X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
כמה מהיר יהיה המעבר [צילום: אנופאם נאת, AP]
אקונומיסט על המהפך בשוק האנרגיה
הכירו את מדינות החשמול
הפלישה לאוקראינה מאיצה את המהלכים להפחתת השימוש בדלקים מאובנים יהיה זה תהליך ארוך ועתיר סיכונים - אך ודאי עדיף מאשר תלות ברוסיה של פוטין

אנרגיה וסחורות מצויים בלב משטרו של ולדימיר פוטין והאיום שהוא מהווה לעולם. 4 טריליון דולר ששולמו בשני העשורים האחרונים תמורת נפט וגז סייעו לממן את הטנקים, התותחים וטילי ה"גראד" שכעת הורגים אוקראינים. הרווחים ממשאבי הטבע העשירו את האליטה, השחיתו את הפוליטיקה והזינו את הפנטזיות המגלומניות של פוטין – קובע אקונומיסט.
מאחר שרוסיה מספקת 25%-10% מייצוא הנפט, הגז והפחם בעולם, מדינות רבות – במיוחד באירופה – ייפגעו משיבוש בהם. מבחינתן, המלחמה באוקראינה מגבירה את הדחיפות שביצירת מערכת אנרגיה התלויה בעיקר בשמש, הרוח והגרעין – למרות שעידן חדש שכזה אינו מבטיח היחלצות מהירה מקללתם של משברים וסמכותנים בתחום האנרגיה.
שבועות של תוהו ובוהו בשוקי האנרגיה גובים את מחירם מן הצרכנים: מחיר הדלק בלוס אנג'לס עבר לראשונה את רף ששת הדולרים לגלון, בעוד ממשלת גרמניה מתכוננת לקיצוב גז בחורף הבא אם רוסיה תפסיק את האספקה. התגובה המיידית של ממשלות הייתה לנסות למצוא דלקים מאובנים חילופיים, ולא משנה מה המחיר בזיהום האוויר ובפגיעה בגאוותן.
השאלה לטווח הארוך היא כמה מהר ניתן יהיה לנטוש בכלל את הדלקים המאובנים. האיחוד האירופי הכריז על מדיניות שמטרתה להשתחרר מרוסיה ב-2030 – גם באמצעות מקורות גז חילופיים וגם באמצעות האצת המעבר לאנרגיה נקייה. האנרגיה הגרעינית גם היא חזרה לאופנה; צרפת הודיעה שתבנה שישה כורים כאלה כחלק ממדיניות לעצמאות אנרגטית.
אבל למרות שהגיאו-פוליטיקה מאיצה את המעבר הנובע ממשבר האקלים, הוא אינו נטול סיכונים – מדגיש אקונומיסט. הוא ישבש כמה משקים וייצור תלות חדשה באחרים. אקונומיסט חישב את ההשלכות של שימוש בעשרה מקורות אנרגיה שונים, כולל נפט ופחם, לצד מחיר המתכות הדרושות לבניית תחנות כוח ואת העלות של חשמול מכוניות ותעשיה. ההוצאה על סל זה תרד מ-5.8% מהתוצר העולמי כיום ל-3.4% ב-2040, אבל עדיין מחצית מהסכום יופנה למדינות סמכותניות, כולל כאלו המספקות מתכות ירוקות כמו נחושת וליתיום. עשר מדינות ישלטו ב-75% משוק המחצבים הללו, מה שאומר שהייצור יהיה ממורכז בצורה מסוכנת.
לפיכך, קיימות שתי בעיות. ראשית, צמצום השימוש בנפט יעלה את חלקן בשוק של מדינות אופ"ק+ (כולל רוסיה) מ-45% כיום ל-57% ב-2040, כי המדינות שמחוץ לקרטל יקרות יותר. שנית, למדינות שיעברו חשמול תהיה קללה משלהן בתחום המשאבים. ההוצאה על מתכות ירוקות תזנק בשני העשורים הקרובים ועשויה להגיע לטריליון דולר ב-2040. כמה ספקיות, כמו אוסטרליה, ערוכות להתמודד עם הגידול בביקוש – בניגוד למדינות כמו קונגו, גינאה ומונגוליה. חברות כרייה חוששות לגורל השקעותיהן במדינות בלתי יציבות, והעדר השקעות מספקות הזניק אשתקד את מחיר המתכות הירוקות ב-64%.
הממשלות צריכות להתמקד בגיוון
עליית המחירים תגרום בסופו של דבר לתגובה בשוק. אספקה מצומצמת היא תמריץ רציני למחזור וחדשנות; סוגים חדשים של כורים גרעיניים קטנים הולכים וצצים. טסלה, המשתמשת במחצבים לסוללות שלה, מפתחת סוגים חדשים שלהן וחתמה על הסכם עם קלדוניה החדשה – מדינה בת 277,000 תושבים בה מצויים 10% מהניקל בעולם. חברה קנדית חתמה החודש על הסכם בסך 10 מיליארד דולר לפיתוח מכרה נחושת בפקיסטן.
גם הממשלות חייבות לשנס את מותניהן ולהתמקד בגיוון המקורות, ממשיך אקונומיסט. המשמעות היא שותפויות חדשות: גרמניה פתחה בשיחות עם קטר על רכישת גז. מפתח נוסף הוא פיתוח היכולת הגרעינית של המערב, כדי למנוע ממדינות אחרות להסתמך על טכנולוגיות רוסיות וסיניות. יש להכיר בכך, שיהיה צורך ביותר כרייה במדינות בעלות סיכון גבוה ותוך פגיעה בסביבה. על המערב לסייע למדינות שייצאו נשכרות מן החשמול, למשל על-ידי ניסוח מודלים לחלוקת ההכנסות והקמת קרנות עושר לאומיות לניצולן. אקונומיסט מסכם: בניית מערכת אנרגיה נקייה יותר ובטוחה יותר היא משימת ענק עתירת סיכונים – אבל האם אתם מעדיפים לסמוך על רוסיה של פוטין?

