מאז ומתמיד נודע האספרגוס כצמח אצילי, שעלה בעבר בעיקר על שולחנם של מלכים ורוזנים. כיום הוא משמש כירק עממי ופופולרי בכל שכבות האוכלוסיה ומחיריו, שפעם הרקיעו שחקים, שוב אינם בשמיים.
האספרגוס הוא צמח תרבותי, שגבעוליו התת-קרקעיים, הצעירים והרכים, נאכלים כירק חי, מבושל, או משומר. מוצאו מחופי אסיה ואירופה והוא נודע לקדמונים כבר לפני 5,000 שנה.
האספרגוס הישראלי, שענפיו עדינים וגבעוליו מטפסים, גדל בגדות נחלים וביצות. הוא נודע, בעיקר, כצמח-מרפא, אבל מסייע גם בדיאטת הרזייה, ועלפי המיתוסים השונים הוא גם מייפה את עור הגוף, תורם לצחותו ולמניעת פגעים בו. אבל מעל לכל - כך אומרים המיתוסים - הוא תורם, מאין כמוהו,להגברת כוח הגברא. סימוכין לכך יש במחקרים רפואיים שנערכו באחרונה באיטליה ובגרמניה והמצביעים על כך שהאספרגוס מסייע להגברת התשוקה המינית ובעקבותיה גם לחיזוק האון. חוקר הצמחים האיטלקי, פליניוס, העלה במחקרו כי האספרגוס הוא מזון אידיאלי וקל לעיכול מאין כמוהו. המתכון המומלץ לצורך כך: מנה יומית של שני גבעולי אספרגוס טחונים, מהולים בכוס חלב, למשך 20 ימים תמימים.
סגולות מופלאות
חוקר התזונה הגרמני, ד"ר פטר שלייכר, חושף את סגולותיו המופלאות של האספרגוס - ירק המורכב מ-95 אחוז מים. מנה אחת, בת 500 גרם, מכילה 85 קלוריות בלבד. האספרגוס מטהר את הגוף, יש בו ריכוז גבוה של ברזל והוא מאיץ את מחזור הדם. יש בו יסודות בריאים של קליום, קלציום, וויטמין בי. המווסת את קצב פעימות הלב לרמה הרצוייה; וויטמינים סי. ואיי. תורמים לחיסונו הטבעי של הגוף, ואילו היוד מסייע לפעילותן התקינה של הבלוטות. במנה יומית אחת של אספרגוס די כדי לספק לגוף את הויטמינים הדרושים למניעת חומציות-יתר בגוף ויש בכך כדי לדכא את ריח חומציות השתן.
האספרגוס גם מסייע למניעת נשירתו של השיער, לריסוק טבעי של האבנים המצטברות בכליות ולמניעת התכווצותם של השרירים. לצורך כל אלה יש, עם אכילת האספרגוס היומית, חשיבות לשתייה מרובה, של 1.5 ליטר לפחות, כדי למנוע את עלייתה של החומציות בגוף. לצורך כך רצוי לבשל במרק את קליפת גבעול האספרגוס ולגמוא אותו (חם או קר).
מונע סרטן
לדברי החוקרים, מסייע האספרגוס לאיזון קצב פעימות הלב ומווסת את מחזור הדם בקלציום, קליום ופוספור. הוא גם מסייע, בגלוקוזיד המצוי בו, למניעת עצירות, תורם למניעת דלקות-עור ואקזמה כרונית, ועוזר למניעת סרטן.
חוקרי התזונה ממליצים לאכול מדי יום, במשך שלושה שבועות, מנה אחת של אספרגוס, לבשל את הגבעול שלו במרק, למשך 15 דקות, לאדות במסננת למשך 20 דקות, ולהוסיף תבלינים למען הטעם. הדבר אמור לסייע לחילוף תקין של החומרים בגוף ולהעלמתם, בקצב מואץ, של עודפי-שומן מצטברים. למי שחשקה נפשו להכין מעדן מירק האספרגוס, מומלץ לעטוף את הגבעולים במגבת, כדי לייבשם, לקלף את קליפתם כדי להפטר מן הטעם המר של הירק, לבשל בתנור, בחום של 80 מעלות, ולשמור בכך על קיומם של הוויטמינים ועל פריכות האספרגוס.
בתיאבון ולבריאות!