X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
צוללת גרעינית סינית [צילום: AP]
מלחמת ארה"ב-סין? כזה דבר לא ראיתם
האסטרטג רוס באבג' מתאר בניו-יורק טיימס כיצד תיראה פלישה סינית לטייוואן ומלחמה נגד ארה"ב וושינגטון זקוקה לזמן ועד אז ראוי שתימנע מפרובוקציות
הסבירות למלחמה משמעותית בזירת הודו-פסיפיק גבוהה כיום יותר מאשר אי-פעם מאז מלחמת העולם השנייה – קובע רוס באבג', מן האסטרטגים הבולטים באוסטרליה, במאמר בניו-יורק טיימס. העילה הסבירה ביותר היא פלישה סינית לטייוואן: הנשיא שי ג'ינפינג הכריז שחובה לאחד את האי עם היבשת, והמשטר נראה חזק די הצורך – מבחינה צבאית, כלכלית ותעשייתית – כדי לעשות זאת בכוח.
אינטרסים אסטרטגיים חיוניים של ארה"ב מוטלים על כף המאזניים. פלישה סינית מוצלחת לטייוואן עלולה ליצור חור בקו ההגנה שלה ושל בעלות בריתה באזור ולפגוע קשות במעמדה האסטרטגי במערב האוקיינוס השקט. קרוב לוודאי שהיא תחסום את גישתה של ארה"ב למוליכים-למחצה ולרכיבים חיוניים אחרים המיוצרים בטייוואן. ג'ו ביידן הצהיר שוב ושוב, כי ארה"ב תגן על טייוואן.
אולם, טוען באבג', מנהיגי המערב חייבים להימנע מגלישה בלתי זהירה למלחמה עם סין, כי זו תהיה שונה מכל מה שמכירים הם ועמיהם. האמריקנים התרגלו לשלוח הרחק את חייליהם, אבל סין היא אויב מסוג אחר – מעצמה צבאית, כלכלית וטכנולוגית המסוגלת להביא את המלחמה לארה"ב גופא.
התרחיש לבדו מעורר אימה. קרוב לוודאי שסין תנחית מהלומה באוויר, בים ובזירת הסייבר כדי לתפוס מטרות אסטרטגיות בטייוואן בתוך שעות בודדות. האי כולו יכול להיכבש די במהירות. לסין יש 1,350 טילים בליסטיים היכולים לפגוע בארה"ב, יפן, קוריאה הדרומית, הפיליפינים ושטחים אמריקניים במערב האוקיינוס השקט. ארה"ב מצידה תתקשה לנהל מלחמה במרחק אלפי ק"מ מאדמתה נגד אויב שברשותו הצי הגדול ביותר בעולם וחיל-האוויר הגדול ביותר באסיה.
הפנטגון יעדיף לנהל מלחמה קונבנציונלית, אבל הסינים מוכנים לנהל מערכה נרחבת בהרבה שתגיע ללב-ליבה של החברה האמריקנית. סין סבורה שארה"ב שרויה במשבר פוליטי וחברתי ושנקודת התורפה הקשה ביותר שלה היא בביתה-פנימה. סין מוכנה לנצל זאת במסע נרחב שמטרתו לפלג את ארה"ב ולהתיש את נכונותה להתמודד מולה.
בשני העשורים האחרונים בנתה סין יכולות לחימה פוליטיות וסייבריות שמטרתן לשבש את פעילות הממשלות, המדיה, העסקים והחברה האזרחית בארה"ב ובעלות בריתה. בעת מלחמה מטרתה תהיה לזרוע בלבול, פילוג וחוסר אמון ולפגוע בתהליך קבלת ההחלטות. לכך עשויות להתלוות התקפות חשמליות וכנראה גם פיזיות נגד לווינים ותשתיות נלוות. לכך יתלוו מתקפות סייבר לפגיעה באספקת החשמל, הגז, המים, התחבורה, הבריאות ועוד.
פגיעה קשה במשק האמריקני
משחתת אמריקנית במיצרי טייוואן [צילום: AP]
באבג' צופה, שסין תשתמש גם בדומיננטיות שלה בשרשרות האספקה והשילוח, עם השפעה עצומה על האמריקנים. המשק האמריקני תלוי במידה רבה בחומרי גלם ובמוצרים מוגמרים מסין, כולל בתחום הצבאי, והצרכנים האמריקנים קונים אין-ספור מוצרים סיניים. רוב המוצרים הללו משונעים בספינות העוברות בנתיבי המצויים בשליטה סינית; מלחמה תעצור את הסחר בשני הכיוונים.
