X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פעם היה ניתן לקנות בית עם משכנתה היום זו הפכה למשימה בלתי אפשרית עבור צעירים אפשר להציע דירות זולות יותר לקנייה או להשכרה, בתנאי שרוצים בכך אך השלטון מעדיף מגזרים מסוימים וטייקונים
▪  ▪  ▪
דירה ממוצעת הפכה לחלום רחוק [צילום: סטריט ויוויו]

לפני כמה שנים גמרתי לשלם את המשכנתה על הדירה שלי. זה היה אחד הימים הנחמדים בחיי. תחושה של שחרור גדול אחרי 25 שנות תשלומים. התחלתי בדירת קרקע קטנה שקניתי אחרי הצבא, עם משכנתה של 100 אחוז מהבנק. אז זה היה אפשרי, כמובן עם ערבויות מפה ועד בנגלדש. מה עבר לי אז בראש? בפרץ של מחשבה בורגנית, לא כל כך אופיינית לילד אחרי צבא, חשבתי שבמקום לשלם שכירות במשך שנים ובסוף להישאר עם כלום, עדיף לקנות דירה עם משכנתה ולשלם את ההחזר החודשי ובסוף תישאר דירה.
אמנם הבנק עשה עלי רווח עצום. הריביות, ההצמדות, הביטוחים... אבל בסך-הכל, אני בר מזל. כי היום זה היה בלתי אפשרי. אין משכנתאות כאלה. היום צריך להביא לפחות 40 אחוז כסף מהבית. וגם אין דירות כאלה. כי עוד משהו קרה בתקופה הזו: המחירים קפצו לשמיים.
אחרי עשר שנים, מכרתי את דירת הקרקע, לקחתי עוד משכנתה וקניתי את הדירה שבה אני גר ב-12 השנים האחרונות. אם היום הייתי צריך לקנות את הדירה הזו, לא הייתי יכול. גם לא כחבר כנסת. לא שהיא גדולה או מיוחדת. 2.5 חדרים, קומה ראשונה, בלי חנייה, במרכז ת"א. והמחירים בשחקים.
נשגב מבינתי איך צעיר יכול להגיע היום לדירה, באיזשהו מקום. רק אם מישהו עוזר לו. ואם אין לו עזרה?
הרי דירה ממוצעת בישראל עולה 1.2 מיליון שקל, לפי נתוני הממשלה. בערים הגדולות, היכן שגם יש עבודה, עולה הרבה יותר. זאת אומרת, שצריך לבוא מראש עם חצי מיליון שקל ביד, רק כדי שהבנק ייתן לך הלוואה על שאר הסכום. אני לא מכיר הרבה אנשים סביבי שיש להם חצי מיליון שקל זמינים בכיס.
אבל אין מה לעשות, אומרים לי. ככה זה השוק ואי-אפשר להוריד את המחירים. אז חברות וחברים יקרים, זו אחת השאלות הכי נפוצות ששואלים אותי בהתמודדות שלי על ראשות העיר ת"א-יפו כשאני מסביר איך אקדם דיור בר-השגה, וזו גם אחת הטעויות הגדולות בשיח הציבורי שלנו. אבל אנחנו לא צריכים להאשים את עצמנו בטעות הזו. כי לא נפלנו אליה במקרה. זו מנטרה שהוחדרה בכוח עצום במשך שנים לכל פינות חיינו, במטרה אחת: לשרת אינטרס מסוים, מאוד צר, של קומץ זעיר של בעלי עניין.
בוודאי שאפשר להציע דירות זולות יותר לקנייה או להשכרה, בתנאי שרוצים בכך. וכאשר השלטון רוצה, הוא גם עושה. למשל, בשטחים מסויימים, שאפשר פשוט לכנות אותם "השטחים", או למיגזר מסוים. אבל לא לכולם. לכולם אין גישה לדירה חדשה ב-600 אלף שקל, כמו שמציעים בחריש. זה דיור בר-השגה: ההוכחה שכאשר השלטון רוצה, הוא יכול להציע לציבור דירות טובות במחיר שפוי.

