X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין ספק, כל אחד ובוודאי כל משפטן יכול לדון ולהתווכח על הצעת חוק מגובשת שנוסחה המלא מונח לפניו. על-מנת לחוות דעה על הצעת חוק שטרם גובשה והונחה על השולחן נדרשת גאונות משפטית מיוחדת
▪  ▪  ▪

לא ראיתי את הצעת החוק המתגבשת במשרד המשפטים הנוגעת לסמכות בית המשפט העליון לבטל את חוקי הכנסת. שמעתי אמירות על "המודל הקנדי" ועל מודלים אחרים ועל כך שהנשיא [(בדימ.)]אהרן ברק לא מתנגד, אבל חברו הנשיא [(בדימ.)] מאיר שמגר כבר חתם על עצומה נגד ההצעה וכך עשו חכמי משפט פרופסורים ודוקטורים ומן הסתם גם בעלי תואר שני וכאלו שרק למדו לתואר זה. כל המחאה הנמרצת הזו מתרחשת כאשר איש עדיין לא ראה את הצעת החוק המוגמרת ולא יכול היה ללמוד את פרטיה.
אין ספק, כל אחד ובוודאי כל משפטן יכול לדון ולהתווכח על הצעת חוק מגובשת שנוסחה המלא מונח לפניו. על-מנת לחוות דעה על הצעת חוק שטרם גובשה והונחה על השולחן נדרשת גאונות משפטית מיוחדת, שלמרבה הצער לא ניחנתי בה. אם אכן יעלה בידי המוחים לקבור את הנפל בטרם נולד וראה אור יום, בוודאי ייחסך מאיתנו, פשוטי העם, הצורך לחשוב בכלל על הנושא.
אני מנסה להבין מהי מטרת המחאה - האם מנסים להפחיד את שר המשפטים על-מנת שלא ייגע כלל בנושא? משרד המשפטים אינו המחוקק ואם הכנסת לא תרצה לא יחוקק חוק כלשהו, ממה הפחד? האם טיוטת תזכיר חוק של משרד המשפטים כל כך מאיימת? האם בהמשך ייחתמו המלומדים הנכבדים, בשם זכויות הפרט המקודשות, על עצומות שיקראו לביטול הזכות לחשוב על נושא סמכויות בית המשפט העליון ולדבר עליו?
מעניין לראות כיצד אלופי המשפט בסדיר וב(מיל.) ואף מהאקדמיה מיהרו לייסד משטרת מחשבות והתגייסו למחות על מסמך שטרם גובש. לפני זמן מה עשתה זו גם לשכת עורכי הדין שקיבלה החלטה עקרונית נגד כל שינוי בחוק בנושא זה. אני חש רצון עז לשאול, משפטנים נכבדים- אולי הנוסח המגובש של ההצעה ייראה לכם? אולי בכל זאת יציעו מספר שינויים שתוכלו לברך עליהם? האם אתם מתנגדים לכל שינוי באשר הוא שינוי?
קשה לי להבין את המתנגדים, שכן לפי השמועה ההצעה שעומדת על הפרק דווקא תעגן לעד את סמכות בית המשפט העליון לבטל את חוקי הכנסת, אגב הטלת מגבלות מדומות בלבד, כמו האפשרות שניתנה למחוקק להחיות את החוק המבוטל ברוב של 61 חברי כנסת. הסיכוי שייעשה שימוש באפשרות זו הוא אפסי, שכן כמוהו כהבעת אי אמון של הכנסת בבית המשפט העליון.
אם ההצעה, שעליה גונבה שמועה תקשורתית לאוזני, תתממש הרי כמי שמתנגד לסמכות העליון לבטל חקיקת הכנסת אאלץ דווקא אני לחתום על עצומות נגד הצעת חוק שבפועל תנציח סמכות זו ותעצים אותה. אני משוכנע שבעתיד הלא רחוק ניתן יהיה לסייג באופן ממשי יותר את סמכות בית המשפט העליון בתחום זה ולכונן בית משפט נפרד לחוקה, או לתקן את החוק כך שבית המשפט העליון יוכל רק להצהיר כי חוק עומד בסתירה לחוקי היסוד, על-מנת לחייב את הכנסת לדיון חוזר ותו לא!
ביקורת מוזרה נמתחה על-ידי מספר מלומדים שקבעו כי לא ניתן לדון כלל בהצעת חוק להגבלת סמכות בית המשפט העליון בטרם יושלם הליך כינון החוקה וגיבוש מסמך חוקתי שלם שיעניק הגנה חוקתית לכל זכויות האדם, כמו הזכות לשוויון ולחופש הביטוי. אפשר להזכיר למלומדים כי התיקונים לחוקת ארצות הברית לא קדמו לניסוח החוקה עצמה ותיקונים חשובים מאוד בתחום זכויות האזרח חוקקו זמן רב לאחר שהחוקה עמדה בתוקפה. איני חושב שתזכורת כזו תועיל, מאחר שהנימוקים אינם ענייניים.ביסודם של נימוקי ההתנגדות עומד החשש שבכלל יתחילו לדבר על הנושא.
מי שזוכר את הסדרה הנפלאה "כן, אדוני ראש הממשלה" זוכר גם את אמירתו של סיר האמפרי כי יש נושאים שאסור לתת לאנשים לדבר עליהם, כי אם ידברו עליהם, בסופו של דבר הם גם יחשבו עליהם והתפתחות כזו הינה פתח לסכנות רבות. אכן, למבקרים הנכבדים יש יסוד לחשש שעצם העלאת הצעה בנוגע לסמכויות בית המשפט העליון עלולה לעודד את הציבור לדבר ולבסוף אף לחשוב על הנושא. לא סיר האמפרי ולא חכמי המשפט נזקקים לשיעור על סכנותיה של הדמוקרטיה.
מעניין שאיש מחכמי המשפט לא שאל את עצמו מדוע לא הושלם תהליך גיבוש החוקה, לאחר חקיקת חוק יסוד חופש העיסוק וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. לדעתי האשם הוא בבית המשפט העליון! טרם יבשה הדיו על חוקים אלו וכבר הכריזו שופטיו ואהרן ברק בראשם, כי במדינת ישראל התחוללה "מהפכה חוקתית" שמכוחה רשאי בית המשפט העליון לבטל את חוקי הכנסת. הכרזות אלו קדמו לדיון בפרשת "בנק המזרחי" בו הוחלט שהסמכות קיימת, מבלי להסכים מהו בכלל מקורה הרעיוני והמשפטי. למען האמת אהרן ברק סבר, עוד לפני חקיקת חוקי היסוד הנ"ל, כי לבית המשפט העליון סמכות לבטל חוק העומד בניגוד לעקרונות היסוד של השיטה המשפטית.
להיטות בית המשפט העליון לנכס לעצמו את הסמכות לבטל את חוקי הכנסת, מבלי שסמכות זו הוענקה לו במפורש בחוק, זכתה לביקורת נוקבת מפי כמה וכמה משפטנים בולטים כמו הנשיא [(בדימ.)] לנדוי ופרופ' רות גביזון. חברי הכנסת שתמכו בחוקי היסוד וכן חברי הכנסות הבאות, קיבלו רגליים קרות. הם מעולם לא העלו בדעתם שזו תהיה התוצאה של חוקי היסוד וספק אם הסבירו להם את התוצאות האפשריות הנובעות מהחקיקה. מכל מקום הלקח נלמד וחוקי יסוד נוספים לא נחקקו וגם לא יחוקקו כנראה בעתיד, עד להסדרת כללי המשחק החוקתי.
אני מנצל את ההזדמנות להביע את חששותי מהצעת החוק שלא ראיתי ואשר הידוע לי עליה הוא מתוך הקריאה בעיתונים. הכנסת אינה זקוקה לכל סמכות מיוחדת ולרוב מיוחס על-מנת לפעול נגד החלטת בית המשפט העליון לפסול חוק מחוקיה. היא יכולה לתקן את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ברוב רגיל והיא יכולה לסייג את סמכות בית המשפט לדון בנושא, מבלי לכבול את ידיה שלה. הצעת החוק כפי שפורסמה אינה מגבילה כמעט את בית המשפט העליון, אלא להיפך היא מעגנת סמכות ביטול חקיקה השנויה במחלוקת ומסייגת את כוח הכנסת לפעול נגד החלטה לביטול חוק שחוקקה.
מבחינתי בהחלט עדיף המצב החוקי הקיים שכן עצם הוויכוח הלוהט וקריאת התגר על סמכות בית המשפט העליון לבטל את חוקי הכנסת מהווים בלם רב עוצמה נגד בה שימוש בסמכות זו ויתכן שכוחו של בלם זה עדיף על חקיקה שתטיל מגבלות קוסמטיות, אך בפועל תעצים את סמכות בית המשפט העליון ותאפשר לו ביטול סיטוני של חוקי הכנסת. אין זה פלא שהנשיא [(בדימ.)] ברק אינו באמת מתנגד להצעה, היא מנציחה את מפעל חייו.

