אנחנו נמצאים רק בתחילתו של אירוע שספק אם יהיה דומה לאירועים הקודמים שבהם ישראל ואירן "התגוששו" בצורה ישירה. הפעם נראה כי מדובר במערכה "all in" והשלכותיה יהיו נרחבות ומשמעותיות על עתיד של אירן ויציבות האיזור. זוהי רק ההתחלה.
ארה"ב תשתדל להימנע ממעורבות ישירה
שעות ספורות לאחר תחילת המבצע הישראלי נגד אירן, פועל הממשל האמריקני להרחיק את עצמו מהפעולה. הצהרותיהם של הנשיא דונלד טראמפ ושר החוץ מרקו רוביו מדגישות, כי מדובר במהלך חד-צדדי של ישראל, ללא מעורבות אמריקנית. אף אם ארה"ב לא נטלה חלק פעיל במהלכי ההונאה שקדמו למבצע, נראה כי טראמפ בחר, למרות העדפתו את הנתיב המדיני, שלא להטיל וטו על הפעולה הישראלית.
סביר להניח, כי כעת יבקש הממשל למנף את המהלך הצבאי, ולנצל את מצבה המוחלש של אירן כדי לקדם מהלך מואץ של מו"מ - רכיב מרכזי בתרחיש היציאה מהמערכה. טראמפ אף הדגיש בשעות האחרונות, כי הוא מקווה שאירן תחזור לשולחן הדיונים.
דוברי הממשל הבהירו, כי עיקר מאמציהם ממוקדים בהגנה על נכסים אמריקניים באזור, אך הדגישו שלא יהססו להגן גם על ישראל. ההערכה היא, כי ארה"ב תשתדל להימנע ממעורבות ישירה בעימות, ובפרט מתקיפה באירן עצמה - ולפי שעה אינה מתייחסת לתרחיש כזה בפומבי. עם זאת, תקיפת יעדים אמריקניים על-ידי אירן צפויה להוביל לתגובה מיידית מצד ארה"ב נגד יעדים אירניים.
במקביל, הדילמה האמריקנית ביחס למידת המעורבות שלה צפויה להתחדד במקרה של פגיעות חמורות בישראל או באחת מבעלות בריתה האחרות באזור בדגש על סעודיה, או אם יתברר כי המבצע הישראלי לא הסב נזק משמעותי לפרויקט הגרעין. במצב כזה, עלולים להתגבר הלחצים על וושינגטון להשלים את המלאכה בעצמה - באמצעות יכולותיה הצבאיות.