X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
קירור המחשבים צורך אנרגיה רבה [צילום: פיקה שטרנגמן, AP]
ענף המחשבים צריך להשתמש בפחות אנרגיה
צריכתו הנוכחית של הענף היא כמו של בריטניה כולה. בעידן של התחייבויות להפחתת פליטת גזי החממה, הוא חייב להתייעל - כותב אקונומיסט
"הדבר הראשון שאתה מבחין בו הוא השקט", אומר קימו קוסקי, מנהל המרכז הפיני למדעי ה-IT. הוא מתאר את LUMI (המילה הפינית ל"שלג") – מחשב-העל החזק ביותר באירופה והשלישי בעולם, הממוקם 250 ק"מ מדרום לחוג הארקטי. המחשב משמש למגוון משימות, החל מחיזוי אקלימי וכלה בפיתוח תרופות. יש בו רבבות מעבדים והוא יכול לעבד 429 קוודריליון חישובים בשנייה. הוא מופעל באנרגיית מים וכך תרומתו לפליטת גזי החממה היא שלילית.
LUMI מספק הצצה לעתיד של המיחשוב המתקדם, הן במחשבי-על והן בתשתית ענן בה מתנהל רוב האינטרנט. הביקוש למיחשוב זה זינק בעשור האחרון, בשל ההתקדמות בטכנולוגיות כמו בינה מלאכותית, הנדסה גנטית וסימולציות של כמעט כל מה שזז. הוא ימשיך לגדול, צופה אקונומיסט, כי יש יישומים שיבלעו בשמחה את כל כוח המיחשוב שיוזרם אליהם.
יש לזה גם השלכות סביבתיות. המיחשוב המתקדם – והמיחשוב בכלל – הופכים לצרכן אנרגיה משמעותי. הם צורכים 2%-1.5% מצריכת האנרגיה העולמית – כמו כל המשק הבריטי; בשנת 2030 צפוי השיעור להגיע ל-4%. לנוכח ההתחייבויות הממשלתיות להקטין את פליטת גזי החממה, הענף מנסה לעשות יותר עם פחות חשמל ולייעל את מוצריו. העבודה מבוצעת בשלושה מישורים: השבבים, המחשבים הנבנים מהשבבים ומרכזי המידע המורכבים מהמחשבים.
המחשבים הדיגיטליים הרבה יותר יעילים מאשר לפני 80 שנה. מחשב מודרני יכול לבצע 10 טריליון פעולות באותה כמות אנרגיה שנדרשה לחישוב בודד לאחר מלחמת העולם השנייה. חלק ניכר מההתקדמות נבע מרצונו של הענף לדבוק ב"חוק מוּר": הכפלת עוצמתם של השבבים מדי שנתיים. במשך עשרות שנים הם גם הפכו לחסכניים יותר. אבל באמצע העשור הראשון של המאה הנוכחית, הפיזיקה של שבבים אולטרה-זעירים שינתה את המגמה. הם עדיין חסכניים יותר ככל שהם עוצמתיים יותר, אבל קצב השיפור הואט מאוד.
הדבר אילץ את יצרני השבבים לעבוד קשה יותר כדי לקבל תועלת שעד אז התרגלו להשיג חינם. כיום השבבים מכוסים בחיישנים המנטרים ומפחיתים למינימום את כמות הכוח הנשלחת לחלקי המעגל, בהתאם למשימות המוטלות עליהם. שיפורים אחרים נועדו להבטיח שכמה יותר מכל שבב עושה כמה שיותר עבודה מועילה בכל נקודת זמן. אפשרות אחרת היא לחלק את העבודה בין מעגלים רבי-משימות לבין שבבים מתמחים.
היעילות - לא על חשבון הביצועים
לחבר שבבים באשכולות [צילום: דימה גווריש, AP]
דרך השיגור היעילה ביותר היא עודנה נושא למחקר. משלוח אותות לשבב אחר במקום אחר במחשב צורך אנרגיה רבה. לכן, המטרה היא להפחית למינימום את מספר המשלוחים הללו ואת המרחק שהאותות צריכים לעבור במהלכם. אחת הדרכים לעשות זאת היא מערכת דו-שכבתית בה קבוצות של שבבים מחוברות זו לזו באשכולות, שגם הם מחוברים זה לזה. המערכת מודולרית וכך אפשר להתאים אותה לצרכים. מחקר שפורסם בחודש פברואר השנה טוען, כי מבחינה מתימטית זהו כמעט העיצוב האידיאלי.