תאריך:  04/03/2007   |   עודכן:  04/03/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גאונות משפטית
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
"במדינת הגמדים קמה מהומה"
קורא מזדמן  |  4/03/07 09:05
 
- יבש חציר העם
זאב לבן  |  4/03/07 10:24
2
תגובה לסייפא
אבי, אפרת  |  4/03/07 11:32
3
לפני שמתעסקי בזוטות הללו כדאי
הדואג  |  4/03/07 12:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוגב שריד
בעבר כאשר רוב בעלי הנחלות עסקו בחקלאות, ניתנו מענקים מהשלטון המרכזי לפיתוח המשק. כיום ישנו מעבר גדול של חקלאים לתעסוקות חלופיות ושל בעלי נחלות נוספים המעונינים לפיתוח פעילות יזמית לא חקלאית בנחלה, אשר נעדרת ליווי עסקי וליווי פיננסי תואם
יואב לוין
האלבנים הפסידו במשותף מיליארד דולר. הם סמכו על הממשלה והיא בגדה בהם. הרי הכלכלה, כפי שאמרנו, היא מדע מאוד מדויק, האנשים מתנהגים באופן רציונאלי ולרשותם עומד מידע זמין ורציף
יוסי אחימאיר
חנה בית הלחמי
מה עושה אונס של ילד לעיר שלמה? מה מעיר את ילדיה בפחד ומחזיר את הורי בני ובנות הנוער ל"נוהל הורות לפעוטות", למלווים ומובילים ומחזירים ושומרים בכל יציאה קטנה מהבית? ומי אשמים בכרסום בתחושת הביטחון האישי של התושבים – האנס? העיריה? המשטרה?
פריד אברהם-פריצי
עדותם של אנשי רשות המיסים מעלה חשדות כלפי הפרקליטות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il