X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לידת צמד הבנקים פושטי הרגל אינה תופעה קפיטליסטית אלא תוצר של השקפת עולם אנטי-קפיטליסטית המשתלטת לאיטה על אורח החיים האמריקני כבר מתחילת המאה הקודמת
▪  ▪  ▪
נפילת הבורסה

פשיטת הרגל של שני ענקי המשכנתאות האמריקנים פרדי ופאני היא כנראה פשיטת הרגל הגדולה בהיסטוריה הכלכלית העולמית של מוסד עסקי יחיד. התגובה הטבעית לכישלון צורב של מערכת עסקית כה גדולה היא דרישה לממשלה "לקחת את העניינים לידיים'", להגביר את הפיקוח, להרחיב איסורים, להגביל ברישיונות ואישורים, להקים רשות פיקוח חדשה, ו"להסדיר" את הענף. אוסף הצעדים החונקים מכונה "רגולציה" (עדיין אין מילה נרדפת בעברית).
שני ענקי המשכנתאות לא הוקמו על-ידי יזמים "קפיטליסטים"
שני ענקי המשכנתאות לא הוקמו על-ידי יזמים "קפיטליסטים" שגילו צורך בשוק לשירות פיננסי ייחודי. היוזמה להקמת בנקים אלה באה מצד פקידי ממשלה ופוליטיקאים, לפני מספר עשורים, שהחליטו שצריך לשנות את אורח החיים האמריקני ו"לעודד" אזרחים לרכוש בתים במקום לגור בהם בשכירות. עוד צעד של "הנדסה חברתית" שאפיין בעיקר משטרים סוציאליסטים ריכוזיים, אך רכש תמיכה הולכת וגוברת גם בארצות הברית מהסיבה שכבר עמד עליה הסופר ג'ורג' ברנארד שאו: "ממשלה שלוקחת מפול ונותנת לפיטר - תמיד תוכל לסמוך על תמיכתו של פיטר".
קבוצת עילית שלטת מחליטה שהיא מטיבה לדעת מהאזרח הנבער מה טוב עבורו, ופועלת רק אם המהלך גם תורם לביצור כוחה הפוליטי. ספק גדול אם "כוחות השוק" היו מקימים חברות מימון מסוג זה. רעיון הקמתם נבע ממוחם של פקידי ממשלה. עכשיו מגיעים הפוליטיקאים למסקנה שצריך "להקטין בהדרגה" את היקף פעילותן.
לידת צמד הבנקים פושטי הרגל אינה תופעה קפיטליסטית אלא תוצר של השקפת עולם אנטי-קפיטליסטית המשתלטת לאיטה על אורח החיים האמריקני כבר מתחילת המאה הקודמת. במסגרת השקפה זו, פקידי ממשלה צריכים להחליף את כוחות השוק: הם שיחליטו במקום מיליוני הצרכנים בשוק מי יהיו השחקנים בכלכלה, מה ייצרו ובאיזה מחיר ימכרו, הם שיעניקו זיכיונות ורישיונות והם שיפקחו באמצעות רגולציה על "כוחות השוק".
במהלך השנים "הופרטו" בנקים אלה. הפרטה מדומה. המשקיעים, המנהלים והציבור ידעו שממשלת ארצות הברית ניצבת איתנה מאחורי גופים אלה. ואכן, בעוד הבנקים ה"קפיטליסטים" נדרשו לשמור על הלימות הון ביחס של כ-10%, כלומר הוגבלו במתן הלוואות לפי עשרה מההון העצמי שלהם, הרי ששני הבנקים ה"חברתיים" הורשו לערוב להלוואות בהיקף הגדול פי חמישים מהונם העצמי. כלומר, די ב-2% מהקליינטים שלא יעמדו בהחזר המשכנתה כדי למחוק את כל ההון העצמי של הבנקים. רמת סיכון ששום בנק פרטי בעל מוניטין לא היה מעז להרחיק אליה גם ללא רגולציה ממשלתית.
מנגנון רגולציה ה"טוב בעולם" שהתמקד בשני בנקים בלבד
יחד עם ההפרטה לכאורה של צמד הבנקים, הוקם מנגנון פיקוח ממשלתי חסר תקדים. משימתו היחידה עלי אדמות הייתה רגולציה צמודה והדוקה על שני מוסדות פיננסים אלה בלבד. ווארן באפט, מאנשי העסקים המוערכים בעולם (ההוא שקנה את חברת ישקר מנהריה ב-4 מיליארד דולר) מתאר בדיון ברשת CNBC את מנגנון הרגולציה שהוקם:
"גוף שנקרא OFHEO מונה בשנת 1992 על-ידי הקונגרס, ותפקידו היחיד היה להשגיח על התנהלות פרדי ופאני. והם היו שם כדי להעריך את יציבות העסקים, לבקר את הדוחות הכספיים וכו'. שתי חברות - זה כל מטלת הפיקוח שהוטלה עליהם. היום יש להם 200 עובדים. התקציב שלהם עומד על 65 מיליון דולר לשנה... וכל תפקידם מתמצה במעקב אחרי התנהלות שתי חברות. אתה יודע, אני מפקח על קצת יותר משתי חברות... והם ישבו שם, הוציאו דוחות לקונגרס, דיווחו לסירבנס אוקסלי כל שנה. הם הוציאו דוחות של 100 עמודים שתמציתם היא: 'בדקנו את החברות האלו, הסטנדרטים שלהם תקינים, הדירקטורים בסדר והכול בסדר...'. ופתאום אתה נתקל בדיווחים כספיים, הכוזבים בהיסטוריה... הפרות אמונים מצד מנהלים, והכול נחשף. וכמובן... כשהכול נחשף, OFHEO כתבו דוח של 350 עמודים... הדוח מאשים את ההנהלה... את הדירקטורים... את ועדת הביקורת. בכל הדוח אין מילה אחת לגבי עצמם... ואלו הם 200 אנשים שהלכו כל יום לעבודה כדי לפקח על לא יותר משתי חברות. זה רק מראה לך את הבעייתיות של רגולציה."

