X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
המצב הגרוע ביותר במאות שנות העיתונות [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
לא מחליפים עיתונאים בצייצנים, משום שהדבר הוא בנפשנו ובנפש מדינתנו
אין דמוקרטיה בלי עיתונות חופשית ומקצועית, אשר מצויה כיום בסכנה אמיתית - בעיקר מצד הרשתות החברתיות. גם אם אין היא מושלמת וגם אם צריך לשלם תמורתה - אין לה תחליף. מאמר פרידה
לאחר 15.5 שנות עבודה מרתקת וחברות עמוקה ב-News1, אני עובר לאתגרים הבאים ככתב משפטי בבית חדש-ישן: גלובס. לצד תודה מקרב לב לכל מי שעבדתי לצידם בשנים אלו - ובראשם יואב יצחק - וגם לגולשים, כולל אלו שלא הסכימו אתי, אני מבקש לסיים תקופה זו בכמה מחשבות על עולם העיתונות.
אין דמוקרטיה בלי עיתונות חופשית. בלעדיה הציבור אינו מקבל מידע אמין ומדויק על מעשי הממשלה ומחדליה, אין לו זירה לדיונים עליהם ואין לו דרך לגבש דעה בבואו לקלפי. זו הסיבה שהיעד הראשון של מי שחוללו הפיכות צבאיות במאה שעברה היו תחנות הרדיו והטלוויזיה. זו הסיבה שחופש העיתונות מעוגן בחוקות, בחוקים ובפסיקה של מדינות רבות.
אבל בישראל חופש העיתונות הוא אך ורק פרי פסיקתו של בית המשפט העליון; אין חוק רגיל, שלא לדבר על חוק יסוד, המבטיח חופש זה וקובע את מסגרתו. 25 כנסות ו-37 ממשלות - ואף אחת מהן לא מצאה לנכון לקדם חוק שכזה. כיום אנו עדים למגמה הפוכה: חוקים ומהלכים שמטרתם לפגוע בעיתונות החופשית, וליתר דיוק - בזו המותחת ביקורת על הממשלה ובנימין נתניהו; מי שתומך בהם, זוכה להטבות רגולטוריות ולהעדפות עיתונאיות.
מצב העיתונות בכל העולם הוא כנראה הגרוע ביותר במאות שנותיה. הסיבה המרכזית היא עליית האינטרנט בכלל והרשתות החברתיות בפרט. תקציבי פרסום מופנים מהעיתונות למנועי חיפוש, המעתיקים למעשה את תוצרי העיתונות המקצועית, ובמקביל משתמשים במידע עלינו שבידיהם כדי לכוון אלינו פרסומות ממוקדות. התרגלנו לכך שהמידע באינטרנט ניתן כמעט כל-כולו חינם ואיננו מוכנים לשלם תמורת תכנים עיתונאיים. הקמת אמצעי תקשורת מקוון היא הרבה יותר קלה וזולה מאשר עיתון מודפס.
הרשתות החברתיות מציעות תפוצה ותאוצה: הן מאפשרות לקורא להתחבר לתכנים שהוא מסכים איתם מראש, והללו מופצים במהירות האור ללא כל בקרה. האלוגריתמים שלהן מקדמים דעות של פילוג, שיסוי ושטנה, משום שכך יש יותר תעבורה - וממילא יותר הכנסות מפרסום. יש כסף בבלופים, אין כסף באמינות. יש כסף בשליפות מן המותן, אין כסף בבדיקה מקצועית. יש כסף באנונימיות, אין כסף בנטילת אחריות. יש כסף בתיאוריות קונספירציה, אין כסף בהוכחות ועובדות.
