X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
היעד: מיכלים מלאים ב-90% [צילום: מיכאל פרובסט, AP]
צד ההיצע מסביר למה מחירי האנרגיה נמוכים
המחירים נמוכים בעשרות אחוזים לעומת אשתקד, ואקונומיסט סבור שגם אם יעלו בהמשך השנה - חלום הבלהות של 2022 אינו צפוי לחזור

בחודשים שלאחר פלישתה של רוסיה לאוקראינה, כל רמז לחדשות רעות – בשדה הקרב ואף הרחק ממנו – הזניק את מחירי האנרגיה. אבל מאז ינואר השנה – המצב שונה: מחיר הנפט (ברנט) מסתובב באזור 75 דולר לחבית, לעומת 120 דולר אשתקד. מחירי הגז באירופה נמוכים ב-88% לעומת השיא באוגוסט שעבר.
זה לא שהחדשות הפכו לפתע למעודדות, מדגיש אקונומיסט. אופ"ק ובעלי בריתו קיצצו את התפוקה; מספר אסדות הנפט והגז הפעילות בארה"ב נמצא בירידה; מתקני הגז של נורבגיה מצויים בשיפוצים ארוכים; הולנד סוגרת את שדה הנפט הגדול ביותר באירופה. אז מדוע המחירים נשארים נמוכים?
הביקוש המאכזב עשוי להוות חלק מהתשובה. בחודשים האחרונים נחתכו הציפיות לצמיחה עולמית. נפילת מספר בנקים עוררה חששות מפני מיתון בארה"ב. האינפלציה מרחיקה את הלקוחות באירופה. השפעת הזינוק בריבית עדיין לא מורגשת במלואה. הצמיחה בסין שלאחר הקורונה חלשה בהרבה מהצפוי. התוצאה של כל אלו היא ירידה בביקושים לדלק.
אבל מבט קרוב יותר מלמד שזו אינה תשובה משכנעת. סין צרכה באפריל מספר שיא של 16 מיליון חביות ביום. הזינוק בהובלה, בתיירות ובטיולים מאז סיום מדיניות ה"אפס קורונה" מגדיל את השימוש בדלקים. הירידה של 30% במחיר הבנזין בארה"ב מבשרת טובות לקראת הנסיעות בקיץ. באירופה ובאסיה צפויות טמפרטורות גבוהות, כך שיגדל הביקוש למיזוג האוויר – ולחשמל.
הסבר משכנע יותר מצוי בצד ההיצע, סבור אקונומיסט. השנתיים של הזינוק במחירים הובילו לעלייה בהשקעות מחוץ לאופ"ק, וכעת הנפט הזה זורם. נפט זורם מאגן האוקיינוס האטלנטי, הן בבארות מסורתיות (ברזיל וגויאנה) והן בהפקה מתקדמת (ארה"ב, ארגנטינה וקנדה). גם נורבגיה שואבת יותר. התפוקה מחוץ לאופ"ק צפויה לעלות השנה ב-2.2 מיליון חביות ליום.
תיאורטית, גידול זה אמור להתקזז עם הקיצוץ בתפוקה של חברות אופ"ק העיקריות (1.2 מיליון חביות ביום) ורוסיה (500,000 חביות ביום), וקיצוץ נוסף של מיליון חביות ביום בתפוקה הסעודית החל מהחודש הנוכחי. אבל התפוקה לא ירדה בשיעור עליו הוצהר, וחברות אופ"ק אחרות הגדילו אותה. התפוקה של ונצואלה עלתה תודות להשקעות של חברת שברון; התפוקה האירנית נמצאת ברמתה הגבוהה ביותר מאז 2018. חמישית מהתפוקה העולמית מגיעה כעת ממדינות שתחת אמברגו מערבי, ואשר מוכרות אותו בהנחה המושכת מטה את כל השוק.

