X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מהן הפרעות אכילה, מדוע הן מתרחשות, איזה טיפול מוצע לחולות ומהו תפקיד המשפחה בטיפול
▪  ▪  ▪

גיל ההתבגרות מאופיין בשינויים הורמוניים, גופניים, רגשיים וכמובן גם התנהגותיים. המתבגרים נדרשים להסתגל לסימנים ראשונים של ההתפתחות המינית; להתמודד עם עולם של יצרים ודחפים, לצד הצורך בבחירה ובשליטה.
תרבות הרזון מכתיבה התאפקות, התעסקות והפיכת המראה ל"תעודת זיהוי" ראשונית. מבחינת המתבגרים דיאטה היא לקיחת אחריות על המראה שלהם ועל הבחירות שלהם. ההתמודדות עם השינויים בגיל ההתבגרות מלווה בסערות רגשיות, תנודות במצב הרוח, לעיתים בחרדות ואף נסיגה להגנות בלתי יעילות. בבתים שיש האדרת ערך ההתגברות על היצר - התעסקות רבה במראה וברזון, עמדה שיפוטית כלפי היעדר מושלמות, קונפליקטים רגשיים בלתי פתורים והיעדר תקשורת ישירה, מהווים קרקע פורייה להתפתחות מנגנוני הגנה בלתי יעילים, ובהם הפרעות אכילה. מתבגרים בעלי רגישות גבוהה או קושי לוויסות עצמי, אלה שנתונים בעמדה ילדית מבחינה רגשית, או בעלי הערכה עצמית ירודה - נתונים בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה בתקופה מיוחדת זו.

הדינמיקה של הפרעות אכילה

המאפיינים העיקריים של הפרעות אכילה הם התנהגות אכילה מופרעת, פחד מהשמנה ומאיבוד שליטה על האכילה. שלוש ההפרעות הנפוצות ביותר הן אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעות אכילה בלתי ספציפיות שאחת מהן הוגדרה כתסמונת אכילה זללנית. הן נפוצות בקרב נערות ונשים יותר מנערים וגברים.
התסמינים של אנורקסיה הם בעיקר תת משקל, הרעבה, מצב תזונתי ירוד, צמצום רגשי עד כדי דיכאון ואף הסתגרות חברתית. לעיתים נראים קווים אובססיביים כפייתיים (חיתוך מיוחד, טקס אכילה בסדר מסוים, בזמן ובאופן מסוים). התסמין העיקרי של בולימיה הוא התקפי אכילה והתרוקנות באמצעות משלשלים, הקאות או פעילות גופנית נמרצת. ניכרת נטייה לאימפולסיביות, התפרצויות והתנהגויות קיצוניות. משלשלים, הקאות וצומות משמשים את בעלי התיאבון המתקשים לאזן את משקל הגוף ואת המתעמתים עם היעד להשיג 'גוף מושלם' או 'כיבוש היצר'.
העיסוק האובססיבי באוכל וברזון הוא צורך הגנתי של החולות לקחת אחריות על הצרכים והרצונות של העצמי, וגם דרך התמודדות עם קושי להסתדר עם חלקים מנוגדים בעצמי, דיכאון, בושה, אשמה, כמו גם מענה הגנתי לתחושת החסך להיות מוזן, מוגן ומנוחם ועוד מגוון תחושות שליליות המייצגות עולם רגשי מסוכסך ופגיע. הרזון מספק להן עוגן ביטחון, הבטחה (אשליה) של תחושת שליטה, הצלחה, סיפוק גרנדיוזי, תחושת עליונות, מיוחדות, ערך עצמי ואופוריה. ואולם בפועל, הפרט משתעבד לאורח חיים סגפני או לחלופין התקפי, המשתלט על ישותו, מצמצם אותה ומנשל אותה מהתנהלות משוחררת.

הקואליציה נגד הפרעת אכילה

הקמת קואליציה נגד הפרעת האכילה וגיוס החולות להילחם בה עם הצוות הטיפולי והמשפחה, מתאפשרת כשננקטת עמדה ברורה כנגד הפרעת האכילה וכשננקטות שיטות מוטיבציוניות.
יש לבסס את יחסי האמון בין החולה לסביבה הטיפולית, באמצעות הזדהות הסביבה עם העובדה שהתסמינים הם פונקציה הגנתית לחולה וכן באמצעות הכרה בצרכיה המורכבים ביחס לתחושת נוחם, שליטה, הצלחה ומיוחדות.
בד בבד יש להפנות את ההתרסה של הנערה כנגד המחלה וכנגד מגבלותיה, אל ההכרה במחלה כמזיקה, וכמובן לתת מענה לסכסוך הרגשי שהיא נתונה בו.

