X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
ישנם אנשים שחייהם מלאי לבטים ותחושה של חוסר שלמות, ישנם שחיים חיים חסרי יציבות ומלאי שינויים, ישנם שחיים חיי זוגיות מאושרים וישנם שמתקשים ליצור מערכות יחסים יציבות
▪  ▪  ▪
מדוע אנו חוזרים לסביבת חיים מתסכלת? [צילום: פלאש 90]
סביבת החיים שיצרנו לעצמנו אינה מקרית. בעוד אנחנו חווים הצלחות ואושר בתחומים מסויימים, אנחנו חוזרים לאותם תסכולים וקשיים בתחומים אחרים, וחשים בטעות שמדובר בגזירת גורל.
אישיותנו עוצבה בסביבה מסויימת, שהיו בה מרכיבים חיוביים ומרכיבים כאובים. הוטמע בנו זיכרון רגשי לא מודע המותאם לסביבה זו והתפתחו בנו יכולות שמותאמות אליה. רגשותינו אינם מקריים. הם מנתבים אותנו לשתי מטרות הישרדותיות:
  • לפעול על-פי הזיכרון הרגשי המוטמע בנו כדרכי הישרדות לא מודעות. בתחומים בהם מוטמע בנו זיכרון רגשי בעייתי רגשותינו יכשילו אותנו שוב ושוב;
  • לנתב אותנו ליצור לעצמנו סביבת חיים הדומה מהותית לסביבת החיים בה עוצבה אישיותנו ואליה יכולותנו מותאמות. סביבת חיים שאינה בהכרח מאושרת או חיובית. על כך נרחיב במאמר זה.
מבט על הטבע מלמד שישנם יצורים החיים בסביבת חיים הנתפסת על ידנו כבעייתית וקשה. דוגמה לכך היא פינגווינים החיים בקוטב. בעלי חיים אלו חיים בסביבת חיים המותאמת ליכולות שלהם שהתפתחו לאורך האבולוציה. הם לא יוכלו להתקיים בסביבת חיים שנתפסת על ידנו כנעימה וטובה יותר. כך גם אנחנו. אנחנו מנותבים על-ידי רגשותינו, מבלי שאנו מודעים לכך, ליצור לעצמנו סביבת חיים אליה מותאמות יכולותנו. סביבת חיים זו נקראת גם הסביבה ההרמונית שלנו, לא משום שהיא בהכרח טובה, אלא משום שבה אישיותנו פועלת בהרמוניה בהתאם לסביבה שבה היא עוצבה.
דוגמאות:
אמו של הראל הייתה חלשה ונזקקה לעזרתו כבר מגיל צעיר. הראל נדרש בילדותו לקחת על עצמו אחריות רבה וחריגה. בבגרותו הראל התאהב באישה בעלת קושי תפקודי והוא נדרש לשאת בעיקר האחריות והנטל. הראל חש זרות כלפי נשים חזקות ופעילות. לעומת זאת, רגשותיו ניתבו אותו להינשא לאישה שיצרה עבורו סביבת חיים דומה לזו שבה התעצבה אישיותו.
אמו של אמנון הייתה חזקה ופעלתנית. היא ניהלה קריירה משגשגת, מיעטה לתמוך באמנון ונתנה לו חופש רב בילדותו. הראל פיתח אישיות עצמאית. הוא חש צורך מתמיד בחופש ובבדיקת גבולות גם בבגרותו. הראל חש זרות וחוסר אמון כלפי נשים חמות ותומכות. הוא נישא לאישה קשה וקרייריסטית שמיעטה לתמוך בו נפשית ומנגד נתנה לו חופש רב ולא ציפתה לתמיכה מצידו. סביבת חיים זו יצרה אצלו תסכולים ותחושת חוסר ביטחון, ממש כפי שחש כילד, אך זו הייתה הסביבה ההרמונית שהוטמעה בו והוא חש שאין ביכולתו להביא לשינוייה.
ההרמוניה הרגשית שלנו היא בעלת השפעה מכרעת בכל תחומי חיינו ולא רק בתחום הזוגיות.
דוגמאות:
איתן נדחה על-ידי הוריו בינקותו ופיתח אישיות סכיזואידית כאובה. בבגרותו הוא חש חרדה ותחושת דחייה קשה ומוטעית. הוא נמנע מיצירת קשרים חבריים וזוגיים, הוא מבודד את עצמו וחש מכך כאב רב, אך מרגיש שאין ביכולתו לשנות את סביבת חייו הכאובה.
