X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יעד המטרה באיזון סוכרת, כפי שהוא מפורסם על-ידי האגודות השונות בעולם העוסקות בכך, נע בין 6.5% ל-7% יעד זה הפך לאחרונה נושא לוויכוח עקב מספר מחקרים
▪  ▪  ▪
סוגיית יעד המטרה באיזון סוכרת [צילום: AP]

יעד המטרה באיזון סוכרת, כפי שהוא מפורסם על-ידי האגודות השונות בעולם העוסקות בכך, נע בין 6.5% ל-7%. יעד זה הפך לאחרונה נושא לוויכוח עקב מספר מחקרים ובעיקר מחקר ה-ACCORD, אשר בו הגעה ליעד מטרה של 6.5% ומטה הייתה כרוכה בעלייה של 22% בתמותה.
מדובר במעקב אחרי למעלה מ-10,000 איש, מתוכם למעלה מ-5,000 טופלו באופן אגרסיבי, 70% עם זריקות אינסולין מרובות במטרה להורידם לרמת HBA1C קטנה מ-6%.
המחקר הדגים את הסיכון הרב בטיפול אינטנסיבי בחולי סוכרת סוג 2 עם מחלה מתקדמת. יתר על-כן, איזון מקסימלי של רמות סוכר הדם כרוך פעמים רבות בתופעות לוואי שהן כשלעצמן פוגעות בבריאות המטופל, כגון: עלייה במשקל, היפוגליקמיה ותופעות לוואי אחרות ייחודיות לתרופת הטיפול. דוגמה בולטת הן התרופות ממשפחת ה-PPAR GAMA שהטיפול בהן כרוך בצבירת נוזלים, אנמיה, שברים בעצמות ארוכות. לגבי האוונדיה, תיתכן אף עלייה בהאירעות של מחלות לב מסכנות חיים.
גורם מרכזי נוסף במשוואה הוא העובדה שבחולי סוכרת סוג 2, שהם רוב חולי הסוכרת (כ-90%), מהוות התחלואה והתמותה ממחלות כלי דם גדולים, בעיקר בלב ובמוח, בעיה מרכזית, וכאמור, עצם הטיפול להורדת סוכר עלול לעיתים לגרום להשמנה ולהיפוגליקמיה, המהוות גורם חשוב בתחלואה ובתמותה קרדיווסקולרית.
יותר מכך, מחקרים מובילים כמו UKPDS, מראים שהורדת לחץ הדם ותיקון הפרעה בשומני הדם, הם בעלי ערך שווה וייתכן אף רב יותר במניעת אירועים קרדיווסקולריים מאשר עצם הורדת רמת סוכר הדם וכן, כמעט שלא ניתן למצוא עבודות משכנעות שמראות קשר בין הורדת רמת A1C לערך מטרה ומניעת אירועים קרדיווסקולריים.
מחקרים בודדים שהדגימו קשר שכזה, כמו מחקר UKPDS בטיפול עם מטפורמין, מחקר STOP NIDDM בטיפול עם אקרבוז, או מחקר PROVE IT בטיפול בפיוגליטזון, עקבו אחרי אוכלוסיות קטנות עם מספר בודד של אירועים ולכן קשה לקבל אותם כהוכחה לצורך להגיע ליעד מטרה באיזון סוכרת, כדי להפחית תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית.
מחקרי ההמשך של DCCT ו-UKPDS, מדגימים קשר ברור בין איזון טוב יותר של רמת סוכר הדם להורדה במספר האירועים הקרדיווסקולריים לאחר כ-15 שנה ומהווים הוכחה לחשיבות הורדת סוכר הדם ליעד מטרה באוכלוסיות אלו, מעבר לצורך לטפל בגורמי סיכון קרדיווסקולריים.
בסך-הכל, הממצאים מהמחקרים השונים והסיכון לתמותת יתר בטיפול אגרסיבי מעמידים את הרופא במקום לא פשוט כאשר הוא שואף להגיע ליעד מטרה של A1C קטן מ-7% או 6.5%, כמומלץ כיום.
הבלבול שנגרם ממגוון המחקרים שהוזכרו, גרם לי לעשות משאל בין מובילי דעה בעולם בתחום לגבי הגישה לטיפול ויעד המטרה שאליו יש לשאוף בחולי סוכרת. רובם מדגישים שסוכרת היא מחלה רב-מערכתית, שבה יש לטפל בצורה אגרסיבית בכל גורמי הסיכון הנלווים, כמו יתר לחץ דם, הפרעה בשומני הדם, השמנה ונטייה לקרישת יתר, כפי שהודגם במחקר STENO 2.
כולם מדגישים את הקשר הברור בין רמת סוכר הדם לסיבוכים מיקרו-וסקולריים כפי שהודגם לאחרונה פעם נוספת במחקר ה-ADVANCE (במחקר זה טופלו יותר מ-11 אלף איש, חציים תוך ניסיון להורידם לרמת A1C נמוכות מ-6%.
במחקר זה, הורדת רמת A1C אל מתחת ל-6.5% הורידה ב-20% את הסיכוי לפתח נפרופתיה סוכרתית, אולם במחקר זה בניגוד ל-ACCORD לא נצפתה עלייה בתמותה קרדיווסקולרית, ייתכן עקב טיפול פחות אינטנסיבי כאשר רק כ-40% ממטופלי הזרוע האינטנסיבית טופלו באינסולין. כל החוקרים אוחזים בדעה שיש להמשיך ולשאוף להורדת רמת A1C אל מתחת ל-7%, כל עוד הסיכון בטיפול הוא נמוך.

