X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
יערה שרי   |  המרכז הרפואי ברזילי
צריכת קוביית שוקולד מריר במשקל 6.3 גרם ליום הביאה לירידה של 1.5 מ"מ כספית בלחץ דם סיסטולי ו-1.0 מ"מ כספית בלחץ דם דיאסטולי במבוגרים עם יתר לחץ דם קל
▪  ▪  ▪
שוקולד מריר. בריא ללב [צילום: דוברות ברזילי]

"אבל אומרים ששוקולד זה בריא.." זהו לרוב המשפט אותו ממלמלים בפה מלא המכורים לשוקולד בעודם תרים אחר עוד קוביה. מצד שני, ישנם אלו הטוענים שאין דבר כזה 'שוקולד בריא' - ושוקולד הוא למעשה מצבור שומן, סוכר ותו לא.
ובכן, יש לי חדשות בשבילכם - אכילת כמות מוגבלת של שוקולד מריר מיטיבה עם הלב שלנו. צריכת שוקולד מריר (כהה) מקושרת בעקביות עם שורה של יתרונות לבריאות הלב, כולל הפחתת לחץ דם ודלקת ושיפור פרופיל כולסטרול ותנגודת לאינסולין.

בריאות בשוקולד...?

במחקרי התערבות נמצא, כי צריכה של קקאו העשיר בפלבנול מפחיתה לחץ דם, השפעות אלו נצפו כאשר ניתנו מינונים גבוהים של קקאו מעל צריכה רגילה (100 גרם שוקולד או 920 מ"ל משקה קקאו ליום). הדאגה הספציפית היא שההפחתה ביתר לחץ דם תתקזז על-ידי תכולת השומן, הסוכר והקק"ל הגבוהות שמכילים מוצרי הקקאו.
לפי מחקר אחרון בכתב העת היוקרתי JAMA, צריכה יומית של קוביית שוקולד מריר אכן בריאה ומומלצת. נמצא, כי בתום תקופת מחקר של 18 שבועות, צריכת קוביית שוקולד מריר אחת במשקל 6.3 גרם ליום הביאה לירידה של 1.5 מ"מ כספית בלחץ דם סיסטולי ו-1.0 מ"מ כספית בלחץ דם דיאסטולי במטופלים מבוגרים עם יתר לחץ דם קל. ירידה זו בלחצי דם תביא לירידה בתמותה של 4%.

לא כל השוקולדים זהים

כיום אין תקנה המחייבת את היצרן לציין תכולת פוליפנולים כחלק מהסימון התזונתי על האריזה. תהליכים אותם עוברים השוקולד ואבקת הקקאו משפיעים על תכולת נוגדי החמצון בהם - ורצוי להיות מודעים ולשים לב לפרמטרים הבאים:
אלקליזציה: אבקת קקאו עשירה באופן טבעי בפלבנולים, אבל יחד עם היתרונות הבריאותיים, רכיבים אלו יכולים ליצור טעם מריר ועפיץ. ישנן אבקות קקאו שעברו אלקליזציה (טיפול בבסיס), תהליך המפחית את הטעם המריר ובמקביל מפחית באופן משמעותי את תכולת הפלבנולים. קונדיטורים מקצועיים וביתיים יעדיפו לרוב את הטעם המעודן יותר של אבקות קקאו שעברו אלקליזציה (הולנדיות) - שלרוב נחשבות איכותיות יותר. כדי ליהנות ממקסימום תכולת פלבנולים - ביחרו באבקת קקאו שלא עברה אלקליזציה (אם מסומן על האריזה: טופל בבסיס, רצוי לבחור אבקת קקאו אחרת).
עיבוד: שוקולד מריר עם ריכוז מוצקי קקאו גבוהים נוטה להיות עשיר בתכולת פלבנולים. עם זאת, פלבנולים נהרסים בתהליכי עיבוד, התלויים בהתססה, ייבוש וקליית פולי הקקאו. לצערנו, לא ניתן לדעת מתווית המוצר מהי רמת העיבוד אותה עבר השוקולד, לכן יש להתייחס לאחוז מוצקי הקקאו רק כקו מנחה לתכולת הפוליפנולים. ייתכן שוקולד מריר עם 70% קקאו, שיכיל אותה כמות פוליפנולים כמו בשוקולד חלב רגיל.