הוריו של בועז זלזלו בו בתקופת ילדותו. בועז הטמיע הרמוניה רגשית כאובה. בבגרותו הוא חש חרדה ותחושות כאובות בכל פעם שהוא התחיל לעבוד במקום עבודה חדש. רגשות אלו מכשילים אותו שוב ושוב ויוצרים עבורו את הסביבה המתסכלת והכאובה של ילדותו.
אמה של עדי חשה חרדות של ממש בבגרותה ומנעה ממנה לצאת מביתם לחברים ולפעילויות. עדי הטמיע הרמוניה רגשית מותאמת. בבגרותה היא חשה חרדות רבות עוצמה בכל פעם שניסתה לצאת מביתה. רגשותיה גרמו לה להסתגר בביתה גם בבגרותה ומנעו ממנה לפתח קריירה מקצועית וקשרים חברתיים. סביבת חיים זו דומה מהותית לסביבת הילדות שלה.
הרמוניה רגשית ופוסט טראומה
דוגמה כאובה במיוחד לעוצמתה ולהשפעתה של ההרמוניה הרגשית הייחודית שמוטמעת בנו, היא שינוי מסלול חיים כתוצאה מאירוע טראומטי.
אנשים רבים, שחוו אירוע טראומטי וכאוב, יוצרים לעצמם לאחריו שוב ושוב מצבים דומים וקשים. הסיבה לכך היא שהוטמע בהם זיכרון רגשי רב עוצמה בעקבות האירוע הטראומטי וההרמוניה הרגשית שלהם השתנתה. לאחריו, רגשותיהם מנתבים אותם להיתקל שוב ושוב במצבים קשים המותאמים לזיכרון הרגשי הכאוב שהם הטמיעו. הם מודעים לרגשות שלהם אך לא לזיכרון הרגשי שגורם להם.
דוגמאות כאובות לכך:
  • נשים שחוו אונס ולאחריו פנו לעסוק בזנות, למרות שהעיסוק קשה עבורן מאוד ומעורר בהן חרדה;
  • רופא ששירת במלחמה ונאלץ לבצע טיפולים כירורגיים בשטח, ולאחר-מכן משנה את ההתמחות המקצועית שלו ועובר לתחום כירורגי;
  • שבויי מלחמה שחוו בדידות קשה ולאחר שהם חוזרים לביתם, הם מבודדים את עצמם למרות שהדבר יוצר בהם חרדה וכאב.
כפי שאירוע כאוב משנה את ההרמוניה הרגשית בצורה בעייתית וגורם לניתוב רגשי בעייתי, כך הטמעת זיכרון רגשי חיובי תשנה את ההרמוניה הרגשית שלנו לטובה ותיצור ניתוב רגשי חיובי. השינוי במציאות האובייקטיבית לא יאחר לבוא.
לאתר הספר העוצמה הרגשית
תאריך:  03/03/2010   |   עודכן:  03/03/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן גנור
בכל התעללות שנחשפת צצה תמיד האמירה כי המתעללים הם תלמידים "נורמטיביים". אך לא כן הדבר - זו אינה נורמת התנהגות שהחברה חפצה בה, זהו כשל חינוכי מובהק
צילה שיר-אל
השבוע בכוכבים: כוכב מארס מתיישר מנסיגתו - כיצד התיישרותו משפיעה עלינו?    וגם: תחזית שבועית כללית לילידי כל המזלות
אלכס נחומסון
מוזר שחוק איסור ההפליה נעלם מעיניה של מפקדת המשטרה בחיפה. מדובר בחוסר מקצועיות שאינו מאפיין אותה    גוף העוסק באכיפה – חייב להכיר את החוק, אחרת הוא מועל בתפקיד שמוטל עליו
עו"ד נבון קצב
בני אדם יקרים, היפכו את העבודה והכסף לאמצעי ולא למטרה של החיים
ציפי לידר
מקבץ קטן של בדיחות וסיפורי חוכמה בניחוח יהודי, הטומנים בחובם מסָרים חינוכיים ופסיכולוגיים    ספיישל לא רק לפורים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il