האמריקנים מתחילים להרגיש הקלה מסוימת לאחר עלייה בלתי פוסקת ביוקר המחיה, לעומת ירידות זמניות בשנתיים האחרונות, שאחריהן באו זינוקים נוספים, הפעם נראה שהאינפלציה אכן בנקודת מפנה. בששת החודשים האחרונים ירד ברציפות השיעור השנתי שלה מ-9% ל-6.5%, בין היתר בשל הוזלת הבנזין. ליבת האינפלציה – המדד ללא מזון ואנרגיה – עלתה ב-0.3% ומטה בשלושת החודשים האחרונים; יותר מאשר 0.2% לפני המגיפה, אבל הרבה פחות מאשר השיא של 0.9% באפריל 2021.
השאלה המרכזית, אומר ניו-יורק טיימס, היא: מה הלאה? חלק מן הכלכלנים צופים שהאינפלציה תישאר גבוהה יותר מאשר לפני המגיפה, אחרים מדברים על ירידה חדה, ויש גם האומרים שזה יהיה משהו באמצע. זוהי שאלה מכרעת, שהתשובה עליה תקבע עד כמה יעלה הפדרל ריזרב את הריבית, כמה זמן ישאיר אותה באותו גובה ומה יהיה המחיר שישלם המשק.
נכון לעכשיו, ב"פד" מדברים על האטה העלייה – ולא על עצירתה – בהחלטה הבאה (1.2.23). בדצמבר הייתה ההעלאה 0.50 נקודת האחוז לעומת 0.75 בחודשים הקודמים, ורבים תומכים בהעלאה של 0.25 בלבד הפעם, אשר תעניק הזדמנות לראות את ההשלכות. אנשי הבנק המרכזי קידמו בברכה את ההאטה באינפלציה, אך הבהירו שמוקדם מדי להכריז על ניצחון והדגישו את חוסר הוודאות הרב שעודנו שורר.
כלכלנים רבים ואנשי ה"פד" מעריכים שיידרשו שנים עד ששיעור האינפלציה יחזור ליעד של 2%. לצד זאת, בוול סטריט יש הסבורים שהאינפלציה עשויה לרדת בצורה חדה, אולי אפילו לשיעורים הנמוכים חסרי התקדים של ערב הקורונה. ההבדלים בתחזיות ניכרים לעין: כלכלנים שנשאלו בידי בלומברג על שיעור האינפלציה הצפוי בסוף השנה, סיפקו תחזיות שנעו בין 1.5% ל-5%.
מדובר בהחלטות משמעותיות לאמריקנים מן השורה, מדגיש הטיימס. אם ה"פד" יאט מדי את המשק במאמציו להשתלט על המחירים, אנשים ישלמו במשרותיהם. אבל אם המחירים ימשיכו לעלות בצורה חדה ולנגוס במשכורות ובחסכונות, מצבם של משקי הבית יורע. ברמת המיקרו, מחירי הדיור ממשיכים לעלות, אם כי נרשמת ירידה משמעותית בשכר הדירה שדורשים הבעלים. מלאי הרכב (החדש והישן) גדל וכבר מתחיל להוביל לירידה במחירים. בשורה ארוכה של טובין נרשמות האטה בהתייקרות ואף ירידה במחירים לרמת שלפני הקורונה, בשל פתרון הבעיות בשרשרת האספקה.
ההתייקרות המהירה במחירי הטובין נוצרה בשל בעיות אספקה, והואצה בשל ביקוש מוגבר. ההוצאה על אחזקת הבית ומוצרים אחרים עלתה בהתמדה מאז 2020, בין היתר בשל שימוש במענקי הקורונה לשיפוצים ולרכישת מוצרים לבית. אבל הביקוש יורד כאשר הולכים וממוצים החסכונות שנצברו במהלך המגיפה. העלאת הריבית מאפס ל-4.25% משפיעה גם היא במישרין על הביקוש, בשל התייקרות האשראי, ומקשה על היצרנים והקמעונאים להעלות מחירים.