X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
פגז רוסי בשדה חיטה אוקראיני [צילום: ברנאט ארמניו, AP]
הרעב בעולם מחמיר והתחזית לעתיד עגומה
המלחמה באוקראינה החמירה משבר קשה, ואפילו בארה"ב ובריטניה יש רעבים ניו-יורק טיימס: התייקרות הדשנים מגבירה את חוסר הוודאות

ספינות נושאות חיטה וגרעינים אחרים מאוקראינה מגיעות לנמל איסטנבול דרך מיצרי הבוספורוס, אך רוסיה מונעת את רוב התעבורה הימית מאוקראינה. התקפותיה על נמלי המדינה פוגעות במסופים מהם מוטענים החיטה והתירס על הספינות. מאחר ששתי המדינות ייצאו עד לפני המלחמה רבע מהחיטה העולמית, התוצאה היא החמרה במשבר הרעב העולמי, בעוני ובתמותה – מדווח ניו-יורק טיימס.
ארה"ב ובעלות בריתה פועלות לצמצם את הנזק. פקידים אמריקנים מנסים לסייע לאיכרים אוקראינים לייצא את תוצרתם ברכבות למזרח אירופה ובספינות בנהר הדנובה. אך כאשר החורף הכבד מגיע ורוסיה מחריפה את התקפותיה על התשתיות האוקראיניות, מחמיר המשבר שכבר היה קשה בשל בצורות בקרן אפריקה ותנאי מזג אוויר קשים מן הרגיל בחלקים אחרים של העולם. תוכנית המזון העולמית של האו"ם מעריכה, כי 345 מיליון בני אדם כבר סובלים מחוסר מזון משמעותי או מצויים בסכנה כזו – יותר מכפליים ממספרם בשנת 2019.
המחסור במזון והעלייה במחירים מכאיבים בצורה משמעותית באפריקה, אסיה ואמריקה. פקידים אמריקנים מודאגים במיוחד מאפגניסטן ותימן שסועות המלחמות. מצרים, לבנון ויבואניות מזון גדולות אחרות מתקשות לפרוע את חובותיהן ולכסות את ההוצאות בשל הזינוק בעלויות. אפילו במדינות עשירות כמו ארה"ב ובריטניה, יש תושבים רעבים בשל האינפלציה המאמירה.
שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, הודיע לפני שבועיים, כי ארה"ב תתחיל להעניק פטורים גורפים מעיצומים שהיא מטילה ברחבי העולם, כדי להבטיח שמזון וסיוע חיוני ימשיכו לזרום. זהו השינוי המשמעותי ביותר במדיניות העיצומים האמריקנית מזה שנים, לאחר החלטה דומה של מועצת הביטחון בחודש שעבר.
ההתקפות הרוסיות המכוונות על שרשרת אספקת המזון יוצרות בעיה שונה לחלוטין. מוסקבה הגבילה את הייצוא שלה עצמה, ובכך גרמה לעליות מחירים ברחבי העולם. משמעותית במיוחד היא הפסקת מכירת הדשנים הנחוצים לחקלאים; רוסיה הייתה היצואנית הגדולה ביותר שלהם לפני המלחמה.
במקביל, צנח ייצוא הגרעינים האוקראיני בחודשים מרס-נובמבר ל-3.5 מיליון טון לחודש, לעומת 7-5 מיליון טון בשנים קודמות. המספר היה נמוך עוד יותר אלמלא ההסכם מחודש יולי, בו הסכימה רוסיה לאפשר ייצוא משלושה נמלים אוקראיניים; היא ממשיכה לחסום שבעה נמלים ימיים אחרים. כמו-כן פעילים שלושה נמלים לאורך הדנובה. ההסכם המקורי היה לארבעה חודשים ובנובמבר הוארך בארבעה נוספים.