תאריך:  28/03/22   |   עודכן:  28/03/22
+רומן אברמוביץ' סבל מתסמיני הרעלה
18:39 28/03/22  |  עידן יוסף

דיווח בארצות הברית: האוליגרך רומן אברמוביץ' ובכירים אוקראינים סבלו מתסמיני הרעלה. כזכור, במערב ייחסו בזמנו את הרעלתו של מנהיג האופוזיציה הרוסית אלכסיי נבלני לשלטונו של פוטין.

+העיר אירפין שוחררה מהכיבוש הרוסי
18:24 28/03/22  |  עידן יוסף

העיר אירפין הסמוכה לבירה קייב שוחררה על-ידי הכוחות האוקראינים, כך הודיע ראש העיר אולכסנדר מרקושין. "יש לנו חדשות טובות היום - אירפין שוחררה".
ראש עיריית קייב אמר שיותר מ-100 בני אדם מתו מאז החלה הפלישה הרוסית ו-82 בניינים רבי קומות הושמדו כליל. ראש עיריית מריופול אמר שמתחילת הפלישה נהרגו כ-5,000 מתושבי העיר.

+נסגר העיתון העצמאי האחרון ברוסיה
18:01 28/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

עורך העיתון ״נובאיה גאזטה״, אמצעי התקשורת העצמאי הליברלי היחיד שעדיין פעל ברוסיה הודיע לקוראים כי זהו ניסיון להציל את העיתון ולהימנע מסגירתו המוחלטת ע״י הרשויות  ▪  "עבורנו, ואני יודע שגם עבורכם, זוהי החלטה נוראית וקשה. אך עלינו להציל אותנו למען הכלל"

מראה הכותרת הראשית באתר נובאיה גאזטה
+פוטין טועה כמו סטלין
17:51 28/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

בשנת 1941 טען סטלין שגרמניה לא תפלוש והתעקש לנהל בעצמו את הקרב על קייב  ▪  בשנת 2022 התעקש פוטין לפלוש לאוקראינה ולכבוש במהירות את קייב

מקדמים את הכנועים [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]
+משרד החוץ האוקראיני מבקש לשנות שמות רחובות בעולם
16:36 28/03/22  |  עידן יוסף

משרד החוץ האוקראיני בפנייה למדינות העולם: "שנו את שמות הרחובות שבהם נמצאות השגרירויות והקונסוליות של רוסיה ל'רחוב אוקראינה'".

