X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
גל הפשע והרשע הנוכחי הוא הזדמנות ראויה לחזור לסיפורו הקלאסי של העיתונאי האמריקני לינקולן סטפנס, ולהיזכר במנהגה של התקשורת להטיל אימה על הציבור
▪  ▪  ▪
קדחת סיפורי פלילים [צילום: AP]

גל הפשע הגדול ששטף את העיר התחיל ממש במקרה. זה היה בשיא הקיץ, כשהרחובות להטו וכולם חיפשו מקלט מהחום הנורא. כתב פלילים משועמם ירד למרתף, המקום הכי קריר בתחנת המשטרה, ומצא כורסה לנמנם עליה. אבל קולות דיבור וצחוק רם לא הניחו לו להירדם. בפינה אחרת במרתף סיפר בלש לחברו כיצד רוקנו ימים אחדים קודם לכן שני עבריינים דירה של אחד מעשירי העיר, שבעליה יצאו לחופשת קיץ ארוכה. האיש שנשאר לשמור על הבית, יחד עם עבריין שהגיע מעיר אחרת, העמיס על משאית את הרהיטים, את התמונות, את הבגדים, שערכם הוערך ביותר מעשרת אלפים דולר - והשניים עמדו להסתלק עם השלל.
הקטע ששיעשע במיוחד את הבלשים במרתף היה תיאור שני שוטרי המקוף שעמדו בפינת הרחוב ולא חשדו במאום. כשראו אותם העבריינים תוך כדי העמסת המטען, בחרו בדרך אלגנטית להיראות כמובילי רהיטים ישרים: הם פנו לשוטרים וביקשו מהם לתת יד ולסייע בהרמת כמה רהיטים למשאית, כדי שלא יחסמו את המדרכה. אחד השוטרים נעתר, וכך הושלם הפשע בסיוע כחולי המדים.
הבלשים הניחו שאיש לא שמע את הסיפור, אבל הכתב המנמנם על הכורסה דווקא שמע. אחרי כמה דקות קם, התמתח כמי שהקיץ מתרדמה עמוקה, עזב את החדר, חצה את הכביש למשרדו והתיישב ליד מכונת הכתיבה. זה היה "סיפור טוב", בעיקר משום שבעלי הדירה היה אחד הברוקרים הגדולים בבורסה המקומית. במערכת התלהבו מהסיפור ופרסמו אותו בהבלטה. בעיתון המתחרה חטף באותו בוקר כתב המשטרה נזיפה מהעורך על החמצת סיפור עסיסי כזה. "אני יכול להביא סיפורים עוד יותר טובים", השיב הכתב הנזוף. "אז תביא!", הטיח בו העורך ושלח אותו לדרכו. למחרת כבר היה לעיתון המתחרה סיפור חזק לא פחות על פריצה. הפעם מי שננזף היה הכתב מן המרתף, שצריך היה לנדנד לכל בלש שהכיר בעיר כדי לנפק עוד סיפורי פריצות.
אחרי יומיים כבר הייתה העיר כולה נתונה בקדחת סיפורי פלילים מסוג זה, והכל דיברו על הבית שאינו עוד מבצרו של האזרח, על עבריינים העושים בעיר כבתוך שלהם ועל אוזלת ידה של המשטרה. כתבי הפלילים של העיתונים האחרים, שבילו בדרך כלל את רוב היממה במשחקי פוקר במשרדיהם מול תחנת המשטרה, נאלצו להניח את הקלפים על השולחן ולצאת לדוג סיפורים. אפילו עורכים שדחקו בדרך כלל לשולי הגיליון סיפורי פשע שאין בהם גופות ודם, הקפיצו את "גל הפריצות" קדימה, לעמודים הראשונים.
"וכך", שיחזר לאחר שנים כתב הפלילים לינקולן סטפנס, "כך ייצרתי גל פשע". סטפנס, באותם ימים, בעשור האחרון של המאה ה-19, כתב ה"איבנינג פוסט" הניו-יורקי, היה בתוך שנים אחדות לאחד העיתונאים המפורסמים באמריקה. עיקר פרסומו בא לו כאחד מ"גורפי האשפה", תחקירנים שיצאו ללא מורא נגד מוקדי הכוח, העוצמה והשחיתות והעוצמה שהתפתחו באמריקה שאחרי מלחמת האזרחים. הכתב מהעיתון המתחרה היה ג'ייקוב ריס, איש ה"ניו-יורק טריביון", גם הוא כתב-לוחם עם תודעה חברתית פרוגרסיבית עמוקה. השניים התחרו זה בזה אבל שיתפו פעולה בתחקירים נגד "טמני הול", צמרת העירייה המושחתת, ונגד הקצונה הבכירה המפוקפקת של משטרת העיר. מי שמצא בהם בעלי ברית היה כוכב עולה בפוליטיקה המקומית בשם תאודור רוזוולט, שמונה לנשיא הוועד המפקח על משטרת ניו-יורק וטלטל את מנגנון אכיפת החוק ברפורמה מקפת, שהרחיקה משם קצינים מושחתים ושוטרים אלימים.
