X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המסר שהגיע סוף סוף מן הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אודות אירן נקווה כי אם אירן תפגין עניין מחודש בהצעתו של סולנה לחזרה לשולחן המשא-ומתן, לא יהיה בכך כדי לסנוור את הקהילה הבינלאומית מפני משחקיה של אירן
▪  ▪  ▪
הגישו דו"ח נטול פוליטיקה. סבא"א

בעשרים ושישה במאי 2008, הפיצה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ('סבא"א') דוח טכני ועובדתי על אירן שהיה נטול כמעט לגמרי כל אמירה פוליטית. דוח סבא"א שם דגש על הנושא המרכזי בימים אלה - ההתקדמות הנחושה של אירן בתוכנית העשרת האורניום שלה - אך מאיר גם נושא אחר המעורר דאגה: הפעילות החשאית של אירן בפיתוח אמצעי הלחימה שלה. רמת הדאגה ללא תקדים המשתמעת מן הדוח, משקפת ומקדמת נטיות שהתגבשו לראשונה בחודש פברואר האחרון, כאשר לסבא"א נמסר חומר חדש אודות המעורבות האירנית במחקרים שונים בתחום המרת טכנולוגיות אזרחיות ליישומים צבאיים. על בסיס תדרוכים שונים שהתקיימו בסבא"א בהקשר זה, גובר לאחרונה החשש בארגון באשר להמשך קידומה של תוכנית הפיתוח הגרעינית של אירן, ומכך שהתוכנית תוכל להבשיל לבסוף לכדי כלי נשק גרעיניים. סימנים אלה אכן היו בנמצא כבר מזה זמן רב; למרבה הצער, זיהויים על-ידי סבא"א מתבצע די באיחור..
בהתאם לדוח סבא"א, אירן הזינה 2.3 טונות בקירוב של אורניום טבעי הקספלואוריד (UF6) ליחידת 3,000 הצנטריפוגות להעשרת אורניום אשר ברשותה במהלך התקופה שבין דצמבר 2007 ועד מאי 2008. על-פי דיווח שפורסם על-ידי ה-"ניו-יורק טיימס", הכמות שיוצרה עומדת על 150 ק"ג בקירוב, בדרגת העשרה של 4%. מדובר בכמות הקטנה באופן משמעותי מזו לה ניתן היה לצפות אילו היחידה הייתה מופעלת במלוא היעילות, אך גם כך מדובר בתוצאה מרשימה. אירן תזדקק לכמות של פי עשרה לערך כדי להמשיך בהעשרה של האורניום שברשותה ולהצליח לייצר סדר גודל של 25 ק"ג של אורניום מועשר בדרגת העשרה של 90% בקירוב. כמות זו בדרגת ההעשרה הזאת מוגדרת על-ידי סבא"א כ"כמות משמעותית", כלומר ככמות המספיקה למתקן לפיצוץ גרעיני אחד. אי לכך, מהווה שלב זה אבן דרך חשובה עבור אירן.
למרות האמור לעיל, יש להניח שקצב הייצור הנוכחי, אשר ביסודו נובע, כנראה, מן היעילות הנמוכה של הצנטריפוגות מסוג P-1, אינו נותן מענה לשאיפות של האירנים. סבא"א דיווחה כי הם עוסקים בבנייה מהירה של יחידות נוספות כדי להגיע ליכולת העשרה מוגברת. בנוסף לכך, מדווחת סבא"א, כי אירן פיתחה שני סוגים מתקדמים של צנטריפוגות - IR2 ולצידה IR3 - וכי היא בוחנת אותן בימים אלה. ברגע שמכונות אלה יחלו להיות מיוצרות בפסי ייצור המוניים והן יותקנו ויופעלו, קצב הייצור יוכל לעלות באופן דרמטי.
חלק חשוב של דוח סבא"א נכלל תחת הכותרת "מימדים צבאיים אפשריים". מן הראוי לציין, כי סבא"א מסבה את תשומת הלב להיבטים שנותרו "נושא להבעת דאגה" ובכללם לקיומם של פיתוח וניסוי של ציוד ירי ושל נפצים מתפוצצים מסוג EBW, למערכת ניסויים תת-קרקעית, ולפעילות ניסוי נוספת של מערכת המיספרית (חצאי-כדור) אחת לפחות בקנה מידה מלא, שיכולה להיות קשורה למתקן קריסה גרעינית. פיתוח אחר מתייחס לשינויים המבוצעים כביכול בהתקן החדירה של טיל השיהאב-3, כדי שזה יהיה מסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני.