+צרפת תנסה לקדם מבצע הומניטרי במריופול
16:04 28/03/22  |  עידן יוסף

נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיע על רצונו לדון בימים הקרובים עם פוטין על מבצע הומניטרי במריופול, כך לפי סוכנות הידיעות הרוסית טאסס.

+רוסיה תגביל כניסת אזרחי מדינות "לא ידידותיות" לשטחה
15:57 28/03/22  |  עידן יוסף

רוסיה מתעתדת להטיל הגבלות על-כניסת אזרחים ממדינות "לא ידידותיות" ובכלל זה ארה"ב, קנדה, בריטניה, ניו-זילנד וכיו"ב.

+לקראת סבב שיחות נוסף באיסטנבול
14:46 28/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

זלנסקי הודיע כי הוא מוכן לדון במסגרת המו"מ באפשרות של מעמד "ניטראלי" לאוקראינה, כמו גם בפשרות באשר למעמד של חבל דונבאס במזרח אוקראינה, אך איננו מוכן לדון בפירוזה של אוקראינה מנשק.

זחנסקי-פוטין. סבב נוסף של שיחות [צילום: מריקו אנדרו, ו-AP]
+בצוק העיתים נוצרות הזדמנויות
14:25 28/03/22  |  יעקב קורי   |   לרשימה המלאה

בצוק העיתים מתרחשים לא מעט ניסים והסינים צודקים כשהם אומרים שכל משבר יוצר הזדמנות. ישראל קמה בשעה האפילה ביותר של העם היהודי כאשר 5 צבאות ערב יחד עם כנופיות הפלשתינים רצו להשלים את מלאכתו של היטלר

דה-גול. הציל את כבודה האבוד של צרפת [צילום: AP]
+גיבורים אוקראינים שהם רוצחי יהודים
10:49 28/03/22  |  רבקה שפק-ליסק   |   לרשימה המלאה

מתנדבים אוקראינים שעזרו לגרמנים הם היו אלה שהציעו לגרמנים את הערוץ הקרוב לעיר, עמק באבי יאר, לביצוע חיסול יהודי קייב

באבי-יאר [צילום: אפרם לוקצקי, AP]
+האם אומת הסטארט-אפ מטפלת היטב בפליטים
10:20 28/03/22  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה

התשובה לשאלה שבכותרת היא שיש צדדים לכאן ולכאן: למשל, הסוכנות, שמסייעת לטפל בפליטים מאוקראינה שרוצים לעלות לארץ, ומהצד השני הממשלה, שעדיין לא ערוכה לקליטת אלה מהם שרוצים לעבוד בתעשיית ההיי-טק הישראלית

פליטים מאוקראינה [צילום: דניאל קול/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
מנחם רהט
איך שלא תסתיים מלחמת רוסיה אוקראינה העקובה מדם וחורבן, תיפול האשמה לטרגדיה על 'היהודי זלנסקי', ותגלוש להאשמת כל היהודים 'תמיד אשמים' אלא מה?
יעקב קורי
השגריר מגנה את רתיעתם של השלטונות הישראלים לגנות את התוקפנות הרוסית    מברך את הגיוס ללא תקדים של הקהילה הבינלאומית נגד התוקפנות הרוסית    הוא מקווה שאותה קהילה תצליח בבוא העת להתניע תהליך של שלום בין ישראל לפלשתין
איציק וולף
שר החוץ של טורקיה הצהיר כי מדינתו תקבל את האוליגרכים הרוסים כתיירים וכמשקיעים כל עוד ישמרו על החוק בעסקות שיבצעו    המשמעות - מקלט חדש ליאכטות הפאר של האוליגרכים החוששים מהחרמת נכסיהם
יאיר נבות
הנשיא הרוסי פוטין ואנשיו ימנפו את דברי נשיא ארה"ב שלפיהם פוטין לא יכול להישאר בשלטון כדי להוכיח שזו למעשה מטרת המערב כולו - לא הגנה על אוקראינה בהכרח, אלא הקרבתה למען המטרה של הפלת משטרו של הנשיא פוטין
איציק וולף
נשיא ארצות הברית, המסיים בפולין ביקור בן שלושה ימים באירופה, הצהיר כי נשיא רוסיה לא יכול להמשיך לשלוט במדינתו לאחר שהוביל את צבא רוסיה לפלישה לאוקראינה    קרא למדינות המערב להתחזק לקראת קרב ממושך שעוד צפוי להן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il