X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פרופ' אורי רוזנשיין   |  בית חולים רוטשילד בני ציון
כאשר קיימת היצריות "פשוטות" בעורקי הלב יש יתרון לצנתור, אך כשהמחלה מורכבת כמו למשל כששניים או שלושה מעורקי הלב חסומים לחלוטין או כשיש היצרות בעורק השמאלי הראשי, יש יתרון לניתוח מעקפים
▪  ▪  ▪
צילום: AP

אם בעבר הטיפול הרווח בחסימות והצרויות בעורקי הלב התבצע באמצעות ניתוח מעקפים, הרי שכיום הטיפול המועדף הוא באמצעות צנתור. מדינת ישראל דומה למדינות המערביות, הן בכמות הצנתורים המתבצעות בה מדי שנה והן בזמינות הגבוהה לצנתורים. כתוצאה מהישג זה חלה בשנים האחרונות ירידה בתמותה מהתקפי לב.

הטיפול שאחרי הצנתור:

גם לאחר צנתור הטיפול התרופתי ממשיך, זאת על-מנת למנוע את הסיכון להיצרות או חסימה נוספת בעורקים והתפתחות התקפי לב. מרבית הצנתורים היום כרוכים בהשתלת סטנט ובכ-25% מהשתלות הסטנטים מתגלה היצרות נוספת לאחר 3 חודשים.
בסטנטים מצופי תרופה קיימת סכנה מסוימת להתקפי לב חריפים בשל קרישי דם שנוצרים באזור הסטנט, לכן חשוב להמשיך טיפול למשך שנה של התרופות אספירין ופלויקס, אשר מאושר בסל הבריאות.
לפי הערכות, כ-75% מהצנתורים החוזרים לאחר 3 חודשים נגרמים כתוצאה מחסימה חדשה בעורקים שנוצרה מהמשך התהליך הטרשתי בעורקים. טרשת עורקים (Atherothrombosis) הינה תהליך ממושך שנגרם כתוצאה מהצטברות של רובד טרשתי (פלאק) בעורקים כתוצאה מרמות גבוהות של שומנים בדם, עישון, סוכרת, יתר לחץ דם וגורמים נוספים.
על-מנת למנוע המשך היווצרות של חסימות והצרויות בעורקי הלב אשר עלולים לגרום להתקפי לב ושבץ מוחי, חשוב ביותר במקביל לטיפול תרופתי בגורמי סיכון כמו סוכרת ויתר לחץ דם יש לשמור באדיקות על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית סדירה, תזונה נכונה והפסקת עישון מוחלטתן.

הסיכונים הכרוכים בצנתור:

צנתור הינו פעולה פולשנית שיכולה להיות מלווה בסיבוכים. בצנתור אבחוני סיכון של פחות מ-1% לסיבוכים ובצנתור טיפולי סיכון של 3% לסיבוכים.
בין הסיבוכים האפשריים - דימומים, התקפי לב, קרע או חור בעורק המטופל ואף מוות. ניתן למזער את הסיבוכים, בראש ובראשונה על-ידי בחירת מצנתר מיומן אשר עבר הכשרה מתאימה, הן בהיבט הטכני של הפרוצדורה והן בהיבט של הליך קבלת ההחלטות הנדרש בכל שלב.
על-מנת למנוע סיבוכים אפשריים במהלך צנתור כגון: היווצרות קרישי דם, במהלך הצנתור ניתן מדלל הדם הפרין ובשנות ה-90 החל שימוש גם בקבוצת תרופות חדשה בשם חוסמי גליקופרוטאין IIb/IIIa שהוכיחה עצמה כיעילה יותר במצבים מסוימים בהשוואה להפרין, אם כי העלתה את הסיכון לדימום, אשר הוכח כמנבא חזק לתמותה וסיבוכים לאחר צנתור.
בשנים האחרונות גובר השימוש במהלך הצנתור, במדלל הדם אנגיומקס (Bivalirudin), שהוכח יעיל ובטוח בשל פעילותו הכפולה הן על מערכת קרישת הדם והן על טסיות הדם וכתוצאה מכך מעניק צפי החלמה טוב יותר לחולה. בנוסף אנגיומקס הוכחה במחקרים כמפחיתה באופן משמעותי דימומים לעומת תרופות אחרות.