ההשפעה המצטברת של חלקי הראיות השונים הכלולים בדוח של סבא"א, יוצרת תמונה של מדינה הנתונה במאמץ רציני לפיתוח כלי נשק גרעיניים ובפיתוחם של אמצעי השיגור המתאימים עבורם.
עיקרי דבריו של אולי היינונן (סגן המנהל הכללי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, והאחראי לענייני אמצעי בטיחות והגנה) שנאמרו בתדרוך סגור שנוהל על ידו בעשרים ותשעה למאי האחרון פורסמו בעיתונות; כפי שנמסר בדיווחים אלה, היינונן סקר את המסמך "מעורר הבהלה", המתאר את העיבוד הממוכן של מתכת האורניום לכדי שתי המיספרות מן הסוג המיושם בכלי נשק גרעיניים. הוא הוסיף כי "אין כל סיבה שבגללה מדינה כלשהי תידרש להחזיק במסמך מעין זה, אלא אם היא מתכוונת לייצר המיספרות של אורניום עבור נשק גרעיני".
היכן עומדים - על-רקע הדברים האלה - המאמצים הננקטים בזירה הבינלאומית להגברת ההתנגדות לפעילות הגרעינית של אירן?
העובדה כי דוח חדש זה כולל מסר חמור של דאגה, שהוא חסר תקדים הן בתוכנו והן באופן ניסוחו, מהווה היבט חיובי. יתרה מזאת, נראה כי הוא אומץ על-ידי מדינות רבות, להוציא את רוסיה, בה הצהיר ראש הממשלה פוטין: "אינני מאמין שהאירנים שואפים לבנות פצצה גרעינית. אין לנו כל סיבה להאמין לכך".
החדשות הרעות הן, כי אין זה סביר שרמת הדאגה החדשה והחשובה הזו שבוטאה על-ידי הדוח של סבא"א תתורגם למעשים נחושים ויעילים כלשהם בעתיד הנראה לעין, לא רק בגלל עמדתה של רוסיה, כי אם בגלל שבאופן בלתי נמנע הדינמיקה שתתלווה לתהליך זה תהיה איטית. קיים סיכוי קטן לכך שדאגה זו תייצר בעתיד הקרוב את המומנטום הנדרש על-מנת שהשאיפות הגרעיניות של אירן יטופלו באופן יעיל.
הדינמיקה לה היינו עדים לאחרונה באשר למתרחש בסוריה, מדגישה את הקצב המותיר מקום רב לשיפור של התהליכים שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מובילה. ארצות הברית פנתה לסבא"א בבקשה שתבחן מידע חדש בנוגע למתקנים גרעיניים נוספים האמורים להיות קיימים בשטחה של סוריה. בעקבות כך יצרה סבא"א קשר עם הגורמים המתאימים בסוריה, אך זו לא מיהרה לתאם מועד לסיורי הפקחים בשטחה. הסיורים נקבעו כעת לסוף חודש יוני הקרוב, למרות שעדיין לא הובהר באילו מתקנים ירשו הסורים לפקחים לבקר. מנהל סוכנות ה-CIA, מייקל היידן, צפה כי קיימת סבירות גבוהה לכך שסוריה תנסה "לעכב ולרמות" את נציגי סבא"א.
תגובתה הראשונית של אירן לדוח עצמו - כפי שזו בוטאה על-ידי השגריר שלה בסבא"א, סולטניאה, התבטאה בטענה שמדובר כאן בעוד מסמך המצביע על כך שפעילותה הגרעינית של ארצו היא למטרות שלום. אירן ממשיכה לנסות למכור תדמית זו כלפי פנים ובחזית דעת הקהל. עם זאת, ימים ספורים לאחר פרסום הדוח צצה תגובה שונה, המדגישה את ההכרה של אירן בהערכות המחמירות הכלולות למעשה בדוח זה. יושב הראש החדש של הפרלמנט האירני, עלי לרג'אני, והדובר של משרד החוץ האירני, חוסייני, ביקרו את סבא"א על פרסומו של דוח זה, והרחיקו לכת עד כדי כך שטענו כי אירן תאלץ לשוב ולשקול את אופיו של שיתוף הפעולה שלה עם סבא"א, תוך בחינת האפשרות לקביעת גבולות חדשים בתחום זה.