מרשם לצריכת שוקולד: המינון הנכון

ללב בריא יותר, רצוי לצרוך בין 4-1 קוביות שוקולד מריר (25-6 גרם) או 1 כף אבקת קקאו ביום. קחו בחשבון את ההנחיות שניתנו לעיל, כדי לקבל מקסימום נוגדי חמצון במינימום שוקולד. חשוב לזכור את תוספת הקק"ל למאזן היומי (כ-30 קק"ל לקוביית שוקולד אחת) - ולקזז את צריכת הקלוריות הנותרת בהתאם.

קצת על קקאו ושוקולד

שוקולד הוא שילוב של קקאו, חמאת קקאו, סוכר וכו' ליצירת מוצר מזון מוצק. שוקולד מריר הוא שוקולד ללא תוספת חלב, בעל תכולת סוכר נמוכה יותר ואחוז גבוה יותר של קקאו.
לרוב משמש לבישול, אך ישנם רבים המעדיפים לאכול שוקולד זה בצורתו המוצקה על-פני שוקולד חלב. לפי התקן האירופאי, על שוקולד מסוג זה להכיל לפחות 35% מוצקי קקאו.
קקאו הינו רכיב לא שומני הנמצא בפולי קקאו טחונים דק. עיקר שימושו הוא להכנת שוקולד או כאבקת קקאו (המכילה 12% שומן בקירוב) המיועדת למשקאות ואפיה.
קקאו עשיר בפוליפנולים, בדומה לאלו המצויים בתה ירוק, לדוגמא, וכיוון שלפוליפנולים השפעה מיטיבה על מחלות לב וכלי דם, בשנים האחרונות צובר תאוצה מחקר הקקאו בתחום.
אנטיאוקסידנטים פוליפנולים הם חומרים הנוצרים בצמח כתגובה לסטרס חמצוני. הם מצויים בריכוז גבוה בירקות, פירות, תבלינים וצמחי מרפא. בתוך קבוצה זו ישנה תת קבוצה של פלבנואידים, ובתוכה תת קבוצה נוספת: פלבנולים, שנקראים גם flavan-3-ols או קטצינים.

מחברת המאמר הינה דיאטנית קלינית, שירות תזונה ודיאטה במרכז הרפואי ברזילי
תאריך:  12/05/2009   |   עודכן:  12/05/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עובדות חדשות על שוקולד מריר
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אז מה לקחת מהחנות?
בוהה ותוהה  |  12/05/09 20:54
2
נפלא אנחנו אוכלים רק מריר ל"ת
תודה!  |  13/05/09 11:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רבוי
לאחר שהושגו הסכמות עקרוניות בדבר עסקת חבילה כלכלית/חברתית, מתלוננים "נערי האוצר" כי לא שיתפו אותם בדיונים האחרונים. אם זה נכון, הרי מה שעשו להם נתניהו, ברק ועיני דומה מאוד למה שהם עשו לשרי הממשלה, בטיוטת חוק ההסדרים ובגזירות הכלכליות שהנחיתו
ד"ר יעקב טפלר
תוך כדי בחינת מרכולתו של גדעון סער יש גם לבחנו בשבע עיניים. לפתחו ניצבות בעיות לא פשוטות, אולם סער יכול לקבוע את מקומו בהיסטוריה אם רק יהיה אמיץ מספיק להחליט להיות איש חזון אמיתי
ד"ר אברהם בן-עזרא
הקבלן גרם לליקויים בדירה    האם הדיירים חייבים להסכים שהוא יתקנם? או שמא הם רשאים לדרוש פיצויים? תיקון ופיצוי, לא תמיד עדיף תיקון
נרי אבנרי
כשכלכלת העולם שקועה בבוץ, הסיוט הכי גדול של מנהיגי החילוץ הוא אבטלה ממארת. כדי לבלום את המגיפה המתרגשת עלינו, חייבים לנקוט צעדי חירום. גם רוצחי האופי יודעים את זה. אז למה לעזאזל, הם לא יכולים להתאפק?
משה ניסנבוים
מלחמת הבירות? ירושלים "מבוגרת" בכמה אלפי שנים מ"הנערה המגונדרת" תל אביב; לירושלים בניינים עתיקים ומפוארים ולתל אביב גורדי שחקים חדשניים - אז מי בעצם מנצחת בקרב והאם יניחו התל אביבים את עירם ללילה אחד ויבואו לחגיגות הבירה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il