למי מומלץ לעבוד צנתור?

צנתור אבחוני של עורקי הלב היא בדיקה המספקת לרופא מידע חיוני לגבי לב הנבדק. מידע שאין באפשרותו להשיג בצורה אחרת, מאחר ובאמצעותו ניתן לבדוק בדיוק רב קיום וחומרה של הצרויות או חסימות בעורקים הכליליים ולבחור את הטיפול המתאים ביותר לחולה, בחולים אמבולטוריים ובחולים דחופים (לדוגמא בזמן התקף לב).
צנתור אבחוני מומלץ לחולים או אנשים בריאים אשר הקרדיולוג מעריך כי קיים אצלם סיכון של 50% ומעלה להתפתחות מחלת לב כלילית. אנשים המצויים בסיכון הם אנשים הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, סובלים מיתר לחץ דם וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם.
צנתור לב דחוף מומלץ לסובלים מתעוקה לא יציבה והתקף לב. במקרים אלו צנתור דחוף יכול לשפר משמעותית הישרדות חולים ולהוריד תמותה. בשנים האחרונות בישראל כ-80% מהחולים הסובלים מהתקף לב עוברים צנתור דחוף תוך 12 שעות, 7 ימים בשבוע, במשך כל שעות היממה. במקרים של התקף לב, צנתור דחוף מקטין את הנזק הנגרם לשריר הלב ומציל חיים ואכן בשנים האחרונות היתה ירידה בתמותה בחולים אלו כתוצאה מזמינות גבוהה של צנתורים דחופים מסביב לשעון.
במידה וקיים סיכון של פחות מ-50% לנוכחות מחלת לב, ניתן לשלוח את החולה לצנתור וירטואלי (הדמיית רנטגן תלת ממדית באמצעות סריקה ממחושבת). יש לקחת בחשבון שגם בדיקה זו כרוכה בחשיפה לרמות קרינה גבוהות והיא אינה תמיד מאפשרת אבחון ודאי של טרשת בעורקי הלב.
הצנתור מתבצע בהרדמה מקומית בלבד, בדרך-כלל באזור המפשעה, אליו מוחדר צנתר וחומר ניגודי המאפשר צילום רנטגן ומסייע לאתר את החסימות בעורקים ולהעריך את חומרתם.
ב-70%-60% מהמקרים העוברים צנתור אבחנתי נמצאות חסימות או הצרויות בעורקי הלב ולכן ממשיכים לצנתור טיפולי במהלכו פותחים את החסימות באמצעות ניפוח בלון בתוך העורק וב-95% מהמקרים משתילים סטנט באזור החסום (קפיץ מתכתי השומר על העורק פתוח).
כ-15%-10% מהחולים אשר עוברים צנתור אבחוני ואינם ממשיכים לצנתור טיפולי הינם חולים אשר לא התגלתה אצלם מחלת לב או מחלתם ניתנת לטיפול באמצעות תרופות ושינוי אורחות חיים.
כ-20%-10% מהחולים העוברים צנתור אבחוני מופנים לניתוח מעקפים - במקרים בהם קיימת חסימה במספר עורקים. כיום קיימת ירידה של 20%-10% בצנתורים המתוכננים (קרי - בחולים אשר אינם מאושפזים בדחיפות עקב אירוע כלילי חריף) בשל המגמה של שימוש גובר בסטנטים מצופי תרופה אשר מורידים באופן משמעותי את הסיכון להיצרות חוזרת בעורקים והזדקקות לצנתור נוסף. סיבה נוספת היא אימוץ אורח חיים בריא על-ידי החולים, לאחר אירוע לב וצנתור.

מתי עדיף ניתוח מעקפים ומתי צנתור?