הדברים שכתב סטפנס באוטוביוגרפיה שלו, שפורסמה בשנת 1931, נשמעים משום מה כאילו נכתבו היום, ולאו דווקא בניו-יורק. למען כתבי המשטרה, העורכים והקוראים ראוי לצטט קטעים מפסקאות הפתיחה של הפרק שכותרתו "אני יוצר גל פשע":
"אחת לכמה זמן מתעוררת תופעה הקרויה 'גל פשע'. ניו-יורק יודעת גלים כאלה מדי פעם; גם ערים אחרות. הם שוטפים את הציבור וכמעט מטביעים עורכי-דין, שופטים, מטיפים ואזרחים רמי-מעלה אחרים, שחשים צורך להסביר - ולרפא - פריצות חריגות אלה של קריסת החוק והסדר. האיבחון והתרופה תמיד זהים. המחלה היא העדר חוק וסדר, התרופה היא יותר חוק, הגברת המעצרים, משפטים מואצים, והחמרת הענישה. הסוציולוגים וחוקרים אחרים צוללים עמוק יותר לתוך הגל; הבעיה איתם היא שהם לא נחלצים משם.
"אני נהנה מגלי פשיעה. פעם יצרתי אחד כזה [...] כתבים רבים עזרו לי להניף את הגל העולה של הפשיעה [...] אני חש שאני יודע משהו שהאנשים החכמים אינם יודעים על גלי פשיעה, וכך אני נהנה מתחושת עליונות מסויימת כשאני קורא את מאמרי המערכת, הנאומים, הדרשות והתזות המלומדות על תחום ההתמחות שלי. כך זה קרה".
עד כאן הציטוט. נחזור לניו-יורק הרותחת מ"גל הפשע" קייצי. הגל שהניף סטפנס עורר תהודה רבה, לא רק משום שנגע בעצב רגיש - ביטחונם האישי של תושבי העיר - אלא גם משום שמן הכתבות נדף חוסר אמון במשטרה ולעג לאנשיה. עם גל הפשע שטף את העיר גם גל ביקורת על הרפורמה המשטרתית של רוזוולט. בעיתונים ובציבור נשמעו טענות שרק קצינים קשוחים ואלימים, כמו אלה שהורחקו מהשורות בעת הרפורמה, מסוגלים להשליט חוק וסדר בעיר, ולא הלפלפים חדלי האונים, שאינם מבינים את עולם הפשע, שתפשו את מקומם. "גל הפשע" סיפק תחמושת למי שביקשו לנקום ברוזוולט, האיש שבגללו איבדו לא רק את משרותיהם אלא גם את ההכנסה השוטפת מתשלומי השוחד הקבועים מאנשי עסקים ומעבריינים.
רוזוולט כינס את הוועד המפקח לישיבת חירום ודרש שהמשטרה תסתער על הרחובות כדי למגר מיד את גל הפשע. "מר רוזוולט", השיב לו מפקד המשטרה פרקר, "אתה יכול להפסיק את גל הפשע הזה ברגע אחד". רווזוולט נדהם. פארקר הסביר שבדק את כל הנתונים והסתבר לו שבעיר אין כל "גל פשע". להיפך: בחודשים האחרים ירד מספר הדיווחים על פריצות, ואילו שיעור המעצרים עלה. "גל הפשע" היחיד נמצא בעיתונים.
"פשוט מאוד, מי שהתחילו את גל הפשע היו ידידיך סטפנס וריס, והם ישמחו מאוד להפסיק אותו אם תבקש מהם", אמר פרקר. באוטוביוגרפיה שלו כתב סטפנס שאכן התחיל להצטער על שהביא לעולם את "גל הפשע": העורכים לא ויתרו ורצו עוד ועוד סיפורים, הוא ועוזרו נאלצו לעשות לילות כימים כדי לשים את היד על דיווחי פלילים חדשים, בשעה שידידו ויריבו ריס שלף מדי יום לפחות שני סיפורים כאלה.
