X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בית המשפט למשפחה לא דחה על הסף תביעות נזיקיות של בן-זוג נבגד נגד מי שהיה הפרטנר לבגידה למרות שהתביעות נדחו לגופן, נפתחה לראשונה האפשרות להגיש תביעות כאלו
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]
מהי בגידה?
בית המשפט קבע, כי בגידה של בן זוג ברעהו עלולה להקים עילת תביעה נזיקית וחוזית, אולם פירט את הקושי להוכיח תביעה מסוג זה, בין היתר בשל הקושי להגדיר את גבולותיה של הבגידה: האם רק קיום יחסי מין ייחשב כבגידה, או שמא גם מגע פיזי אחר? ומה באשר לבגידה "וירטואלית", כגון התכתבות בצ'אטים או בפייסבוק בין גבר לאישה מחוץ לקשר הנישואין?

   רשימות קודמות
  פעמיים אחרי 120
  חובות של הורים מתגרשים
  דירה משותפת בגירושין
  זכות בנכסי הקריירה של הבעל

בעל מנהל רומן מאחורי גבה של אשתו. לימים, מתפרק קשר הנישואין, ייתכן שבעקבות אותה בגידה, ייתכן בשל גורמים נוספים. האישה הפגועה, אשר חשה שהמאהבת גזלה את בעלה והביאה לפירוק המשפחה, מבקשת לתבוע ממנה פיצויים. האם אכן תוכל האישה לתבוע את המאהבת על הנזקים שנגרמו לה בעקבות הרומן? ובדומה, האם תוכל האישה לתבוע את הבעל בגין הנזקים שנגרמו לה בעקבות הבגידה?
לאחרונה, הוגשו לבתי המשפט מספר תביעות שעניינן פיצוי כספי מן המאהבת או מהבעל בגין מעשה הבגידה ותוצאותיו. כרקע לעניין יצויין, כי עילת תביעה כנגד מאהב/מאהבת בגין מעשה בגידה ופירוק המשפחה, הייתה מקובלת מאוד בארה"ב עד לפני כמה שנים ומרבית המדינות החזיקו בעילה משפטית שנקראת Alienation of Spousal Affection (ניכור הקשר הרגשי בין בני הזוג).
על-פי העילה הנזיקית של ניכור בין בני זוג כפי שהוכרה בארה"ב, בן זוג רשאי לתבוע פיצויים מצד שלישי (מאהב/מאהבת), אשר גרם לכך שבן זוגו יתנכר אליו. על-מנת לבסס את התביעה, על בן הזוג הנפגע להוכיח קשר סיבתי בין התנהגות הצד השלישי להתנכרות בן הזוג (דהיינו: שאכן הרומן הביא למשבר בזוגיות).
מחוזות שיפוטיים שונים בארה"ב קבעו כללי סיבתיות שונים, החל מכך שדי בתרומה של הצד השלישי לניכור על-מנת להרים את הנטל (עמדה המקשה עם הצד השלישי), וכלה בקביעה שיש להוכיח שהצד השלישי אחראי באופן בלעדי לניכור (עמדה המקשה עם בן הזוג הנפגע). מרבית המחוזות השיפוטיים קבעו כלל סיבתיות המתייחס לסיבה הדומיננטית, קרי: על בן הזוג התובע (הנפגע) להוכיח שהתנהגות הצד השלישי (המאהב/מאהבת) עלתה בהשפעתה על כלל הנסיבות האחרות שתרמו לניכור.
בסופו של דבר, במדינות רבות בארה"ב בוטלה עילת תביעה זו, שכן נמצא שכמעט בלתי אפשרי לגבש ממצא של סיבתיות בנסיבות אלה. גורמים רבים ומגוונים אחרים תורמים לניכור בין בני זוג, לרבות התנהגותו של בן הזוג התובע, ולא ניתן להטיל את האשם על הצד השלישי דווקא, גם אם מעשיו אינם מוסריים.