רגולציה ממשלתית אינה התרופה - היא המחלה

רגולציה ממשלתית על פעילות כלכלית היא כלי ריק

קו ישר
הכותב מהנדס בוגר הטכניון, בעל תואר MBA אונ' ת"א.
תאריך:  18/09/2008   |   עודכן:  18/09/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הרגולציה פשטה את הרגל
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
חנן וייס- מר מוטי היינריך
מזל כפול 3  |  18/09/08 13:41
2
כוחות השוק והענקים
ירון זכאי  |  18/09/08 14:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר יובל ברנדשטטר
מהי המשמעות של הבחירות לחיי האזרחים במדינת ישראל? אין. כל ארבעת המועמדים הגדירו עצמם כחסרי אידיאולוגיה כלשהי, לכן לא ניתן לדעת מה יעשו בכל מצב. משמעותו שהמצב מכתיב את האירועים, ואילו המנהיגות הנבחרת פשוט תיגרר אחריהם
אהרון רול
אליית הניצחון וקוץ גדול בה    במערכת הבחירות של קדימה אין מנצחים, יש אך מפסידים    עם ישראל הוא אשר יצא המפסיד הראשי, ובגדול
גרשון אקשטיין
אסור לנו להשתתף בחגיגה הזו, ואין לאפשר שוב למשפחות לנהל משא-ומתן באמצעות התקשורת עם ארגוני הטרור, כי המחיר רק יעלה עד שהוא יהפוך באמת לבלתי אפשרי
עו"ד פנחס (פיני) פישלר
האם מי שממהר לברך "בהצלחה" את ציפי לבני כ"מנצחת" בפריימריז במפלגת קדימה רק לאור תוצאות המדגמים - ראוי באמת לשמש כשר לביטחון פנים בישראל?
יואב יצחק
ידיעות אחרונות, מעריב, הארץ, ערוץ 2 וערוץ 10 הובילו את הקמפיין לבחירת לבני לראשות קדימה    וכדי להשיג את המטרה הם פרסמו שוב ושוב סקרים מגמתיים והתגייסו למענה    בכך הם שוב זיהמו את ההליך הדמוקרטי    ובכל זאת: התוצאות מלמדות כי מרבית המצביעים לא נפלו בפח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il