התהליך הטיפולי

התהליך הטיפולי שואף לתיקון מצב התזונה והמשקל, להשגת נורמליזציה של התנהגות האכילה ולבניית הגנות יעילות מול מכלול הקונפליקטים הרגשיים שהחולה נתונה בהם.
סיכונים פיזיולוגיים לעיתים גוררים התמקדות במצב הרפואי ובתיקון המשקל. אבל הטיפול בהפרעות אכילה מאופיין בשיעור נשירה גדול. ברוב המקרים, החולות שפונות למיון על-רקע עילפון, הפרעת קצב או דופק נמוך מיוצבות ונשלחות לביתן. רובן מוותרות על המעקב המומלץ במרפאה קהילתית, ומעגל הטיפול אינו אפקטיבי.
כישלון הטיפולים בהפרעות אכילה נובע במקרים רבים מטיפול שנותן מענה חלקי בלבד (רק פיזיולוגי או רק פסיכולוגי) למכלול הבעיות של הפרעה מורכבת זו. יש הסכמה בעולם כי להפרעות אכילה נדרש טיפול כוללני מידי צוות רב-מקצועי שנותן מענה להיבטים הפיזיולוגיים והפסיכולוגיים כאחד.
כיום נוטים לשלב שיטות ממגוון גישות טיפוליות. טיפול דינמי, טיפול דיאלקטי התנהגותי, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, טיפול נרטיבי, טיפול המתמקד בפתרון בעיות, טיפול משפחתי וכדומה.
במהלך הטיפול עוזרים לנערה ולמשפחתה לזהות את הדרכים שבהן המחלה משפיעה על תחומים פיזיים ורגשיים, חשיבתיים והתנהגותיים.
ההכרה בהשתלטות המחלה על חיי הקורבן ומשפחתו מאפשרת לפרט לפתח עוינות כלפי המחלה וליצור ברית כנגדה. למרות הגישות האינטגרטיביות, הצוותים הרב-מקצועיים והמשאבים הרגשיים העצומים שמשקיעים החולות ובני משפחותיהן, שיעור ההחלמה חלקי. החולות מתקשות להצטרף לקואליציה כנגד הפרעת האכילה. מבחינתן, ויתור על המחלה הוא בבחינת ויתור על ההגנות שאימצו לעצמן, גם אם אינן יעילות. החרדה מפני תחושת התרוקנות, התפרקות, דיכאון, חוסר אונים וקונפליקטים נפשיים בלתי פתורים אחרים; הצורך בשליטה, בפרפקציוניזם ובהגנות כפייתיות - כל אלה מסבירים את התנגדות החולות לוותר על התסמינים. הפעלת עימות, שבו החולה נדחקת לקבל הנחיות, תגרום התנגדות לשינוי. בשל המאבקים הנערה מפנה את תוקפנותה לסביבה, והמחיר - אובדן האמון באחר ותחושת בדידות.

תפקיד המשפחה

למשפחה תפקיד חשוב בהצטרפות לקואליציה הרחבה שנבנית כנגד המחלה.
ראשית, בזיהוי המצוקה של הנערה והתייחסות אליה. משפחות רבות שואלות כיצד לא זיהו את ההפרעה בשלב מוקדם יותר. משפחות שבהן ארוחה משפחתית אינה עניין שבשגרה יתקשו לזהות את התחמקות הנערה מאכילה משותפת - אחד הסימנים הראשונים להפרעת אכילה.
משזוהתה הבעיה, נערות רבות מצליחות לשכנע את הוריהן שהן בריאות, בעיקר אם טרחו לבצע בדיקות דם שלרוב תוצאותיהן תקינות.
שיתוף המשפחה בהתארגנות משותפת בעת משבר והתמודדות עם קונפליקטים באמצעות תקשורת ישירה מסייעים להרחיב את אפשרויות ההתמודדות של הנערה והמשפחה עם קונפליקטים. במקרים רבים שיתוף המשפחה נעשה באופן פרדוקסלי, כלומר היא מתבקשת להתעלם מההתנהגות הסימפטומטית של הנערה ולהתרכז בשיפור היחסים. על ההורים להיות ערניים, לנהל תקשורת ישירה ולהציע עזרה באמצעות צוות שמסוגל ליצור עם הנערה קואליציה כנגד המחלה.

המאמר נכתב לראשונה במכביתון בריאות התלמיד - מגזין הבריאות של מכבי שירותי בריאות
המאמר נכתב על-ידי ד"ר מוריה גולן, מנהלת שחף - מרכז לטיפול כוללני בהפרעות אכילה בקהילה, קיבוץ נען ותל אביב
תאריך:  18/10/2006   |   עודכן:  01/11/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדיאטה להפרעות אכילה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
יותר מדי מילים
מומחה למומחים  |  18/10/06 12:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אליקים העצני
הורסי המאחזים ראוי להם שלא יסתירו את כוונתם להביא לחורבן ההתיישבות היהודית כולה, ומוטב שלא יסתתרו, בהתחסדות, מאחורי נימוקי "שלטון החוק"
בועז מושקוביץ
פעם קראנו לתופעה הזאת "מחלת עין-אוזן": מה שאנחנו רואים במציאות אינו תואם את מה שאנחנו שומעים ברדיו    בישראל רק אלופים גדולי התבונה והרוח, בעלי שכל חריף הממציא פתרונות בלתי שגרתיים למצבים קשים, מסוגלים להוביל את הצבא לניצחון    הטעות הגדולה של האלופים - ההיחשפות בזירה הפוליטית
מאיר גז
בבחירות האחרונות רבים הצביעו לקדימה, היום מרביתם מתביישים בהצבעה זו, "הלכנו עם העדר", "קדימה היתה הטרנד", תירוצים אלו שגורים בפי רבים שמודים בריש גלי שהיום הם לא יצביעו לקדימה
ליאת טמנג
מאבק ההשתחררות של מקסיקו מעולה של ארה"ב הוא הפתיח למאבקים דומים בכל רחבי העולם. אבדן השליטה של ארה"ב יגרום להחלפת השיטה הקפיטליסטית בשיטה סוציאליסטית דמוקרטית
יואב לוין
במקום להתעסק בהרגלי הסקס של מגזר כזה או אחר ולהיכנס לענייני חדר המיטות של אזרחי המדינה, עדיף שביבי יתרכז בחשבון נפש ובתיקון נזקי הצונאמי והטרור החברתי שהמיט על אזרחי ישראל מבית המדרש הניאו ליברלי החשוך של האוליגרכיה הישראלית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il