"בתחומי הלב והמוסר"
ומה באשר למתרחש בישראל? לאחרונה, ולמרות המגמה לזנוח את העילה במשפט האמריקני כמתואר לעיל, ניכר שיש ניסיון להחיות אותה ולהכניס אותה למשפט הישראלי במספר תביעות שהוגשו בנושא.
במקרה אחד, תבעה אישה נבגדת פיצויים מאת המאהבת של בעלה. האישה ייחסה למאהבת את פירוק מערכת היחסים, תוך שהיא טוענת כי המאהבת אחזה בבעלה "בשיניה חזק כמו חיה טורפת". האישה טענה, כי נגרמו לה נזקים כבדים, לא רק לתא המשפחתי, כי אם גם נזקים כלכליים, בגין הכספים שהושקעו על-ידי הבעל במערכת היחסים.
במקרה נוסף, ביקשה אישה נבגדת לצרף לתביעה שהגישה כנגד בעלה בענייני הרכוש את המאהבת, אשר ניהלה רומן עם הבעל במסגרתו אף הביאה עימו לעולם שני ילדים. האישה טענה, כי המאהבת גילתה רשלנות כלפיה, כיוון שגזלה ממנה את בעלה ובכך רמסה כל ערך חברתי ומוסרי. לפיכך טענה האישה, כי מגיע לה פיצוי מאת המאהבת על הנזקים שנגרמו לה.
במקרה אחר, תבע בעל את אשתו לפיצוי בגין בגידותיה בו (שני בני הזוג הם מוסלמים). הבעל טען, כי האישה הפרה את הסכם הנישואין כמו גם את ערכי דת האיסלאם והחברה המוסלמית כאשר בגדה בו, ובכך גרמה נזקים לו ולילדיהם.
במקרה הראשון, דחה בית המשפט השלום את התביעה תוך שהוא מציין, כי עיקרו של ההליך הוא "בתחומי הלב והמוסר ולא בתחומי המשפט". בפסק הדין ניתח בית המשפט את הראיות שהובאו בפניו וקבע, כי הבעל הכיר את המאהבת שנתיים לאחר שכבר נפרד מאשתו. לפיכך, לא ניתן לזקוף את השלכות המשבר בקשר הזוגי לפתחה של המאהבת דווקא. עוד קבע בית המשפט, כי האישה לא הוכיחה שהקשר הזוגי גרם לפגיעה כלשהי בתמיכה הכלכלית שהעניק הבעל לה או לילדיהם המשותפים.
עילות נזיקיות וחוזיות
בשני המקרים הנוספים פתח בית המשפט לענייני משפחה פתח רחב יותר, כאשר ראשית העלה את השאלה הבסיסית, האם קיימת אפשרות בדין הישראלי לתבוע מבן זוג פיצוי בגין נזקים הנגרמים עקב סיום מערכת הנישואין על-רקע בגידה. בהחלטת ביניים ראשונה מסוגה (שניתנה בתביעה ביחס למקרה השני, ולאחר מכן צוטטה במסגרת המקרה הראשון), לא סגר בית המשפט את דלתו בפני הבעל שתבע את אשתו לפיצוי על-רקע בגידתה בו.
בית המשפט קבע, כי בגידה של בן זוג ברעהו עלולה להקים עילת תביעה נזיקית וחוזית, אולם פירט את הקושי להוכיח תביעה מסוג זה, בין היתר בשל הקושי להגדיר את גבולותיה של הבגידה: האם רק קיום יחסי מין ייחשב כבגידה, או שמא גם מגע פיזי אחר? ומה באשר לבגידה "וירטואלית", כגון התכתבות בצ'אטים או בפייסבוק בין גבר לאישה מחוץ לקשר הנישואין? כמו-כן עמד בית המשפט על הקושי להוכיח את הבגידה.