התערבות ממשלתית בוטה בשוק העיתונות
פגיעה באמצעי תקשורת המתנגדים לשלטון [צילום: ביקאס דאס, AP]
התוצאה היא, שמיליארדי בני אדם מקבלים מדי יום מידע שבמקרה הטוב הוא חדשות חובבניות ובלתי בדוקות, ובמקרה הגרוע – תעמולה מכוונת והנדסת תודעה. זה מתחיל מסיפורים מפוברקים על ידוענים, נמשך בנקמנות בדמות תמונות עירום מזויפות, עובר להפצת שמועות על זירות לחימה ומגיע לשקרים בנושאי הרי גורל. ואני אומר "מגיע" ולא "מסתיים", כי לפי כל הסימנים – הרע ביותר עוד לפנינו.
הבינה המלאכותית מעצימה סכנות אלו לממדים מפלצתיים. שוב לא צריך להוציא מהקשרם כמה קטעי וידאו ולהוסיף מלל שקרי; כעת אפשר לזייף אירועים שלמים בצורה שרק מעבדה מקצועית יכולה (אולי) לגלות אותה. אין צורך להביא תושב של אזור מלחמה שיפברק סיפורי זוועה; אפשר ליצור תיעוד שייראה אותנטי לחלוטין. אין צורך להמציא מקור אנונימי שיספר על שחיתות; אפשר להביא הקלטה מפוברקת של עסקת שוחד. האפשרויות– הן אין-סופיות.
הסכנה כאן היא משולשת. ראשית, העיתונות המקצועית תתקשה לסמוך על מידע שתקבל, מחשש שהוא תוצרת AI; גם שימוש שלה-עצמה ב-AI עלול להטעות אותה. שנית, אמינותה תהיה נתונה בספק, משום שמושאי כתיבתה יוכלו לטעון שמדובר בפברוק AI והציבור יתקשה לדעת מה האמת. שלישית, יהיה הרבה יותר קל להזין את מכונות הרעל והתעמולה במידע שייראה אמין לחלוטין.
לכך מתווספות מגמות שאנו רואים בארה"ב ובישראל. מה שקורה בארה"ב נוטה להתפשט ברחבי העולם, ומה שקורה אצלנו הוא כמובן בעל השפעה עצומה עלינו. מדובר בהתערבות ממשלתית בוטה בשוק העיתונות, תוך מתן העדפה ברורה לאמצעי תקשורת אוהדים ופגיעה באלו הביקורתיים. דונלד טראמפ מקבל עשרות מיליוני דולרים מאמצעי תקשורת שתבע, מאיים לשלול את רשיונות רשתות הטלוויזיה הגדולות, הפך את פוקס ניוז לערוץ הבית שלו, וגם הביא משם כמה מבעלי התפקידים הבכירים ביותר בממשלו.
לגבי ישראל, כבר הזכרתי ככותרת את יוזמות החקיקה הנמצאות בשלבים שונים: סגירת חטיבות החדשות של תאגיד כאן, הכפפת התאגיד למרות פוליטית, התערבות רגולטורית בערוצים המסחריים, פגיעה בפרסום בערוצים אלו והסטתו לערוץ 14. לכך יש להוסיף את העדיפות הברורה שנותן נתניהו לערוץ זה ב"ראיונות" ובמסיבות עיתונאים, ואת התביעות המתרבות שלו נגד כלי תקשורת ואף שימוש בכלים פליליים נגד עיתונאים.
לא מתקנים עוול בעוול
הטיה ממשלתית הרבה יותר מסוכנת מהטיה אנטי-ממשלתית [צילום: אריק ת'אייר, AP]
שיהיה ברור: העיתונות החופשית, אצלנו ואצל זולתנו, אינה נקייה מפגמים. ממש לא. במשך עשרות שנים העניקה העיתונות הישראלית העדפה ברורה למרכז-שמאל והפגינה עוינות גלויה לימין ולנתניהו. בכך היא לא רק חטאה לעצם מהותה, אלא כרתה לעצמה את הקבר שעל מפתנו היא ניצבת כיום. במידה פחותה, זה גם המצב בארה"ב כאשר בוחנים את העיתונים החשובים ביותר (במיוחד וושינגטון פוסט וניו-יורק טיימס) ואת הרשתות המובילות (במיוחד CNN ו-MSNBC). לא בטוח שאת הפגמים הללו יכולה העיתונות, בישראל ובארה"ב, לתקן כעת במידה מספקת שתכפר על חטאי העבר.