לפני כן היו הקורונה והבצורות
קציר מסביב ללוע טיל רוסי, אוקראינה [אפרם לוקצקי, AP]

מחירי המזון עלו אשתקד בצורה חדה במיוחד במזרח התיכון, צפון אפריקה ודרום אמריקה, אך העליות הורגשו בכל העולם – מדגיש הטיימס. בארה"ב עלו המחירים ב-60%; בסודן – ב-1,900%. עוד לפני המלחמה עלו המחירים לרמתם הגבוהה ביותר מזה עשור, בשל הקורונה והבצורות. ארה"ב, ברזיל וארגנטינה – שלוש ספקיות גרעינים מרכזיות – סבלו משלוש שנות בצורת רצופות, שבאו לידי ביטוי לא רק בגשמים אלא גם בירידת פני נהרות ופגיעה קשה בתובלה. ואילו היחלשותם של מטבעות רבים ביחס לדולר אילצה מדינות לרכוש פחות מזון, בשל העדר מימון.
שוק המזון סבל מבעיות מבניות קשות – ואז באה המלחמה באוקראינה והחמירה עוד יותר את המצב. פקידים אמריקנים אומרים, כי רוסיה פגעה בכוונה במחסני גרעינים – מה שמהווה לכאורה פשע מלחמה – והרסה מרכזים לעיבוד חיטה. איכרים אוקראינים רבים התגייסו לצבא או ברחו מהמדינה, ותשתית הגידול וההפקה של החיטה ושמן החמניות קרסה במקומות רבים.
בששת החודשים האחרונים ירדו מחירי המזון מן השיאים אליהם הגיעו באביב, אך הם עדיין גבוהים בהרבה מאשר בשנים קודמות, מציין הטיימס. גורם מרכזי של אי-ודאות מבחינת החקלאים הוא הזינוק במחירי הדשנים, אחת העלויות המרכזיות שלהם. הם גלגלו את ההתייקרות למחירי התוצרת שלהם, ורבים מהם הפחיתו את השימוש בדשנים. התוצאה תהיה פחות יבולים בשנים הבאות, מה שיעלה עוד יותר את המחירים.

תאריך:  03/01/23   |   עודכן:  03/01/23
+שימוש בטלפונים סלולריים חשף את מיקום החיילים
07:30 04/01/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

משרד ההגנה הרוסי הודיע כי במתקפה האוקראינית בסוף השבוע נהרגו 89 חיילים והאשים את החיילים שהיו במתחם שנפגע בשימוש המוני בטלפונים סלולריים באופן שחשף את מיקומם בפני האוקראינים

מתחם בית הספר שהופצץ במקייבקה [צילום: AP]
+"מנקים את מוחותיהם של ההרוגים מהמגפיים שלנו"
00:04 04/01/23  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

חיילי מילואים רוסיים ששרדו את התקיפה האוקראינית על בית ספר שבו שהו מספרים כי הפגיעה הייתה קשה כך שרבים מההרוגים יזוהו רק באמצעות דגימות דנ"א  ▪  העדויות מדברות על הרבה יותר מ-63 הרוגים, ככל הנראה בין 200 ל-250

צילום לווין של בית הספר שהותקף

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הרעב בעולם מחמיר והתחזית לעתיד עגומה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הרעב הוא מזימה מתוכננת
חשדנית  |  3/01/23 23:04
2
וכמובן שום מילה על הולנד שבה >
הגלשנית  |  6/01/23 00:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
דווקא בעת הנוכחית, שבה הנשיא הרוסי מבודד בזירה הבינלאומית יותר מאי פעם, בחירתה של ישראל לעלות שוב על הגדר ולמלא את פיה מים בכל הקשור למלחמה, נזקיה והפשעים שמבצעת במסגרתה רוסיה - עלולה להתברר כבחירה רעה מאוד שתפגע במעמדה הבינלאומי של ישראל
איתמר לוין
בניגוד לתחזיות המוקדמות, רוסיה צלחה את 2022 בהצלחה יחסית - בזכות מדיניות נבונה ותחליפים לסחר המערבי, מסביר אקונומיסט
יאיר נבות
פוטין צפוי כנראה להכריז בקרוב על סגירת גבולותיה של רוסיה ולפתוח בגיוס מילואים נרחב נוסף, במטרה לייצר כוח משמעותי שיוזרם לחזיתות, בתקווה שיוכל לא רק להגן אלא גם לתקוף, אולי באביב במתקפת נגד. מה שהופך את הכל למסובך זו לא רק העובדה שפוטין לא מסוגל לנצח במלחמה, אלא גם שהוא איננו יכול להרשות לעצמו להפסיד בה
איתמר לוין
ההיסטוריון הנודע אנתוני ביוור מסביר ב-Foreign Affairs מדוע המלחמה באוקראינה שונות מהפעמים הקודמות בהן נלחמה רוסיה בחורף ולרוב יצאה מנצחת
איציק וולף
לפחות אדם אחד נהרג במתקפות שפגעו גם באזורי מגורים בבירה קייב    זלנסקי: רוסיה היא עם השטן ותומכת בו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il