102.3 מיליון חביות ליום
מצב אספקת הגז סבוך יותר. צינור הגז הרוסי העיקרי לאירופה נותר סגור, אבל צינור Freeport lng האמריקני חזר לפעולה לאחר שהושבת אשתקד. הייצוא של רוסיה ליתר מדינות אירופה נמשך, ואילו נורבגיה תחזור בתוך חודש לתפוקה מלאה. חשוב יותר: לאירופה יש כעת מלאי אדיר. המיכלים מלאים בשיעור של 73% לעומת 53% אשתקד, ובדרך להגיע ליעד של 90% בדצמבר. גם למדינות עשירות באסיה, כמו יפן וקוריאה הדרומית, יש המון גז.
כאשר האינפלציה עלתה והריבית נותרה נמוכה, הנפט הגולמי היה גידור מושך מפני עליית המחירים – ולכן מחירו שלו עלה. כעת, כאשר הספקולנטים מצפים שהאינפלציה תרד, המשיכה אליו נמוגה – והעלייה בריבית מעניקה השקעות קורצות יותר. המלאי הצף של הנפט – הפתוח לכל רוכש – ירד מ-80 מיליון חביות בינואר ל-65 מיליון באפריל, הנמוך ביותר מזה שלוש שנים.
המחירים בהחלט עשויים לעלות בהמשך השנה, מדגיש אקונומיסט. סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה שהביקוש יגיע בחודשים הקרובים לשיא של 102.3 מיליון חביות ביום. גם התפוקה תגיע לשיא, אבל התחזית היא שבמחצית השנייה של השנה ייווצר גרעון. כאשר החורף יתקרב תגבר התחרות בין אירופה ואסיה על מקורות האנרגיה; מחירי המשלוחים לאספקה בחורף כבר עולים.
ועדיין, לא סביר שחלום הבלהות של אשתקד יחזור על עצמו. פרשנים רבים סבורים שמחיר הברנט יישאר קרוב ל-80 דולר ולא יגיע לשלוש ספרות. שוקי הגז העתידיים באסיה ובאירופה מצביעים על עלייה של 30% במחיר בסתיו, ותו לא. שוקי הקומודיטיס הסתגלו למציאות ב-12 החודשים האחרונים; כעת צריך יותר מאשר קצת חדשות רעות כדי להזניק את המחירים.

תאריך:  21/06/23   |   עודכן:  21/06/23
+צו מינהלי ידרוש לבטל העלאת מחירי המשקאות
20:27 21/06/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

חברת טמפו הודיעה כי קיבלה מהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן הודעה על כוונה להוצאת צו מינהלי שידרוש לבטל לאלתר את ההעלאה המתוכננת של משקאות קלים ומוגזים המשווקים על ידה  ▪  הודעה דומה נמסרה גם לחברת יפאורה תבורי

"החברה בוחנת את הודעת הרשות ואת השלכותיה" [צילום: איתמר לוין]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
צד ההיצע מסביר למה מחירי האנרגיה נמוכים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יוקר המחיה
מירב ארד
הבהיר: "אנחנו הולכים להיאבק בזה, זו לא גזרת גורל. ישראל לא צריכה להיות יקרה יותר מרוב המדינות המפותחות בעולם"
מירב ארד
הוועדה בראשות נתניהו "תקבע מדיניות ממשלתית אחידה ותתאם בין פעילות משרדי הממשלה בנושא הטיפול ביוקר המחיה"    הוועדה שהוקמה הינה החמישית במספר שקמה בעשור האחרון
עידן יוסף
חוקי יו"ר ועדת הכלכלה יוגשו בתחילת השבוע הבא    "נתנו לאוצר צ'אנס לטפל ביוקר המחיה וזה לא קרה, אז אנחנו חופשיים לעשות מה שאנחנו חושבים"
עידן יוסף
התארח בישיבת סיעת שס וקיבל הבטחה לתמיכה מהיו"ר דרעי    ועדת העבודה והרווחה פתחה את הדיונים להקמת רשות למאבק בעוני בהשתתפות שר הרווחה יעקב מרגי    היוזם ח"כ ינון אזולאי: "הרשות לא תוקם כקופת צדקה ולא כמעשה חסד אלא כרשות מובילה שתיתן מענה"
מירב ארד
הוסיף: המלחמה ביוקר המחיה נמצאת בראש סדר העדיפות הלאומית של הממשלה שלנו, ואנחנו נפעל בנחישות ובמקצועיות כדי להוריד מחירים בכל התחומים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il