אבל – וזהו אבל גדול – לא מתקנים עוול בעוול. מה שעושה הימין בישראל ומה שעושה טראמפ בארה"ב, הוא למעשה לומר: שנים צעקנו שהתקשורת מוטה נגדנו ושזה לא בסדר – אז עכשיו נטה אותה לצידנו ונגד יריבינו, וזה בסדר גמור. שנים יצאנו נגד החד-צדדיות של העיתונות – אז עכשיו נעקוף אותה ונציף את הרשתות החבריות בעמדות החד-צדדיות שלנו. שנים אמרנו שאין אובייקטיביות, אז עכשיו נטען שרק תמיכה בנו מהווה אובייקטיביות.
מעבר לכך, הטיה פרו-ממשלתית היא הרבה יותר מסוכנת מאשר הטיה אנטי-ממשלתית. רק השלטון יכול לתגמל את תומכיו; האופוזיציה יכולה לכל היותר לקטר. וזה בדיוק מה שאנחנו רואים בצורה הכי גלויה: סימביוזה של שלטון-עיתון. מי שבעד השלטון יקבל תמורת-עתק במישרין ובעקיפין, מי שנגדו – שיאכל חצץ. אם עיתונות אנטי-ממשלית נובעת מתפיסות עולם, זה רע – משום שעליה להיות הוגנת ומאוזנת – אבל זה הרע במיעוטו. אם עיתונות פרו-ממשלית נובעת גם מטובות הנאה – זו שחיתות המסכנת את עצם קיומה של הדמוקרטיה.
הפתרון: מהו "מקור סמכות"
ליבת יכולתנו לקבל מידע שהוא הבסיס להחלטה [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]
אין פתרונות קלים למצב הזה, משום שהוא נובע משורה ארוכה של גורמים שעל חלקם עמדתי, משום שהוא נוצר במשך שנים רבות, משום שהוא משרת לפחות חלק מהפוליטיקאים ומשום שהמענה החוקי-ציבורי-מוסרי להתפתחויות טכנולוגיות תמיד מפגר אחריהן. עם זאת, תשובה חלקית לפחות תלויה בכל אחד מאיתנו, והיא מחזירה אותי לביטוי ששמעתי לפני שניים וחצי עשורים מאדם ברוך המנוח, מגדולי העיתונאים בישראל: "מקור סמכות". כאשר אתם מצטטים מישהו, אמר ברוך, תסבירו לקוראים למה דווקא אותו. מה היתרון היחסי שלו, מה המומחיות שלו, מה הרקורד שלו.
בהתאמה לשנת 2025, זו בדיוק צריכה להיות הגישה כלפי מידע בו אנו נתקלים, במיוחד ברחבי האינטרנט והרשתות החברתיות: מהו מקור הסמכות. האם מדובר בכלי תקשורת שידוע מי עומד מאחוריו, שיש לו אחריות פלילית ואזרחית על פרסומיו, שיש לו עבר והווה של אמינות, שהרקע של העיתונאים בו מוכר, שהפרסומים בו מסתמכים על מקורות (גם אם אנונימיים), שהוא מבחין בין ידיעה לדעה. אם כן – אפשר להסתמך עליו. אם לא – מן הראוי להתעלם ממנו. קל וחומר כאשר מדובר במי שכל מה שיש להם להציע הוא ציוצים או פוסטים דלים, המקדמים שמועות וקונספירציות, ללא מומחיות וללא מקורות ברורים.
צריך להבין שעיתונות היא מקצוע רציני והרה-גורל, ושלא מחליפים עיתונאים בבלוגרים וצייצנים – כשם שלא לוקחים אותם במקום רופאים, עורכי דין ומהנדסים. לא מדובר במותרות, לא מדובר בשעשוע. מדובר בליבת יכולתנו לקבל מידע שהוא הבסיס להחלטה – החל מבחירת סרט, דרך רכישת דירה וכלה בהצבעה בקלפי.