מספר עובדות והנחות

מחקרי ה-DCCT-EDIC ומחקר ההמשך של UKPDS מראים שהורדת רמת A1C אל מתחת ל-7% תפחית בעתיד לא רק סיבוכים מיקרו-וסקולריים, אלא גם תחלואה ותמותה ממחלות לב. נראה שיש מקום לאמץ את המלצת ה-NICE לטיפול בסוכרת. ההמלצות לנרמול רמות הסוכר בדם בחולי סכרת סוג 2 נשענות על מספר עובדות והנחות:
עובדות:
1) איזון סוכרת מונע התפתחות או הידרדרות של סיבוכים מיקרו-וסקולריים.
2) איזון סוכרת מונע תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית (עדיין זקוק להוכחה נוספת).
3) איזון סוכרת כרוך בעלייה במשקל ובהיפוגליקמיה.
4) איזון סוכרת אגרסיבי עלול לגרום לעלייה בתמותה (ACCORD).
הנחות:
1) הורדת רמת HBA1C לפחות מ-6% משמרת את תאי הבטא לאורך זמן ומונעת סיבוכי סוכרת מאוחרים.
2) הורדת רמת HBA1C לפחות מ-6% היא בעלת ערך במניעת מחלה קרדיווסקולרית בעתיד.
3) חולי סוכרת עם מחלת לב פעילה וכן חולים המטופלים במספר רב של תרופות ובעיקר במינוני אינסולין גבוהים הם בסיכון גבוה יותר לתחלואה ולתמותה מעצם הטיפול.
4) חולי סוכרת בגילאים מעל 75 הם בסיכון גבוה יותר לסיבוכים מהטיפול מחד ונמוך יותר לתועלת מהטיפול מאידך.
מכאן מומלץ לשאוף ליעדי מטרה באיזון לפי רמת הסיכון לחולים כדלהלן:
1. רמת סיכון נמוכה - שימוש בתרופות עם סיכון נמוך להיפוגליקמיה בחולים בגיל פחות מ-75 ללא מחלת לב ידועה.
2. רמת סיכון בינונית - טיפול בתרופות עם סיכון גבוה להיפוגליקמיה או טיפול בחולים בסיכון גבוה עקב מחלת לב ידועה ו/או גיל מתקדם > 75 שנה.
3. רמת סיכון גבוהה - טיפול בתרופות עם סיכון גבוה להיפוגליקמיה בחולים בסיכון גבוה.
ההמלצות ליעד מטרה בחולי סוכרת בהתבסס על העובדות וההנחות הבאות הן:
1) יש לשאוף ל-A1C < 6.5% באוכלוסיה ברמת סיכון נמוכה.
2) יש לשאוף ל-HBA1C < מ-7% באוכלוסיה ברמת סיכון בינונית.
3) יש לשאוף ל-HBA1C < מ-7.5% באוכלוסיה ברמת סיכון גבוהה. בעיקר חולי סוכרת עם מחלת לב פעילה, חולי סוכרת מעל גיל 75, חולי סוכרת המטופלים במינון מקסימלי של שלוש או יותר תרופות דרך הפה או אינסולין במינון שמעל 1.2 יחידה לק"ג ליום.

המאמר יוצג ב-Nutrition 2009, התערוכה והוועידה המדעית לתזונה, בעריכת המגזין הרפואי MEDICAL ובשיתוף ובניהולה המדעי של התזונאית הקלינית, אולגה רז, תתקיים היום (14.1.09) במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב
תאריך:  14/01/2009   |   עודכן:  14/01/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איזון סוכרת: יתרונות וסיכונים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אינסולין לנטוס לאיזון
אריק מאירוב  |  14/01/09 17:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
שלא כפי שישראל מצפה ממנו, הנשיא הנבחר לא מדבר במונחים של "שלום בר-קיימא", אלא על "שלום צודק והוגן", כשהפלשתינים וישראל שקולים אצלו, זה כנגד זה
מנחם ויצמן
הרב דרוקמן והרב אייזמן. הרב רפי פרץ והרב שמעון כהן. הרב צפניה דרורי והרב ויצמן. הרב אליקים לבנון והרב זעפרני. הרב אלישע וישליצקי והרב אלי סדן. הרב שרלו והרב תורג'מן והרב יעקב שמעון. כל אלה - לא מוכנים להקשיב לרבנים. איך ירדנו לכזה שפל?
יואב יצחק
מתחילת המבצע עופרת יצוקה נהרגו מאש צה"ל כ-300 ילדים וחסרי ישע    מזאת לא נוכל להינקות ואת זאת לא ניתן להצדיק    צריך לעצור את הדהירה לעזה לפני שיהיה מאוחר
עו"ד משה מכנס
פסילתן של רשימות ערביות, העוינות את מדינת ישראל ומנהיגיהן פועלים נגדה בגלוי, תצמיח פירות מתוקים ותחסל את התופעות המגונות הללו. במדינות דמוקרטיות נהגו כך, ללא משחקים והתחכמויות.
רות פורסטר
כן,דווקא בעיצומו של הקרב בעזה, כאשר לב כולם נתון לחיילים השוהים בזירה הרצחנית הזו, מצא לו מר נתניהו את המועד הנכון להכריז על תוכניתו להקים בי"ח באשדוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il