דפוס ההתנהגות של אירן בששת השנים האחרונות התאפיין בניסיון להתדיין עם הגורם הבינלאומי שהיא העריכה כמתאים ביותר למטרותיה, ואשר לגביו הייתה קיימת סבירות נמוכה לכך שיהווה מכשול משמעותי לפעילותה בתחום הגרעין. אי לכך, שאפה אירן לעבוד יד ביד עם סבא"א עד לשלהי שנת 2003, כאשר נראה היה שסבא"א תעביר את הנושא לטיפולה של מועצת הביטחון של האומות המאוחדות.
אירן מיהרה, בשלב ההוא, להסכים להצעתן של קבוצת ה-EU 3 (שלושת המדינות המרכזיות באיחוד האירופי) לקיום משא-ומתן, ואף דבקה בתהליך זה במשך שנתיים וחתמה על שני הסכמים להשהיית העשרת האורניום שבוטלו מאוחר יותר. כאשר אירן התעייפה מתהליך זה ומן הדרישות כי תחדל מפעילות העשרת האורניום, וכאשר הנושא הועבר למועצת הביטחון של האומות המאוחדות, שבה אירן לטעון כי היא תנהל דיונים בנושא זה רק מול הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
כעת, כאשר סבא"א שבה ואכזבה אותה בפעם השנייה, קיימת סבירות גבוהה לכך שאירן תשוב ותרוץ לזרועותיו של סולנה, שפרסם זה מכבר הצעה חדשה למתן תמריצים לאירן בתמורה להפסקת תהליך ההעשרה הגרעיני. חבילת תמריצים חדשה זו מהווה גרסה מעודכנת של חבילה שהוגשה לאירנים כבר בשנת 2006. במקביל, הגיש שר החוץ האירני ביום 13 במאי 2008 מסמך למזכיר הכללי של האומות המאוחדות, הכולל את הצעתה של ארצו לקיום דיון בנושא הגרעיני, הנראית לא יותר מאשר עוד ניסיון להרוויח זמן.
נותר רק לקוות כי אם אירן תפגין עניין מחודש בהצעתו של סולנה לחזרה לשולחן המשא-ומתן, לא יהיה בכך כדי לסנוור את הקהילה הבינלאומית מפני משחקיה של אירן שנועדו להרוויח זמן בסוגיה זו.
תאריך:  12/06/2008   |   עודכן:  12/06/2008
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אבי ליליאן
אנו בישראל רגילים לעסוק ללא הרף בנושא הביטחוני ולהדחיק נושאים סביבתיים. אך אנחנו חלק מרכזי במארג היבשתי של כדור הארץ, כך שלמעשים של כל אחד ואחת מאיתנו יש השפעה    עלינו להפנים את העובדה שעתידו של כדור הארץ תלוי בשינויים שכל אחד מאיתנו יעשה בחייו הפרטיים ולהחליט כי מעתה אנו חיים ירוק
ד"ר חיים אשכנזי
גינקומסטיה זה מצב בו קיים חזה גברי מפותח    מקור השם הוא יוונית עתיקה ופירושו "דמוי חזה אישה"
אלעזר לוין
5 מתוך 7 מגרשים ביקנעם נמכרו לבעלי ההצעות הנמוכות    מדיניות המינהל - לעודד תחרות בין יזמים
ד"ר יובל ברנדשטטר
הפחד מביבי הוא המניע העיקרי של כל המערכת הפוליטית-אקדמית-משפטית, מפרופסור יחזקאל שעיוות את מסקנות ועדת וינוגרד, ועד לסיעת אמיר פרץ במפלגת האבודה. הכל כשר במסע למנוע מן העם לבחור בבנימין נתניהו לראשות הממשלה
אריה דרוקמן
האם זה הגיוני לאפשר לחברות שלא התנסו בניהול מאגר כספים כה גדול לנווט את ההשקעות של 500 מיליארד שקלים? אולי היה צורך לדרוש דרישות יסוד מהחברות ומהמנהלים שלהן ולבדוק בזמן אמיתי את אופן ההשקעות שלהן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il