הבנייה התקציבית

תכירו בבקשה את "הבנייה התקציבית", הידועה גם בשמה השני "מחיר למשתכן". מה זה אומר? שהמדינה או גורם ציבורי אחר, עירייה למשל, בונה בעצמה וקובעת מראש את מחיר הדירות שתמכור או תשכיר לציבור. הרי הגורם העיקרי במחיר הדירה הוא הקרקע. ורוב הקרקע בישראל היא של המדינה, ועלויות הבנייה למטר מרובע ידועות לכל קבלן זוטר. אז המדינה מתקצבת בניית דירות על אדמתה (אדמתנו, לא לשכוח) במחיר שהיא קובעת מראש בהתאם לעלויות הבנייה. ממש כמו שהמדינה מתקצבת בנייה של בתי ספר ובתי כנסת ומחנות צבא, וכבישים, ויודעת בדיוק כמה זה יעלה לה. והמחיר של דירה כזו יהיה חצי ממה שעולה דירה עכשיו.
רגע רגע, זה מזכיר לנו משהו הסיפור הזה. עד לא מזמן, המון דירות בארץ נבנו בשיטה הזו. ככה ההורים שלנו הגיעו לדירה, וזו בעצם תמיד הייתה נוסחה ישראלית מנצחת: איך לבנות הרבה דירות, מהר, ובזול. למשל כשהגיעו הנה גלי עלייה. הפעם האחרונה הייתה בתחילת שנות ה-90'. המדינה בנתה אז 120 אלף דירות בשנה וחצי. עובדה.
ובעצם עוד הרבה קודם, היה לזה כבר שם נפוץ, שכל ילד הכיר. שיכון. יש גם משרד ממשלתי כזה: משרד השיכון. ויש חברות שיכון. אבל את מי ואת מה הן משרתות היום?
אם אתם חושבים עכשיו על הבניינים הישנים עם הדירות הזעירות, תחשבו שוב. השיכון של שנות האלפיים, לא יהיה בסטנדרט של שנות ה-50'. הדירות בבנייה ציבורית יכולות להיות בסטנדרט מעולה: דירות חדשות, מעוצבות, אטרקטיביות. השאלה היחידה היא כמה הן עולות ומי מרוויח מהעסק: טייקון נדל"ן כלשהו, או הציבור הרחב.
ומי שמנסה למכור לכם שמה שקורה כאן זה מה שקורה בכל העולם - מטעה אתכם. הגישה העירונית החדשנית, במדינות הכי מפותחות, היא דווקא של בנייה ציבורית, איכותית, בדרך כלל גם בנייה ירוקה ומודרנית. ראיתי פרויקטים כאלה במו עיני, והם מאוד יפים. בצרפת, למשל, התקבל לפני כמה שנים חוק שמחייב שבכל עיר לפחות 20% מהבנייה תהיה ציבורית. בשוק השכירות שם כמעט חצי מהדירות הן בבעלות ציבורית. בעיר חביבה כמו אמסטרדם שבהולנד, רוב הדירות הן ציבוריות.
אז בוודאי שאני תומך בהמשך בנייה פרטית, אבל בצדה תהיה גם בנייה ציבורית טובה, שתיתן פתרונות לאנשים בתחילת הדרך, למי שרוצה לבנות את חייו והיום זה נראה לו חלום רחוק. יהיה תמהיל של דירות: גדולות ובינוניות, יקרות ופחות יקרות, פרטיות וציבוריות, תהיה יד מכוונת שפועלת קודם כל על-פי הצרכים של התושב. ולכל מי שאומר: "הי, לי יש כבר דירה אז מה אכפת לי" - שיחשוב על הילדים שלו, ושיחשוב על עצמו בגיל יותר מבוגר כשיצטרך אולי דיור מוגן וייאלץ לשלם מחירים מטורפים.
הגישה שלי מעודדת מעורבות ציבורית בשוק הדירות. הרי הגורמים הציבוריים ממילא מעורבים בו עד צוואר, אלא שהיום ההתערבות שלהם היא רק לצורך מכירת חיסול של נכסי המדינה לטובת גורמים מסוימים. לא לטובתי, לא לטובתך. והשוק הוא הכל חוץ מלהיות "חופשי". היום הוא ריכוזי עד כדי מחנק.
נשמע חדשני? נועז? שונה? צודקים. זה באמת שונה, כי המצב הנוכחי מחייב שינוי. ואני מרגיש שלזה בדיוק התכוונו בתנועה שלנו כשאמרו בימים רחוקים "לא עייפי דרך, כי אם מפלסי נתיב!".

תאריך:  25/05/2013   |   עודכן:  25/05/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי יבנה לי בית?
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
תוך חמש שש שנים זה יהפוך לסלמס
יולו  |  25/05/13 23:33
 
- סלמס כמו שרמת אביב זה סלמס? ל"ת
כרtttt  |  26/05/13 08:50
2
אפרופו חריש והפריפריה
יולו  |  25/05/13 23:38
3
עדיפות במשכנתאות
יורם שפכטלע   |  26/05/13 09:24
4
הפתרון: עידוד פיצול דירות
בתיה אבן  |  26/05/13 09:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אדוה נוה
העיסוק התקשורתי הנרחב במסע הרצח בבאר שבע והתיאור הנרחב של פרטי מסע הרצח עלול לטעת רעיונות במוחם של אנשים הנמצאים במצוקה נפשית דומה
דן אלון
אין כאן שום שמחה על נפילתו של איש. מבין כל הנוכלים במעמדו, הוא דווקא זה שיש בו חיבור לשפע אבל גם חיבור לחסד. זו לא שמחה על נפילתו של אדם, אלא שמחה על כך שקרן אור ראשונה של תקווה מבצבצת כעת לאזרחי מדינת ישראל, עם הוכחה שהדבקות במשימה מביאה את היום
אברהם הללי
הדיבור מכסף אך השתיקה מזהב וזה שתוכו כברו ניחן באומץ נשגב
יורם דורי
זכרונות מלפני 40 שנה הציפו אותי השבוע: אך הפעם לא גנרל גמאסי, הרמטכ"ל המצרי, הוא מפקד כוחות האויב אלא אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד
יצחק מאיר
העלייה לרגל אם אינה משווה קטון לגדול, עני לשוע, רחוק לקרוב, תושב לישראל שגלה אל בין האומות, כושלת כמעשה לאומי דתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il