X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
במערכה הראשונה קיבלנו התנגשויות ובשנייה: תפנית בעלילה מה צופנת לנו המערכה השלישית? על אירועי מאי בלבנון והסכם דוחא
▪  ▪  ▪
ההתנגשויות בביירות בתחילת מאי [צילום: AP]

ניתן להסתכל על האירועים האחרונים בלבנון כהצגה בשלוש מערכות. במערכה הראשונה, הממשלה הפרו-מערבית בחרה לנקוט בצעדים אשר קוראים תגר על פעילותו הביטחונית העצמאית של חעזבאללה (הצבת מצלמות בשדה התעופה והנחת רשת תקשורת פנימית). בתגובה, חסן נצראללה, מנהיג הארגון, שלח ב-7 במאי את לוחמיו להשתלט על מערב ביירות, וכן על אזורים שונים בצפון ובמזרח המדינה. בהתנגשויות נהרגו כשמונים אזרחים לבנונים, ונראה היה כי לבנון גולשת שוב לעבר מלחמת אזרחים.
במערכה השנייה – תפנית בעלילה: הצדדים מסכימים ליוזמת התיווך של שליט קטר, ולאחר מספר ימי דיונים אינטנסיביים במפרץ, בהשתתפות שחקנים אזוריים: אירן, סוריה, סעודיה ועוד, מגיעים לשורת הבנות אשר שמות קץ למשבר. האזור והעולם נושמים לרווחה. מלחמת האזרחים נמנעה, המשבר הפוליטי בלבנון, לכאורה, נפתר. נשיא חדש נבחר והמדינה יוצאת לדרך חדשה. נשאלת השאלה, האם אכן כך? מה באמת קרה ומה צפוי לנו במערכה השלישית של המחזה?
פרשנים ואישים פוליטיים שונים מציגים את הסכם דוחא כפשרה בין גורמי הכוח בלבנון. עם זאת מדובר, למעשה, בחלוקה כפויה של הכוח הפוליטי ובהיענות לדרישות האופוזיציה בהובלת חיזבאללה. כל זאת, לאחר הפגנת כוח של לוחמי הארגון ופעולה נחושה של הנהגתו. תזכורת: בנובמבר 2006 התפטרו השרים השיעים מממשלת לבנון. צעד זה נעשה במחאה על הסירוב המתמשך של מנהיגי הרוב הנוצרי-סוני-דרוזי להגדיל את ייצוג האופוזיציה בממשלה לכדי שליש מהשרים. כחלק מהמשבר הפוליטי התעכבה גם בחירתו של נשיא חדש ללבנון לאחר שהנשיא הקודם, אמיל לחוד, סיים את כהונתו בנובמבר 2007.
אם כן, מה הושג בהסכם דוחא? ראשית, וחשוב מכל, הוגדל ייצוג האופוזיציה בממשלה. מתוך 30 שרים ימונו עתה 11 שרים שיעים ואחרים (עוד 16 יבואו מתוך תומכי המחנה הפרו-מערבי ושלושה ימונו על-ידי הנשיא). נאסר על הצדדים להשתמש בנשק בסכסוכים פנימיים, יפורק מחנה המחאה השיעי שהוקם בנובמבר 2006 בלב ביירות, וכן בוצעו שינויים בחלוקת אזורי הבחירה בלבנון. כחלק מהפשרה הפוליטית התאפשרה גם בחירותו של מפקד הצבא הלבנוני, מישל סולימאן, לנשיא המדינה.
להסכם דוחא מספר משמעויות, לטווח הקצר והארוך כאחד. מבחינה פוליטית פנימית, ההסכם מעניק לשיעים ולאופוזיציה בהנהגתם את האפשרות להוות "רוב חוסם" בממשלה, קרי, להטיל וטו על החלטותיה. בכך יוכלו חיזבאללה ובעלי בריתו להוריד מעל הפרק החלטות אשר אינן עולות בקנה אחד עם האינטרסים של פטרוניותיו: סוריה ואירן. הדוגמה המיידית והבולטת ביותר בהקשר זה היא סוגיית שיתוף הפעולה עם בית הדין הבינלאומי לשפיטת החשודים ברצח ראש הממשלה חרירי (החלטת האו"ם 1757). בית דין זה מעורר התנגדות עזה בסוריה מתוקף העובדה כי בכירים סורים חשודים בהתנקשות. ייצוג גדול יותר לאופוזיציה בממשלה גם מוריד מעל הפרק את שאלת פירוק חיזבאללה מנשקו, הסדר עתידי עם ישראל, שיתוף פעולה עם ארצות הברית ועוד סוגיות מהותיות רבות. חלוקתם מחדש של אזורי הבחירה בלבנון משרתת בעיקר את מחנהו של מישל אעון, בעל הברית העיקרי של נצראללה בקרב העדה הנוצרית. סביר, כי בבחירות הקרובות לפרלמנט אשר יערכו בשנת 2009, תזכה האופוזיציה בייצוג גדול יותר.
