פירות הדר הם סימלה של החקלאות הישראלית ושל תקופת מדינת ישראל החדשה. פרדסים רבים התפזרו על-פני שטחה של מדינת ישראל וייצוא ההדרים היה בשיאו. מזה שנים רבות ידוע כי פירות ההדר תורמים רבות לבריאות ומחקרים רבים שנעשו ב-100 השנים האחרונות מאוששים מידע זה.
הסיבה לתרומתם של פירות ההדר לבריאות היא כי הם עשירים בוויטמינים, בעיקר ויטמינים E ,C ,A ובסיבים, התורמים לתזונה בריאה ומאוזנת. מחקרים אחרונים אף מצביעים על-כך שאכילת פירות הדר באופן סדיר, מקטינה את הסיכון לחלות במחלות קשות, ביניהן סרטן, מחלות לב, אירועים מוחיים ועוד.
אם כך, מהם המרכיבים החשובים בפירות ההדר התורמים לבריאות? בראש הרשימה עומד ויטמין C. לגוף האדם צורך חזק בויטמין C לחיזוק הגוף בפני חיידקים ומזהמים. כמו-כן, ליצירת קולגן, לשמירה על בריאות החניכיים והשיניים, לריפוי פצעים, חיזוק המערכת החיסונית ועל-ידי כך מניעה של התפתחות מחלות שונות, ובעונת החורף במיוחד, מניעה של מחלת השפעת שמתפתחת כאשר הגוף חלש.
אכילת פירות הדר העשירים בוויטמין C תורמת למניעת מחלות אלו ובחיזוק דפנות נימי הדם. עוד הוא מסייע בספיגת ברזל, ונוגד חימצון. כמו-כן, ויטמין זה גורם להרחבת עורקי הלב ומשפר את התפקוד המיני של גברים על-ידי הרחבת כלי הדם באזור המיני הזכרי.
מרכיבים חשובים נוספים הנמצאים בפירות הדר - ויטמין A - חשוב לראייה, במיוחד ראייה לילית;
- סידן - חיוני לבניית עצמות ושיניים, במיוחד אצל תינוקות;
- חומצה פולית - חומצה המסייעת לגוף לספוג ברזל ממזונות. חשובה ביותר לתפקוד הדם וללב. בזמן היריון - חשיבותה כפולה;
- פלבנואידיים - מעכבי חימצון חזקים אשר נמצאים במיוחד בקליפת ההדרים, הלבה המצפה את הפרי;
- סיבים תזונתיים - במיוחד הפקטין שנמצא בעיקר בקליפה והוא מווסת קליטת כולסטרול, מיצי מרה וסוכרים ממערכת העיכול לדם;
- קרוטנואידים - האחראים לצבע הכתום - משמשים כנוגדי חימצון.
סוכרים - בעיקר פרוקטוז וגלוקוז.
התרומה לבריאות לכל המרכיבים שצויינו יש תרומה חשובה לחילוף החומרים של גופנו. יש הוכחות לכך כי צריכה גבוהה של פירות הדר מבטלת את הנזק שנוצר מאכילת שומנים מן החי. היתרון הגדול מכולם של פרי ההדר מצוי בוויטמין C אשר מצוי בפירות הדר בריכוז גבוה ומונע דלקות ומחלות. נמצא גם קשר בין בריאות השיניים והחניכיים לבין צריכת פרי הדר.
מה עדיף - תפוז, מיץ תפוזים או אשכולית? לצורך הבדיקה נשווה בין המרכיבים:- בתפוז בינוני שלם: 70 מ"ג ויטמין C, אנרגיה 47 קלוריות, שומן 0.5 גרם, פחמימות 11.3 גרם, סיבים תזונתיים 0.6 גרם, סידן - 40 מ"ג;
- בכוס מיץ תפוזים: (ערכים ל-100 מ"ל) המורכבת מ-3-2 תפוזים: ויטמין C - 50 מ"ג, אנרגיה - 43 קלוריות, שומן - 0.1 גרם, פחמימות - 9.8 גרם, סיבים תזונתיים - 0.1 גרם, סידן 11 מ"ג.
יש יתרונות לאכילת תפוז שלם. הוא גם משביע יותר ומשמש כ"אוכל". אבל לעיתים רוצים לשתות מיץ תפוזים, רק שיש להביא בחשבון שהוא מכיל מספר פירות, וצריך להיות טרי טרי בעת שתייתו, כך שכל הוויטמינים עדיין נמצאים בו. באשכולית ערכים דומים, פה קיים עניין הטעם.