X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסודות מאחורי המדפים

קטשופ - מה מקור השם והיכן פותח?

הרוטב המקורי פותח במאה ה-17 בסין הרחוקה, והכיל רכיבים שונים - כמו שעועית, פטריות, צדפות ואפילו דגים מלוחים - אבל לא עגבניות בעבר נקרא "קושיאפ" וגם "קישאפ" אז מתי נכנסו העגבניות לתוך הרוטב?!
▪  ▪  ▪
קטשופ "היינץ". אין ילד שלא יודע מה זה האדום-האדום הזה [צילום: AP]

רטבים מסוימים נחשבים לרבי-מכר בכל רשתות המזון. ניתן למנות את הקטשופ ואת רטבי הסלט ואת רוטב הסויה על הנמכרים ביותר. רוב הרטבים פותחו בארצות הברית, אם כי יש להם קונים רבים באירופה וגם באוסטרליה הרחוקה. רוטב קיקומן, למשל, "רוטב יפני", פותח אכן על-פי ידע יפני, אולם גם הוא מיוצר בארה"ב. הקטשופ נפוץ, מוכר ונמצא בכל בית ועל כל שולחן ומסעדה. תשאלו כל ילד מהו המוצר האדום הזה, והוא מיד ישיב לכם.
הייתכן שהמוצר במתכונתו המוכרת הוא רק בן 150 שנה? ולפני כן בכלל נועד לשימוש אחר לחלוטין?
המוצר המוכר כיום עשוי מעגבניות, מים, סוכר, חומץ, תבלינים, בהם: ציפורן, מלח, סלרי, פלפל אנגלי, קינמון, כוסברה, ג'ינג'ר, צ'ילי חריף, הל, אגוז מוסקט ובצל.
המוצר המקורי היה רוטב אשר פותח בסין, במאה ה-17, שהכיל רכיבים שונים לחלוטין ונקרא כך משום שכלל רטבי דגים בתוספת רכיבים כמו: צדפות, לובסטר, דג מלוח, שעועית, מלפפון, חמוציות, לימון, פטריות ואפילו ענבים. מסין נדד המוצר לאינדונזיה ולמלזיה ומשם דרך סחר החליפין לאנגליה. את שמו קיבל בגלל רכיביו. בסין נקרא "קושיאפ" = דגים כבושים, ובמלזיה נקרא "קישאפ" = טעם.
כאמור, המוצרים האלו לא הכילו כלל עגבניות, אשר החלו להתווסף לרוטב רק בסוף המאה ה-19 באירופה, אולם שוכללו לדרגת אמנות בארה"ב החל בשנת 1872, בה הנרי היינץ הבין שעל-מנת להפכו לרוטב נפוץ, יש להפכו לרוטב על בסיס עגבניות, להן הוא הוסיף כמעט את כל הטעמים - מתוק, חריף, מלוח ואפילו מעט מריר. לימים הפך הרוטב לנפוץ בעולם, כאשר המתכון המקורי לא השתנה כלל, למעט שינוי בקבוק ומעבר מזכוכית לפלסטיק.
הידעתם?
  • הקטשופ מכיל רמה גבוהה של ליקופן אשר נמצא יעיל כחומר נוגד חמצון ויש אף הטוענים שיעיל נגד סרטן. יתרונו הבריאותי של חומר זה המצוי בעגבניה כהה - מאחר שהקטשופ מכיל גם רמות גבוהות של מלח וסוכר.
  • הקטשופ הפך לפופולרי בקרב קהלים נרחבים, מאחר שיש בו טעמים עשירים המתאימים לחיך של רבים מאיתנו.
  • ארבע כפות של קטשופ מכילות את ערכה התזונתי של עגבניה אחת.
  • להברקת כלי נחושת ניתן להיעזר בקטשופ.
  • בפיליפינים ובהוואי ניתן למצוא רוטב דומה על בסיס בננות, אשר לפעמים אף מוסיפים לו צבע מאכל אדום.

תאריך:  01/12/2011   |   עודכן:  01/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסי ריבלין
מבין השורות האוהבות שכתבה בתו של ד"ר גינטר פרידלנדר על אביה ומפעל חייו "טבע" - עולה מסקנה אחת: לו השכיל פרידלנדר לזוז הצידה בזמן הנכון ולמנות תחתיו מנכ"ל שכיר שיידע לקחת את המפעל למקומות חדשים, חברת "טבע" הייתה גם היום מקושרת עם משפחת פרידלנדר, המייסדת. וזה בדיוק מה שמייסדי אסיא, בני משפחת סלומון, השכילו לעשות בעזרתו של אלי הורביץ המנוח
נועם בדין
נועם בדין, מנהל מרכז תקשורת חברתית שדרות, שב ממסע נוסף של הרצאות בקמפוסים בארה"ב ומביא עימו את ההשוואה בין הנסים על נפשם מסופות טורנדו לבין הנסים על נפשם מירי טרוריסטי על שדרות; וגם מפרט את האתוס המלא של המענק האמריקני לישראל
יצחק מאיר
אדם הוא אדון חלומותיו. הוא יוצר אותם. הם לא באים אליו מעולמות בהם אין לו דריסת רגל כשהוא ער. אם הם שדרים - הם יוצאים ממנו אליו, עולים ממי התהום הנישאים עימו במעמקים סמויים גם מעינו, לכל מקום אליו הוא הולך, אל המעיין הנובע, כמאמר חז"ל, "אין מראין לו לאדם אלא מהרהורי לבו"    וינייטה לפרשת ויצא, התשע"ב
אלי אלון
חוסר טעם ואטימות מחשבה בארגון טקס יום ההגנה בתל אביב לתלמידי בתי-הספר    הטקס נערך בכיכר רבין במקום פתוח בצהרי יום ותחת שמש יוקדת    התלמידים שהשתתפו בו נחשפו לשמש לפחות שלוש שעות ורבים מהם לא חבשו כובעים להגן עליהם
יורם אטינגר
מצרים אינה זקוקה למערכות הנשק המתוחכמות כדי להילחם בטרור פנימי וגם לא כדי להתגונן בפני לוב וסודן החלשות באופן דרמטי ממצרים    מצרים זקוקה למערכות הנשק המתוחכמות כדי להשיג "איזון אסטרטגי" מול ישראל - שם קוד לעיתוי מתאים לפתיחת מלחמה נגד ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il