לפיכך, קבע בית המשפט למשפחה מספר מנגנונים שיאפשרו בירור תביעה מסוג זה. בית המשפט התייחס לכך שיש לצמצם את ההתדיינות בסוגיות אלה למקרים בהם לא תהיה השלכה בין הדיון בפיצוי הנוגע לבגידה לדיון הנוגע לחלוקת הרכוש. בנוסף נקבע, כי הדיון בתביעה יתאפשר כל אימת שבן הזוג התובע אינו זכאי לפיצוי במסגרת בית הדין הדתי אליו הוא משתייך, וזאת על-מנת למנוע החלטות שיפוטיות סותרות. כמו-כן נקבע, כי יש להציב גבול עליון של 50,000 שקל לפיצוי, גם אם הוכחה עילת התביעה.
הגם שלאחר החלטת ביניים זו, בשני המקרים שתוארו לעיל נדחתה תביעת בן הזוג התובע את נזקי הבגידה, הרי שמדובר בהחלטה פורצת דרך, שכן החלטה זו לראשונה אינה מסלקת על הסף תביעת פיצויים שכזו, ומאפשרת - לכל הפחות - לשמוע את טענות הצדדים ביחס אליה.
באשר לאפשרות לתבוע את המאהב/ת, לא הוכרה זכות עקרונית כזו, אולם כפי שתואר לעיל, גם לא סולקה התביעה על הסף, שכן ביהמ"ש דחה את התביעה על-רקע ענייני, לאחר שדן בטענות שהובאו בפניו במקרה הספציפי.
נראה, כי טרם נאמרה המילה האחרונה בנושא, וכי סוגיית פתיחת דלתות בית המשפט בפני תביעות נזיקיות בין בני זוג ובסוגיות הנוגעות לתחום המשפחה בכלל, עוד עתידה להתפתח בפסיקה בשנים הקרובות.

הכותבת היא מומחית לידי משפחה וירושה
תאריך:  30/07/2014   |   עודכן:  30/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 רשלנות
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס גלבוע
מכיוון שהעולם אינו עושה הפרדה בין לוחמים מארגוני הטרור לבין אזרחים בלתי מעורבים. מחקר של "מרכז המידע למודיעין וטרור" בדק בצורה פרטנית שמות של 152 ההרוגים הפלשתינים הראשונים שנהרגו (7-12 יולי ) ומגלה כי 71 מהם (מתוכם 35 מהחמאס) הם לוחמים, ו-81 הם אזרחים לא מעורבים. ברור אבל שעל כל המערכות שלנו לחשוף את ההונאה של החמאס
אליקים העצני
ייאמר לקברניטי המדינה: בהגיעכם לנקודת היציאה מהמערכה, אנא התגברו על מידות אזרחיות טובות כמו ענווה וטעם טוב והתרכזו במה שייראה כניצחון מוחץ, ברור וגלוי
דמיטרי בארד
כאשר אני רואה את שאלת "הקיום" מכסה אותנו בימים כאלה, אני לא יכול שלא לחזור אל שאלת "המגיע". אולי בפעם הכמה כדאי להעלות זאת שוב - ללוחמים אין הנחות במס, אין הנחות בארנונה ואם אין להם מיליון שקלים לרכישת דירה אז גם פטור ממע״מ על דירת מגורים לא מגיע להם
עו"ד חיים שטנגר
ממתי אשמה ממשלת ישראל וממתי אשם צה"ל בכך שהחמאס בוחר למקם המפקדות שלו, בסיסי הטילים שלו והתנהלותו הצבאית השוטפת, בינות לציבור אזרחים? אם אזרחי עזה אינם אמיצים דיים, כדי לקום ולעמוד אל מול החמאס, ישלמו הם - בכל הכבוד הראוי - המחיר המתבקש, בחייהם הם
משה חסדאי
העם היהודי חייב לעקוב בדריכות אחרי הישגיו של צה"ל, ולא להתפתות למחלה הפסיכיאטרית שעוקבת אחרי מספר ההרוגים והפצועים אצל האויב. ברוך השם יש לנו צבא בריא, שמוכן ורוצה להגן על המדינה. יותר ממאה ועשרה אחוזי התייצבות. זה נכס שאין דוגמתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il