X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
לאחרונה פורסם במגזר החרדי 'פסק הלכה' בחתימת ארבעה רבנים מן השורה ה'ליטאית' העליונה, האוסר מעליות שבת ואף-על-פי-כן, מעלית השבת נוע תנוע
▪  ▪  ▪
תהליך קבלת הלכות
אני משער כי חלק מן הקוראים שמעו על ה'פצצה' שנחתה בתחום השיפוט החרדי; 'פסק הלכה' בחתימת ארבעה רבנים מן השורה ה'ליטאית' העליונה (הרבנים קרליץ, קנייבסקי, וואזנר ואלישיב שליט"א) האוסר מעליות שבת "כאשר לפי התפתחות המדע הטכנולוגי משתנים כסדר דברים, והנה הובא לפנינו חוו"ד טכנית בכתב ובע"פ...". מכיוון שמכון 'צומת' בראשותי עוסק בבדיקת מעליות-שבת ואישורן, ובעקבות הצפת-פניות מכל החוגים, אני מוצא לנכון להתייחס לנושא גם מעל במה זו. ואדגיש בדגש חזק: אין בפי ביקורת כלפי גדולי התורה החתומים. חיציי מכוונים כלפי אנשי החצר, מושכי החוטים ומכווני-מסנני המידע.
למותר(?) לציין, כי ה'פסק' איננו מנומק ולו במשפט אחד. למותר(?) לציין, כי איש מבין העוסקים והמתמחים בסוגייה זו (ראשי שני מכונים ומהנדסיהם) לא התבקשו להבהיר או להסביר לפני או אחרי הטלת ה'פסק' לחלל עולמם של המצייתים למודעה, למרות שבעקבותיה שבתם תיהפך לצער פיסי ורוחני ולמעלה מזה. גם גישושי מגע, לאחר ה'פסק', שערכתי עם אנשי שלוש חצרות, העלו חרס ואי-נכונות לשמוע מה יש לבעל-דבר-לכאורה לומר. ה'מרצע יצא מן השק' בדמות הבהרה שעלתה מכמה כיוונים בנוסח: "מה הרעש? ממילא הרבנים החתומים (הכוונה לשלושה מתוכם) תמיד התנגדו למעלית-שבת, בעיקר בשל ה'אווירה' ו'זילותא'". אם אכן מדובר במיחזור-החמרה מסוג זה למה ליצור מצג של משהו דרמטי שהתחדש? קשיא! ולמשמשי החצרות פתרונים...
לגופו של נושא אציין בקצירת האומר: החידושים הטכנולוגיים שהתחדשו ברבות השנים אין בהם מהפך עקרוני הגורם שאותן סיבות אשר שימשו כיסוד ההיתר לפני 50-40 שנה יפוג תוקפן. להסבר מפורט בנושא אפנה לאתר מכון 'צומת' (zomet.org.il), שם תמצאו בצד ההבהרות גם את ה'פסק' ואת 'חוות הדעת המקצועית' החדשה, העמומה והמגמתית בעליל.
"עונג שבת דוחה חומרות"
אכן, אין זה סוד שמעלית-שבת היא מן הנושאים אשר מעולם נפלגו בה פוסקי הציבור, כמו בשאלות הלכ-טכניות נוספות הקשורות לשבת: חוט העירוב, שימוש בחשמל, פתיחת מקרר, סיר לבישול איטי ועוד. נימוקי האוסרים - מהם הלכתיים 'טהורים', מהם מדיניות של 'אווירת השבת', מהם התנגדות לכל חידוש מחשש לכרסומים ו'מדרון חלקלק'. ההגונים בקרב מחברי ספרי הלכה עכשווית מציינים בליקוטיהם כי נחלקו הפוסקים זה בכה וזה בכה, תוך הפניה לתשובות מפורטות ומנומקות. פוסקי הלכה לציבור, ההגונים שבהם, משיבים לשואליהם כי בנושא הנשאל נחלקו הדעות והמקל "יש לו על מה ועל מי שיסמוך".
המשתמש במעלית-שבת שאיננה על הירח משפיע בכובד משקלו. השאלה היא, האם יש בכך סרך איסור? הרב שלמה-זלמן אוירבך זצ"ל, זה שבזכותו (כמעט) כולנו פותחים מקרר בשבת, הוא שהורה היתר במעלית השבת מסיבות די דומות. הוא אשר מפיו שמעתי לא אחת אמירה הלכתית-חינוכית מאוד משמעותית: "עונג שבת הוא חיוב מדברי נביאים ודוחה חומרות"! מסר זה הפך לאסכולה הלכתית מלאה וכמדומה שמרבית הציבור שומר המצוות אמון עליה, כמאמין ב'תורת חיים'.