שאר סעיפי ההסכם אינם אלא מחוות אשר נועדו, במידה רבה, להציגו כפשרה ולא ככניעה: פירוק מחנה המחאה של חיזבאללה הינו אקט סמלי בלבד, ולמעשה לאחר שהארגון השיג את דרישותיו אין בו צורך עוד. הקביעה כי לא ייעשה שימוש בכוח בסכסוכים פנימיים במדינה גם היא חסרת משמעות שכן, כפי שהוכח באירועים האחרונים בהם נמנע צבא לבנון מלהתערב, אין לפי שעה אף כוח אשר ימנע מחיזבאללה לשוב ולנצל את כוחו הצבאי העדיף בעתיד. אם כן, במערכה השנייה במחזה, המחנה האנטי-סורי או הפרו מערבי ובעלי בריתו – אירופה וארצות הברית, הוחזרו לקרקע המציאות. אם מאז "מהפכת הארזים" - נסיגת הצבא הסורי מלבנון (אפריל 2005) - נדמה היה כי לבנון נמצאת בדרכה להפוך לדמוקרטיה בסגנון מערבי, האירועים האחרונים הבהירו כי הדרך לשם עוד ארוכה אם בכלל.
נשאלת השאלה מה יקרה במערכה השלישית, או במילים אחרות, מהן המשמעויות ארוכות הטווח של אירועי מאי 2008 והסכם דוחא. מבחינה היסטורית, נראה כי אנו בעיצומו של תהליך חלוקתו מחדש של הכוח בלבנון. השיעים, אשר מאז הקמת המדינה בשנות העשרים היו מקופחים, זוכים בהדרגה בנתח גדול יותר בשלטון וזאת בהתאם למשקלם הדמוגראפי באוכלוסיה. מבחינה זו, דומיננטיות שיעית במדינה הינה כנראה רק עניין של זמן. לפיכך, במערכה השלישית, השיעים עשויים לתרגם את כוחם הצבאי והפוליטי לכדי שינוי מהותי באופייה של המדינה הלבנונית.
מבחינה אזורית, משמעות האירועים האחרונים הינה חיזוקן של אירן וסוריה והחלשת מעמדה האזורי של ארצות הברית. במשך שנים מחמשות אירן וסוריה את חיזבאללה; עתה נראה כי ההשקעה השתלמה. חיזבאללה, בן טיפוחיהן, הפך למעשה לכוח הדומיננטי בלבנון. כל שנותר למחנה הפרו-מערבי לעשות הינו להגיע עימו לפשרה, בניסיון למנוע את כיליונו במלחמת אזרחים מחודשת. בה בעת, אירן – אחת משושבינות הסכם דוחא – קיבלה חיזוק לעיקרון הפוליטי לאורו היא מנהלת את מגעיה עם המערב בשנים האחרונות: "הנחישות משתלמת". לכך השלכות לא רק לסוגיה הלבנונית אלא כמובן גם לסוגיית הגרעין האירני ולנכונותה של אירן לפרק את פרויקט הגרעין שלה.
ולבסוף, הזווית הישראלית. האירועים האחרונים סותמים את הגולל על פירוקו של חיזבאללה מנשקו על-ידי כוח לבנוני כלשהו. אם היו בישראל כאלה אשר קיוו כי חלק זה של החלטת האו"ם 1701 יתממש, הרי שלפי שעה ציפייה זו התבדתה. חיזבאללה בגיבוי סורי ואירני ימשיך להוות את הכוח הדומיננטי במדינה, ועתה, לאחר הפגנת יכולותיו הצבאיות במהלך חודש מאי, הדבר ברור גם לשאר העדות בלבנון.
הנקודה החיובית בכל ההתפתחויות האחרונות הינה כי הקיפאון הפוליטי נשבר ואולי המדינה הלבנונית תתפקד עתה מעט טוב יותר. עם זאת, לא בטוח שהכיוונים החדשים אליהם תצעד הם אלה אשר להם קיוותה ישראל והמערב בכלל.

תאריך:  01/06/2008   |   עודכן:  01/06/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דרך חדשה ללבנון או ראשיתו של הסהר השיעי?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי עבדי
מחשבות קצרות על הימים שבין עצמאות ותקווה    שישה עשורים חלפו, ההישגים עודם רבים, אבל הרעיון, החזון והרוח הישראלית שהיו הבסיס להקמה - נעלמו כאילו לא היו    אחרי שישים שנה ישראל ממשיכה להילחם, אבל עם כלי נשק שונים. חבל
יוסי אחימאיר
טומי לפיד היה כוחני ופסח על שתי הסעיפים, אך הוא גם בלט בשכלו החריף וכתיבתו הקולעת    דיוקנה של חיית תקשורת מוכשרת, שלטוב ולרע - לא יהיו עוד כמוה
עו"ד יוסי דר
אם עמוד השדרה המוסרי של הנהגת קדימה ימשיך להתכופף בפני השררה או האינטרס, אנחנו ניאלץ אותו להתיישר", מכריז האיש מפרשת העמותות. הצלעות נסדקות מצחוק ועמוד השדרה מזדעזע מבכי לשמע הדברים הללו של האיש ממגדלי אקירוב
ציון עזרא
חברת המחקר גרטנר, דירגה את טכנולוגית ה-Unified Communication במקום השני מתוך 10 הטכנולוגיות החשובות בשנת 2008, תוך שהיא מציינת את חשיבות הקישוריות והשיתוף בארגונים. ואכן, ישנם מספר יצרנים המציעים מוצרים בתחום הזה
גרשון אקשטיין
הכרזתו של חבר כנסת אריה אלדד, שדינו של ראש הממשלה, אולמרט-מיתה, מעוררת מחשבות נוגות על אופן פעילותו כנבחר ציבור כאשר הוא מסתתר אחר חוק העונשין ללא קשר לחובתה של המדינה כרשות מבצעת להשכין שלום באזור. או שיתנצל או שיורחק מהכנסת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il