אסור שהיעילות תבוא על חשבון הביצועים, מדגיש אקונומיסט. אתר Top500.org מפרסם דירוג של מחשבי-על בחתכים של מהירות ויעילות. בחודש יוני הוא הציב את LUNI במקום השביעי ביעילות ובמקום השלישי במהירות. Frontier, המותקן במעבדות הלאומיות במדינת טנסי הוא, בפער גדול, מחשב-העל המהיר ביותר בעולם – פי ארבעה מאשר LUNI אבל ביעילות הוא ניצב במקום השישי בלבד.
הזירה השלישית והאחרונה היא מרכז המידע בו מצויים מחשבי-העל ורוב שרתי הענק של האינטרנט. מיחשוב יוצר חום עז, וכאשר רבבות מחשבים עובדים יחדיו המשמעות היא כמה מגוואטים של חום. קירור המחשבים זולל אנרגיה גם הוא: במרכז מידע שכזה, שני שלישים מהאנרגיה מופנים להפעלת המחשבים ועוד שליש לניהול המרכז עצמו ובעיקר למערכות הקירור. תכנון חכם יכול להוריד את המספרים.
רוב מרכזי המידע בנויים על קירור אוויר, אך במחיר של מאמץ הנדסי נוסף אפשר להשתמש בקירור נוזלי. Frontier הצליח להגיע למצב בו 97% מהאנרגיה מופנים למחשבים ורק 3% לכל השאר. רוב המרכזים רחוקים משיעור כזה; בגוגל, למשל, היחס הוא 10:90. הסיבה היא כלכלית, לא מיחשובית: הזינוק בדרישה לשירותי מחשב מצדיק את המשך השימוש בציוד ישן יותר ויעיל פחות.
דרישות אנרגיה שעד עכשיו היו בבחינת "נחמד שיהיה" הפכו לחובה, מציין אקונומיסט. ממשלות ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה ועוד מפעילות כללים חדשים המחייבים את מרכזי המידע להתייעל. חוק גרמני מחייב אותם כעת להגיע ליחס מיחשוב-קירור של 2:1 בעוד ארבע שנים וליחס של 1.5:1 ב-2030. "אנחנו רוצים ש-LUMI יראה כיצד מיחשוב מתקדם יכול לעלות בקנה אחד עם אפס פליטות", מצהיר קוסקי.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  20/08/23   |   עודכן:  20/08/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ענף המחשבים צריך להשתמש בפחות אנרגיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משבר האקלים
איתמר לוין
מאמר ב-Foreign Affairs מציע מסגרת לשיתוף פעולה בין וושינגטון לבייג'ינג בסיוע למדינות המתפתחות להתמודד עם שינויי האקלים
איתמר לוין
המעבר לאנרגיה ירוקה והגידול באוכלוסיית העולם נותנים ליבשת הזדמנות מצוינת - אך אקונומיסט מדגיש שהרבה תלוי בהתנהלות ממשלתית נכונה
איתמר לוין
חברות הנפט והגז הגדולות מאותתות שבניגוד לרטוריקה שלהן, אין להן כוונה של ממש לעבור לאנרגיה נקייה - מנתח מאמר בניו-יורק טיימס
איתמר לוין
חלק מהרפובליקנים מאמינים שהמעבר לאנרגיה ירוקה הוא מזימה נגד אורח החיים האמריקני והאמת לא תשכנע אותם - מתריע פול קרוגמן בניו-יורק טיימס
מירב ארד
יולי היה חם ב-0.72 מעלות יותר מאשר הממוצע בחודש יולי בשנים 1991 עד 2020 וגבוה ב-0.33 מעלות מהשיא הקודם של החודש החם בהיסטוריה, שנרשם ביולי 2019
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il