השימוש בשמנים למאכל, למאור, לטיפולי עור ועוד, נפוץ מימי קדם ועד ימינו. חשוב להפריד בין שומנים לשמנים. השומנים, בשפה מקצועית "רווים", מקורם במזונות מהחי: בשרים, מוצרי חלב וגבינות עתירי שומן, ביצים, הם מכילים גם כולסטרול ועודפים מצטברים בדפנות העורקים ועלולים לגרום להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
השמנים, המכונים "בלתי רווים", מקורם בצומח: שמן זית, סויה, קנולה, שומשום, חמניות, אבוקדו ועוד. הם חיוניים לגוף להמסת ויטמינים K ,E ,D ,A, לבניית קרומי תאים, הורמוני מין ואספקת חומצות שומניות חיוניות שהגוף אינו יודע לייצר.
|
טיפים לשימוש יום-יומי בשמן זית
|
|
- לבעיות קוצר נשימה: לערבב חלקים שווים של שמן זית וחומץ, לחמם מעט ולעסות את בית החזה והגב. לכסות את המקום;
- להצטננות וגודש באף: למרוח טיפות שמן זית סביב האף ולטפטף גם לתוכו. מקל על הנשימה;
- דלקת אוזניים: מחממים שמן זית כתית בכבישה קרה. כשהוא פושר, מטפטפים לתוך האוזן;
- מיגרנות: טוחנים שני בצלים במעבד מזון, מוסיפים שמן זית עד ליצירת עיסה. מעסים את המצח. עוטפים את הראש בבד ושוכבים חצי שעה עד שהכאב עובר;
- נשירת שיער: לאחר חפיפת הראש, מחממים שמן זית, מורחים על השיער ומעסים את הקרקפת. עוטפים בנייר עיתון ועליו שקית ניילון ומשאירים מספר שעות. שוטפים במים. כדאי לחזור על הטיפול מספר פעמים בשבוע;
- להורדת לחץ דם גבוה: להרתיח עלי זית ולשתות את המרתח מספר פעמים ביום.
|
תכונות שמנים על-פי הרפואה הסינית
|
|
- שמן שומשום: טעמו מתוק, פועל על מרידיאן הקיבה בכיוון מטה, מוריד יאנג עולה. מספק אנרגיה קרירה, לכן מטהר חום, מטפל בעצירות הנובעת מיובש וחום במעי. מנטרל רעלים.
- שמן סויה: בעל אנרגיה חמה, טעם חריף, כיוונו כלפי מעלה, לכן מחזק יאנג, מניע צ'י ודם, מפזר קור.
- שמן אבוקדו: בעל אנרגיה קרירה, טעם מתוק, מחזק צ'י ודם, מלחלח ראות ומעי גס, מהרמן את הכבד. עשיר בויטמינים ומינרלים.
- שמן בוטנים: בעל אנרגיה ניטרלית, טעם חריף, כיוון מעלה. מטפל בעצירות שמקורה בתולעים.
- שמן זית: בעל אנרגיה ניטרלית, טעם מתוק, חמוץ. פועל על מרידיאן הראות והקיבה. מטפל במחלות כבד וכיס מרה, מוריד לחץ דם, מועיל לסוכרת, תנועת מעיים ומשפר זיכרון.
|
|