הסכסוך הישראלי-פלשתיני הוא עדיין עניין של ויכוח אידיאולוגי. הוויכוח כבר אינו על שלמות טריטוריאלית לעומת שלום (שני הצדדים לוויכוח ההוא כבר מזמן הובסו על-ידי המציאות), אלא על 1967 לעומת 1948. במילים אחרות, האם ניתן לסמוך על הערבים בכלל ועל הפלשתינים במיוחד, שהם אומנם יניחו לישראל לחיות בשקט, אם יבוטלו תוצאותיה של מלחמת 1967, או האם הם תמיד יתעקשו לבטל את תוצאותיה של מלחמת 1948?
דן מרידור טרם קבע את עמדתו בעניין. בכנס הוא סיפר סיפור (שכבר שמעתיו מפיו) על פגישה שהייתה לו עם
מחמוד עבאס לפני פסגת קמפ דיוויד ב-2000. עבאס סיפר למרידור, שהוא לקח את בנו לנצרת, הראה לו את הבית שבו נולד ואמר: "אנו לא שבים לבית הזה". אך בקמפ דיוויד היה זה דווקא עבאס, שהתעקש שלא לוותר על "זכות השיבה". למרידור עדיין לא ברור, האם הפלשתינים רודפים אחרינו בגלל 1967 או בגלל 1948. "אם מדובר ב-1967, ניתן ליישב את הסכסוך", הוא אמר. "אם מדובר ב-1948 – לא ניתן לעשות זאת". הוא גם אמר שהסטטוס קוו בלתי ניתן להגנה, ברומזו לכך שיש ליישב את הסכסוך. הוא לא אמר מה הוא ממליץ לעשות, אם וכאשר יוברר לו שהסכסוך אינו על 1967, אלא על 1948.
לדן שיפטן (מאוניברסיטת חיפה), לעומת זאת, אין ספק, כי הסכסוך הוא על 1948, ולכן הוא אינו פתיר. לפיכך, לשיטתו על ישראל לשחרר את עצמה מהפלשתינים, על-ידי כך שתפנה את מרבית שטחי יהודה ושומרון, "לא מפני שזה מגיע לפלשתינים, אלא מפני שלישראלים לא מגיע להיתקע איתם".
אליוט אברמס (מהמועצה ליחסי חוץ) לא הבהיר את עמדתו בוויכוח בין 1948 ובין 1967, אף על-פי שהוא כן אמר, שאין הצעה ישראלית שהייתה מספקת את ערפאת, ושעבאס מנסה להרוויח זמן, ביודעו כי הוא ברווז צולע, והוא אינו רוצה להיכנס להיזכר כמנהיג הפלשתיני הראשון שוויתר על "זכות השיבה". אם אין פירוש דבר שמדובר ב-1948, מה כן הפירוש?
הוויכוח בכנס היה למעשה בין דן שיפטן ואליוט אברמס מצד אחד, ובין דני רוטשילד (היו"ר החדש של הכנס) ודניאל קרצר (לשעבר שגריר ארה"ב בישראל) מצד שני. רוטשילד וקרצר בדעה שהסכסוך הוא על 1967, ולכן ניתן ליישב אותו (השאלה שיש להפנות אליהם היא מדוע, אם כן, היה העולם הערבי במלחמה עם ישראל לפני 1967, ולמה הוא הקים את אש"ף ב-1964). זו הסיבה שהם ממליצים להשיב בחיוב ל"יוזמת השלום הערבית". קרצר למעשה אמר לקהל השומעים לא להאמין לשאר חברי הפאנל, למעט לרוטשילד, ורק לסמוך עליו. (זה הזכיר לי מאמר דעה של אוולין גורדון בג'רוסלם פוסט, כשקרצר עדיין היה שגריר בישראל, שכותרתו היתה: "דן קרצר מתנהג כמו ישראלי". אמת.).
הצעתו של אולמרט לעבאס בספטמבר 2008 הייתה למעשה אימוץ של "יוזמת השלום הערבית". אך בכל זאת עבאס דחה אותה. קרצר ניסה לנקות את עבאס באומרו, כי באותה תקופה היה אולמרט ברווז צולע. אך, כפי שחשף אליוט אברמס, ממשל בוש עודד את עבאס לקבל את ההצעה. לטענת אברמס, אם אומנם היה עבאס רציני וכן ברצונו לסיים את הסכסוך עם ישראל בגבולות שלפני 1967, יכול היה לקבל את ההצעה, ואז להאשים את ממשלת ישראל החדשה באי-כיבודה (במיוחד שבספטמבר 2008 התחזית הייתה ש
ציפי לבני תחליף את אולמרט ולא שתתקיימנה בישראל בחירות חדשות).