רוזוולט זימן את השניים בדחיפות ללשכתו. היו ביניהם קשרי ידידות הדוקים. באותה תקופה הם כבר השמיעו באזניו את הרעיון שירוץ לנשיאות ארצות-הברית, ולימים כתב ריס ביוגרפיה מוקדמת שלו. אבל עכשיו הוא רתח. "אתם התחלתם את הגל הזה?", צעק עליהם. "לשם מה? כדי לסבך אותנו? אפילו עליכם אני לא יכול לסמוך?". ריס שיחזר את השתלשלות היווצרותו של גל הפשע, ובהזדמנות זו גם הסגיר את המקור המשובח שלו לסיפורי הפלילים: תא מסמכים ליד חדרו של מפקד המשטרה, שבו הונחו מדי יום דיווחי התחנות בעיר על אירועים פליליים.
מקס, עוזרו של ריס, שהסתובב בתחנה, היה ניגש מפעם לפעם לתא ויכול היה להעתיק ממנו פרטים. בימי שיגרה הורה ריס למקס להתרחק מן התא. העורכים, בלאו הכי, לא התעניינו בהם. אבל כשפרץ "גל הפשע" לא הייתה ברירה, וריס ומקס שאבו משם מידע מפורט מדי יום. חשיפת המקור בפני רוזוולט העידה כי ריס היה, אחרי הכל, יותר לוחם חברתי עם תחושת שליחות, ופחות כתב משטרה תאב סקופים. באווירת הוידויים נאלץ גם סטפנס לספר איך הכל התחיל, באותו נמנום תמים על הכורסה במרתף, תוך שהוא מוציא מרוזוולט הבטחה שלא תשלל ממנו הכניסה למטה, כדי שיוכל לקבל שם אווירה וצבע לכתבות שלו.
כך הגיע גל הפשע לסופו, לשביעות רצונם של כולם, כתב סטפנס. ריס והוא חדלו לדווח על פריצות וגניבות, חבורת הפוקר שבה לשולחן, והעורכים השתכנעו לאחר זמן שהציבור כבר עייף מסיפורי פשע ורוצה משהו אחר. "גל הפשע", הוסיף סטפנס, שב ועלה מאוחר יותר במגזינים וכתבי עת, שניתחו את האירועים רק על סמך מה שפורסם בעיתונים, וכתבו כאילו על ניו-יורק באמת עברה באותם ימים תקופה שבה קרסה מערכת החוק. "כך ייצרתי גל פשע" הפך לקלאסיקה עתירת ציטוטים במחקרי תקשורת ובפולקלור של כתבי פלילים באמריקה.
עוד בנושא:

פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  18/08/2009   |   עודכן:  18/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"כך ייצרתי גל פשע"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אתה צודק
מרק  |  18/08/09 18:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
הטבלואידים מתמסרים לעיסוק בפלילי    "ישראל היום" משיק תוכנית חדשה של משרד החינוך    ומגלה עניין בדוח של ארגון HRW
פרד כהן-קידר
מעשי האלימות בקרב הנוער רק הולכים ומתעצמים. הטיפול בהם חייב לכלול גם אותם וגם את הוריהם    חנוך לנער על-פי הוריו
צפורה בראבי
הפסקת קפה חשובה לא פחות משאר הדברים שממלאים את יומך העמוס    לא צריך לצאת בשביל זה, אפשר גם בבית, במגרש הפרטי, תוך ניסיון לארגן את הילדים ל"שעת אמא" - 10 דקות של שלווה
עו"ד גיל דחוח
חוק המעצרים מקנה לכל עצור זכות להיפגש עם עו"ד ולהתייעץ עימו, וזאת ללא דיחוי, למעט חריגים ספציפיים הקבועים בחוק. למרות זאת, בוחרות שוב ושוב רשויות החוק למנוע ולעכב מפגשים של עצורים עם עורכי דינם, כדי לנצל את עמדת הנחיתות והמצוקה בה הם נמצאים במהלך המעצר והחקירה
לימור בן-חיים
לתזונה יש השפעה רבה על הפיכת הפעילות הגופנית למרכיב יעיל בריא ומהנה בשגרת חיינו    עצות עם טעם לתזונה נכונה לפני ואחרי פעילות גופנית
רשימות נוספות
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
לא ממצמצים  /  אורן פרסיקו
גדולתו של ראש ממשלתנו  /  אורן פרסיקו
ככה לא בונים חומה של אמפתיה  /  כרמית גיא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il