האספקה של מוצרים רבים בארה"ב תפחת משמעותית בתוך זמן קצר וכך ישותקו עסקים בשורה ארוכה של תחומים. יידרשו חודשים ארוכים לשקם את הסחר ויהיה צורך בקיצוב חירום בחלק מן הפריטים. האינפלציה והאבטלה יגאו, במיוחד כאשר ייתכן שיהיה צורך להסב חלק מן המשק מייצור אזרחי לצבאי (למשל: ממכוניות למטוסים). ייתכן שיהיה צורך להשעות את המסחר בבורסות בשל חוסר הוודאות. ארה"ב אולי תיאלץ להכיר בכך שהעוצמה התעשייתית של סין עולה כעת על זאת שלה, שעמדה בבסיס נצחונה במלחמת העולם השנייה.
סין היא כיום המעצמה התעשייתית המובילה בעולם במדדים רבים. בשנת 2004 היה הייצור התעשייתי האמריקני כפול מזה הסיני; בשנת 2021 היחס היה הפוך. סין מייצרת יותר ספינות, פלדה וסמארטפונים מכל מדינה אחרת והיא היצרנית מספר אחת של כימיקלים, מתכות, ציוד תעשייתי כבד ומוצרי אלקטרוניקה. ומה שעוד יותר חיוני: ארה"ב אינה מסוגלת לייצר יותר כלי נשק מאשר סין, והיא שיגרה לאוקראינה חלק משמעותי מן המלאים שלה.
לדעת באבג', בצד הצבאי על ארה"ב להאיץ את התוכניות הקיימות לחיזוק כוחותיה במערב האוקיינוס השקט ולפזר אותם, כך שיהיה פחות פגיעה למתקפות סיניות. בבית יש להתמקד בשיפור ההגנה על המדיה (המסורתית והחברתית) מפני דיסאינפורמציה סינית. יש לארגן מחדש את שרשרות האספקה של מוצרים ושירותים חיוניים ולהעביר את הייצור לארה"ב ולבעלות בריתה. ארה"ב גם זקוקה למאמץ ארוך טווח לשקם את עליונותה התעשייתית.
חיזוק ההרתעה על-ידי טיפול בנקודות התורפה הוא הדרך הטובה ביותר למנוע מלחמה. אבל זה יקח זמן. עד אז, מייעץ באבג', חשוב שוושינגטון תימנע מפרובוקציות ותשמור על יחסים עם בייג'ינג.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  02/03/23   |   עודכן:  02/03/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלחמת ארה"ב-סין? כזה דבר לא ראיתם
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אין חדש
כבש 44  |  3/03/23 21:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
שתי עתירות מנוגדות עשויות לקבוע האם ניתן יהיה להמשיך להשתמש בגלולות להפלה, מדווח אקונומיסט    בהחלט ייתכן שבסופו של דבר ההכרעה שוב תהיה בידי בית המשפט העליון
איתמר לוין
ברט סטיבנס, בעל טור בניו-יורק טיימס, אומר שהתוצאות הן חד-משמעיות – ומלמדות על כשל עמוק ומתמשך של מקבלי ההחלטות בארה"ב, המסרבים להודות בטעותם
איתמר לוין
כריסטופר ג'ונסון, מומחה לענייני סין, טוען ב-Foreign Affairs שהפרשנויות על שי נובעות מחוסר הבנה לגבי מעמדו ושיטת פעולתה של המפלגה
איתמר לוין
מדיניות הילד האחד הפכה לשאיפה לשלושה ילדים; מחוז סיצ'ואן אומר: ללא שום הגבלה; חלק מהערים מציעות תמריצים כספיים    אבל הבעיות העיקריות, אומר ניו-יורק טיימס, הן כלכליות ותרבותיות
איתמר לוין
תחקיר נרחב של ניו-יורק טיימס מעלה, כי ילדים המסתננים לארה"ב בלא הוריהם ומופקדים בידי "משפחות מלוות", מוצאים את עצמם בעבודות המפרות בצורה בוטה את החוק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il