כנגדה מוצבת האסכולה ה'ליטאית', המוצאת סיפוק ומרגוע-עצבי בריבוי חומרות. יתר על כן, חסידי אסכולה זו, ובפרט אנשי חצר הסובבים וסוככים על גדולי התורה, חדורים לעתים בלהט לזכות את הרבים ב'חומרות' חדשות לבקרים. לדידי, אסכולת 'נתגלתה חומרה חדשה' לגיטימית, ובלבד שתשרור שקיפות והבהרת 'מהיכן דנתוני?', ולא הנחתת פסקי-מודעות כבת קול המפוצצת בראשי ההרים.
אני סמוך ובטוח כי הציבור החרדי הנזקק למעליות שבת ימשיך לנהוג כך, כל עוד פסקי החצר לא יעוגנו כדרכה של הלכה, ומעלית השבת אף-על-פי-כן נוע תנוע. ההחמרה הכוללנית מצד 'זילותא דשבת' הופכת לבומרנג - ל'זילותא' דפסיקת הלכה ול'זילותא' של חצרות מרנן ורבנן.
מעלות-מעליות בתיבת נח
כידוע, נח הצטווה על תיבה בת שלוש קומות. האם פעלה בה מעלית בשבת? בחול? ובכלל איך התנהלו בה החיים היומיומיים במשך מחצית השנה?
להפתעתנו מצינו התייחסות חז"לית סותרת ומגוונת באשר לחלוקת הקומות בין שוכני התיבה. רש"י (על-פי סנהדרין קח, ב) נשמע סביר והגיוני לטעמנו הלוגיסטי: "תחתיים לזבל, אמצעיים לבהמה, עליונים לאדם". אך מה נעשה עם מדרש בראשית רבה (פל"א) התמוה באזני אמרגן מקצועי: "תחתיים לזבלים, שניים לו ולבניו ולטהורים, והעליונים לטמאים. ויש מחליפין: תחתיים לטמאים, שניים לו ולבניו ולטהורים והעליונים לזבלים". התמיהה גובהת לשחקים למקרא פרקי דרבי-אליעזר (כג) המשייך ומשדך את נח ומשפחתו עם ה...שקצים והרמשים: "מדור כל בהמה וחיה ביציע התחתון, מדור לכל העופות ביציע השניה, מדור שקצים ורמשים ובני אדם ביציע השלישית".
מה הפשר? על כרחך עלינו לפרש כמו את כל סיפורי התנ"ך, שלא בדרך הריאליה. "תחתיים שניים ושלישיים" עוטים בספרי ההגות, החסידות והסוד מחלצות של 'מדרגות' ו'בחינות', ולא נוחות לוגיסטית וריאליה יבשושית. יש אפילו מי ששייך את הקומות לבנים: שם, חם ויפת...
תאריך:  23/10/2009   |   עודכן:  23/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מירוץ החומרות ה'ליטאי'
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
פסקי הלכה שנועדו להיות מופרים
ירון זכאי  |  23/10/09 15:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נרי אבנרי
אם נזכרים בתיעוב של רבין את פרס, ומסיקים את המסקנה הנכונה מפרישת עמי איילון - מבינים שמחלוקת לא מפרקת מפלגות דמוקרטיות. מה שכן מפרק מפלגות זה אי-כיבוד הכרעת רוב. מהסיבה הזאת, פינס וחבריו המורדים יותר לא בסדר
נסים ישעיהו
השקר הצליח להסתנן אל התיבה ובכך שיבש את הקשר התקין בין הנבראים (שבתיבה) ובין בוראם. ומעניין ששקר, וגם קרש וקשר = 600 = שנות חייו של נח בעת שנכנס לתיבה. אבל 600 זה גם חמש פעמים שנות חייו של משה, 120x5, מה הקשר?
איתמר לוין
מדור חדש על ענייני השבוע - שישה בשישי    והפעם: על אהוד ברק; על האירועים המוזרים באוניברסיטת תל אביב; על השערוריה החדשה במכבי תל אביב שהתגלתה עם התאבדותו של מוני פנאן. ועוד ועוד.
חנן רפפורט
על מקומה של האישה בנוף השמות היהודיים
אפרי הלפרין
אנו חיים בשלום עם החילונים, טוב לנו מאוד עם הדתיים, אנו מכבדים ומעריכים את הקהילה החרדית לגווניה, אך אנו מאוד-מאוד לא אוהבים את הצבועים. הצבועים הם אלה המבטיחים לנו גן עדן, ומובילים אותנו בפועל לגיהנם, עושים מעשה זמרי ומבקשים שכר כפנחס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il