כשלעצמי, הייתי מכניס בכיתה א' לימודי מידענות – מהגיל בו הילדים נחשפים לאינטרנט ולרשתות – שכן נכון לעכשיו, אנחנו מגדלים דור עם הכי הרבה מידע והכי פחות ידע. בהנחה שזה לא יקרה, ובהכרה בכך שאנחנו כבר עמוק בתוך הבעיה, על כל אחד מאיתנו לעשות לכל הפחות את המינימום הזה: לסמוך על עיתונות חופשית ומקצועית, גם אם לא תמיד היא מושלמת, גם אם לפעמים הוא אינו מסכים איתה, גם אם צריך לשלם תמורתה. זה בנפשנו, זה בנפש מדינתנו.
לאיתמר, חברנו היקר,
  • עם פרישתך מתפקידך ככתב לענייני משפט לאחר 15 שנות פעילות אינטנסיבית, אבקש להודות לך – בשמי ובשם צוות News1 – על תרומתך המקצועית והעצומה במשך השנים.
    סיקוריך בתחומים רבים, ובמיוחד בתחום המשפטי, התאפיינו בדיוק, בהבנה עמוקה וביושרה ללא פשרות. תרומתך חיזקה את מעמד האתר כמקור מהימן, והקנתה לנו אמון רחב בקרב הקוראים.
    מאחל לך הצלחה בדרכך החדשה-ישנה ב"גלובס", שתמיד ראינו בו בית.
    בברכה,
    יואב יצחק
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  14/07/2025   |   עודכן:  14/07/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא מחליפים עיתונאים בצייצנים, משום שהדבר הוא בנפשנו ובנפש מדינתנו
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
רק לא ביבי!!!
שלמה  |  14/07/25 16:51
2
אתה כותב על עיתונות נקיה ???
אחד העם  |  14/07/25 17:25
3
צבוע. אף מילה על סגירת ערוץ 7
כנניהו המיסר  |  14/07/25 17:52
4
נהנתי מאוד לקרוא את מאמריך.
אור גדול  |  15/07/25 03:05
5
תודה
ישראל  |  15/07/25 09:47
6
הרשת נושכת, העתונאי קובר
הייטקיסט  |  15/07/25 14:03
7
צודק ! לכן טוב שאתה עובר
בני בנקר  |  16/07/25 16:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
כך סבור פריד זכריה, בעל טור בכיר בוושינגטון פוסט ומגיש בכיר ב-CNN    לדעתו, דווקא כעת יש הזדמנות לממש פתרון זה - בשל השפעתם של טראמפ ומוחמד בן סלמאן, ובשל נקודת הכוח בה מצוי נתניהו
איתמר לוין
יום ההולדת הראשון של ממשלת הלייבור בא לאחר חודש של מפלות משפילות, כאשר הפופולריות של סטארמר מעולם לא הייתה נמוכה יותר    ניו-יורק טיימס מציין, שגם במדיניות החוץ המצב אינו טוב בהרבה
איתמר לוין
לארי סאמרס, לשעבר שר האוצר של ארה"ב, יוצא בניו-יורק טיימס נגד פרק הבריאות ב-Big Beautiful Bill של דונלד טראמפ    הוא מזהיר: לפחות 100,000 איש ימותו בעשור הקרוב
איתמר לוין
ההזדהות של נתניהו עם טראמפ אינה מפתיעה, בין היתר לנוכח העובדה ששניהם שקרנים כרוניים. אך כאשר נתניהו מצטלם ובידו כובע עליו נאמר ש"טראמפ צדק בכל", הוא מעמיק עוד יותר את הניכור מצד הדמוקרטים - מה שמהווה טמטום מוחלט ורשלנות פושעת
תמיר הימן
סיכום המלחמה עם אירן, חלק שני    הערכה ראשונית של התוצאות לטווח ארוך, ההישגים במבצע "עם כלביא", התרחישים האפשריים בחודשים ובשנים שבדרך, המדיניות הדרושה של ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il