מעריכים כי כ-70% מהאוכלוסיה סובלים מתופעות שונות כתוצאה מאכילת מוצרי חלב. תופעות כמו: כאבי בטן, גזים או שלשולים. רבים מהם אף אינם מודעים לגורם לכך. התופעה מכונה אי סבילות ללקטוז, מקורה הינו גנטי וניתן למנוע את התופעות בעזרת נטילה של האנזים לקטז דרך הפה בזמן אכילת מזונות חלביים.
אי סבילות ללקטוז: במה המדובר?
לקטוז הוא הסוכר המצוי בחלב ומוצריו, בכמויות שונות. בגוף במעי הדק, מצוי אנזים המכונה לקטז, שרק הוא מסוגל לפרק את הלקטוזה על-מנת שתתעכל.
כאשר בגוף קיים מחסור באנזים, הלקטוזה (שנמצאת הרבה במוצרי חלב) אינה מתפרקת ומתעכלת, נוצר כר נוח להתפתחות חיידקים ומיקרואורגניזמים. אלה מהווים גורם ישיר לכל תופעות הלוואי כגון: כאבי בטן, שלשולים, גזים, בטן נפוחה ושאר תופעות, שמחוסר ידע אנו מכנים בשם "קלקול קיבה".
לכאורה, אפשר להקפיד על תזונה נטולת מוצרי חלב, אולם למוצרי החלב יש ערך רב מבחינת אוצר הסידן, הוויטמינים והחלבונים שהם מכילים ולכן אין לוותר עליהם.
למי שסובל מכך, אך לא רוצה לוותר על מוצרי החלב, יוכל להיעזר בתוסף אנזים לקטז בתוספת אנזימי עיכול. מפרקים לקטוז (סוכר החלב) ומאפשר עיכול תקין של חלב ומוצריו ללא תופעות לוואי. תמיכה של אנזימי עיכול נוספים מאפשרת פירוק מושלם של שאר הרכיבים בחלב החלבון והשומן וספיגה משופרת.
לנוטלי תרופות:
יש לקחת בחשבון כי חלק מהתרופות 20%-6% מכילות לקטוז. למשתמשים בתרופות, עם או בלי מרשם רופא, מומלץ לברר האם התרופה מכילה לקטוז ולפעול בהתאם, על-מנת למנוע תופעות לוואי של נטילת התרופה.