כמובן, מרבית החולים מעדיפים צנתור על-פני ניתוח כירורגי, אולם לא תמיד די בצנתור כדי לפתור את הבעיה באופן בטוח ויעיל.
על-מנת להתמודד עם הדילמה המורכבת הזו, יש צורך בשיתוף פעולה בין הקרדיולוגים למנתחי הלב כדי להחליט מהו הטיפול העדיף. באופן פשטני, כאשר קיימת היצריות "פשוטות" בעורקי הלב יש יתרון לצנתור, אך כשהמחלה מורכבת כמו למשל כששניים או שלושה מעורקי הלב חסומים לחלוטין או כשיש היצרות בעורק השמאלי הראשי, יש יתרון לניתוח מעקפים.
קבלת ההחלטות הינה מורכבת וכוללת פרמטרים שונים. לדוגמא, במהלך ניתוח המעקפים ניתן להשתמש בוורידי רגליים או עורקים. שימוש בוורידי רגליים טוב לטווח קצר, אך מבוצע בלמעלה מ-50% מהחולים. יש לקחת בחשבון כי תוך 5 וחצי שנים המעקפים מוורידי הרגליים יהיו חסומים ותוך 10 שנים כל הוורידים ללב יהיו חסומים וגם עורקי הלב. לכן הנטייה היא למצות במידה ואפשר בקרב חולים צעירים עד גיל 60 את כל האופציות הטיפוליות בחדר הצנתור לפני ניתוח מעקפים, על-מנת להותיר יותר אפשרויות טיפול לעתיד.

מחבר המאמר הינו מנהל המחלקה הקרדיולוגית ויחידת הצנתורים בבית החולים רוטשילד בני ציון
תאריך:  21/04/2008   |   עודכן:  21/04/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הכל אודות צנתורים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לפרופסור רוזנשיין
תודה רבה רבה  |  22/04/08 17:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרצל ובלפור חקק
הסיור שאנו מציעים לכם כאן הוא סיור עם טעם של פעם, סיור אל מחוזות הילדות שלנו. כשאנו זוכרים דברים לאחור, אנו נוטים לא פעם ליפייף דברים, לראות הכל מבעד לצמר גפן מתוק
אריק באך
ביום שני האחרון אישר בנק הפועלים את הגדלת קו האשראי לעיתון מעריב, למרות התוכנית העסקית הכושלת    הבעיה המתגלית מתוכנית השיקום הכושלת של מעריב מעוררת שאלות קשות ביחס לשיקול הדעת המשובש של בנק הפועלים בהענקת אשראי לעסקי אוויר, בועות והימורים עסקיים
נרי אבנרי
בדמיוני, אני יושב ביציע וממתין בכסיסת ציפורניים לרגע שבו הכרוז יתיר לי להתקרב למדורת השבט. לזר כמוני, להתחכך עם כוכבי השמאל, נראה לי מה זה כיף. החיוך של אלה, אם הוא מכוון אליך - אינו דומה לחיוך של אחיי מהימין, הוא מטהר. אל תשאלו איך זה, לא לכל פלא יש הסבר רציונאלי. אלא שיש בעיה...
אלכס לוין
אוי לנו מראש ממשלה כזה. אוי לנו מוועדה מוניציפאלית כזאת. אין מה להוסיף ולומר חוץ מלצטט את דבריו של חבר הכנסת לשעבר של מפלגת קדימה מר אביגדור יצחקי שאמר על אולמרט, "אולמרט מסוכן למדינת ישראל"
יהונתן דחוח-הלוי
גדעון לוי טוען בלהט משיחי שחמאס ישתנה, יתמתן ויהיה בעל שיח פרגמטי להסדר מדיני עם ישראל    דא עקא, שאין בידיו כל תימוכין לטענות אלה ובחמאס בזים להערכותיו וממשיכים בלהט משיחי משלהם במסע לשחרור פלשתין מהים לנהר    דמותו של עיתונאי שהיה לתועמלן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il